Obaveštenja

Icon
Error

7 Strane<1234>»
sodjom Offline
#16 Objavljeno : 13. novembar 2007 5:10:14(UTC)
sodjom

Nivo: Član

Grupe: Članovi
Član od:: 10.11.2007(UTC)
Poruka: 22
Bodovi: 0
Žensko

I ovde da se prijavimo :(

Imali smo krmeljivo oko pa jedno 18 meseci....isli smo kod svih mogucih lekara...ispirali boricom oko...mazali hloromfenikol...i nista...zatim, bivacin kapi koje deluju trenutno i nista .... Bude par dana dobro i ponovo krmeljivo i suzno oko.

Slucajno...kad smo otisli kod oftamologa za naocarice zena nam ko iz rukava, onako na brzinu kaze mazite Neomicin mast na oko 3 dana...ako ne bude bolje produvavacemo kanale icon_eek Iz cista mira, onako dosetila se....i stvarno, dan danas okce je cisto.... :)verce Offline
#17 Objavljeno : 14. decembar 2007 17:37:15(UTC)
Nivo: Ekstremni Član

Grupe: Članovi
Član od:: 9.11.2007(UTC)
Poruka: 916
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Kocani-MAKEDONIA

DRAGE MAME PROCITELA SAM VASE ISKUSTVA I MISLENJA ALI NIKO NIE IMAO ZAPISENI SUZNI KANAL TAKO DUGO KAKO NIE.MOJ SIN KOJ SADA IMA 3 GOD I 9 MESECI OD RODZENJA IMAO E ZAPISEN SUZNI KANAL.NA POCETAK SVI DOKTORI SU MISLILI DA JE INFEKCIJA I DA TREBA MAZITI GA HLORANFELIKOLA ALI TO NIE POMAGAO.POSLE URADENI BRIS OCNI LEKAR NIE REKAO DA SE RADI O ZAPISENI SUZNI KANAL.TADA E MOJ MALI IMAO 3 MESECI.DOKTORKA NIE NI PROPORUCILA SONDIRANJE I JE BILA SIGURNA DA SO MASAZE TO CE PROCI SAMO OD SEBE.PRESTALI SU SUZI DA TECU KADA JE MOJ MALI IMAO 19 MESECI VEROVALE ILI NE ALI PROSLO JE SAMO OD SEBE.DRAGE MAME MOJA PREPORUKA JE DA NE BRZATE SA SONDIRANJE(IAKO TO NIE BOLEN TRETMAN ZA BEBA) DA TO CE PROCI SAMO OD SEBE AKO VI ZA TO NARAVNO UKAZUJE LEKAR KAO U MOM SLUCAJA DO NAJKASNE 2 GODINE.CAOO POZDRAV DO SVI MAMA SO ISTI PROBLEM ,ZNAM KAKO VIEdanijela04 Offline
#18 Objavljeno : 13. februar 2008 8:55:27(UTC)
danijela04

Nivo: Iskusan Član

Grupe: Članovi
Član od:: 6.2.2008(UTC)
Poruka: 92
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Krusevac

Ne znam da li ovo postoji kao tema ( nigde nisam nasla), ako postoji molim moderatore da prebace tamo. Naime, mom detetu stalno suze okice. U pocetku su bile mnogo krmeljive, ali sam cistila sa acidi borici (to i dan danas radim) - po propisu sa sterilnom gazom i od spolja ka unutra, i stavljala chloramfenikol mast 1%, tako da se to sada smanjilo, ali stalno mu teku suzice. Mislila da sam da nije zatvoren neki suzni kanal i citala dosta o tome, cak sam pocela i da mu masiram i pritiskam unutrasji deo oka ka nosicu. Videcemo da li ima efekta, ali moje dete izgleda kao da stalno place. Interesuje me da li je jos neko imao iskustva sa ovim.
maricanis Offline
#19 Objavljeno : 13. februar 2008 9:04:58(UTC)
maricanis

Nivo: Član Veteran

Grupe: Članovi
Član od:: 12.7.2007(UTC)
Poruka: 164
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Nis

Moja Lena ima skoro 8 nedelja i imamo slicni problem sa jednim okom. Ja sam konsultovala ocnog lekara pre par nedelja i rekli su mi upravo to sto i ti radis: acidi borici 3-5puta dnevno i hloramfenikol. Hloramfenikol sam mazala par dana, ali s obzirom da je to antibiotik mislim da je malo preterano mazati to detetu dugo.

sledece nedelje idemo na kontrolni pregled, posto puni 2 meseca, pa cu ponovo pitati. Ja mislim da je u pitanju zapusen kanalic, jer suze definitivno ne oticu, vec se sakupljaju u uglu oka.

