![]() ![]() ![]() ![]() |
|
| Roditelj Portal Web Sajt | Forumi | Kalendari | Statistika | Lista korisnika | Jezik |
| Prijavljeni ste kao gost. ( prijava | registracija ) |
|
Прилагођена претрага
|
Rent-a-babaPređi na stranu: 1 Nalazite se na strani 1 [25 poruka po stani] | Pregled prethodne teme :: Pregled sledece teme |
| DNEVNE TEME -> Vesti | Format poruke |
| RoditeljPortal |
| ||
Roditelj Admin Poruka: 333 ![]() ![]() ![]() ![]() | BEOGRAD - Babe i dede u Srbiji mogli bi da postanu zvanicni bebisiteri svojim unucicima, i jos da od drzave budu placeni za to! U Srbiji na hiljade dece ceka na mesto u vrticu, a drzava vec izdvaja novac za subvencionisanje placanja obdanista. Sa druge strane, oko pola miliona penzionera zivi ispod zivotnog minimuma. Resenje problema smislili su u Poljskoj, gde ce se pred njihovim parlamentom naci nacrt zakona o placanju deda i baba za cuvanje unucica. U Poljskoj, bas kao i kod nas, malisani cekaju na red da krenu u vrtice. Predlog zakona poljskih poslanika predvidja da bi u slucaju da baba i deda preuzmu brigu za unuce za koje nema mesta u obdanistu dobijali 50 odsto novca koje roditelji daju za boravak u toj ustanovi. U ovom trenutku to je po 50 evra mesecno. Kada bi se kod nas uveo isti model, penzioneri bi mogli da dobiju ukupno 6.650 dinara, jer boravak u obdanistu kosta 13.300 dinara mesecno. Inicijativa Kurira da se slicno resenje prihvati i u Srbiji mozda ce biti ostvarena posle naredne sednice Odbora za zdravlje i porodicu u Skupstini Srbije. Poslanik dr Milan Dimitrijevic, clan Odbora za zdravlje i porodicu u srpskom parlamentu, kaze za Kurir da je ideja odlicna, posebno sto u Srbiji penzioneri jedva prezivljavaju. - Mislim da se novac trosi nepotrebno za sve i svasta. Milioni evra su zarobljeni u vakcinama protiv svinjskog gripa. Nasim penzionerima bi dobro doslo da budu placeni za cuvanje unucica. Na sledecoj sednici Odbora za zdravlje predlozicu tu temu i zatraziti primere kako je to sve reseno u svetu. Ali, mislim da je u ovom trenutku tesko ostvarivo zbog nacina na koji se trosi novac iz budzeta - kaze dr Dimitrijevic za Kurir. Trenutno na mesto u obdanistu samo u Beogradu ceka 2.000 dece, sto znaci da bi isto toliko baba i deda moglo da se "zaposli" kao "zvanicni cuvari svojih unucica". Ljiljana Jovcic, gradska sekretarka za decju zastitu, potvrdila je za Kurir da toliko malisana ceka svoje mesto u vrticu i navela da uskoro uopste nece biti listi cekanja u predskolskim ustanovama otvaranjem novih objekata. - U Beogradu radi 347 vrtica. Usluga cuvanja dece u tim objektima kosta 13.300 dinara. Grad Beograd subvencionise placanje vrtica roditeljima, koji u zavisnosti od primanja, izdvajaju od 1.400 do oko osam hiljada dinara. Samo prosle godine Beograd je izdvojio 50 miliona evra za rad predskolskih objekata - navela je ona. Penzioneri: Jedva cekamo! Neskriveno odusevljenje pokazali su i u Udruzenju penzionera Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS). - Inicijativa je fantasticna! U Srbiji ima 1,5 miliona penzionera. Od toga 450.000 njih zivi ispod svake granice siromastva. Vecina njih nema penziju vecu od 15.000 dinara, a ima i onih koji primaju devet. zeljni smo svega. Sve bake i deke u Srbiji ce to podrzati. Ionako cuvamo svoje unucice, ali beskrajno smo nesrecni sto od svojih bednih penzija ne mozemo da im kupimo ni najobicnije patike ili igrackicu, a ne da skrecemo pogled sa izloga kada nas unuce vuce u prodavnicu - kaze Pavle Cvetkovic, predsednik Udruzenja penzionera ASNS. Izvor: KURIR | ||
| |||
| MilicaCale |
| ||
Expert Poruka: 3000 ![]() ![]() Lokacija: Niš | Ekstra. Samo, trebalo bi dozvoliti da i drugi penzioneri cuvaju decu (ne samo rodjeni baba i deda). A rent-a-baba nam treba.... Mozda, kad bi udruzenje penzionera organizovalo ovakvu sluzbu, pa da naplacuje. Mnogi penzioneri nemaju unucice, ili su im unucici daleko... | ||
| |||
| Coka78 |
| ||
Elitni Član Poruka: 645 ![]() ![]() ![]() Lokacija: Beograd | Ja nisam sigurna da sam razumela ovu vest! Je l to znaci da mama i tata placaju rodjenim baki i deki da cuvaju dete??!? Ako sam dobro shvatila, onda mi ta ideja zvuci jako glupo, ko u Svedskoj kad odes kod roditelja na rucak, a oni ti posle ispostave racun (popila si dve case vina, parce lubenice, 100 grama mesa... to izadje otprilike ovoliko....) | ||
| |||
| vele |
| ||
Elitni Član Poruka: 975 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | pa ja sam i za varijantu da placam mami/svekrvi, da mi budu sa decom, a da ne idu na posao, nego im lepo i tako ide staz, pa penzija i sl....bolje njima, nego nekom drugom-nepoznatom, plus se otvore radna mesta za mlade kad oni odu sa posla. | ||
| |||
| maja.mala.mama |
| ||
Član Poruka: 9 | He, kakve li gluposti od predloga. Koliko je penzionera, tj. baba i deda (rođenih i nerođenih) koji su u stanju da čuvaju malo dete ili dvoje dece? Za čuvanje deteta je potrebna puna pažnja sve vreme, a bogami i fizička spremnost! U vrtićima decu čuvaju kadrovi osposobljeni za to. Dalje, da li to znači da roditelji koji čekaju na red za vrtić neće dobiti mesto jer imaju babe i dede ili će morati da dokazuju njihovu nesposobnost ili nespremnost da čuvaju decu? Ne može se pitanje socijalnog zbrinjavanja penzionera rešavati na ovaj način. | ||
| |||
| astor |
| ||
Član Poruka: 28 ![]() | Samo 6.000,00 dinara za puno radno vreme????? Kakva smo mi jeftina radna snaga. Resenje je veci broj vrtica, a bake i deke svakako uskacu kad i koliko mogu, ipak su to ljudi u godinama. | ||
| |||
| Administrator |
| ||
| Offline Google Oglasi Poruka: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() |
----- | ||
| |||
| Lula |
| ||
Ekstremni Član Poruka: 408 ![]() ![]() ![]() ![]() | Pa kad bi za decu bilo dobro da ih cuvaju bake i deke onda bi u vrticima radili penzioneri. Kakva glupost od predloga. Ma potrebno je vise vrtica. Da se razumemo nisam ja protiv toga da bake i deke pricuvaju decu, ali samo pricuvaju, a ne i stalno cuvaju. Sto bi oni dane svoga odmora i svoje penzije zrtvaovali kad za to postoje adekvatne ustanove. | ||
| |||
| |||
| Pređi na stranu: 1 Nalazite se na strani 1 [25 poruka po stani] |
| Pretraziti ovaj forum Pošalji E-mail-om link ka ovoj temi |
| (Obrisati sve cookies sa ovog sajta) | |
| Running MegaBBS ASP Forum Software © 2002-2010 PD9 Software | |
![]() | |

Rent-a-baba