Obaveštenja

Icon
Error

: мирка - 27. jul 2011 18:12:54(UTC)
Е, баш ће то некога да подстакне да роди и треће дете anene anene anene anene

: anita75love - 27. jul 2011 15:45:57(UTC)
Orginalna poruka od: anita75love Idi na citiranu poruku
Kako pise "Blic", ovaj poseban staz nece uticati da zene ranije odu u penziju, vec da im ona bude veca kada ispune jedan od uslova, a to su 60 godina starosti ili 35 godina radnog staza.

E, trla baba lan.........biće veća malo sutra........po kojoj osnovici će to da računaju?! ........ima da ispadne celih 200 din.......!!!!
Ženama bi značilo da odu dve godine ranije u penziju da čuvaju unučiće dok nečemu vrede i služe a ne da dobiju tu siću od penzije (po novom zakonu je to sada već oko 45% u odnosu na platu"?! pa da na to dobiju 200 din.....
Sramota!

: administrator - 27. jul 2011 15:18:14(UTC)


Beograd - Svim osiguranim zenama u Srbiji koje su rodile trece dete bice uracunat poseban staz od dve godine, predvidjeno je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Odredba je uvedena kako bi se podstaklo radjanje dece u Srbiji i zaustavio trend godisnjeg gubitka oko 30.000 stanovnika zbog negativnog prirodnog prirastaja.

Kako pise "Blic", ovaj poseban staz nece uticati da zene ranije odu u penziju, vec da im ona bude veca kada ispune jedan od uslova, a to su 60 godina starosti ili 35 godina radnog staza.

Medjutim, ovo nije jedina podsticajna mera kojom drzava pokusava da motivise zene na radjanje, ali su njihovi efekti slabo vidljivi. Drzava je Zakonom o finansijskoj podrsci porodica sa decom majkama za prvih cetvoro dece uvela roditeljski dodatak.

"Blic" pise da za rodjenje prvog deteta majke dobijaju jednokratnu pomoc od 31.561 dinar. Za radjanje drugog, treceg i cetvrtog deteta dobija se 123.415 dinara, 222.138 dinara, odnosno 296.181 dinar i ova pomoc se isplacuje u 24 mesecne rate.

"Strategija o podsticanju radjanja predvidela je da se roditeljski dodatak isplacuje jednokratno, ali zbog manjka para u budzetu to je nemoguce", kaze Predrag Petrovic iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Osim roditeljskog dodatka, drzava jos svim zaposlenim zenama placa godinu dana porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta. U podsticanju radjanja ukljucile su se i lokalne samouprave. Tako, recimo, grad Beograd zenama koje su na trudnickom bolovanju i koje od drzave primaju 65 odsto od plate placa preostalih 35 odsto. Trudnice imaju pravo i na besplatan gradski prevoz.

Nezaposlene porodilje dobijaju jednokratnu pomoc od 50.000 dinara, a pravo na jednokratnu pomoc od 25.000 dinara imaju i zaposlene porodilje ukoliko im ukupan mesecni prihod po clanu domacinstva ne prelazi 10.000 dinara. Naravno, koliko ce lokalne samouprave pomoci majkama zavisi od budzeta kojim raspolazu.

Novosadjanke, osim roditeljskog dodatka koji dobijaju od drzave, dobijaju i od pokrajine 30.000 dinara, ali i od grada Novog Sada 15.000 dinara. Pokrenuta je inicijativa da se za trudnicko bolovanje izdvaja preostalih 35 odsto do pune plate, ali je sve je ostalo na nivou inicijative.

U Jagodini sve nezaposlene zene od treceg meseca trudnoce do detetovog prvog rodjendana dobijaju od grada mesecno po 12.000 dinara. Za svako novorodjeno dete majke dobijaju po 200 evra, koliko mesecno dobijaju i porodice koje imaju cetvoro i vise dece do punoletstva deteta.Izvor: BLIC

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.028 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori