Evo ako na brzinu hocete da se podsetite, napisacu dok mi je sveze u glavi i dok dojim.
Sveze ispumpano mleko: Na sobnoj temperaturiIDEALNO NE VISE OD 3 SATA.Po nekim autorima a i iz mog iskustva, 6 sati ostaje nepromenjeno.Medjutim zene variraju u kolicini lipaze(enzim koji preradjuje masti) a lipaza moze pokvariti ukus mleka pa nema poente cuvati na sobnoj temperaturi ako beba nece da jede u narednih nekoliko sati.
FRIZIDERI do 8 dana.Opet, ako ne nameravate da dajete bebi narednih nekoliko dana, zamrznite mleko.
FRIZER KOJI IDE UZ FRIZIDER3 meseca,ne smete ga cuvati na vrata frizera vec duboko iza ostalih namirnica.
Frizer za duboko zamrzavanje (sanduk)6 meseci (pazljivo zamrznite ili u bocicama ili u specijalnim kesicama za mleko i stavite u jos jednu plasticnu kutiju sa poklopcem koji dobro dihtuje da mleko ne dobije mirise hrane oko njega.
PITANJA:1.Podgrejala sam mleko i beba nece da jede ali okusila je malo,sta da radim.
Ovo mleko se moze odmah vratiti u frizider i podgrejati jos jednom.(OVO SE NE SME RADITI SA ADAPTIRANIM MLEKOM)
2.Dali moram da kuvam mleko
NIKADA
3.Kako podgrejati mleko?
U serpici sa toplom vodom ili u grejacu za flasice
4.Odmrznuto mleko ima kao grudvice?
Ovo je mast ili pavlaka i izjednacice se kad podgrejete.
5.Mleko se u frizideru razdvojilo na gustu pavlaku i kao vodu, dali jos mogu da ga koristim?
DA! Zagrejte mleko i nezno kruznim pokretima promuckajte i izjednacice se.
6.Uzimam seme piskavice i mleko mirise na javorov sirup, dali je ok?
DA
7. Kako da odmrznem mleko iz zamrzivaca i kako da dam bebi?
Mleko idealno odmrznite preko noci u frizideru a ako vam se zuri pod mlazom mlake vode iz cesme.
Ovako odmrznuto mleko moze da stoji u frizideru 24 sata do upotrebe.
OVO MLEKO KAD BEBA PROBA I ODBIJE VISE NE SMETE CUVATI!
Pitajte me ako sam nesto propustila.