ObaveĊĦtenja

Icon
Error

: administrator - 25. maj 2011 16:49:15(UTC)


Pedijatrija - oko 15 odsto prevremeno rodjenih decaka ima nespustene testise, sto kasnije moze da dovede do steriliteta i tumora
Oko petnaest odsto prevremeno rodjenih decaka ima nespustene testise. Kod zdrave dece, rodjene u terminu taj procenat je znatno manji, i iznosi oko jedan odsto. Ako se ovaj poremecaj ne operise na vreme, kod odraslog coveka mogu da se jave neplodnost ili maligne promene, upozoravaju strucnjaci.

- Testisi pocinju da se razvijaju u stomaku. Tokom razvoja deteta u materici, testisi se, usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja, spustaju prema mosnicama - objasnjava primarijus dr Dragutin Trickovic, decji hirurg i urolog, direktor Instituta za majku i dete. - Ako se dete prevremeno rodi, testisi ostaju nespusteni. Testis moze da zaluta bilo gde na putu od stomaka do mosnica, u stomaku, pred ulazom u preponski kanal, u preponskom kanalu ili na ulazu u mosnice.

To moze da se utvrdi vec na prvom pregledu u porodilistu. cim se otkrije, nespusteni testis mora obavezno da se operise, najbolje u prvoj godini. I to iz dva razloga:

- Prvi je neplodnost muskaraca. Testis koji se ne nalazi u mosnicama, vec u stomaku, izlozen je temperaturi visoj nego sto bi trebalo. To ubija celije od kojih se kasnije, u pubertetu stvaraju semena. Drugi razlog je sto takvom testisu, ukoliko se ne spusti u mosnice, preti maligna transformacija.

Ovaj poremecaj najcesce prati i kila, koja najverovatnije i ne dozvoljava testisu da dodje na svoje mesto. To, medjutim, ne znaci da dete koje ima samo kilu, ima i nespustene testise.

Hirursko spustanje testisa je, prema recima dr Trickovica, jedini nacin lecenja. Jer, ako se oni sto pre otkriju i spuste na svoje mesto, manje su sanse za pojavu neplodnosti ili maligniteta.


LUTAJUcE KUGLICE

- MOBILNI, odnosno lutajuci testisi, prema recima dr Trickovica, ne treba da brinu roditelje. - Lutajuci testisi se po pravilu spuste najkasnije do puberteta. Oni se prepoznaju po tome sto se kuglica u mosnicama na dodir pomera nagore. Ako zelite da proverite da li su testisi decaka spusteni, najbolje je da ga stavite u toplu vodu i, ako je sve u redu, testisi ce se spustiti na mesto - objasnjava dr Trickovic.

Izvor: NOVOSTI, M. V.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.033 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori