Roditelj Admin
Poruka: 336

| skolski uzrast je stresan za mnoge mlade ljude. Bilo da se radi o problemima u skoli, ljubavnim ili drustvenim, tinejdzerima sve izgleda mnogo strasnije nego sto to zapravo jeste. A kako ljudi imaju ?moc? da im se misli manifestuju na fizicko zdravlje, bitno je znati kako mozete da im pomognete.
Kako starimo, ucimo i kako da se nosimo sa stresom (vecina nas, barem delimicno), ali vecina tinejdzera ne zna kako to da izvede. Da je vase dete pod stresom, ali i da ne zna kako da izadje na kraj sa istim, pokazace vam nekoliko znakova:
1. Fizicka napetost. Opada im kosa, izbile su im akne...
2. Muci ih nesanica.
3. cesto su prehladjeni, boli ih grlo, osip i pate od drugih manjih infekcija cesce nego inace.
4. Otresiti su i ?zivcani?.
Pomoc
Ako ne mozete da pronadjete ocigledan uzrok stresa kod tinejdzera, pokusajte da porazgovarate s njim. Porazgovarajte i s njegovim profesorom kako biste dobili vise informacija. Ako ne zeli da razgovara s vama o odredjenom problemu, pricajte o stresu uopsteno i kako moze da ga se oslobodi. Objasnite mu da ste tu da mu pomognete, kako nije sam o cemu god da se radi.
sta vi mozete da kazete:
- Zapamti, svi smo mi pod stresom. Ne radi se o tome da nesto nije u redu s tobom.
- Ako se suocis s time sto te muci i pokusas da to resis najbolje sta mozes, osecaces se mnogo bolje nego dok bezis od problema. I ako ovo uradis, iduci put ce ti biti mnogo lakse.
- Tehnike samopomoci kao sto je duboko disanje ili meditacija mogu da ti pomognu da se oslobodis napetosti i hladne glave smislis kako najbolje da resis problem.
- Napravi spisak svojih pozitivnih osobina koje ce ti pomoci da resis problem. Kao na primer: ?Dobar (dobra) sam u tome da se zauzmem sa samog (samu) sebe, a da ne izgubim. Ovo ce ti pomoci da se osecas snaznije i da se suocis sa svojim strahovima.
- sto god da se desi, tvoja porodica te voli i postuje sve tvoje napore.
Izvor: BLIC, B. Tasic |