MarijaAmmy Offline
#20 Objavljeno : 13. februar 2008 9:30:08(UTC)
Ammy

Nivo: Ekstremni Član

Grupe:
Član od:: 18.6.2007(UTC)
Poruka: 871
Bodovi: 3
Žensko

Beba moje drugarice je imala taj problem, pa se nakon nekog vremena jedno oko stabilizovalo a iz drugog su nastavile da teku suzice. Ona je isto po preporuci ocnog lekara stavljala hloramfenikol i rekli su joj da je malo suzen suzni kanal.ummi-emina Offline
#21 Objavljeno : 13. februar 2008 9:58:24(UTC)
ummi-emina

Nivo: Član Veteran

Grupe: Članovi
Član od:: 7.7.2006(UTC)
Poruka: 101
Bodovi: 9
Žensko

Danijela 04,evo ovo sam pronasla na roditelj portalu,pa procitaj,ako vec nisi do sad procitala:


Jedan od čestih problema beba u prvom mesecu života je infekcija oka koja po pravilu ide sa "krmeljanjem! Hajde da ovu, ponekad, neprijatnu situaciju razjasnimo.

Zašto okce kod bebe suzi?
Ubedljivo najčešći razlog "vlažnog" okca kod bebe je neprohodan suzni kanal. To je kanalčić koji spaja unutrašji ugao oka i nos. On polazi iz oka, a završava se u sluznici nosa, što je veoma važno za razumevanje problema. Njegov zadatak je, dakle, da odvodi suze iz oka u nosić.
Naime, može se desiti da je sam suzni kanal sužen ili zapušen, pa suze ne mogu da "isteku" iz oka ka nosiću.
Sa druge strane, suzni kanal može biti prohodan, ali nosić može biti zapušen, pa suze ne mogu da stignu u nos.
Bilo kako bilo, rezultat je isti – suze ne mogu da "oteknu" u nosić, pa okce suzi, a ponekad suze teku "unazad" ka spoljnjem uglu oka.

A zašto se stvaraju "krmelji"?
Žuti sekret (u vidu "krmelja") je pouzdan znak bakterijske infekcije! Ona nastaje zbog starog pravila "gde je zastoj u organizmu, tu nastaje infekcija". Suze ne peru okce, bakterije ne "ističu" sa suzama, zato se nakupljaju u oku i nastaje infekcija vežnjače (conjunctivitis), a neretko i ivice kapka. Zato je oko krmeljavo i "otečeno", što zna da izgleda prilično zastrašujuće.

Kako pomoći bebi?
- Prvo, oko se mora očistiti! To se radi tro-procentnom bornom kiselinom koja se posebno sprema za "očnu" upotrebu (Acidi boric pro oculi) koja se može kupiti u većim apotekama. Ne može se koristiti borna kiselina za kožu! Potrebna je i sterilna gaza koju treba natopiti bornom kiselinom, pa nežno, od spoljašnjeg ugla oka "obrisati" okce ka unutra. Ako treba, postupak ponoviti sve dok se oko potpuno ne "izbistri".
- Potom, u čisto oko treba ukapati jednu do dve kapi "očne" borne kiseline – to je najbolje uraditi tako što se glavica postavi tako da dete gleda u plafon, pa se kapljica pažljivo "ukapa" u unutrašnji ugao oka. Beba može privremeno da žmuri, ali opet "plasirajte" kap na pomenuto mesto i sačekajte da se okce otvori, pa će kap naći svoj put u oko.
- Ovu proceduru ponavljate tri do pet puta dnevno, najmanje pet dana.
- Obavezno ukapajte bornu kiselinu i u zdravo oko, jer se infekcija lako prenosi iz obolelog okca.
- Neophodno je nosić dobro „servisirati“, jer bez dobre prohodnosti nosa "džaba truda" oko okca.

Kada treba potražiti pomoć oftalmologa?
-Ako se i pored opisanih "procedura" i konsultacija sa pedijatrom infekcija ne smiruje treba potražiti pomoć oftalmologa koji će "pojačati" terapiju odgovarajućim antibiotskim kapima ili mastima (sada je "u modi" uljani rastvor umesto masti).
-Kada se problem uporno ponavlja i pored perioda čistog okca i upornih "terapija pritiskom" na unutrašnji ugao oka (ka nosiću). Tada je kanal, verovatno, potpuno zapušen i treba ga "sondirati", ali to indikuje isključivo oftalmolog. To nije "bauk" procedura, a izlečenje je takoreći stoprocentno!
Kao što vidimo ima leka za "krmeljavo okce". Većina beba se lepo izbori sa problemom, uz manju ili veću pomoć roditelja i lekara.

Zašto su suze važne za oko?
Suze se stvaraju u maloj suznoj žlezdi koja se nalazi u spoljnjem uglu oka. One odatle "oblivaju" okce i putuju ka unutrašnjem očnom uglu. Oko se bukvalno kupa u suzama, pa se i "mikroprljavština" tako iz oka "ispira". Suze sadrže jedan enzim koji može da naškodi bakterijama, ali je ipak važniji "ispirajući" efekat suza.

A kamilica i vatica?
Zaboravite i kamilicu i vaticu!
Vatica je nesterilna - to nije dobro za bebu, a kamilica može sadržati "mikromrvice" koje se ne vide, ali mogu dodatno zapušiti suzni kanal!

Šta da se radi ako se infekcija ponavlja?
Nažalost to se često dešava.
To znači da je kanal i dalje neprohodan i da se mora potražiti pomoć lekara. Tada će pedijatar pokazati roditeljima jedan jednostavan manevar – pritisak na unutrašnji ugao oka (ka nosu) koji kod većine dece "produva" suzni kanal, i sve se lepo završi. Iskusne babice, takođe, znaju za ovu "foru", tako da mogu pomoći bebama.


danijela04 Offline
#22 Objavljeno : 13. februar 2008 10:39:31(UTC)
danijela04

Nivo: Iskusan Član

Grupe: Članovi
Član od:: 6.2.2008(UTC)
Poruka: 92
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Krusevac

Hvala, vec sam citala. Samo sam htela da cujem jos necije iskustvo i misljenje.
lav Offline
#23 Objavljeno : 14. februar 2008 18:31:27(UTC)
Nivo: Član Veteran

Grupe: Članovi
Član od:: 31.10.2007(UTC)
Poruka: 109
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: beograd

mi imamo skoro 5 meseci i stalan problem sa levim okom koje suzi i krmelja.isli smo vise puta kod lekara i zakljucak je da mu je zacepljen kanalic.oni kazu da nije neophodno da se sondira pre navrsene godine,jer do tada moze da se sredi masazom,sto stalno radimo.naravno koristimo i acidi-borici,a kada mu se pogorsa stanje,sto se na primer desilo kada je bio bolestan,izvadimo bris,pa po antibiogramu nam ocni lekar kaze sta i koliko dugo da koristimo.samo nemoj da stavljes antibiotike na svoju ruku,a ja bi da sam na tvom mesto ipak otisla do ocnog.srecno!
branka013 Offline
#24 Objavljeno : 18. februar 2008 11:11:06(UTC)
branka013

Nivo: Član

Grupe: Članovi
Član od:: 14.2.2008(UTC)
Poruka: 12
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Pancevo

Imamo isti problem. Goga ima 5,5 meseci i krmeljivo okce. Isto smo radili sto i ti, ali kada nam je doktor ovde u Pancevu rekao da mora sondiranje, da vise nista ne moze da se uradi, otisli smo u Tirsovu. Na svu srecu. Doktorka je divna, sve nam je objasnila, PREGLEDALA oko (sto niko nije uradio) i ispostavilo se da koliko god smo mi masirali ugao oka, masirali smo u stvari nos. Pokazala nam je tacno gde treba da se masira i dala jos mesec dana vremena, pa ako i tada ne uspe mora sondiranje. Moj predlog ti je da se lepo spakujes i da ides u Tirsovu. Gogu je pregledala dr. Djurovic. Mi smo isli bez uputa, pregled je 600 din.
Bambina. Offline
#25 Objavljeno : 18. februar 2008 12:55:05(UTC)
Bambina.

