Obaveštenja

Icon
Error

: mrav - 28. decembar 2010 15:19:49(UTC)
Evo me opet. Posle pregleda u visegradskoj dr me poslala na UZ, sve je ukazivalo da je postojala trudnoca i da je doslo do spontanog, nije bilo potrebe za intervencijom, samo smo jos jednom ponovili betu i dalje je u padu (28,03). Dr kaze da vec posle dve redovne menstruacije mozemo ponovo raditi na bebcu. Nije u pitanju bila vanmatericna, tako da necu vise o tome pisati u ovoj temi...

: šestica - 21. decembar 2010 14:54:38(UTC)
Dobro je mrav, biće to sve u redu.
Nadam se da ćeš proći i bez intervencije.
Veliki pozdrav!

: mrav - 21. decembar 2010 14:42:31(UTC)
Sestice hvala na javljanju, danas sam ponovo radila beta hcg, u opadanju je, sada je 38,03 sto ukazuje da je postojala neka trudnoca koja se prekinula. Dr. preporucuje da ponovo za dva dana uradim beta hcg ali i da odem u Visegradsku na UZ da za svaki slucaj oni provere da nije nesto ostalo. Nadam se da cu proci bez intervencije.

: šestica - 20. decembar 2010 16:19:24(UTC)
Citat:
šestica - 29/6/2010 10:47

Nažalost ja ću obnoviti ovu temu...
Prošle nedelje sam operisana zbog vanmaterične trudnoće i unutrašnjeg krvarenja i izvađen mi je desni jajovod.
Naime, juna sam imala menstruaciju, ali malo oskudniju, koja se nastavila sa braonkastim sekretom. Uradila sam test i bio je pozitivan, sutradan izvadila betu 746. Doktori kažu čekaj još je rano da se vidi na UZ. Bila je sreda. U nedelju uveče primetim tačkicu sveže krvi i pravac za bolnicu, ponedeljak beta 4700 i nešto, opet se ništa ne vidi, to popodne me stignu užasni bolovi, krvarenje se pojača, sutra ujutru primete na UZ slobodnu tečnost (krv) u stomaku i pravac sala. Jajovod pukao, nema mu spasa, unutrašnje krvarenje u stomaku, haos, znači samo u roku od 5-6 dana. Jedva sam se izvukla. Izašla sam posle nedelju dana iz bolnice. Duša me boli, rana me boli, mozak me boli... Zašto baš ja?
Ali proći će, samo želim da vam kažem da ne čekate kad primetite bilo šta sumnjivo, pravac kod lekara.


Mrav da ne pišem ponovo, evo gore mojih simptoma vanmaterične.
Ono što sam htela da ti kažem, dva meseca pe toga imala sam spontani sa istim simptomima kao tvoji.
Znači menstruacija normalna i na vreme, par dana posle toga ponovo slabo krvarenje, beta oko 60-70, doktor mi je rekao da je to mala beta i da ćemo samo pratiti jer postoji i mogućnost vanmaterične, što tada sreća nije bila. Posle par dana sam ponovo vadila betu i počela je da pada što je jako bitno. Kada mi je beta bila ponovo u normali i krvarenje je prestalo samo od sebe, tako da sam tada prošla bez ikakve intervencije, samo se očistilo.

Da li tebi beta raste ili pada? Da li si vadila krv ponovo?

: mrav - 20. decembar 2010 15:33:04(UTC)
Molim devojke/zene sa slicnim iskustvom da mi pomognu ili da me posavetuju. Prethodna menstruacija je bila 7.11.2010, normalnog intenziteta. Poslednja menstruacija je dosla 4.12, samo kap, takodje isto i sled.dana, treceg dana je krenulo i trajalo uobicajenih 5 dana normalnog intenziteta, onda je krvarenje nestalo na 2 dana da bi se ponovo javilo, slabog je intenziteta, krv je sveza, nije braon boje i evo traje i do danas, tj 17-ti dan. Bolove nemam. Uradila sam beta hcg i iznosi 92,48. Doktor je uradio UZ i rekao da ne vidi nista u materici, ali nije pominjao jajovode ni jajnike. Zbog toga sumnjam na vanmatericnu trudnocu i zanima me da li vrednost bete 92,48 treba da mi ukaze na nesto lose? Kao terapiju sam dobila Duphaston 2x1 5-10 dana, danas je 4-ti dan od pocetka terapije i krvarenje nije prestalo. Sledeci susret sa doktorom je sutra. Da li je vanmatericnu trudnocu moguce utvrditi pregledom, ultrazvukom ili na neki treci nacin? Da li je neko imao iskustva sa ovim lekom? Imam decaka i devojcicu i zeleli smo trece dete, vrlo sam zabrinuta.

: šestica - 24. novembar 2010 10:48:07(UTC)
Timi to sve zavisi od tebe. Moraš da budeš pozitivna i oporavak će ti biti lakši. Ja sam operisana 22.06., a već 01.08. sam počela da radim, istina radim kancelarijski posao. Moraš da se čuvaš, ne dižeš ništa teško, što više šetaš i naravno budeš optimista.
Nego, devojke koje ste prošle kroz ovo ružno iskustvo, kakvi su vam ciklusi posle operacije. Meni su neuredni, dolaze u peirodu od 35 pa čak i do 40 dana, pre su bili na maksimalno 30, prošli put mi je bilo baš obilno sa bolovima, a evo sad naprimer bez bolova i jako oskudno. Kad će to više da dođe u normalu? neznam

: oceanprinces - 20. novembar 2010 19:25:35(UTC)
draga moja to je sve individualno. ja sam tri nedelje posle operacije bila na koncertu . po mom misljenju je bitno da se trudis da oporavis organizam unoseci dovoljne doze vitamina i gvozdja, posto si ipak imala operaciju. sledecu trudnocu su mi rekli da mogu da pocnem da planiram i posle tri meseca, dok su drugi lekari savetovali i do pola godine. ja sam zatrudnela negde posle godinu dana. jedino sto sam uradila pre trudnoce je hsg, tzv. produvavanje jajovoda. to mi je malo smirilo jer sam znala d aje drugi jajovod prohodan, pa sam vrlo brzo polse toga i zatrudnela.
svako dobro!

: timi68 - 7. novembar 2010 21:15:29(UTC)
molim vas da mi kazete kad sam posle operacije vanmatericne oporavljena.iyvaden mi je jedan jajovod 15.10.ja se dobro osecam al me interesuje kad mogu da se vratim na posao,kako da se ponasam,nasta da obratim paznju,koliko tesko smem da dizem jer mi moja okolina puni glavu raznim informacijama pa neznam sta da mislim icon_surprised ops: icon_surprised ops:

: šestica - 17. oktobar 2010 22:10:15(UTC)
Anci, samo hrabro, najgore je proslo.
Ako mogu da ti pomognem na bilo koji nacin, tu sam.

Sto se tice mene, ostavila sam sve to daleko iza sebe uz pomoc moje devojcice, samo me ponekad jos oziljak podseti kroz sta sam prosla.

Pomirila sam se sa tim da je to tako moralo biti...


: Anci - 17. oktobar 2010 21:26:31(UTC)
Sestice, evo ja upravo prolazim istom pricom ... I jos uvek sam u bolnici ... Cekam da mu puste a ne mogu da docekam jer sam ovde vec nedelju dana... 4 dana su me pratili, vadili krv... 5 doktora mi je uradilo UZ i tacka je stavljena : vanmatericna trudnoca... Istu noc mi se pogorsalo stanje i laparaskopijski mi je uradjena operacija...Jos uvek ne znam nikakve detalje... U bolnici sam ... Oporavljam se... Drzim ti palceve pa javi kako si prosla ...

: šestica - 20. septembar 2010 23:22:03(UTC)
Mene su tek sad posle tri meseca zvali da idem po patohistološki nalaz! icon_eek
Jel neko zna kakve informacije ću tu dobiti pošto mi je pregled zakazan tek za petak, a telefonom neće da kažu ništa?
Mislim na to da li će pisati zbog čega mi se to desilo?

: šestica - 19. jul 2010 17:05:28(UTC)
Mene interesuje posle koliko vremena od operacije se mogu imati odnosi i posle koliko vremena se može opet zatrudneti. Čula sam razna mišljenja, od šest meseci do dve godine?

: šestica - 5. jul 2010 20:32:29(UTC)
Hvala anita75love,
ja se polako oporavljam, sutra idem da vadim konce, moja ćerka mi daje snagu da preguram ovo, mada moram priznati uopšte nije lako...

: anita75love - 2. jul 2010 1:41:23(UTC)
Draga, baš mi je žao.....sećam se tvog pitanja iz "prvog tromesečja" i nadala sam se da će se to kod tebe sve lepo srediti a ako ništa drugo ono da bude biohemijska trudnoća......ispao je najgori mogući scenario, ali šta dase radi.....to je bila sudbina i nisi tu mogla ništa da promeniš.....
Sve se odigralo za par dana, a obično treba ipak malo više i išla si kod lekara tako da to nije nikakva garancija jer ni oni nisu znali! I da nisi išla a da je bilo sve u redu ne bi bilo značaja, ovako si išla pa nije vredelo....nema tu pravila....jedino izbaci ona pitanja iz glave "zašto baš ti"
Jednostavno je tako bilo, imaš već jedno dete, biće ih još....ima onih koji pre prvog dožive isto pa rode posle dvoje i troje dece bez ikakvih problema!
Tu je i veštačka oplodnja kao mogućnost, biće načina.....
Ljubim te!
zaljubljen :(

: šestica - 29. jun 2010 11:47:58(UTC)
Nažalost ja ću obnoviti ovu temu...
Prošle nedelje sam operisana zbog vanmaterične trudnoće i unutrašnjeg krvarenja i izvađen mi je desni jajovod.
Naime, juna sam imala menstruaciju, ali malo oskudniju, koja se nastavila sa braonkastim sekretom. Uradila sam test i bio je pozitivan, sutradan izvadila betu 746. Doktori kažu čekaj još je rano da se vidi na UZ. Bila je sreda. U nedelju uveče primetim tačkicu sveže krvi i pravac za bolnicu, ponedeljak beta 4700 i nešto, opet se ništa ne vidi, to popodne me stignu užasni bolovi, krvarenje se pojača, sutra ujutru primete na UZ slobodnu tečnost (krv) u stomaku i pravac sala. Jajovod pukao, nema mu spasa, unutrašnje krvarenje u stomaku, haos, znači samo u roku od 5-6 dana. Jedva sam se izvukla. Izašla sam posle nedelju dana iz bolnice. Duša me boli, rana me boli, mozak me boli... Zašto baš ja?
Ali proći će, samo želim da vam kažem da ne čekate kad primetite bilo šta sumnjivo, pravac kod lekara.

: trudna 3 - 10. avgust 2009 13:13:09(UTC)
Pod vanmateričnom trudnoćom podrazumevamo usađivanje i razvijanje oplođenog jajašca izvan materice, najčešće u jajovodima, a u vrlo retkim slučajevima negde u donjem trbuhu ili na jajniku.
Pošto ni jedno od ovih mesta ne pruža oplođenom jajašcu sve potrebne uslove za razvijanje, dolazi ranije ili kasnije do prekida trudnoće.
I kod vanmaterične trudnoće žena primeti da joj je izostala menstruacija, što je navodi da veruje kako je u drugom stanju. Katkada oseća i druge znake trudnoće, kao gađenje, jutarnje povraćanje, nesvesticu itd., ali u manjoj meri nego kod pravilne trudnoće. Obično dve do tri nedelje posle izostale menstruacije, katkada i kasnije, dolazi do raznih teškoća koje su jasni i ne sumnjivi znaci da nije bilo pravilne trudnoće i da je došlo do prekida vanmaterične trudnoće.
U tom slučaju žena iznenada oseti jak bol u donjem trbuhu, jako prebledi, često se onesvesti, puls (bilo) joj je slabo i ubrzano, povraća ili je muči na povraćanje. Iz polnih organa nastaje krvarenje, ali ne jako. Međutim, unutrašnje krvarenje, tj. krvarenje u trbušnu šupljinu koje nastaje usled prskanja krvnih sudova u jajovodu, može biti veoma obilno, tako da život žene dolazi u opasnost. Svi opisani znaci nastaju usled naglog i velikog gubitka krvi u trbušnoj šupljini.
Prekid vanmaterične trudnoće može da nastupi i postepenim stezanjem jajovoda. Žena oseća na mahove jače i slabije bolove, pomalo krvari, a znaci trudnoće, koje je eventualno u početku osećala, postepeno se gube. Krvarenje iz polnih organa proteže se duže vreme, isto tako i bolovi, koji katkad postepeno i uminu.
Pomoć u slučaju vanmaterične trudnoće može da pruži samo lekar, i to u bolnici. Zato ženu treba odmah bio dan ili noć preneti u bolnicu, naročito ako su jaki bolovi propraćeni ostalim znacima. Pri tom treba postupati veoma oprezno. Treba je uneti u kola i smestiti da leži, po hladnom vremenu dobro je pokriti i lagano, bez velikog truckanja voziti.
Uzroci trudnoće izvan materice su najčešće razne nepravilnosti na putu kojim oplođeno jajašce treba da prođe do materice. Nedovoljno razvijena, iskrivljena materica ili prirasli jajovodi, sa odebljalom, neravnom sluzokožom, mogu da budu zapreka da oplođeno jaje dođe u matericu. Ove nepravilnosti su najčešće posledice zapaljenja unutrašnjih polnih organa.
Trudnoća izvan materice može da se utvrdi i pre nego što nastupi prekid trudnoće, ili se bar može posumnjati da je u pitanju vanmaterična trudnoća. U tom slučaju žena mora biti stalno pod nadzorom lekara ili ako se sa sigurnošću utvrdi da postoji vanmaterična trudnoća, preduzima operacija pre nego što nastane unutrašnje i spoljnje krvarenje, tj. znaci prekida vanmaterične trudnoće. Na taj način sprečava se veliko unutrašnje krvarenje koje može biti smrtonosno za ženu.
Zbog toga svaka žena koja posle izostanka menstruacije počne da krvari i oseća bolove, ili primećuje da nema ostalih znakova trudnoće, ili su ti znaci slabiji nego kod drgih trudnoća, treba odmah da potraži pomoć od lekara. U ovom slučaju to je jedini način da se spreči velika opasnost koja preti ženi sa vanmateričnom trudnoćom.

: Oblak_u_bikiniju - 4. jul 2008 13:53:04(UTC)
Cure moje, imam komsinicu koja ima dvije predivne kcerkice. Nakon druge (3 god) je ostala trudna. Vanmatericna je kasno ustanovljena (greska ljekara) i operacija je odradjena po mom misljenju "divljacki"! Mlada zena ima preko stomaka rez i oziljke od savova, poprilicno dug i vise se i ne trudi da ga sakrije, a samo ona zna na sta je taj oziljak podsjeca... Dijagnoza joj je u zdravstvenom kartonu 100% sterilitet - dakle, ne moze vise imati djece. Mada je podatak neugodan, ona ipak ima svoja dva andjela.

I pocne nesto da je ziga i ode ona kod dr (od te vanmatericne proslo vec koja godina) prije par dana i on joj saopsti da je uspjesno trudna po treci put :)

Ne zelim da njenu pricu sirim naokolo, ali cisto da bude pouka svima vama koje obeshrabruju! Zeni u kartonu pise kao dijagnoza trajni sterilitet. Jednostavno da je nemoguce da ostane trudna.
Nadam se da sam nekoga ohrabrila jer je meni njena prica zvucala jako potresno, ali sa srecnim krajem! Sada samo da se pripazi i da sve prodje kako treba :)

: rozga - 4. jul 2008 9:21:36(UTC)
Ja sam se bas uplasila za kumu. Evo da vam javim da je ona operisana i probudila se iz anestezije. E sad samo da vidimo sta ce dr da kaze. :-* za sve vas divne trudnice i nedajte da vas bilo sta spreci u ostvarenju vasih snova i radjanju vasih andjelcica:-*

: Flame - 4. jul 2008 6:11:16(UTC)
Evo, vidim da je ova tema ponovo otvarana! Zao mi je sto je tako, ali mi je takodje zao sto se ne zna vise o simptomima vanmatericne trudnoce, jer zbog nje nekad moze biti i zivot ugrozen!
Meni je inace radjena klasicna operacija i zbog rupture desnog jajovoda, je bila hitna, gde je on i odstranjen. Najvaznije je "dici se" psihicki posle svega i krenuti dalje! Svi znaju da mi je bilo jako tesko, pre svega jer je to bila planirana i zeljena trudnoca, a posle i zbog "prepolovljenih" mogucnosti za zacece. Onog trenutka kada su prosla tri meseca zabrane da zatrudnim, kao " lavica" sam se jos vise borila i zelela tu trudnocu, vise od svega! Nisam zelela da jos par meseci cekam, da bih proverila prohodnost preostalog jajovoda. Svim srcem sam "rizikovala", jer je to bio jedini nacin da psihicki ostanem "citava"! Pozitivan stav, zelja i zahvalnost doneli su mi da ubrzo ugledam svoje dve crtice!
Samo hrabro! Evo, sledece nedelje ulazim u peti mesec i bebica se "ritala" na proslom uz i okretala guzu, pa nismo mogli da vidimo ko se nas to obradovati u decembru. Ali ce nas i obradovati i usreciti, bez obzira kog pola bude bilo bebce. To vise uopste nije vazno! Vazno je samo da nam dodje zivo i zdravo, a ljubavi joj nikada nece nedostajati!
p.s. Inace trudnoca tece sasvim fino, nemam nikakve tegobe, ne pijem nista od hormona ili lekova, i ako jos malo punim 34 godine.

: oceanprinces - 3. jul 2008 19:37:19(UTC)
rozga bez brige, bice ona ok. meni su frontu radili laporaskopski, i u roku od 5 dana bice ona stara.
a imala sam isti problem.
nemoj da se sekira , tamo su ok strucnjaci, a zasto se to desava i meni jos uvek nije jasno.
pozdrav i sve najbolje

: rozga - 3. jul 2008 15:13:37(UTC)
Hvala puno malina-80:-* Videcu sta ce biti sutra jer je sutra taj zahvat zakazan, pa cu javiti!

: malina-80 - 3. jul 2008 15:05:06(UTC)
Pozdrav Rozga!
Ne znam da li ti mogu biti od neke pomoci ali s obzirom da mi je kod prve trudnoce(koja je nazalost zavrsila spontanim)postojala sumnja na vanmatericnu,doktor mi je otprilike objasnio proceduru.To je operacija koju najcesce rade laparaskopski i u principu je rutinska i ne traje dugo ali sve zavisi i od starosti trudnoce i od toga da li je telo vec pocelo da odbacuje plod.U principu nakon operacije ne ostaju oziljci ali ima slucajeva u kojim moraju odstraniti jedan jajovod pa se ponekad posle takvog zahvata teze ostaje ponovo u drugom stanju.Sve zavisi...Meni su napominjali da je to vrlo ozbiljna situacija i da moze doci do raznih komplikacija.Sve u svemu ako je sve u redu nakon operacije,oporavak je brz i uglavnom se vec sutra dan izlazi iz bolnice jer su rane jako male i brzo zarastaju.E sad...s'obziro da se tvojoj kumi stomak vec poceo puniti krvlju,pretpostavljam da ce oni brzo reagovati ali ce joj verovatno nakon peracije staviti dren(kateter) kroz koju ce isteci nakupljena krv pa ce mozda u bolnici ostati i nesto duze.Opet napominjem da su mi objasnili da sve zavisi od slucaja do slucaja.Volela bih kada bih mogla nekako da te utesim jer vidim da si zabrinuta za kumu(a kako i ne bi bila) ali zaista ne znam sta bih ti drugo rekla osim da se iskreno nadam da ce se to brzo zavrsiti i da ce biti sve u redu.
Drzim vam fige i molim te javi kako se zvrsilo.
:-* od mene!

: rozga - 3. jul 2008 8:26:36(UTC)
Jel zna neko nesto o zahvatu kojim se zavrsava vanmatericna trudnoca? Ja sam malo zabrinuta sada jer su moju kumu, kojoj je ustanovljena vanmatericna trudnoca pre otprilike 20 dana, ostavili u Frontu i mora da joj rade taj zahvat ciscenja i to laparoskopski. Njoj se stomak puni krvlju i to me bas i brine. Predlozili su joj laparoskopski jer tek treba da radja.
Nadam se da neka od vas zna nesto o tome.

: sweet - 12. decembar 2007 21:12:01(UTC)

Flame, isti slucaj je imala moja mama pre 25 god. Ona je ubrzo posle vanmatericne(2 meseca) ostala u drugom stanju, pa rodila mog brata, pa mene, pa sestru, sa jednim jajnikom, bez ikakvih problema.

zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj


: rozga - 12. decembar 2007 9:30:19(UTC)
Jao Flame bas mi je zao sto si mmorala da prolazis kroz to. Ne znam sta da ti kazem. Ako odes jos kod nekog lekara reci ce ti nesto trece...Svi imaju razlicita misljenja. Mozda da se raspitas i odes kod najboljeg strucnjaka iz te oblasti, pa da vidis sta ce da ti predlozi. Raspitaj se o lekarima u tvom mestu i idi kod najboljeg. Za takve stvari ne treba stedeti niti se ustrucavati. Mislim da dr nisu ni sami sigurni sta moze sve u takvim situacijama. Drzim ti palceve i samo napred. Ne daj se bez bebice :-*

: Flame - 12. decembar 2007 9:08:09(UTC)
Sta da radim? U strasnoj sam nedoumici.
Posle operacije vanmatericne i odstranjivanja desnog jajovoda, predlozeno mi je
da sacekam barem tri meseca do sledece trudnoce. Dva ginekologa su mi rekla da prvo pokusam normalno, pa ako ne ide da onda radim analize i proveru levog jajovoda. Jedan je nacelnik ginekologije u jednoj bolnici, a drugi je doktor koji je mene operisao. Medjutim moj ginekolog iz Doma Zravlja, zena, mi predlaze da prvo proverim levi jajovod da ne bi doslo ponovo do vm, pa tek onda poceti sa pokusavanjem.
Sta raditi? U opste nisam pametna. Da li otici i negde privatno ili je ovde odluka samo na meni?

: oceanprinces - 20. novembar 2007 9:53:21(UTC)
e poslala sam ti poruku na private. mozda smaramo ostale
pozdrav svima
:)

: Flame - 20. novembar 2007 8:05:07(UTC)
O.P. kako si, sta ima novo?
Eto ja sam jos uvek na bolovanju, za dve nedelje idem na kontrolu
kod ginekologa hirurga koji me je operisao.
Trudim se da se ne opterecujem mnogo onim sto mi se desilo,
trudim se da gledam napred...
Plasim se samo da me ne stigne neka tuga i strah kasnije, vremenom...
Cesto razgovaram sa mm o svemu, pa mi tako bude malo lakse...
Oboje jako zelimo dete, zajedno smo vec dvanaest godina i pravi nam je
momenat da nas bude troje! U maju kada smo hteli da se 'bacimo na posao',
stopirali smo zbog kondiloma, sada moramo da sacekamo zbog vm.
Od februara, Boze zdravlja, krecemo u akciju! Idemo na skijanje na Kop, pa
cemo tamo da pocnemo ukrevetu

: oceanprinces - 17. novembar 2007 7:45:28(UTC)
e pa ja imam 32 tako da smo u istoj situaciji sto se tice godina.
javi kad bude nesto novo. veliki pozdrav
:)

: Flame - 17. novembar 2007 7:11:34(UTC)
O.P.
Ne brini, izguracemo nas dve, samo jaka volja je vazna.
Najgore je, sto kad krenes po lekarima, onda ti nadju svasta nesto, a da svega toga nije ranije bilo...
Ja imam 33 godine, pa me vreme malo pritiska, ali opet, s obzirom da je medicina uznapredovala,
nadam se da za mene ima jos vremena, barem jedno 5 godina. Samo ce tu biti potrebno i nesto novca...
Od jutros razmisljam, nekima se trudnoca desi slucajno, a mnoge zene koje je zele svim srcem,
pate se sa zatrudnjivanjem! Sta ti je zivot... Ja sam samo do pre tri godine mislila, ima vremena,
a sada me je to isto vreme sateralo u ugao...
Tesi me sto sada cujem za dosta zena koje su posle vanmatericne li bilo kakvog uklanjanja jednog
jajovoda ili jajnika, ostajale u drugom stanju prirodno, i cak i vise puta! E to je NADA!!!
Pozdrav
zagrljaj

: oceanprinces - 16. novembar 2007 20:59:40(UTC)
cao flame.
evo sad sam se vratila od ginekologa, i sad je problem grlic materice, posto se jedan deo kako oni kazu ne boji dobro. znaci hronoloski vanmatericna, kondilomi, grlic. sad ce mi raditi biopsiju, pa onda ne znam konizaciju ili sta vec. i sve to oni meni ispricaju i na kraju mi kazu kad zavrsimo ovo onda mozete na hsg, ali vi mozete u medjuvremenu bez obzira na sve raditi na trudnoci. nema potrebe da cekate.
sta ja da mislim ili da kazem posle svega.
potpuna sam zbunjena.
meni inace nisu odstranili jajovod, ali to je isto kao da ga nemam, posto su mi rekli da je 1% sanse da ga opet iskoristim.
na netu sam iscitala sve sto postoji o vanmatericnoj i mogu se sresti razna iskustva i pozitivna i negativna. ja naravno verujem u pozitivni ishod. jedino sto mi nije jasno zasto mi sad odjednom hvali 300 stvari, a pre vanmatericne je bilo sve ok.
pozdrav svima
sve najbolje :-* :-* :-*

: bubica - 16. novembar 2007 7:13:45(UTC)
Draga moja Makice, samo napred ti to možeš...i ti i tvoj muž... ukrevetu ukrevetu ukrevetu

: makica 265 - 15. novembar 2007 9:34:56(UTC)
Da se oprostis?Ma daj....cim osjetis da mozes,navali...

Mi evo vec 3 mj.pokusavamo,ali za sad nista...uzimam folan skoro 3 mj.eto...ne znam ni ja...

: bubica - 15. novembar 2007 9:31:32(UTC)
Nemam pojma Makice... icon_eek trebalo bi da pitam doktora, i jednog i drugog...svi mi kažu da se oprostim od toga, ali ja...šta kod tebe ima novo? ..Sad trenutno pauziramo...znam za ona tvoja bolna iskustva... icon_eek

: makica 265 - 15. novembar 2007 8:36:29(UTC)
Bubice za koliko cete poceti da radite na bebici?

: bubica - 15. novembar 2007 8:16:30(UTC)
Čestitam Pčelici!!!
a Flame razumem i Makicu razumem jer sam i sama prošla dva puta kroz to iskustvo!...A te analize, sve je OK samo na grliću sam imala neki vrag, pa je bila konizacija, laserom naravno...A sad i ta operacija u glavi...tako da sam i sama prošla kroz užasne trenutke, a i dan danas imam krize koje prodju...Samo kažem...Glavu gore!!! zaljubljen zaljubljen zaljubljen

: makica 265 - 15. novembar 2007 8:03:05(UTC)
Citat:
Flame - 15/11/2007 10:39p.s. Jedan dan sam, dok sam bila u bolnici, kada sam mogla da malo setam, proplakala kao luda,
jer sam videla bebe i srecne roditelje koji izlaze iz porodilista. Same su suze tekle, i ako su mi to jako
lepi trenutci, meni je bilo jako, jako tesko... Taj dan je bio prekretnica!
Shvatila sam da je zivot samo za borce!
A borila sam se mnogo puta u svom kratkom zivotu i nije mi bilo lako...
Zato se nadam da cu imati snage za sve borbe koje me u zivotu cekaju, a znam da ce ih biti jos dosta!
Sve dok je mojih najblizih i ljudi koji me vole, a ja ih obozavam, smognucu snage i kad
noge klecnu i padnem na kolena... Podicicu se i poleteti ako treba!Drage Flame,i ja sam se tako osjecala dok sam bila u bolnici,cujem plac bebica,a meni samo sto su uradili kiretazu...Vidjeces kako vrijeme prolazi,tako ce ti lakse biti i cim krenes da radis na bebici,zaboravices sve to,jer ces imati o cemu da razmisljas zaljubljen

: Flame - 15. novembar 2007 6:39:09(UTC)
O.P. sada ti je vazno da se resis kondiloma i ranice sa grlica. Ostavi produvavanje za kasnije,
ako bude bas neophodno.Ne znam kakvo je tvoje konkretno iskustvo sa vm i sta su ti radili,
ali je vazno da sada odradis one dve stvari. Poznajem devojku koja je radila to sto i tebe ceka.
Oporavak je bio oko dva meseca, jedno sest nedelja apstinencije.
Ja pijem multivitamine i posle operacije mi je bila odlicna krvna slika.
Verovatno zato sto vec neko vreme vodim racuna o ishrani i zdravlju. Od kada sam cula
da kondilomi imaju veze sa padom imuniteta, ja sam na nekoj vrsti dijete.
Naime, imala sam jako stresan poslovni period pre dobijanja kondiloma.
I naglo sam se ugojila, lececi se hranom i slatkisima, sto je dovelo ne samo do
gojenja nego i do kondiloma, a o nezadovoljstvu sobom da ne pricam. Sada sam smrsala i zdravstveno sam
bolje ( na stranu vm) i vise necu dozvoliti da mi posao unisti zivot!
Dovoljni su problemi koje ti zivot namece.
Trudim se da odrzim pozitivan duh posle svega!

p.s. Jedan dan sam, dok sam bila u bolnici, kada sam mogla da malo setam, proplakala kao luda,
jer sam videla bebe i srecne roditelje koji izlaze iz porodilista. Same su suze tekle, i ako su mi to jako
lepi trenutci, meni je bilo jako, jako tesko... Taj dan je bio prekretnica!
Shvatila sam da je zivot samo za borce!
A borila sam se mnogo puta u svom kratkom zivotu i nije mi bilo lako...
Zato se nadam da cu imati snage za sve borbe koje me u zivotu cekaju, a znam da ce ih biti jos dosta!
Sve dok je mojih najblizih i ljudi koji me vole, a ja ih obozavam, smognucu snage i kad
noge klecnu i padnem na kolena... Podicicu se i poleteti ako treba!

: oceanprinces - 13. novembar 2007 18:54:39(UTC)
e bas mi je drago sto si se javila. nepoznajem nikoga ko ima ovakvo iskustvo.
znam da kondilomi nemaju veze sa vanmatericnom. nego sam ih cisto pomenula. posto se posle opearacije sve iskomplikovalo.
ako sam te dobro razumela tebi su savetovali da ne radis hsg. (produvavanje)
meni je doktorka koja me operisala rekla da dodjem u decembru ili kad budem spremna na hsg, zato sam ja mislila da odem.
sad mi je organizam jako oslabio. imunitet mi je nikakav, nedostatak gvozdja pa se trudim da se vratim u formu, pa da onda vidim sta cu.
i ja jedva cekam da pokusam ponovo. i nama je ovo bio prvi put, da zatrudnimo icon_lol .
sve u svemu zelim ti sve sto i sebi zelim. pozdravljam te i javi se kad budes mogla
:-*

: Flame - 13. novembar 2007 6:22:56(UTC)
Oceanprinces, i ja sam pre 5 meseci imala intervenciju uklanjanja kondiloma. Preporuceno mi je bilo
da prvo to uradim pre nego zatrudnim. Vanmatericna nema nikakve veze sa kondilomima. Bilokakve upale
mogu da dovedu do zapusenja jajovoda pa je i to neki od uzroka vm. Ali moze i jednostavno da se desi!
Meni je odstranjen desni jajovod, a kako je hirurg video levi je gladak. Raspitala sam se sta bi mi bilo najbolje
i na vise mesta sam dobila isti odgovor. Dakle, posle tri meseca prirodno, bez produvavanja ili inseminacije,
koja bi usledila tek posle eventualno neuspesnih godinu dana. I produvavanje je naporno za organizam, koliko i operacija. Ja verujem da ce se ipak sve zavrsiti najbolje moguce! Krajnje resenje je vantelesna.
Sada jedva cekam februar, pa da navalimo! Mi smo iz prve zatrudneli. Malo traljavo, ali ipak mozemo
da zatrudnimo! Nada! Poslednja umire!

p.s. malo sam preterala, izvin'te!

: dragana024 - 12. novembar 2007 16:20:08(UTC)
Flame baš sam sam se rastužila kad sam pročitala tvoje iskustvo, i iskustvo oceanprinces.
Flame nadam se da si dobro i da se oporavljaš. Žao mi je što si morala da prođeš krpz takvo bolno iskustvo :(
Nadam se da će te i ti i oceanprinces što pre ugledati II istinske crtice.
Želim vam svu srežu u tome

: oceanprinces - 12. novembar 2007 14:49:22(UTC)
draga flame,
dok si opisivala svoje iskustvo, prepoznala sam svaku recenicu. identicnu situaciju sam imala u junu ove godine. sad se borim sa kondilomima i cekam da sredim ranicu na grlicu materice a posle da krenem na produvavanje jajovoda? rekli su mi da mogu da planiram sledecu trudnocu, odma posle produvavanja, ako sve bude bilo kako treba. tacnije 6 meseci kasnije.
da li je neko imao iskustva sa time, mislim produvavanjem? da li se radi sa anestezijom i li bez?
jedina stvar koja mi jos nije jasna, je zasto do vanmatericne trudnoce dolazi?
pozdrav svima! :-*

: mima80 - 6. novembar 2007 12:09:06(UTC)
Flame, mnogo mi je zao zato sto si imala to strasno iskustvo. Nadam se da si dobro, zelim ti brz oporavak! zagrljaj zagrljaj zagrljaj

: Flame - 6. novembar 2007 12:06:33(UTC)
Drage moje,
bas ste mi nedostajale!

Bol, osetila sam uzasan bol! Blago krvarenje! Bolnica, noc, strah!
Zidovi, jauci, neopisivi bolovi cele noci, bolnicarka mi daje infuziju...
Jutro, jos vise me boli. Pregledi, jedan, drugi, ne zna se koji je bolniji...
Hitna intervencija... Zabrinuti pogledi najblizih...
Moj krik! Boli me dusa ovog puta!
Vanmatericna trudnoca!
33 godine, 1. trudnoca iz 1. puta!
Zeljena trudnoca, Hristove godine...
Hirurska sala, rez, intenzivna nega, zidovi, guse me...
Placem, sve me boli, a narocito srce!
Naduven mi je stomak od operacije. Prazan...

Jake, moramo biti jake! Docekacemo nase II crtice!
Docekacu i ja moje prave II crtice!

: PCELICA - 30. oktobar 2007 6:29:40(UTC)
Cao tanjice!
sad tek vidim ovu tvoju poruku i zelim da ti kazem da ne brines jer se i kod mene u 4-5 nedelji nije mogla vidjeti beba a po beta hcg sam bila trudna.za nekih 4 dana se sve promijenilo i vec se mogla vidjeti jedna tackica.nadam se da si u medjuvremenu vec vidjela svoju bebu i da uzivas u trudnoci.
pozdrav

: tanjica - 22. septembar 2007 11:41:41(UTC)
zene pomagajte ja sam jedna veom,a uspanicena nova trudnica u vanmatericnom prostoru ima malo slobodne tecnosti a beta hcg mi je u petoj nedelji bio 2397 i cika koji mi je saopstio lepu vest je po tom broju rekao da sam trudna 5 nedelja,zvala sam doktorku saopstila joj rezultate i ona je rekla super ali ja se opet malko brinrm pa vas molim da mi pomognete da odmorim glavu od pomisli da imam vanmatericnu trudnocu..unapred hvala

: kicun - 31. jul 2007 11:03:24(UTC)
bravo bravo bravo bravo bravo pcelice sad se opusti i uzivaj u svojoj trudnoci

: PCELICA - 31. jul 2007 10:20:01(UTC)
Caooo cureee!evo i mene opet sa vama.juce sam bila na UZ i........ma sta da vam kazem......raznijezila sam se kad sam vidjela rucice i nozice koje su tek kao pupoljci i maleno srce kako skakuce :)))) :) doktor mi je potvrdio da sam u 10 nedelji po velicini bebe (2,5 cm) i da je sve ok.jedino sto mi je ustanovio to je da imam neku upalu na grlicu maternice pa mi dao nekakve lijekove koji po njegovoj potvrdi ne stete bebi.sledeci pregled me ceka u bolnici za jedno 3 nedelje.a zamislite smrsala sam cak i 1 kg sto me i raduje jer cu imati dovoljno kila kad za to dodje vrijeme.na moje pitanje da li smijem da lezim na stomaku i da li smijem u bazen on mi je odgovorio sa DA jer kaze grlic je zatvoren i prema tome vi smijete u bazenu da se kupate.........sad dal vjerovati ili ne? da li neko od vas ima neka iskustva sa takvom upalom????? curice moje eto za sad su to sve nove informacije......ljubi vas vasa pcelica cmok cmok cmok

: jelllena - 30. jul 2007 11:07:14(UTC)
Srecno kod dr.I cekamo vesti bravo bravo

: PCELICA - 30. jul 2007 10:27:41(UTC)
cao cure :) evo svanuo je i dan kad opet idem na UZ,vec sam sva....uhhh pomalo radoznala.sto se tice spavanja na stomaku pokusala sam da legnem na stomak i ne smeta mi ali ipak podsvijest radi i pri samoj pomisli da bih tako malo pritiskala bebu odmah skocim i promijenim polozaj.a sto se tice spavanja na boku hehhehehe to vec prakticiram. uzmem veliki jorgan i zagrlim ga kao da se borim sa krokodilom hhehehe.moj me muz vec pitao sta se to desava,nisam mu o tome pricala.juce sam bas citala neku knjigu za trudnice kojima je prva trudnoca i negdje u tekstu se spominje kako nije bas zdravo spavati na ledjima nego je bolje na lijevom boku...kao zbog bebe.iskreno receno ovih tonu informacija sto sam dobila u poslednjih mjesec dana me pomalo izludjuje.prije 2 dana sam imala prvi napad cmizdrenja...bilo je neshvatljivo cak i za mene sta se to desava samnom ali potreba da cmizdrim je bila veca.......mogu misliti kako su me svi gledali.
eto javit cu vam se opet.......nadam se da je moj mali andjeo porastao i da mu je dobro.

cmokic za vas :)

: milenica - 27. jul 2007 17:31:59(UTC)
Upravo tako kao sto kaze Makica...dok god tebi ne smeta mozes da spavas na stomaku ali vrlo brzo jednostavno neces moci...Najbolji polozaj za spavanje je na boku sa jastukom izmedju nogu...Pozdrav!

: makica 265 - 27. jul 2007 13:46:12(UTC)
Ej pcelice,caos!!!Sta ti se to desilo u firmi?Drago mi je sto je sve ispalo kako treba!Ja mislim da mozes jos da spavas na stomaku osim ako ti ne osjecas da ti smeta...

: PCELICA - 27. jul 2007 11:26:19(UTC)
CAo cure!:) evo i mene opet sa vama.nisam se jedno vrijeme javljala jer sam imala stres u firmi a kod kuce i ne palim comp jer mi je dosta 8 sati dnevno.ja sam evo hvala bogu dobro.malo me muce mucnine popodne tj. vise ono nemam apetit a treba da jedem a i kronicno sam umorna, samo bi da spavam i odmaram.u ponedeljak idem opet na UZ.nadam se da ce tad moj mala bebica biti nesto veca :) i da ce se moci jasnije vidjeti njen razvoj.prosli put je bila samo jedna flekica.osjecam i da mi stomak pomalo buja heheheheh.imam jedno pitanje a neznam kome da se obratim: da li ja jos uvijek smijem lezati na stomaku, ili je to nepovoljno za bebu?????????? cure ako znate to sa pouzdanjem,molim vas odgovorite mi.

cmokic od vase pcelice!

: milenica - 16. jul 2007 16:20:43(UTC)
Pcelice zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj zagrljaj

Ja sam danas usla u 5. mesec i veruj mi sve to kako si napisala da se osecas i taj tvoj utisak sa UZ sam isto tako i ja dozivela...neverovatno saznanje da u meni zivi i raste jedno novo bice, moje dete i njegovo srce koje u meni kuca...a moram ti priznati da sam imala najvecu tremu pred taj pregled i samo kad sam videla srculence da bebi kuca uzdahnula sam i pao mi je kamen sa srca...

Samo napred i javi nam se kako si... Veeeliki poljubac za tebe!!! :-* :-* :-* :-* :-* :-*

: PCELICA - 13. jul 2007 14:47:15(UTC)
Dobar dan, evo me opet sa vama.Ovaj put vam mogu prenijeti bolje vijesti.Juce sam bila na UZ i plod je vec 7,6mm velik a sto me je najvise obradovalo i raznjezilo to je bilo kucanje srca bebe.vidjela sam tu malu tackicu kako skakuce i onda sam cula jasno otkucavanje.Ovo sve dozivljavam prvi put i cudan je osjecaj kad pomislis da u tebi kucaju sad dva srca, da to tako malo bice koje jos nema ni oblik covjeka vec zivi.Jedva cekam da to malo bice uzmem u ruke i da mu poklonim svu ljubav ovog svijeta.Jos uvijek nisam potpuno opustena i malo me je strah ali sad zivim sa nadom da ce sve biti ok.
Makice kako si ti?jesili zavrsila preglede? kad opet planiras da pokusas sa trudnocom?
Milenice hvala ti za one lijepe utjesne rijeci.....vjeruj mi da su me navele na drugacije razmisljanje.nadam se da je kod tebe sve ok

: milenica - 9. jul 2007 13:40:15(UTC)
Pcelice zaista sve te brige koje te sada muce i mene su veruj mi...to je samo zato sto jos uvek u saznanju da smo trudne i ne znamo sta to zapravo nosi sa sobom i kako to da prihvatimo...
Najbolji savet koji mogu da ti dam za sve sto si navela da te brine je da se ponasas upravo onako kako tebi odgovara i kako ti prija...prvo sto je meni doktor rekao kada je ustanovio trudnocu je da se ne brinem za bebu, da je ona u materici savrseno dobro ususkana i da je to tako priroda uredila da ne moze biti povredjena...zasticena je veruj mi dobro...samo u slucaju da osetis bolove pri bilo kakvom kretanju ili pri nekom polozaju obrati se lekaru...Sve najlepse ti zelim!!! :-* :-* :-* :-* :-*

: PCELICA - 9. jul 2007 13:26:12(UTC)
Cao cure,evo me opet sa vama. za tri dana idem opet na UZ pa me pomalo vec hvata nervoza.vec par dana osjecam blage mucnine tj. nebi se bas reklo mucnine....navece kad hocu da veceram jednostavno izgubim apetit i nemam volju bas nista da jedem a sto sam gladnija to imam osjecaj da me sve vise hvata ta muka ali od te muke nemogu da jedem i tako se sve vrti u krug.bolovi u stomaku su se smanjili, ponekad me kao strijela probode po stomaku ali to vise na lijevj strani.pijem folnu kiselinu i to je to.sad ce te da se smijete ali moram vam jos nesto ispricati: kad sjedam ,kad se nocu okrecem u krevetu ili kad se saginjem sve se plasim da cu da povrijedim bebu ili da je zgnijecim :)))) plasim se da trcim,da zurim a moram priznati da se plasim prakticirati spolne odneose sa mm jer stalno razmisljam da li je to ok i nemogu da se opustim...........sta da radim?

: milenica - 4. jul 2007 14:50:47(UTC)
Pcelice hvala Bogu da se sumnja na vanmatericnu trudnocu nije obestinila...srecna sam zbog tebe i zelim ti sve najlepse...
Prvi put sam videla da bebino srce kuca u 11. nedelji ali tada jer mi je prosto tad bio zakazan ultrazvuk...verovatno bih ga videla i pre...realno moze da se rad srca uoci od 7.ili 8. nedelje....

: makica 265 - 3. jul 2007 12:47:01(UTC)
Pcelice u 7 nedelji mora srce da se cuje,a moze cak i ranije!

: PCELICA - 2. jul 2007 17:22:10(UTC)
cao cure.
bila sam u petak na UZ i konacno je doktor uspjeo da vidi jednu tacku od 4mm u maternici.po tome se moze reci da sam bila tek u 5 nedelji. 12.07 imam novi termin za UZ pa ce da vidi da li je se plod ugnijezdio i da li je sve ok. meni jos uvijek nije muka niti primjecujem neke promjene osim sto su me boljele grudi i stomak me jos uvijek pomalo boli ali sve redje i slabije.pijem folnu kiselinu redovno i to je to.valjda ce biti sve ok.
nego mene interesuje u kojoj nedelji doktor provjerava da li kuca srce ?da li se moze cuti?
HVALA sto ste uz mene!!! :)))

: makica 265 - 2. jul 2007 13:30:14(UTC)
Pcelice jesi li bila na pregled???Ne javljas se.....

: kicun - 29. jun 2007 10:58:29(UTC)

Ja sam sada procitala temu. Pcelice cakamo da se javis i mislimo na tebe....

: makica 265 - 29. jun 2007 10:33:24(UTC)
Pcelice .....cekamo....

: PCELICA - 28. jun 2007 12:33:07(UTC)
evo mene opet sa vama.danas me opet boli stomak kao i proslih dana i sinoc mi je za vrijeme vecere odjednom dosla muka.morala sam da napustim jelo i da legnem,posle 15 min je prosla.da li je to normalno?neznam kako cu docekati sutrasnji dan da opet oden na UZ mada znam dok budem tamo lezala da ce mi sto puta doci muka i da ce me tresti nervoza i strah.jos nikome nisam saopstila vijest da sam trudna osim mom covjeku i najboljoj prijateljici a familiji nadam se da cu moci sutra......nadam se.kako si mi ti makice danas?

: PCELICA - 27. jun 2007 15:08:00(UTC)
makice a u kojoj nedjelji su ti pocele mucnine i jesili imala napade gladi??????

: makica 265 - 27. jun 2007 11:47:31(UTC)
Pa koliko ja znam a to ce te i ostale cure posavjetovati da za pocetak kupis folnu kisjelinu,to mozes i na svoju ruku bez odobrenja dr.Ona pomaze da kod bebe ne dodje do nekih ostecenja i da se razviju sve potrebne funkcije.A sto se tice hrane jedi i pij ono sto ti prija i sto ti volis mada mozda ce ti se brzo javiti mucnine pa ces sama najbolje znati sta ti odgovara da jedes.

: PCELICA - 27. jun 2007 11:24:32(UTC)
Zao mi je makice sto ti se tako nesto dogodilo........to je sigurno shok kad saznas da dijete koje nosis nema sanse da prezivi ili u tvom slucaju uopste ne zivi..........ali hvala bogu danasnja medicina je usavrsenija pa mozemo na vrijeme znati sta se desava sa bebom.......prije znas i sama zene nisu ni isle doktoru pa sta bude......
makice jedno drugo pitanje: mozes li mi reci sta se u trudnoci ne smije jesti i piti i sta bi obavezno trebalo trositi?

: makica 265 - 27. jun 2007 11:03:04(UTC)
Pcelice drago mi je sto si se smirila,i ja vjerujem da je to sve u redu jer je tebi sa 13 dana kasnjinja mece beta samo 461.Ja kad sam radila nakon sedam dana bila mi je 139.Ne bi bilo lose da jos jednom sjutra izvadis krv jer ako je normalna trudnoca ta cifra se svakog dana udvostruci.

Pcelice ja nemam djece,imala sam spontani prije 2 god.Da sam tada rodila sad bi imala djecaka ili djevojcicu od 1,5 god.Bila sam trudna ove godine u martu ali morala sam prekinuti trudnocu u 11 ned.jer nije bilo srcane radnje. :(
Sad obavljam sve pretrage kako bi se sto prije bacili na posao ukrevetu

Uzivaj,bice to dobro! cvecko

: PCELICA - 27. jun 2007 10:18:01(UTC)
bila sam juce kod doktora,po mom beta-hcg u krvi ja sam tek na pocetku trudnoce 4-5 nedelja jer mi je najvjerovatnije oplodnja kasnila pa tako moze da mi objasni zasto na UZ nije jos nista vidjeo.a rekao je i da se radi o vanmatericnoj sa ovom kolicinom hcg jos je bezopasna.u petak ce mi opet raditi UZ pa se nada da ce mi onda moci nesto vise reci..........malo sam se smirila,dobila sam neku nadu da bi ipak moglo biti sve u redu sa mojom bebom....odmah sam posle doktora isla u shooping hhehehe.........necu jos da se radujem ....................ali zivim u nadi. hvala vam svima a pogotovo tebi makice sto si mi davala podrsku u svemu......ja se nadam da cu ti uskoro moci saopstiti radosnu vijest.
Nego nisam od sve moje muke te pitala jel imas ti djece?

: makica 265 - 26. jun 2007 15:43:17(UTC)
kad je van matericna ta cifra bi trebala da bude mnogo veca.Prijateljica o kojoj sam ti pricala bilo joj je oko 4000 i nesto a sledece jutro opet je uradila i bilo joj je duplo oko 8000.Po tome ja bi rekla da je sve ok,ali ipak idi sto prije kod drugog dr.

: PCELICA - 26. jun 2007 15:38:50(UTC)
sad sam dobila nalaz krvi od danas .moj Beta-HCG je 461,0 sto znaci da sam trudna ali da li je to ikakav znak za vanmatericnu? joj zene moje,toliko me je strah da vam ne mogu opisati.danas idem opet doktoru sa nalazom pa cu vidjeti sta ce mi on jos reci.nadam se da je sa mnom sve ok..smrccc

: Beclijka - 26. jun 2007 14:54:42(UTC)
Van matericna trudnoca odnosi se na termin kada do oplodnje dodje u jajovodu, na janiku ili negde na putu ka materici koje jajasce prolazi.
Vanma tericna trudnoca je zaista rizicna i veoma pazljivo se mora utvrditi jer zaista moze da bude rizicno za zenu.U sestoj nedelji vecini zena moze da se utvrdi da li je trudnoca matericna ili nije, a to je i period kada vec srca ploda pocinje da kuca.
Mislim da treba da ides kod jos jednog dr, pa i kod dva dok se tacno ne utvrdi sta se desava.
Simptomi su kazu potpuno isti kao i kod normalne matericne trudnoce, medjutim ako slucajno pocnes da krvaris, makar i u tragovima, dobijes temperaturu ili pocnu mucnine i povracanje obavezno i podhitno da se obratis najblizoj ustanovi...
Ja koliko znam vanmatericna trudnoca resava se iskljucivo operativnim putem.
Nemoj da se plasis, ja ti zelim sve najbolje naravno, ali moras da to isteras do kraja.Ja bih ti preporucila da ne cekas vise, nego da se konsultujes sa nekim dobrim dr koji ce detaljno da uradi uz i sve utvrdi....
Javi se obavezno.

: PCELICA - 26. jun 2007 12:09:56(UTC)
jos nesto: doktor je rekao ako bude vanmatericna da se to mora ukloniti na jedan nacin a ako nebude moglo onda mora operativno.sta je to pitam se taj neki prvi nacin????zar sa lijekovima?koliko je to stetno za zdravlje? posto je ovo moja prva trudnoca,kao sto napisah, plasim se da cu imati poteskoca da opet zatrudnim i da se ovo opet ne ponovi.reci mi kako funkcionise to "kasnije zacece"?????? hvala sto mi ulijevas nadu...to mi mnogo znaci.

: makica 265 - 26. jun 2007 11:28:36(UTC)
Pcelice mozda i jesi trudna ali je kasnije doslo do zaceca pa je plod suvise mali da bi se vidio.Kad ce ti biti gotovi rezultati krvi?
Ne zelim da me shvatis pogresno ali i ako je u pitanju vanmatericna to se samo izbaci i nije nista strasno.Nemoj se plasiti,vjerujem da je to sve ok!!!

: PCELICA - 26. jun 2007 11:04:46(UTC)
Cao Anita. KAKO SI ? vidim da si imala nekih problema sa trudnocom pa bih voljela znati sta se dogodilo sa tobom.
i ja sam bila juce kod doktora i rekao mi je da sam u 6 nedelji trudnoce ali ne moze da vidi plod u maternici nego me je boljelo pri pritisku na lijevi jajnik.danas sam isla da vadim krv jer on sumnja vanmatericnu trudnocu.toliko me je strah sta ce se desiti,strah me je za jos nerodjenu bebu a i strah me je za mene jer sam citala da to moze biti i rizicno za zenu.moji siptomi su bolovi u donjem dijelu stomaka (kao pred menzes), grudi su mi osjetljive i nisam dobila menzes (vec 13 dana kasni).nije mi muka i nemam napade apetita iako volim da jedem.molim vas ako se neko razumije u ovu temu,napisite mi vase misljenje jer neznam kako su izdrzati sve ovo.jos mi je teze jer bi ovo bila moja prva trudnoca a i zelim bebu. anita ako procitas ovo javi se.

: Gost - 14. april 2007 2:24:00(UTC)
moja drugarica je imala vanmatericnu trudnocu.pa joj ludaci od doktora nisu opste videli trudnocu mislili da je slepo crevo,i kad je ostavili u bolnici zbog slepog creva oni skontali da je trudnoca a plod poceo da se raspada i zamalo zena da im umre,strrasno,uradili su kiretazi i spasili je,uzas boziji kakva neodgovornost.zato ti je moj savet ne cekaj ponedeljak vec idi kod drugog lekara.srecno

: Gost - 13. april 2007 22:08:00(UTC)
Pa znam i ja da se obicno vidi, sa proslom trudnocom, koja je zavrsila spontanim, radila sam uz u 6. nedelji i videlo se lepo, cak i sliku imam i bas se lepo vidi. Nista mi nije jasno!

: Gost - 13. april 2007 14:37:00(UTC)
Slazem se sa Beclijkom, da treba da odes kod nekog drugog ginekologa, jos danas. Meni su u sestoj nedelji jasno videlji da je plod u materici. Kada su u pitanju takve stvari najbolje je da cujes vise misljenja.

: Gost - 13. april 2007 13:53:00(UTC)
Mislim da trebas da odes kod drugog dr a ne da cekas ponedeljak.Ja sam u petoj nedelji imala pregled i dr je jasno video da je trudnoca matericna i da je sve ok.Do tog perioda bi se sve verovatno trebalo znati.U sestoj nedelji kada sam bila ponovo kod dr zato jer sam imala bolove i drugi dr je to potvrdio i konstatovao da srce vec radi.Moja preporuka ti je da odes jos danas negde na pregled, zamolis nekog za hitan termin, ako je vanmatericna nema sta da se ceka do ponedeljka.Izvini ako sam preterala ja imam takve informacije sto se toga tice i bolje je da imas pravu informaciju, bices mnogo mirnija!

: Gost - 13. april 2007 12:14:00(UTC)
Anita i ja sam 6 nedelja.Prije 10 dana isla sam na pregled ali dr.kaze da nije jos siguran jer rano je da se vidi,ali je na papiru napisao-pocetni znaci razdvajanja.Ja idem u utorak opet.Samo se ti opusti,sve je to dobro.A koliko si bila trudna kad si otisla na pregled?

: Gost - 13. april 2007 11:26:00(UTC)
Anita ja stvarno ne znam nista o tome ali sam uz tebe svim srcem, saljem ti svu pozitivnu energiju. Javni obavezno sta se desava. Nemoj mnogo da se sekiras, predlazem ti da se malo okupiras drugim mislima, prosetaj se malo prirodom, bice lepo vreme za vikend.
:-* zaljubljen

: Gost - 12. april 2007 22:51:00(UTC)
Ako ce da pomogne, evo sta pise na sajtu Svet zdravlja:

Vanmaterična trudnoća


Podvanmateričnom trudnoćom podrazumevamo usađivanje i razvijanje oplođenogjajašca izvan materice, najčešće u jajovodima, a u vrlo retkimslučajevima negde u donjem trbuhu ili na jajniku.

Pošto ni jedno od ovih mesta ne pruža oplođenom jajašcu sve potrebneuslove za razvijanje, dolazi ranije ili kasnije do prekida trudnoće.

I kod vanmaterične trudnoće žena primeti da joj je izostalamenstruacija, što je navodi da veruje kako je u drugom stanju. Katkadaoseća i druge znake trudnoće, kao gađenje, jutarnje povraćanje,nesvesticu itd., ali u manjoj meri nego kod pravilne trudnoće. Običnodve do tri nedelje posle izostale menstruacije, katkada i kasnije,dolazi do raznih teškoća koje su jasni i ne sumnjivi znaci da nije bilopravilne trudnoće i da je došlo do prekida vanmaterične trudnoće.

U tom slučaju žena iznenada oseti jak bol u donjem trbuhu,jako prebledi, često se onesvesti, puls (bilo) joj je slabo i ubrzano,povraća ili je muči na povraćanje. Iz polnih organa nastaje krvarenje,ali ne jako. Međutim, unutrašnje krvarenje, tj. krvarenje u trbušnušupljinu koje nastaje usled prskanja krvnih sudova u jajovodu, možebiti veoma obilno, tako da život žene dolazi u opasnost. Svi opisaniznaci nastaju usled naglog i velikog gubitka krvi u trbušnoj šupljini.

Prekid vanmaterične trudnoće može da nastupi i postepenimstezanjem jajovoda. Žena oseća na mahove jače i slabije bolove, pomalokrvari, a znaci trudnoće, koje je eventualno u početku osećala,postepeno se gube. Krvarenje iz polnih organa proteže se duže vreme,isto tako i bolovi, koji katkad postepeno i uminu.

Pomoć u slučaju vanmaterične trudnoće može da pruži samo lekar, i to ubolnici. Zato ženu treba odmah bio dan ili noć preneti u bolnicu,naročito ako su jaki bolovi propraćeni ostalim znacima. Pri tom trebapostupati veoma oprezno. Treba je uneti u kola i smestiti da leži, pohladnom vremenu dobro je pokriti i lagano, bez velikog truckanjavoziti.

Uzroci trudnoće izvan materice su najčešće razne nepravilnostina putu kojim oplođeno jajašce treba da prođe do materice. Nedovoljnorazvijena, iskrivljena materica ili prirasli jajovodi, sa odebljalom,neravnom sluzokožom, mogu da budu zapreka da oplođeno jaje dođe umatericu. Ove nepravilnosti su najčešće posledice zapaljenjaunutrašnjih polnih organa.

Trudnoća izvan materice može da se utvrdi i pre nego štonastupi prekid trudnoće, ili se bar može posumnjati da je u pitanjuvanmaterična trudnoća. U tom slučaju žena mora biti stalno pod nadzoromlekara ili ako se sa sigurnošću utvrdi da postoji vanmateričnatrudnoća, preduzima operacija pre nego što nastane unutrašnje ispoljnje krvarenje, tj. znaci prekida vanmaterične trudnoće. Na tajnačin sprečava se veliko unutrašnje krvarenje koje može biti smrtonosnoza ženu.

Zbog toga svaka žena koja posle izostanka menstruacije počne da krvarii oseća bolove, ili primećuje da nema ostalih znakova trudnoće, ili suti znaci slabiji nego kod drgih trudnoća, treba odmah da potraži pomoćod lekara. U ovom slučaju to je jedini način da se spreči velikaopasnost koja preti ženi sa vanmateričnom trudnoćom.: Gost - 12. april 2007 22:47:00(UTC)
Anita, evo sada sam pogledala na internetu i kazu da su klasicni simptomi vanmatericne trudnoce: jaki bolovi u stomaku (obicno sa jedne strane), krvarenje, a neke zene se zale i na vrtoglavicu i bol u ramenu.
Jos uvek mi nije jasno kako nisu mogli da to utvrde na ultrazvuku?! Ali, glavu gore i misli pozitivno! Saljem ti pozitivnu energiju i misli iz Engleske!

: Gost - 12. april 2007 22:41:00(UTC)
Bila sam, ali oni nisu sigurni. I sad su mi rekli da cekam do ponedeljka pa onda da pogledaju, nadaju se da ce se bolje videti. A ja do ponedeljka da crknem od muke!

: Gost - 12. april 2007 22:33:00(UTC)
Anita, ja licno nisam imala iskustva sa vanmatericnom trudnocom (mada sam sebi bila uvrtela u glavu da je ova trudnoca vanmatericna - budala!) Koliko ja znam, lekari bi trebalo da mogu da utvrde obicnim ultrazvucnim pregledom da li se radi o normalnom ili vanmatericnoj trudnoci. Da li si bila na ultrazvuku?
Zao mi je sto nisam bila od vece pomoci i drzim ti fige da je sve u redu!

: Gost - 12. april 2007 21:55:00(UTC)

Da li je neko od vas imao iskustva sa vanmatericnom trudnocom?

Kad su vam ustanovili i kakva je onda procedura?

Ja sam 6. nedelja i kazu da moraju da sacekaju da potvrde, jer nisu sigurni da li je matericna ili ne


Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.556 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori