Obaveštenja

Icon
Error

administrator Offline
#1 Objavljeno : 20. novembar 2013 17:59:09(UTC)
Nivo: Administration

Grupe: Administratori
Član od:: 1.4.2011(UTC)
Poruka: 675
Bodovi: 1,943

Poslate zahvalnice: 1
Primljene zahvalnice: 7 u 7 poruka
Beograd -- Danas se obelezava Svetski dan deteta, a svako drugo dete u Srbiji do 14 godina dozivelo je neki oblika nasilja u podorici ili u školi.
Organizacija Prijatelji dece Srbije podseca drzavne, nevladine institucije, organizacije, pojedince da deca u Srbiji i dalje zive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadrzaja koji podsticu zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju...
Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina dozivelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno, podseca organizacija Prijatelji dece Srbije.
Iako su sprovedene znacajne sistemske reforme u decijoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju - one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.
Takodje, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadrzaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija.
Kako se navodi, svako peto dete u Srbiji pre škole nema ni jednu knjigu, a 20. novembar Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno ucinimo što više za jedno dete, za svu decu, za društvo u celini.
"Našoj deci pripada i treba podrška u fizickom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvoju, igra, obrazovanje, kultura, umetnost", poruceno je u saopštenju.
Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tacno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.
Svetski dan deteta obelezava se s ciljem da se skrene paznja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvaznije probleme sa kojima se deca suocavaju.
U Srbiji su prava deteta poslednjih godina dobila mnogo vecu vidljivost i u radu organa javne vlasti se sve više poštuju, iako to nije dovoljno, porucio je zaštitnik gradjana Saša Jankovic povodom sutrašnjeg Svetskog dana deteta.
On navodi da su prava deteta ravnopravna i podjednako vazna kao i sva druga ljudska prava, a da deca cija se prava poštuju postaju odrasle osobe koje uvazavaju prava drugih. 
Izvor: B92/TANJUG
Sponzor
TwitterFacebook
Korisnici koji čitaju ovu temu
Guest
Idi na forum  
U ovom forumu ne možete odgovarati na postove.
U ovom forumu ne možete odgovarati na poruke.
U ovom forumu ne možete brisati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete menjati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete kreirati nove ankete.
U ovom forumu ne možete glasati u anketama.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.485 sekundi.
Dobrodošli! Da biste mogli da pristupite forumu molimo vas Prijava ili Registracija.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori