Obaveštenja

Icon
Error

administrator Offline
#1 Objavljeno : 21. decembar 2011 6:47:59(UTC)
Nivo: Administration

Grupe: Administratori
Član od:: 1.4.2011(UTC)
Poruka: 675
Bodovi: 1,943

Poslate zahvalnice: 1
Primljene zahvalnice: 7 u 7 poruka

Pedijatri tvrde da kasalj nije bolest nego odbrambeni mehanizam tela koji detetu pomaze da lakse dise, ali da uglavnom upozorava na infekciju


Tokom zimskih meseci malisani uglavnom cesto kaslju, narocito oni koji idu u vrtic. Roditelji nisu sigurni da li treba dete da vode kod lekara, kako da tretiraju ?suv?, a kako ?zreo? kasalj i koji od ta dva je siguran znak da dete ima infekciju. Pedijatri tvrde da kasalj nije bolest nego odbrambeni mehanizam tela, refleks koji detetu pomaze da lakse dise. Ipak, onaj koji predugo traje ukazuje na problem i tada treba posetiti lekara.


Najcesca vrsta kaslja je akutni, obicno sezonski, koji u 90 odsto slucajeva izazivaju virusi. Deca kaslju najcesce tokom i posle virusne infekcije i tada uglavnom imaju temperaturu.

Medjutim, ovakve bolesti ne zahtevaju lecenja antibiotikom, za razliku od bakterijskih infekcija koje se moraju tretirati lekovima. Zato, ako vase dete kaslje, ali nema temperaturu, ne morate odmah trcati kod lekara.

Dozvolite decjem imuno sistemu da se sam izbori. Ipak, ukoliko je kasalj pracen sekretom iz nosa i temperaturom, dete treba povesti kod pedijatra.

Svaki kasalj koji traje duze od tri nedelje treba proveriti, pa pedijatri obicno savetuju da se, uz standardan pregled, uzme i krvna slika, koja pokazuje da li se radi o virusu ili bakteriji.

Deca najcesce kaslju zbog infekcija respiratornih organa, zbog zapusenja disajnih puteva sekretom, ali i zbog udahnutog stranog tela ili tecnosti. Najcesci tip kaslja kod dece je ?suv? kasalj, kada dete nista ne iskasljava. Ovakav kasalj u najvecem broju slucajeva javlja se zbog infekcija gornjih disajnih puteva, uglavnom zbog virusa koji dovode do stvaranja male kolicine sekreta. Uz ovakav kasalj obicno curi i nosic, dete kija i otezano dise na nos.

Ponekad i bakterije izazivaju ovakvu vrstu kaslja, pa je vazno da pratite stanje deteta. cesto se dogadja da prilikom ?suvog? kaslja roditelji cuju zvuk iz detetovih grudi, jer sekret koji se sliva iz nosa vibrira u zdrelu. Uplase se da dete ima bronhitis ili zapaljenje pluca, ali u najvecem broju slucajeva to nije tako. ?Suv? kasalj moze izazvati i laringitis, ponekad i zapaljenje sinusa.


Moze se dogoditi da nekoliko dana, pa cak i nedelja posle infekcije, dete suvo kaslje. Najcesce se to desava jer je sluzokoza disajnih puteva preosetljiva i reaguje na duvanski dim, hladan vazduh ili fizicki napor. Vazno je da nikada ne lecite dete sami i ne dajete mu antibiotike bez konsultacije sa pedijatrom.
?Zreo kasalj? ukazuje na zapaljenja donjih disajnih puteva, tvrde lekari. Naziva se i produktivan, jer deca iskasljavaju sekret. Sasvim mala deca ne umeju da izbace sekret, gutaju ga, pa se moze dogoditi da povrate.

sto vise sekreta dete izbaci pre ce ozdraviti, pa je ovo ?korisna? vrsta kaslja. Vrlo cesto ovakav kasalj ukazuje na bronhitis i tada dete treba odvesti pedijatru. ?Svirajuci? kasalj tipican je za astmu. To je poseban tip disanja koji nastaje zbog suzenja srednjih i sitnih disajnih puteva. cuje se ?zvizdanje? prilikom udisanja i izdisanja. Moze se dogoditi i da deca koja nemaju astmu ovako kaslju i tada je uglavnom u pitanju bronhitis.

Pedijatri preporucuju da deca koja kaslju unose vise vitamina, tecnosti, uzimaju sirup na prirodnoj bazi, na primer od jagorcevine ili brsljana, da piju topli serbet... Ipak, nista nemojte davati detetu dok se ne konsultujete sa lekarom.

Izvor: NOVOSTI, J.S.J.
Sponzor
TwitterFacebook
Korisnici koji čitaju ovu temu
Guest
Idi na forum  
U ovom forumu ne možete odgovarati na postove.
U ovom forumu ne možete odgovarati na poruke.
U ovom forumu ne možete brisati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete menjati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete kreirati nove ankete.
U ovom forumu ne možete glasati u anketama.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.445 sekundi.
Dobrodošli! Da biste mogli da pristupite forumu molimo vas Prijava ili Registracija.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori