|
stefana i moja sestra je radila u kaficu tj kao konobarica pre nego stro je otisla na trudnicko doduse malo kasnije nego sto bi ti radila je do maltene sedmog meseca, ali to nema veze..ocu samo da ti kazem da je nebitno gde radis tj gde si radila pre nego sto zelis da otvoris bolovanje bilo da je privatnik ili drzavna firma on mora tj duzan je da ti placa trudnicko i nesme da ti da otkaz za svo to vreme,kao i za vreme porodiljskog tj odsustva radi nege deteta. po zakonu ni na jednom bolovanju dok si nemozes dobiti otkaz,a kamoli na trudnickom..cak i ako to uradi,sanse su mu minimalne jer ako ga tuzis stoposto dobijas na sudu.sve ovo vazi naravno sto kod tebe jeste slucaj.. da si zaposlena na neodredjeno vreme i imas vise od 6 meseci neprekidnog rada pre samog zatrudnjivanja..tj pre nego sto zelis da odes na truidnicko..stoga imas sva moguca prava da odes tj otvoris bolovanje,mozes vec sad ili sacekati bar da ti doktor potvrdi trudnocu tj da imas bar neki nalaz i dokaz o istoj,a mozes i za par meseci od volje ti je i nebitno kad ces to uraditi. ja sam otisla posle nepuna dva meseca i evo i dan danas u sestom mesecu sam na bolovanju bez problema. kao sto ti vec rekose prvi mesec ti je on duzan isplatiti zaradu,a svaki sledeci ces mu donositi hranarine i nalaz komisije koji ce on nositi u socijalno i koji ce njemu refundirati taj novac pa tek onda ga on isplatiti tebi..neke firme placaju kad i ostale zaposlene pa cekaju refundaciju,a neke ne,moj npr ne ali to nema veze pare ces recimo ako ne desetog ili prvog ili petog nebitno u mesecu kad si ih dosad promala dobiti do kraja meseca sigurno,malo kasne po tom pitanju,ali svejedno para ce biti. kao sto vec rekoh mora ti placati bolovanje tj nesme ti praviti problem kad mu saopstis za trudnocu i kazes da zelis da odes..jos bolje je ako imas lekara koji ce ti u nalazu napisati da je trudnoca rizicna da ti je preporuceno mirovanje pa samim tim nece imati kud,ali i bez toga ti mozes da odes kad hoces tj dokle god ti mislis da zelis i mozes da radis. idi kod lekara tj na pregled sto pre,uzmi nalaze ,otvori bolovanje,saopsti mu da si trudna,prvom prilikom mu nosi i redovno na vreme rezultate komisije i hranarinske liste reci ce ti sve vec tamo kako to ide kad budes otvarala bolovanje i sedi kuci i uzivaj u trudnoci. srecno i javi kasnije sta si uradila i kakva je situacija. nadam se da sam ti sve potanko objasnila i da sam pomogla. pozdrav...
|