ObaveĊĦtenja

Icon
Error

: administrator - 29. mart 2012 20:08:55(UTC)

Od 1967. godine svakog 2. aprila na rodjendan Hansa Kristijana Andersena, obelezava se Medjunarodni dan knjige za decu. Srpska sekcija Udruzenja izdavaca i knjizara (IBBY) ove godine praznik obelezava u Pozegi, Nisu, Rudovcima, Novom Sadu i Beogradu.

Podrzani programi i manifestacije ove godine imaju tendenciju da se nasoj deci i mladim citaocima obezbedi ravnopravni uslovi da dodju do knjige, prilike da otkriju njene lepote, vrednosti i tajne. Zato, Srpska sekcija IBBY, obelezavanje ovog dana sprovodi ne samo u jednom gradu, jednom centru, jednoj ulici ? na jednom mestu , vec razlicitim programima i to:

POzEGA, 02.04.2012. 12 sati, plato ispred decje biblioteke ?Uz knjigu se raste?
- Pozdrav svetu knjiga za decu - Mirko Markovic, pred. Nacionalne sekcije IBBY-ja i Milovan Micovica, predsednik Opstine Pozega.
- ?Moja omiljena prica iz detinjstva? ? deci citaju sugradjani razlicitih zanimanja
- Lutkarska predstava ?Zunzarina palata?
- Pesnicki kutak Momcila Tesica (bice izlozen deo licnih predmeta pesnika)
- Predstavljanje programa: ?Za svaku bebu knjiga? (pridruzeni clan Bookstart), ?Bibliobubamara? i ?Bibliopcelica? (programi za podsticanje citanja), ?Dobre vile? (mame - volonteri), ?Prolecni maskenbal? (deca iz vrtica)...
- Poster uzivo ? predstavljanje projekta ?Sister libraries? (IFLA) i izlozba plakata i prevedenih prica IBBY-ja.

NIs 02.04.2012. Gradska kuca
-Zavrsna manifestacija Konkursa ?Andersenova bajka u pesmi i stripu? Narodna biblioteka ?Stevan Sremac? iz Nis, deseti put organizovala literarno-likovni konkurs za svu decu Republike Srbije. Srpska sekcija IBBY-ja je sa radoscu pokrovitelj ovog malog jubileja jer je tema Andersenova bajka u pesmi i stripu je bila inspirativna. Na konkurs je stiglo 1397 radova. ziri za likovne radove-stripove: Dejan Dabic, Slobodan Milosevic i Zoran Stefanovic. ziri za literarne radove : Minja Ilijeva, Mirjana Baltezarevic i Rusomir Arsic. Na Medjunarodni dan knjige za decu grad Nis i Biblioteka ugostice nagradjene malisane iz raznih delova Srbije i prirediti im program pod nazivom "Vreme Vuka i Andersena"...

RUDOVCI 02.04.2012. dramsko citanje knjiga ?Zmajevim stihovima u decji svet pesme i humora?
Festival humora za decu (clan Srpske sekcije IBBY-ja) i PULS teatar iz Lazarevca, Svetski dan decije knjige, obelez-avaju dramskim citanjem knjiga i igrokazom "Kalamandarija" u seoskoj skoli u Rudovcima. O vaznosti knjige za odrastanje i poimanje sveta i znacaj humora kao vanvremenske i vanprostorne kategorije u funkciji citanja svoja iskustva sa najmladjim citaocima deli Radmila Bulatovic, bibliotekar savetnik i urednik Festivala. Za svaku procitanu pesmu malisani u Rudovcioma osvajaju poster Nacionalne sekcije IBBY-ja.

NOVI SAD 02.04.2012.12 sati Zmaj Jovina 26 ?Knjige,knjige, a ne zvona i praporce ?
U Medjunarodnom centru knjizevnosti za decu bice predstavljanje projekta AVERSI I VERSI, za ovu prilioku naslovljeno ?Knjige,knjige, a ne zvona i praporce ?. Posle izuzetne izlozbe na red je stigla reprezentativna knjiga redimej antologija evropskih pisaca za decu ciji su likovi nasli na novcanicama drzava Evrope. Kako je nominalno najvecu vrednost (500.000.000.000.000) dostigao Jovan Jovanovic Zmaj , logicno je da domacin budu Zmaje decje igre, clan nacionalne sekcije IBBY-ja. Domacin ove jedinstvene manifestacije povodom - MEdjUNARODNOG DANA KNjIGE ZA DECU u 2012.godini bice Dusan Pop djurdjev.

BEOGRAD 02.04.2012.u 75 ogranaka Bibiblioteke grada Beograda ?Poklon za citanje
?Biblioteka grada Beograda ce u svim svojim ograncima na teritoriji grada Beograda tokom celog dana uz svaku pozajmljenu knjigu svim korisnicima ponuditi na pozajmicu i jednu knjigu za decu - kao dodatnu uslugu POKLON ZA cITANjE. Bice to prilika da ose drasli citaoci, pozajmljujuci za sebe knjige, podsete da u njihovom okruzenju ima onih kojima uz sve drugo mogu

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.054 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori