![]() ![]() ![]() ![]() |
|
| Roditelj Portal Web Sajt | Forumi | Kalendari | Statistika | Lista korisnika | Jezik |
| Prijavljeni ste kao gost. ( prijava | registracija ) |
|
Прилагођена претрага
|
Platnene pelenePređi na stranu: 1 Nalazite se na strani 1 [25 poruka po stani] | Pregled prethodne teme :: Pregled sledece teme |
| DNEVNE TEME -> Vesti | Format poruke |
| RoditeljPortal |
| ||
Roditelj Admin Poruka: 333 ![]() ![]() ![]() ![]() | Iako se u svetu vec godinama koriste tek sada je i na nasim prostorima pocela popularizacija ove vrste pelena. Pokusacemo da odgovorimo na neka od najcescih pitanja koja roditelji postavljaju u vezi platnenih pelene i njihovog koriscenja. Zasto platnene pelene? Postoji mnogo razloga. Pre svega, to je lakse nego sto mislite. Drugo, one ce ustedeti vas novac. Konacno, postoje brojne prednosti i za okolinu i za zdravlje Vase bebe. Izradjene su od 100% prirodnog materijala, pamuka, tako da su zdravije i prijatnije za nosenje. Izradjene su od pamuka, koji dobro upija tecnost a takodje omogucava kozi vase bebe da nesmetano dise i time se sprecava pregrevanje koze. Upotrebom platnenih, pamucnih pelena skoro u potpunosti izbegavate rizik od pelenskog osipa. One su meke pri dodiru sa osetljivom kozom, propustaju vazduh I dozvoljavaju ventilaciju koze sto potpomaze isparenju potencijalno iritantnom amonijaku koji pocinje da se formira cim se beba umokri. Jednokratne pelene upijaju veliku kolicinu tecnosti, pa su bebe duze u istoj peleni sto je nezdravo zbog brojnih hemikalija koje se nalaze u peleni i urina koji duzim stajanjem iritira kozu. Superapsorbujuce hemikalije koje se nalaze u jednokratnoj peleni su natrijum poliakrilat (pojavljuje se kao mekani kristali na bebinoj guzi) koji se u dodiru sa vodom pretvara u gel vrlo cesto izaziva alergijsku reakciju, upija tecnost i time isusuje bebinu kozu, zatim dioksin, kancerogena materija, jedna od najtoksicnijih supstanci koje je proizveo covek, nastaje spaljivanjem organskih hemikalija ili plastike koja sadrzi hlor (PVC) ali se koristi i kao komponenta u herbicidima jer odlicno unistava korov. i TBT (visokotoksicna materija) koja prodire kroz kozu i steti imunoloskom i hormonskom sistemu. Pamucna tkanina je izbor za koristenje direktno na kozu, Pamuk, svojim prirodnim upijajucim svojstvima je apsolutna suprotnost kombinaciji pulpe papira, plastike i "superapsorbujucih" hemikalija u jednokratnim pelenama. Deca se oko 6 meseci ranije odvikavaju od pelena jer osecaju vlaznost U sastavu jednokratnih pelena je superapsorbijuci gel koji je u stanju da apsorbuje do 200 puta vecu kolicinu tecnosti od svoje tezine. Beba ne oseca kada je mokra. U platnenoj peleni ce to osetiti i na neki nacin pokusati da vam stavi do znanja da je vreme da se pelena promeni. Time dete postaje svesno svojih fizioloskih funkcija i povezuje ih sa posledicom pa se i ranije odvikne od pelena. Do 4 puta su jeftinije za koristenje zajedno sa odrzavanjem Potrebno vam je od 15-25 pelena za bebu od rodjenja do 2 godine zivota. Jednokratnih bi vam bilo potrebno preko 5 000. Za jednokratne pelene cete potrositi preko 150.000,00 dinara. Kada sracunate potrosenu struju i prasak za ves i pored malo veceg startnog ulaganja upotreba platnenih pelena je oko 4 puta jeftinija. Platnene pelene moze koristiti i drugo dete, tada su potpuno besplatne! Drikerima se podesavaju na tri razlicite velicine u dubinu i cickom u sirinu, pa cete istu pelenu koristiti za bebu od njezinog rodjenja, pa sve dok je u pelenama. Jednostavne za koriscenje Platnene pelene su sada modernog dizajna, sarene, oblikovane, sa podesavajucim drikerima i cickom tako da je presvlacenje beba jednostavno kao i kod jednokratnih pelena. Samo par minuta duze ce vam biti potrebno za pravilno odrzavanje platnenih pelena sto nije nista u odnosu na ono sta dobijate. Zastita okoline Pravimo izbor u svemu sto kupujemo. Skoro svaki proizvod koji kupimo ima uticaj na nasu okolinu. Potrebno je da odredimo manje stetnu alternativu i odlucimo se za koristenje takvih proizvoda kad god je to moguce. Jednokratni pelene predstavlja jedan od mnogih uobicajenih izbora u nasem drustvu koje treba ponovno preispitati i vrednovati u svetlu npr. brige o nasoj okolini. Od rodjenja pa do pocetka koriscenja nose svako dete iskor | ||
| |||
| nicegirl |
| ||
Član Veteran Poruka: 109 ![]() | Apsolutno se slazem, i ja pripadam generaciji koja je odrastala na platnenim pelenama, i nista mi ne fali, kao ni generacijama pre mene, pobogu, nase bake su imale samo obicno platno. Ali (uvek mora biti ono ali), u danasnje vreme zivi se brzo, nema se vremena toliko koliko pre, pa se zene vise opredeljuju za jednokratne pelene. Ja sam mojoj Mihaeli dugo stavljala platnene pelene, samo na noc sam stavljala pampers, ali kad je krenula u vrtic, vaspitacice nisu htele ni da cuju za platnene pelene. Tako da smo ih na kraju skroz izbacili iz upotrebe. Ali, da su zdravije i isplativije, jesu. Narocito nije problem za zene koje ne rade (a ne rade bar prvih 11 meseci bebinog zivota) | ||
| |||
| akrosoft |
| ||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokacija: Los Angeles, CA | nicegirl - 4/12/2009 23:49 Apsolutno se slazem, i ja pripadam generaciji koja je odrastala na platnenim pelenama, i nista mi ne fali, kao ni generacijama pre mene, pobogu, nase bake su imale samo obicno platno. Ali (uvek mora biti ono ali), u danasnje vreme zivi se brzo, nema se vremena toliko koliko pre, pa se zene vise opredeljuju za jednokratne pelene. Ja sam mojoj Mihaeli dugo stavljala platnene pelene, samo na noc sam stavljala pampers, ali kad je krenula u vrtic, vaspitacice nisu htele ni da cuju za platnene pelene. Tako da smo ih na kraju skroz izbacili iz upotrebe. Ali, da su zdravije i isplativije, jesu. Narocito nije problem za zene koje ne rade (a ne rade bar prvih 11 meseci bebinog zivota) Nene, nisu to te pelene na koje ti mislis ..... Pogledaj detalje na http://pelene.platnene.com | ||
| |||
| T3 |
| ||
![]() Expert Poruka: 8757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokacija: Zrenjanin | slazem se da su ove pelene mnogo bolje i da bi ih trebalo uvesti u redovnu primenu i namenu..samo opet ce ostati pitanje koliko ce one biti dostupne svima...skuplje su mnogo nego recimo koristiti obican siroki povoj ili pampers..pa ce uvek biti ko i sad onih koji ih mogu priustiti svojoj deci i onih koji nece..i sta smo time uradili i dobili..nista.. klicna situacija je bila i sa pojavom pampersa oni koji su u to vreme imali para da odvoje za taj"luksuz "kupovali su ih oni koji nisu i dalje su koristili siroki povoj.. danas je pampers normalna stvar pa se nadam da ce u neko skorije vreme to biti i ove pelene.. sa jedne strane pampers mi je mnogo bolji jer kad se pelena napuni tj istrosi savijes je i bacis a ove treba prati i imati ih u vecoj kolicini tj dovoljnoj da ih menjas dok se druge ne osuse.. e sad zbog reciklaze mnogo su bolje dakle peri deri,a pampers ce se raspadati godinama tj zagadjivati okolinu i opitanje da li i onda unistiti.. sada li je ovde vise ubaceno pitanje zastite covekove sredine ili nega deteta to je sad vec diskutbilno.. mi smo kad je sve novo ili doslo sa zapada prvo nepoverljivi pa tek onda kroz odredjeno vreme to nesto prihvatimo i prilagodimo se tome..zasad ostajem na pampersu,kad ove pelene budu normalna da tako kazem stvar nemam nista protiv da ih neke buduce mame koriste tj izaberu same sta je najbolje ,najisplatljivije i najkorisnije kao uostalom i za sve do sada kad su deca u pitanju.. | ||
| |||
| Administrator |
| ||
| Offline Google Oglasi Poruka: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() |
----- | ||
| |||
| MikaMaca |
| ||
Expert Poruka: 5249 ![]() ![]() ![]() ![]() | I ja ostajem pri p[ampersu jer je mnogo jednostavniji i mnogo laksi za odrzavanje hehe sao savijes i bacis. Ne kazem da te tj platnene lose ali to je moje misljenje | ||
| |||
| |||
| Pređi na stranu: 1 Nalazite se na strani 1 [25 poruka po stani] |
| Pretraziti ovaj forum Pošalji E-mail-om link ka ovoj temi |
| (Obrisati sve cookies sa ovog sajta) | |
| Running MegaBBS ASP Forum Software © 2002-2010 PD9 Software | |
![]() | |

Platnene pelene