Mi nemamo faze ljubomore.......stariji bata obozava sestru, ljubi je svako vece pred spavanje i po 100 puta u toku dana,, hoce iskljucivo da spava pored nje (pojma nemam sta cu sada sa krevecem.....), pomaze sve oko nje.....doduse on je bio odusevljen idejom o sestri jos i pre nego sto se rodila......
mladji pomalo ne shvata ceo projekat......bata i on se igraju dok beba spava, tako da o njoj i ne misli.....a kad zaplace tada trci da je ljubi i vice `beba pace.....nemoj paces bebo, evo idemo....` u stvari on imitira mene i batu jer mi tako reagujemo. Njemu je to sve jedna velika igra.
E, sad, cemu da to zahvalim pojma nemam ali mislim da je to ipak do toga kako se vi postavite prema celoj stvari.......moj stav je da je imati bebu nesto super.....deca generalno imitiraju i odrazavaju stavove roditelja i jako im je stalo da se roditeljima uslovno receno `dodvore`....i ako znaju da je roditelima vazno da beba bude prihvacena oni ce se tako i ponasati. Sa druge strane trudim se da u pocetku sto manje menjam navike `stare` dece odn. bebom se bavim najmanje moguce, tako da fakticki sem kada menjam pelenu ili je hranim, bebu sklanjam od njihovih ociju pa oni i nemaju neki osecaj da se tu bog zna kako nesto promenilo. ........otprilike imaju stav`eto, dosao neki mali kmezavac koji zahteva par minuta dnevno za sebe a ako mi necemo da se nama zivot pretvori u pakao (jer sam ja izricito naglasila i tu sam vrlo dosledna, da sa bebom mora nezno i da necu da vidim bilo kakvu vrstu agresije prema njoj) mi treba samo da je kuliramo i ponekad poljubimo i sve ce biti OK!`
Kako bude beba rasla rasce i bratska ljubav prema njoj-odn. ja se zaista ne zanosim da je oni realno sada narocito vole-pre bih rekla da je `samo` prihvataju kao cinjenicno stanje bez negativnih emocija a to je zadovoljavajuce za pocetak, odn.dok nema ljubomore i agresije, ja vise ni ne trazim.... ono sto oni pokazuju meni deluje kao imitiranje mog ponasanja ali kao sto rekoh to je sasvim u redu a ljubav i vezivanje naravno zahteva vreme!Ovo narocito vazi za mladjeg, kod starijeg se radi malo i o status simbolu jer je u njegovom `drustvu` imati bracu i sestre IN....., pa i to znatno olaksava stvar!