Nivo: Expert

Grupe: Članovi, Private, Članovi
Član od:: 16.3.2007(UTC)
Poruka: 2,724
Bodovi: 3
Žensko
Lokacija: forum


Mojoj Nadji sam mesec dana nakon rodjenja uspela masazom da probijem opnu na levom oku ali na desnom nikako. Taman sam mislila da moramo ici na sondiranje ali joj je opna na desnom oku pre neki dan sama puka. Evo ona ima 6. meseci a meni su rekli da najmanje moram da cekam toliko. Nije to nista strasno ali je bolje ako se samo od sebe sredi. Stvarno treba znati kako se masira. Treba masirati deo nosa blize oku, tik do oka.
Mi smo redovno nekoliko pta dnevno koristili fizioloski rastvor i gazu kako bi mogla da joj uklonim krmelj. Kad se probudi ujutru njoj je oko redovno bilo zatvoreno, tj. slepljeno. Cak sam nekoliko puta morala da joj stavljam mast u oko jer se inficira.
verce Offline
#26 Objavljeno : 18. februar 2008 14:40:49(UTC)
Nivo: Ekstremni Član

Grupe: Članovi
Član od:: 9.11.2007(UTC)
Poruka: 916
Bodovi: 0
Žensko
Lokacija: Kocani-MAKEDONIA

Nebrinite se mame koi imju bebe sa zapuseni suzni kanal na tu temu smo pisali pretrazite foruma ali ja sam imala to iskustvo i sve je lepo proslo.Hristijan se rodio sa krmlavo oko i mislili smo da je infekcija ,ali kad smo uzeli bris sve je bio negatvino.Posetili so ocni lekar i doktorka ni rekla da sa masazom moze4mo da to resimo .Bili smo uporne i resili to duri kad je on napunio 19 meseci,proslo je nsamo od sebe.Nismo isli na sondiranje po preporuci na doktorka odlozili smo bili do 2 godine ako ne prodje ali nestalo je suzenje sa 19 meseci.:-* :-* :-* :-*Sanjalica Offline
#28 Objavljeno : 18. februar 2008 19:58:31(UTC)
Sanjalica

Nivo: Expert

Grupe:
Član od:: 6.2.2007(UTC)
Poruka: 2,164
Bodovi: 3
Žensko
Lokacija: forumsko kafance

Aleksa ima 7 meseci i jos uvek nismo probili opnu na desnom oku, levo je postalo prohodno posle 10 dana, al ovo desno, uporni smo pa valjda nece morati na sondiranje

rozga Offline
#29 Objavljeno : 14. mart 2008 10:46:31(UTC)
rozga

Nivo: Expert

Grupe: Članovi
Član od:: 5.9.2007(UTC)
Poruka: 3,079
Bodovi: 1,524
Žensko
Lokacija: Beograd

Primljene zahvalnice: 15 u 13 poruka
I mi sad imamo problem sa levim okom. Od juce su krenuli krmeljcici i to oni zuti i malo mu suzi okce. Dr mi je rekla kamilicu i chloramphenicom 1%. Sledeci petak idemo na kontrolu sa 2 meseca pa se nadam da cemo do tad to da saniramo.
Milica
Sanjalica Offline
#30 Objavljeno : 14. mart 2008 18:35:08(UTC)
Sanjalica

Nivo: Expert

Grupe:
Član od:: 6.2.2007(UTC)
Poruka: 2,164
Bodovi: 3
Žensko
Lokacija: forumsko kafance

E nama je napokon pukla opna u suznom kanalu, sa osam meseci, masirali smo mu svaki dan, mucili ga, sam da izbegnemo sondiranje. A onda pre neko vece posle kupanja, mm je poceo da masira i osetio kao da mu je pod prstom neka kuglica skliznula, a onda se Aleksa zaplakao i od te veceri oko vise nije ni suzilo, nije bilo nicega kada pritisnemo kanal i ni jednog krmelja, izgleda da smo i taj problem resili

Sponzor
TwitterFacebook
rozga Offline
#32 Objavljeno : 15. mart 2008 20:31:05(UTC)
rozga

Nivo: Expert

Grupe: Članovi
Član od:: 5.9.2007(UTC)
Poruka: 3,079
Bodovi: 1,524
Žensko
Lokacija: Beograd

Primljene zahvalnice: 15 u 13 poruka
bravo za Aleksu:-*
Milica
Korisnici koji čitaju ovu temu
Guest
7 Strane<1234>»
Idi na forum  
U ovom forumu ne možete odgovarati na postove.
U ovom forumu ne možete odgovarati na poruke.
U ovom forumu ne možete brisati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete menjati Vaše postove.
U ovom forumu ne možete kreirati nove ankete.
U ovom forumu ne možete glasati u anketama.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 2.408 sekundi.
Dobrodošli! Da biste mogli da pristupite forumu molimo vas Prijava ili Registracija.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori