Obaveštenja

Icon
Error

: rada89 - 19. januar 2013 15:37:19(UTC)
Na trudnickom sam od septembra,od tad mi je legla samo jedna uplata od drzave.Od 15og januara sam na porodiljskom pa me interesuje da li ce one uplate od trudnickog leci odjednom ili ce se vuci,ima li neko iskustva sa tim.

: anita75love - 9. januar 2013 15:58:15(UTC)
Ok......to nisam znala....i to je lepo....ali koja je to firma koja bi zaposlila osobu na porodiljskom pa onda za tu istu osobu trazila odmah i zamenu-posto je ova na porodiljskom a ako je raspisala konkurs za prijem radnika onda joj valjda fakat treba radnik icon_eek ........?
Dobro je i da ta mogucnost postoji....pa ako imate vezu, pretpostavljam da je onda i ostvarivo u praksi, mada opet da sam ja u upravnom odboru te firme stvarno ne znam kako bih zazmurila bas na oba oka.......

: MilicaCale - 9. januar 2013 15:31:50(UTC)
evo, i ja sam se pitala isto sto i anita, ali sam onda nasla odgovor na drugom forumu (http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=21987.1110), tako da je definitivno moguca ova promena:

"Postoji mogucnost promene poslodavca za vreme trajanja porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

Od dokumenata je potrebnoicon_surprised d trenutnog poslodavca(kod kog zelite da Vam prestane radni odnos)
1.sporazum o prestanku radnog odnosa(dacete poslodavcu predlog za prestanak radnog odnosa,vodeci racuna o otkaznom roku),
2.resenje o prestanku radnog odnosa na osnovu sporazuma o prestanku radnog odnosa.
3.odjavu sa osiguranja tzv M obrazac.

Od poslodavca kod koga se zaposljavate.
1.ugovor o radu kod novog poslodavca.
2.prijava na osiguranje(osiguranje obavezno mora poceti prvog narednog dana od kada je prestalo osiguranje kod prethodnog poslodavca).
3.zdravstvena knjizica koju je overio novi poslodavac.

Bice Vam potrebna i overena kopija radne knjizice u kojoj obavezno moraju biti uneti podaci o prestanku radnog odnosa kod starog i pocetak kod novog poslodavca (izmedju prekida i pocetka ne sme imati niti jedan dan-npr prestaje 1.januara pocinje 2.januara.).

Nakon sto predate sve navedeno sluzbenik u upravi ce Vam izraditi dva resenja istovremeno.Jednim prestaje porodiljsko kod starog,a drigim pocinje kod novog poslodavca.

Ovako napisano moze Vam delovati malo komplikovano,ali uopste nije obzirom da poslodavci i inace svu ovu dokumentaciju podnose kada prijavljuju,odnosno odjavljuju zaposlene.

Sto se tice obracuna iznosa naknade samo se nastavlja dalje do isteka porodiljskog,tu se nista nece promeniti.

Brzina izrade resenja zavisi iskljucivo od azurnosti poslodavca da prikupi sve ove papire obzirom da je sam postupak u ovom slucaju jednostavan i lak.
"

: anita75love - 9. januar 2013 14:42:53(UTC)
Znaci ona planira da radi dok je jos na porodiljskom? Koliko sam ja u toku to nije dozvoljeno zakonski odn jeste ako prekinete bolovanje jer porodiljsko bolovanje jeste bolovanje i pocnete da radite. Na crno mozete raditi sta hocete ali posto je u pitanju skola to onda ne dolazi u obzir....to prakticno znaci da ona na jednom radnom mestu mora dati otkaz i zaposliti se na nekom drugom. Kao sto vama poslodavac dok ste na bolovanju ne moze dati otkaz tako ni vi ne mozete dati otkaz niti zasnivati novi radni odnos-jer ste "privremeno nesposobni i spreceni za rad"-to je inace definicija bolovanja! Razmislite realno-sta ce poslodavcu radnik koji je trenutno nesposoban da radi? On i raspisuje konkurs zato sto ima potrebu za radnom snagom, jel tako?
Ako vam je novac presudan ona onda mora propustiti tu sansu jer sta bi dobila time i da moze da prihvati taj posao i zadrzi porodiljsko? Dobila bi za period od narednih 7 meseci duplu platu a onda opet ostala na tih 12000 sa kojima bi morala ziveti i izdrzavati porodicu (a imajte na umu da se povratkom na posao troskovi uvecavaju sto za odecu za posao, topli obrok, cuvanje deteta/vrtic, a dete raste i troskovi veceg deteta su uvek veci nego troskovi bebe itd......
Isto tako niko vam ne garantuje da bi tih 30% u nekom doglednom periodu postalo 100%........
Razumem njenu zelju da radi u struci-ali ako je u pitanju novac onda nema izbora, ....ako moze sebi da priusti da radi za manje pare u zamenu za zadovoljstvo rada u zanimanju koje voli i za koju se skolovala onda neka to uradi ali ce prvo morati da prekine porodiljsko bolovanje (sto je moguce), ostavi bebu sa 4 meseca i ide na posao-a koliko ce joj to oduzimati vremena nedeljno kao i o svemu ostalom mora da odluci sama.
poljubac

: bojan2010 - 8. januar 2013 22:17:35(UTC)
Hvala Anita na odgovoru,medjutim nije prisilna promena radnog mesta,supruga je nastavnik po struci,trenutno radi van struke(butik) i trebalo bi da se ukaze radno mesto u septembru ali svega 30% norme znaci plata oko 12000 dinara a iskoristili svega 5 meseci porodiljskog,zato sam i pitao da li ima mogucnost zadrzavanja porodiljskog koje je oko 21k-22k jer sa 12000 ne znamo kako izdrzati a taj posao ne sme odbiti jer druga sansa nije ni na vidiku.Pozdrav

: anita75love - 8. januar 2013 13:22:03(UTC)
Dokle god je vasa supruga na porodiljskom niko joj ne moze menjati radno mesto niti joj dati otkaz. Tek kada se vrati na posao posle godinu dana moze biti premestena na drugo radno mesto. Ona isto moze privatiti ili dati otkaz odn nema pravo da se buni ali dok god je na porodiljskom primace platu koju je imala dok je radila umanjenu za topli obrok i markicu a bice racunata kao prosek prethodnih 12 plata (sto znaci da je u stvarnosti plata koju ce primati manja od 100%) i nece biti uskladjivana tokom porodiljskog sa eventualnim rastom plata u firmi. Ukoliko bi se plata na radnom mestu u medjuvremenu smanjila (zbog reorganizacije postojecih radnih mesta npr, stecaja itd) isto nece imati nikakvog uticaja jer je iznos na resenju o porodiljskom bolovanju fiksan i kao sto se ne menja na vise, ni ne smanjuje se sa eventualnim smanjenjem plata u firmi.
Ukoliko bi doslo do zatvaranja fime u medjuvremenu isplatu porodiljskog preuzima socijalno odn. zavod za zaposljavanje-porodiljsko bolovanje u svakom slucaju vasoj supruzi nece propasti.
poljubac

: bojan2010 - 7. januar 2013 18:40:36(UTC)
Postovanje,
supruga treba da otvori porodiljsko bolovanje pocetkom meseca mart,zanima me da li ima pravo na porodiljsko ako dodje do promene radnog mesta u septembru a zbog specificnosti posla morala bi raditi na tom poslu,doprinosi su redovno uplacivani i do septembra bi uspeli iskoristiti svega 5 meseci od celog porodiljskog...sta se desava sa ostatkom?Hvala

: boce - 22. oktobar 2012 12:58:50(UTC)
Novi sam clan treba mi pomoc. Dakle vec 10 godina radim u firmi koja do sada nije imala finasijksih problema te ni isplate porodiljskog nisu kasnile. Medjutim, sada se situacija promenila, te se sa isplatom istih kasni i po godinu dana. Znam da je drzava deo novca refundirala, bar za one mesece za koje su placeni porezi i doprinosi, a to je od decembra 2011 do jula 2012. Od tih para ni dinar nije uplacen porodiljama. Pretpostavljam da je ovakvih pitanja bilo i da mnoge majke imaju isti problem, pa me zanima kakva su nasa prava u tom slucaju, dali ih uopste i imamo ili moramo da cekamo da se poslodavac "smiluje" i uplati nam ono sto nam duguje. Kakva je situacija u Beogradu i Jagodini. Ja sam vec bila u nase Socijalno, gde oni tvrde da je njihovo samo da prate uplate od strane drzave i manje vise ih ne zanima dali je novac uopste stigao do porodilje (toliko o natpisu koji stoji na vratima "Briga o majci i detetu". Znam i za poseban racun koji firma moze da otvori , racun bolovanja, ali u mom slucaju niko iz firme nije zainteresovan da bilo sta ucini po tom pitanju.
Molim Vas ukoliko imate neku informaciju sta bih mogla da uradim po pitanju redovnije isplate onoga sto mi sleduje, recite mi.
Hvala unapred

: pepaaa - 24. avgust 2012 13:46:55(UTC)
Orginalna poruka od: jovana 85 Idi na citiranu poruku
Ćao svima,

ja sam novi član i imam pitanje vezano za porodiljsko bolovanje.Ako si preduzetnik i zatvorio si privremeno firmu zbog porodiljskog bolovanja kada kreću da ti uplacuju parice.Ja sam otvorila porodiljsko 16.07.2012. termin porodjaja mi je 12.08.2012.Očekujemo da upoznamo ovog andjela svaki dan pa me samo zanima koliko se čeka da se počne sa uplatom,s obzirom da sam ja vlasnik firme.Unapred zahvalna na odgovoruMeni je uplaćeno 22.08.
inače prvu uplatu sam čekala 2-3 meseca, mada je to možda bilo i do knjigovođe, posle sam privremeno zatvorila i sad je ok, parice ležu na lični račun, možda i to neko ne zna, pošto to ni moj knjigovođa nije znao pa mi se sve zakomplikovalo.
Uz to pre 2 meseca produžila sam bolovanje - posebna nega deteta, pa ukoliko neko ide na komisiju na Palilulu da zna da su jako korektni i sasvim ok....

: nensy - 10. avgust 2012 12:21:34(UTC)
Meni je leglo porodiljsko za jul 08.08.

: jovana 85 - 6. avgust 2012 13:59:27(UTC)
Ćao svima,

ja sam novi član i imam pitanje vezano za porodiljsko bolovanje.Ako si preduzetnik i zatvorio si privremeno firmu zbog porodiljskog bolovanja kada kreću da ti uplacuju parice.Ja sam otvorila porodiljsko 16.07.2012. termin porodjaja mi je 12.08.2012.Očekujemo da upoznamo ovog andjela svaki dan pa me samo zanima koliko se čeka da se počne sa uplatom,s obzirom da sam ja vlasnik firme.Unapred zahvalna na odgovoru

: Oljicica! - 26. jul 2012 22:52:16(UTC)
Jel bilo porodiljsko za prosli mesec?

: sarica1983 - 1. jun 2012 21:22:04(UTC)
Neka ti isplati i neto i bruto i onda se to preda socijalnom i budi sigurna da ce to leci na redovan racun firme, a prosek se uzima 12 meseci nije kao kod trudnickog tri meseca!

: NIKOLINA - 1. jun 2012 20:50:50(UTC)
To je firma mm,znaci sigurno pare nisu legle. radila sam u drzavnoj firmi duze vreme ,na odredjeno,pa kad sam ostala trudna nisu ga produzili tako da su me prijavili u ovu firmu,tako je bilo i u prvoj trudnoci .a tad je porodiljsko dolazilo normalno.
Znaci ugovor mi je od 5.januara,a porodiljsko je otvoreno 31.januara i svo trudnicko bol.je isplaceno na taj namenski racun.

: sarica1983 - 1. jun 2012 20:48:46(UTC)
I da ranije nije bilo tako tj socijalno je refundiralo bez obzira da li je poslodavac platio doprinose ovo je izglasno 2010 ili 2009,

: sarica1983 - 1. jun 2012 20:34:32(UTC)
Porodiljsko ne leže na racun bolovanja i nece ti leći plata gde je isplaćivano i trudničko već na redovan racun firme. I to je sto posto tako

: sarica1983 - 1. jun 2012 20:32:13(UTC)
NIKOLINA ako ti poslodavac nije uplatio doprinose i podigao platu,pa makar i na crvenom nalogu socijalnonece da refundira, takojebilo i kod mene tek posle sest meseci sam dobila prvu platu od porodiljskog, a sta da ti kazem kad mi za produzenje koje sam dobila za dete, a to je bilo do maja 2011 tu zadnju platu jos uveknisu refundirali, jel su doprinosi tek skoro uplaćeni, a plata na crvenom nalogu isplaćena tek pre koji dan. Budi sigurna da je to do poslodavca, a ne do socijalnog i nikakvo resenje ti ne treba i ja ga nisam dobila.

: NIKOLINA - 1. jun 2012 20:27:15(UTC)
Sve je tako komplikovannicon_sad u firmi je otvoren racun za moje trud.bolovanje i tu treba da legne i porodiljsko ali uplate nema,mm svakaki dan proverava taj racun a knjigovodja kaze da je sve reseno i kad se zove kaze bice.zaista ne znam sta da radim...

: Oljicica! - 1. jun 2012 19:21:43(UTC)
Ja sam dobila platu prosli petak. Zovi firmu,jer tu je problem sigurno. Oni kad rese svoju papirologiju to je to. Predaju izvod iz knjige rodjenih,doznaku da ti je ginekolog otvorio porodiljsko i jos neke papire,i kada se to u socijalnom proknjizi,poslodavac jos samo svakog meseca do 5og ili 6og mora da im predaje neke papire,(iskreno,ne znam kakve) da bi dobijao pare.Tako je i mene poslodavac zavlacio,sve dok ga muzic nije par puta nazvao,odmah je bila druga prica,uprpao seicon_lol u mom slucaju je problem bio,nije isplatio doprinose pa nije mogao ni da potrazuje pare.A cesto se desi da poslodavcu socijalno pusti pare,ali ih oni zadrze za sebe i briga ih za sve. Nadam se da sam ti pomogla.

: NIKOLINA - 1. jun 2012 13:26:18(UTC)
Stvarno vise ne znam sta da mislim ni gde da zovem.... jos uvek nista icon_sad
.Zaista ne verujem da ce mi isplatiti sve odjednom jer bi to bilo oko 1 600 E ,jer mi nista nije leglo od 31.1...
A to resenje sto navodno stize na kucnu adresu ja nisam dobila ni pre 4 god a pare su mi redovno isplacivane kad je bila refundacija.....neznam poguzi

: Oljicica! - 20. maj 2012 18:44:00(UTC)
Vise je tamo oko 25og... Prvo isplate decje dodatke,penzije,pa onda trudnice i porodilje.Tj uplate pare poslodavcima,pa oni nama taj dan ili dan posle,zavisi od samog poslodavca.Mada on moze da ti uplati platu kada i ostalim radnicima pa da ceka refundaciju od socijalnog,ali retki su takvi. A u aprilu je stiglo resenje jer nisu odmah predali papire,tako je bilo i sa mnom.Ali sam zato sve zaostale plate dobila odjednom,kako lep osecaj :)

: NIKOLINA - 20. maj 2012 16:36:59(UTC)
Da li je neko imao uplatu porodiljskog ovog meseca? Citam u ranijim postovima da je oko 20.
Meni je porodilj.bolovanje otvoreno 31.1 ,porodila sam se 14.marta ,stiglo je i resenje firmu u aprilu-sad se nadam da ce biti uplata ...kadtedovatim

: nency bg - 25. april 2012 23:19:46(UTC)
Meni je uplaceno juce za prosli mesec. Pozdrav!

: Oljicica! - 25. april 2012 12:36:39(UTC)
jel vam uplaceno porodiljsko ovog meseca?

: cecabc - 2. april 2012 15:48:17(UTC)
Da li neko zna nešto o otvaranju bolovanja zbog prevremenog porodjaja??
Ja sam se prijavila o svom trošku u jednoj firmi i trebalo je biti na 3 meseca al sam se porodila u sedmom mesecu tj. mesec ipo od prijave.
Doktorka mi je napisala na doznakama bolovanje od datuma porodjaja do termina porodjaja tj od 13.02 do 12.05.pa mi se posle produzava,a nisam ukapirala o čemu se radi.
Da li mi je to za porodiljsko i da li mi sleduje plata od 60 ili 30 % ?
Unapred zahvalna

: cecabc - 2. april 2012 15:47:00(UTC)
Orginalna poruka od: jnkpajic Idi na citiranu poruku
Cecabc,ja sam u istoj situaciji,prva beba zivorodjena i umrla posle tri dana i 19.12.2011.rodila trece dete.Pre neki dan sam dobila resenje o porodiljskom na dve godine kao i deciji dodatak za trece dete.Znaci,racunaju se sva ZIVORODJENA deca,potrebno je samo dostaviti dokument koji dokazuje da je beba rodjena ziva znaci izvod iz maticne knjige rodjenih ili umrlihHvala na informaciji!!! I ja sam se porodila pre mesec ipo dana(prevremeno) pa ću tek da predam papire !!

: nenče - 22. mart 2012 16:50:29(UTC)
Ja sam dobila 16, ni sama ne verujem.

: Oljicica! - 22. mart 2012 0:25:59(UTC)
Hoce biti parice ove nedelje,zna li neko?

: jnkpajic - 4. mart 2012 12:36:23(UTC)
Cecabc,ja sam u istoj situaciji,prva beba zivorodjena i umrla posle tri dana i 19.12.2011.rodila trece dete.Pre neki dan sam dobila resenje o porodiljskom na dve godine kao i deciji dodatak za trece dete.Znaci,racunaju se sva ZIVORODJENA deca,potrebno je samo dostaviti dokument koji dokazuje da je beba rodjena ziva znaci izvod iz maticne knjige rodjenih ili umrlih

: Oljicica! - 23. februar 2012 23:20:13(UTC)
Uplacene pare danas poslodavcima :)

: maya86 - 23. februar 2012 16:53:04(UTC)
Do kog 20. danas 23. i jos nema uplate sramota...

: nenče - 21. februar 2012 15:35:52(UTC)
Mislim da ćeš dobiti sledećeg meseca 2 plate.ima ovde neki broj telefona da se zove, ne sećam se tačno, prelistaj unazad..tačno ti kažu da li si na spisku

: Oljicica! - 21. februar 2012 15:17:06(UTC)
e hvala ti.a reci mi jel postoji sansa da uplate ovog meseca posto su pocetkom ovog predati papiri?ili tek sledeceg?Jel su uopste uplacene pare ovog meseca?

: nenče - 21. februar 2012 15:06:17(UTC)
Nekad 14, nekad 16, obično bude do 20-tog.Ali sa njima se nikad ne zna tačno.

: Oljicica! - 21. februar 2012 14:07:50(UTC)
pocetkom ovog meseca je poslodavac predao papire za novembar i decembar,kada mogu da ocekujem prve parice?oko kojeg datuma uglavnom uplacuju?Tek treba da pocnem da primam pa me interesuje.

: nenče - 17. februar 2012 12:05:06(UTC)
Jel će biti danas uplata zna li neko?


: dushica - 28. januar 2012 1:53:07(UTC)
Kad vam je bila poslednja uplata od socijalnog za porodiljsko i za koji mesec? Hvala puno...

: cecabc - 21. januar 2012 10:05:56(UTC)
Poštovanje !!
Da li bi mogli da mi date unformaciju u vezi porodiljskog odsustva u sledećoj situaciji:
Ovo mi je treca trudnoca i bice treci porodjaj,s' tim da mi je druga beba živo rodjena al je preminula trećeg dana života.Upisana je u matičnu knjigu i rođenih i umrlih.
Zanima me da li cu ja sada imati pravo na dve godine porodiljskog odsustva i novčanu naknadu za treće dete jer je kao sto vec rekoh,meni ovo trece dete?
Unapred zahvalna

: urania - 30. decembar 2011 12:01:15(UTC)
Interesuje me koju sumu dobijam za nadoknadu kao preduzetnica pausalac. Firmu sam privremeno zatvorila zbog porodiljskog i dobila sam resenje od PU za poreze i doprinose u iznosu 0 i resenje o nadoknadi plate u visini osnovice za pausalno oporezivanje periodu pre zatvaranja kako su oni napisali to je bruto suma. Na privatni racun primam nadoknadu u neto iznosu. Kako god da pokusam da razumem ne ide mi jer po toj logici ja tj. moja firma placam doprinose koji mi se ne refundiraju.

: nenče - 18. novembar 2011 11:14:07(UTC)
Hvala Nency.

: nency bg - 18. novembar 2011 0:43:26(UTC)
Ja obicno dobijem uplatu oko 20. Ne znam nista za ovaj mesec,jos nisam dobila,ocekujem u ponedeljak.

: nenče - 15. novembar 2011 19:21:45(UTC)
Jel dobio neko porodiljsko?
Kod mene ništa ne znaju u računovodstvu.

: nenče - 27. septembar 2011 22:58:04(UTC)
Koliko nam oduzimaju od plate kad smo na porodiljskom?
Prevoz i topli obrok, to je valjda oko 3 000 ili više?

: nency bg - 26. jul 2011 23:45:39(UTC)
E i ja sam dobila danas! Znaci da se ipak uplacuje svima u isto vreme,samo ne za isti mesec.

: nenče - 26. jul 2011 22:27:52(UTC)
danas sam dobila
Hvala qrcu

: nenče - 26. jul 2011 11:22:19(UTC)
i mene to zanimaicon_cry

: nency bg - 25. jul 2011 22:18:40(UTC)
Sve je moguce,ja nisam dobila jos ni za april i maj,poludela sam od cekanja!!! Gde mozemo da poverimo kada ce biti uplate?

: nenče - 25. jul 2011 17:23:47(UTC)
danas je 25 , i još nisu uplatili! pa jel moguće!?icon_sad

: nency bg - 13. jul 2011 12:30:45(UTC)
Orginalna poruka od: nenče Idi na citiranu poruku
Za mart i april sam dobila 20 maja. a za maj 2.juna!

Hvala na odgovoru,jutros sam zvala i rekli su mi da ce mi ovih dana uplatiti za april i maj!

: nenče - 12. jul 2011 13:03:37(UTC)
Za mart i april sam dobila 20 maja. a za maj 2.juna!

: nency bg - 12. jul 2011 12:11:05(UTC)
Mame, za koji mesec vam je poslednje isplaceno porodiljsko? Ja sam od aprila na porodiljskom i jos nisam dobila ni jednu uplatu. Pozz

: nenče - 11. jul 2011 21:39:38(UTC)
I kod mene tako, čekaju da im prvo uplate...

: sarica1983 - 7. jul 2011 19:37:59(UTC)
Zavisi od poslodavca ako on isplaćuje, pa čeka da mu država refundira tako je po zakonu obaveza, ali uglavnom, a to je slučaj i samnom poslodavci prvo čekaju da im država uplati, pa tek onda isplaćuju porodilji: I da ako poslodavac ne izmiruje doprinose na vreme i ne isplati makar crvenim nalog platu država mu neće refundirati.

: nenče - 7. jul 2011 13:42:41(UTC)
Jel bilo porodiljsko za jun?

Ček, nije mi jasno nešto.Ako ovde pitamo, to znači da istovremeno svi primaju?Kako, kad to zavisi od poslodavca?icon_confused :

: sarica1983 - 13. maj 2011 22:17:28(UTC)
Hvala puno mico1980 na odgovoru, znam da mora da se podnesu papire, knjigovođa mi je javila da su mi pustili četiri plate za redom, pa sad jedva čekam 20 da se oparim malosmajli

: mica1980 - 13. maj 2011 13:03:13(UTC)
Sarice1983, država bolovanje refundira oko 20-og u mesecu za prethodni mesec. Problem sa firmama je taj što firma mora prvo tebi da uplati bolovanje pa da u socijalnom podnesu papire (potpisana isplatna lista, izvod iz banke i overeni poreski obrasci o uplati socijalnog i penzijskog osiguranja) da su te isplatili kako bi to refundirali. Ja konkretno imam taj problem da je moja firma u blokadi i da nemaju odakle da me isplaćuju pa zbog toga od nove godine ne dobijam bolovanje. Mada i u tom slučaju postoji rešenje da firma otvori namenski račun za isplatu porodiljskog i država na taj račun isplaćuje bolovanje koje ne podleže blokadi. Jedino što se tako samo isplaćuje minimalac, a kada se firma odblokira onda su u obavezi da ti isplate razliku ukoliko ti je bolovanje veće od minimalca, a država im to sve refundira.

: sarica1983 - 9. maj 2011 9:46:20(UTC)
Kada je obično isplata porodiljskog pred kraj ili početak meseca, ovi moji u firmi stalno zabušavaju, na porodiljskom sam već godinu i dva meseca, a do sad sam dobila samo dve plate i dve plate trudničkog. Sad sam rešila da im sedim na glavi dok mi ne isplate zato me interesuje kad država otprilike uplaćuje?

: Cic - 26. april 2011 13:45:42(UTC)
Zaposlena sam u državnoj firmi na određeno (do povratka zaposlene sa porodiljskog). Kad mi bude istekao ugovor biću u 5 mesecu trudnoce. Znam da mi ugovor neće produžiti, ne bi ga produžili i da nisam trudna, jer nema potrebe za još jednim radnim mestom. Bila sam da se raspitam za porodiljsko, rekli su mi da na to nemam pravo, da bi eventualno kada bi mi ugovor istekao nakon što otvorim porodiljsko, imala pravo na porodiljsko 1 god. Mene interesuje, ako neko zna, kada bi otišla na održavanje trudnoće, da li bi to imalo nekog uticaja, odnosno da li bi primala neku naknadu? Da li neko zna koja je služba nadležna za to, odnosno gde da idem da se raspitam?

: ivana2407 - 31. mart 2011 0:50:22(UTC)
Evo da malo skinemo ceo teret neisplacivanja bolovanja sa poslodavaca i da ga stavimo na krivicu drzave ( iako su uglavnom poslodavci krivi) . Ja sam direktor u jednom akcionarskom drustvu , i firma je u blokadi racuna vec godinu ipo dana ( SRECA, PA NE TRAZIM NOVI POSAO, SA TOM REFERENCOM NIKO ME NE BI HTEO :) )
Trudnicko bolovanje sam uredno dobijala, jer firma koristi namenski racun za isplatu bolovanja, koji ne podleze blokadama, a takodje se prvo po podnosenju dokumentacije , vrsi uplata od strane socijalnog , pa poslodavac to isplacuje. Medjutim, kada je u pitanju porodiljsko i nega deteta, drzava ne dozvoljava da se koristi namenski racun. Vecinski vlasnik moje firme, ima jos dve svoje firme koje bi veoma rado izvrsile uplatu mojih doprinosa i isplatu prve zarade, ( sto po zakonu je dozvoljeno putem ugovora o asignaciji) ili bi izvrsio pozajmicu na namensi racun bolovanja, kako bi mogli uplatiti doprinose i isplatiti meni platu, a drzava nam to posle na taj isti racun refundirala. ALI, kao sto rekoh drzava ne dozvoljava koriscenje namenskog racuna, OSIM kada njoj to odgovara. Posto ja imam veliki prosek plate, a firma mi je blokirana, od drzave mogu da dobijem ...... Šipak od minimalca. I to na koji nacin : podnosim zahtev za rezervisanje minimalne zarade, koju socijalno uplacuje , ZAMISLITE, na isti taj namenski racun, koji meni ne dalju da koristim, od cega se meni isplacuje, i tako svaki mesec. Dakle, iako postoji 1% vlasnika firmi koji su voljni da urade nesto po pitanju porodilja, drzava im to ne dozvoljava. I umesto da mogu da koristim sada kada mi najvise treba, ono sto sam unazad sebi svojim radom omogucila, ja sam prinudjena da primam minimalac a nemam zbog koga da odem u inspekciju niti koga da tuzim. Jedino vlasnika firme, zato sto mu je firma u blokadi ( koja je inace 70.000Eur, a on nema toliki novac da uplati da bih ja dobijala svoje bolovanje ) ali kada drzava ima idijotske propise, nemas kome da se obratis.
Eto, samo da podelim i ja svoju muku sa vama.
Moje pitanje je, da li neko zna koji je rok za podnosenje zahteva za nadoknadu za porodiljsko, jer sam ja cekala mesec dana krstenicu i dva meseca skupljala šumu papira i u ime poslodavca i moje kao porodilje ?

Hvala unapred

: spicum - 11. februar 2011 20:17:37(UTC)
Pa ako ti cutis i cekas poslodavac ti nece uplatiti ni dinar plate, ni poreza ni doprinosa, niti ce mu to neko refundirati... Praznih ruku ostajes ti, njima ni iz dzepa ni u dzep.

Ako ti nisu uplacivali dosad verovatno im je mnogo da odjednom izdvoje za nekoliko propustenih meseci - a sto se tice refundacije to ide odmah, sve sto dokazu da su ti isplatili bice im refundirano ODJEDNOM.

Pravac inspekcija rada - sto razmisljas uopste?

: xristi_ks - 15. decembar 2010 22:50:01(UTC)
Da li neko zna ako se da otkaz,ili dobije,da li se i dalje prima porodiljsko,ako i dalje nisam prijavljena kod tog gazde.Zato sto sam ja na porodiljskom do sred.aprila,a jos mi nije krenula ni prva uplata,jer sam prijavljena u kozmet.salonu,a njemu vodi knjige neki glup knjigovodja,koji je uporno pricao poslodavcu da ne mora nista da uplacuje,nego sve to daje drzava(kreten)dok na kraju ga nismo napali,pa se raspitao i saznao ono sto so mi i znali,da prvo oni mora da uplate da bi drzava refundirala..e sad mene zanima,sta ce biti s tim parama,jer ce mi oni uplacivati po 2mes.doprinosa,tj.ja cu sama sebi uplacivati,jer sam proforme prijavljena,i nemam nameru da posle placam jos uzaludno pare,kad ionako trebam primiti samo minimalac..??????????????pozz

: anita75love - 8. decembar 2010 23:47:39(UTC)
A da ti lepo ćutiš o trudnoći do februara jer se do tada ionako stomak neće videti i da dobiješ ugovovr na neodređeno....posle radi dokle hoćeš a ako namirišeš otkaz lepo na bolovanje pa tako do kraja porodiljskog!
Sve najbolje!
:-*

: anita75love - 8. decembar 2010 23:47:23(UTC)
A da ti lepo ćutiš o trudnoći do februara jer se do tada ionako stomak neće videti i da dobiješ ugovovr na neodređeno....poale radi dokle hoćeš a ako namirišeš otkaz lepo na bolovanje pa tako do kraja porodiljskog!
Sve najbolje!
:-*

: alhemicarka - 29. novembar 2010 14:31:48(UTC)
Draga moje,
situacija je sledeca: U sedmoj nedelji trudnoce sam . Zaposlena na odredjeno, a 1. feb 2011. treba da dobijem ugovor na neodredjeno. Direktor mi nece dati ugovor na neodredjeno bude li saznao da sam u drugom stanju. Jednostavno kad mi ugovor istekne, oprostice se sa mnom jer mu zakon to dozvoljava . Tako je postupio sa koleginicom pre par meseci. Bila sam u birou da se raspitam i ljubazna dama mi je objasnila da ako budem ostala na poslu do 31. januara, imacu pravo na materijalno 3 meseca, a ako mi porodiljsko pocne za vreme materijalnog, imacu pravo da primam naknadu do detetovog prvog rodjendana. Porodiljsko treba da pocne u junu.To znaci da imam "lufta" 2 meseca (feb-mart) i ne znam hoce li pristati da mi produzi ugovor od feb do kraja marta , makar i na odredjeno, pa da mi da otkaz ne bih li stekla prava na materijalno i negu deteta. Da li bih mogla da predjem kod nekog privatnika sporna 2 medeca , pa sama da uplacujem doprinose? Posto trenutno imam malu platu, da li mi je minimalac tog "porodiljskog"posle materijalnog zagarantovan, ili ce biti kao iznos plate ? Da, da , imam manje nego minimalac...
Molim vas da me neko posavetuje sta mi je ciniti?

: nakica - 14. novembar 2010 20:39:29(UTC)
Slazem se, Cipelice...bar neko dete vise ce se roditi, makar zbog toga...Ljubi svoje gusare :)

: cipelica - 14. novembar 2010 19:48:13(UTC)
Bas tako Nakice,neka bar to bude i podstrek natalitetu.

: nakica - 14. novembar 2010 19:24:11(UTC)
Cipelice, neka je bar to normalno u Srbiji, kad' ostalo nije...zar ne?

: cipelica - 14. novembar 2010 18:27:07(UTC)
Mojih 98.dana porodiljskog istice u petak.U subotu mi je prvi radni dan,sa 4.gusara nisam prikupila ni godinu dana koliko vi imate za jedno.Eto,ovo je samo informacija koju sigurno mnogi i ne znaju.Uzivajte sa vasim bebama kada mi ne mozemo.Pozdrav.

: nakica - 14. novembar 2010 0:47:45(UTC)
Becka, nema na cemu...mozes, cekajuci odgovor, da prodjes kroz prethodne stranice one tamo teme, nacices sigurno ono sto te zanima, jer je vec dosta toga tamo pisano...Posavetuj se sa pedijatrom, najbolje je tako...Par odlazaka fizijatru ili neurologu sa preporukom njihovom za produzetak, bice dovoljno...ali, ako je dete zdravo, a nadam se da jeste, Bogu hvala, trebace ti vezica kod njih...

: becka - 14. novembar 2010 0:25:52(UTC)
hvalaaaa nakiceeee!nasla i otisla sad cekam odgovor.hvala jos jedaret:)

: nakica - 13. novembar 2010 22:33:50(UTC)
becka, odi na temu produzeno porodiljsko (tako nesto) i citaj polako redom, jer pitanje je kompleksno...

: becka - 13. novembar 2010 20:43:31(UTC)
ja sam na porodiljsom do februara na koji nacin mogu da produzim bolovanje?

: kanuist - 20. oktobar 2010 14:18:04(UTC)
Ako neko ima slican problem kao mi sto smo imali,evoicon_razz rijavita gazdu inspekciji za socijalni rad,oni izlaze za 2-3 dana na teren i gazdi se daje rok od 30 dana da na racun porodilje uplati sva zaostala dugovanja ili u suprotnom mu sleduje milionska kazna.Tako smo obavesteni od ljudi koji poznaju materiju,tako da eto...Pozdrav

: anita75love - 4. oktobar 2010 3:20:39(UTC)
Pa Kanuist-ja rekoh-sada bi to država trebalo da plaća....to što ona zatvora porodiljsko u decembru nema veze-dobijaće ga retroaktivno! Poslodavac je čim ju je uopšte prijavio na porodiljsko platio sve doprinose i on sada više nema nikakvih obaveza! Trebalo bi da sve ide regularno i ako ona i promeni posao-primaće i zaostalo porodiljsko i platu!
Ako ne bude tako-onda treba daode u socijalno sa potvrdom od lekara kad je otvorila porodiljsko, kao i sa potvrdom kad joj je stigla prva uplata i to je to!


:-*

: nakica - 1. oktobar 2010 21:59:35(UTC)
Jedino da tuzite poslodavca...i treba.

: kanuist - 1. oktobar 2010 9:03:46(UTC)
Anita-hvala.Supruga sigurno menja posao od decembra,nego je nas interesovalo sta se desava kada se njoj zavrsi porodiljsko,tj,1.decembra,a dug za proteklih 10-ak meseci ostane?Puj pike-ne vazi ili neko(interesuje nas ko)mora da isplati to do kraja?Pokusacemo da se raspitamo jos negde,ali hvala na pomoci u svakom slucaju.Pozdrav

: anita75love - 1. oktobar 2010 1:48:00(UTC)
Kanuist-porodiljsko uplaćuje država a ne poslodavac.....vama kasni porodiljsko jer poslodavac nije ni prijavio socijalnom da je vaša supruga otvorila porodiljsko zato što nije platio "dažbine"-doprinose isl....ali sada kada jeste trebalo bi da ide regularno mesec za mesec......
Ako tako ne bude raspitajte se ipak u socijalnom......i ako imate iakvu šansu neka supruga menja posao po isteku porodiljskog!
:-*

: spicum - 28. septembar 2010 13:48:14(UTC)
Da li neko zna da li je bila uplata porodiljskog ovog meseca?

: spicum - 28. septembar 2010 13:40:38(UTC)
Da li neko zna da li je bila uplata porodiljskog ovog meseca?

: kanuist - 24. septembar 2010 15:44:37(UTC)
Pozdrav svima.Imam konkretno pitanje,a pre toga cu pojasniti situaciju,pa ako neko bude imao strpljenja da procita,a zna odgovor,zamolio bih za isti.Supruga je na porodiljskom koje istice 1.decembra.Poslednja isplata koju je dobila,bila je pre oko mesec dana i to je bila isplata za JANUAR 2010.Znaci,poslodavac je vidite i sami koliko savestan...Pitanje je sta radite?Konkretnije,sta se desava kada dodje 1.decembar?Da li poslodavac do tada MORA da isplati zaostala dugovanja?Ako ne isplati,sta ciniti?Prijaviti ga?Kome?Ako ga prijavimo,garantuje li neko da cemo dobiti zaostala dugovanja?Hvala na strpljenju i unapred na odgovoru.

: Sweet mum - 28. avgust 2010 10:21:19(UTC)
HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

: spicum - 27. avgust 2010 21:37:02(UTC)
Stiglo je, stiglo je... Danas!

: Sweet mum - 27. avgust 2010 10:32:33(UTC)
Ima li paraaaaaaaaaaaaaaaaaaa????????????

: Anna05 - 24. avgust 2010 0:33:06(UTC)
Uh, iskreno ne verujem da ce biti skoro uplacen... Mozda tek prekosutra :(

: spicum - 23. avgust 2010 19:23:01(UTC)
Koliko znam - NISTA JOS. Tj nadala sam se danas ali nista. Ima li jos neko neki info?

: Sweet mum - 23. avgust 2010 19:17:10(UTC)
Da li neko zna da li je bila uplata porodiljskog ovog meseca?

: disa85 - 10. avgust 2010 20:57:03(UTC)
POMOC. Zna li iko kakav je zakon o porodiljskom bolovanju u Crnoj Gori. Poslodavac mi je dao otkaz posle 2 godine rada. A ja sam u 7 mjesecu trudnoce. E sad ima li ikakva sansa da mi druga firma uplacuje doprinose za jos ta 2 mjeseca do porodjaja i da ja posle primam porodiljsko??? Ako iko zna ista molim da mi odgovori. Bas sam u frci...

: Anna05 - 3. avgust 2010 9:37:48(UTC)
Dijana, evo ti linkovi http://www.privsav.rs/pa...i/Zarade_u_RS_2009.html i http://www.privsav.rs/pa...i/Zarade_u_RS_2010.html gde su date tabele i za prosecne minimalce. Nadam se da ces se snaci.

: Dijana Ns - 3. avgust 2010 7:26:15(UTC)
Da li neko zna koliki je prosek minimalaca za zadnjih godinu dana?
Juce su mi legle dve plate pa sam se sokirala iznosom. Ispada da je prosek za maj 2009/ maj 2010 14.400,00 din. Grozno!!!: Dijana Ns - 3. avgust 2010 7:25:18(UTC)
Da li neko zna koliki je prosek minimalaca za zadnjih godinu dana?
Juce su mi legle dve plate pa sam se sokirala iznosom. Ispada da je prosek za maj 2009/ maj 2010 14.400,00 din. Grozno!!!: nakica - 28. jul 2010 16:03:33(UTC)
Boze, pa ona ne da treba da ga prijavi, nego...!!!!

: helena M - 28. jul 2010 16:01:19(UTC)
Anna ona nema ni jedan jedini slobodan dan,sem odmora od sedam dana koje moze da iskoristi u oktobru jer
tada nije sezona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! galamdzija galamdzija galamdzija
I to sve za 17.000. i bez prijave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

: Anna05 - 28. jul 2010 15:30:53(UTC)
Prvo tuzno je to sto neko mora da radi za 17.000rsd drugo za tih 17.000 poslodavac misli da poseduje 24 sada dnevno i da mose da radi sa zaposlenim sta mu se prohte i kao trece pitanje je i kada u opste dobija i tih 17.000 rsd. Pa stvarno covek da uzid uzid uzid uzid
A da ne pominjem kada porodilja ode na bolovanje.... kreten kreten kreten I to kada najvise parica i treba (zbog regularnih potreba za bebu)
Ja sam u iole boljoj poziciji jer sam sama sebi poslodavac 8)

: nakica - 28. jul 2010 14:34:29(UTC)
zalosno je sto mi ovde pominjemo sve ovo..da je srece da imamo svi dobre plate, da ne brinemo da li cemo sutra moci da obezbedimo deci osnovno, da zivimo kao ljudska bica...ali, nadamo se da ce nekada biti bar malo bolje...

: mimica - 28. jul 2010 14:09:16(UTC)
da da. i u Somboru je tako. ako imas srece da radis. I onda kazu eh da je vise zena koje hoce da radjaju. ja ih sasvim razumem sto nece.

: helena M - 28. jul 2010 13:51:10(UTC)
Nakice ja mislim da je tih 35% potrebnije trudnicama van Beograda,ipak mi ovde imamo ok plate! hmm
Recimo moja sestra na Zlatiboru radi za 17.000!!!!!!!!!!UZAS!!!!!!!!!!!

: nakica - 28. jul 2010 13:23:23(UTC)
Pa, kad su ovi nasi slepci, kad moram tako da kazem...nek bar neko dobije tih 100%...

: helena M - 28. jul 2010 12:25:35(UTC)
Da,na Beograd mislim,tuzno je sto je tako podeljeno :( :(

: nakica - 27. jul 2010 23:22:49(UTC)
Helena, od kada je trudnicko 100%? Osim ako ne mislis na Beograd, gde grad placa ostalih 35 %?

: Anna05 - 27. jul 2010 21:23:08(UTC)
Meni je danas legla uplata za porodiljsko.

: helena M - 26. jul 2010 23:47:08(UTC)
Spicum sada je i trudnicko 100%.
Anna nemam pojama duguju mi 2,5 plate jos nisam isla do banke da uzmem izvod da vidim sta je.

: Anna05 - 24. jul 2010 16:37:11(UTC)
Citat:
helena M - 24/7/2010 06:34

Ja sam od 19.04. na porodiljskom,porodila sam se 13.05.
12.07. mi je legla prva uplata i to vise nego sto mi je bila plata za 30%
hmm hmm hmm hmm hmm


A da ti nije to mozda uplata za period od 19.04 do 31.05? Jer bi otprilike tako i trebala da primis za taj period (mesec ipo dana).

: spicum - 24. jul 2010 11:10:32(UTC)

Vise nego sto ti je bila PLATA ili naknada za vreme bolovanja?

Odrzavanje trudnoce se placa kao i svako bolovanje - 65% proseka plate, a porodiljsko 100% proseka plate.


: helena M - 24. jul 2010 8:34:49(UTC)
Ja sam od 19.04. na porodiljskom,porodila sam se 13.05.
12.07. mi je legla prva uplata i to vise nego sto mi je bila plata za 30%
hmm hmm hmm hmm hmm

: spicum - 23. jul 2010 13:54:05(UTC)
Sad kad listam ovu temu vidim da je u somboru UVEK oko 20-tog, a meni su rekli da za Bg isplacuju poslednje nedelje u mesecu. Tako je poslednjih meseci bilo sve posle 25. ili 28 u mesecu.

Anyway, proveravala sam i kod mene na racunu jos nista... Da li je neko iz Bg-a primio mozda naknadu za porodiljsko?

: mimica - 22. jul 2010 22:13:51(UTC)
u somboru proslo u ponedeljak

: Anna05 - 22. jul 2010 17:39:20(UTC)
Ja jutros proveravala i nista. Ja se NADAM da ce biti u ponedeljak. icon_rolleyes

: spicum - 22. jul 2010 17:08:00(UTC)

Izgleda opet tek u ponedeljak ili utorak :( kao prošlog meseca.

Kao poslednje rupe na svirali  icon_rolleyes


: Sweet mum - 22. jul 2010 16:59:54(UTC)
Ako neko sazna da li je bilo para ovog meseca naka javi!!!

: jovanaz - 21. jul 2010 0:53:32(UTC)
upadam kao padobrnac,ali imam jedno pitanje,prekida mi se radni odnos 29 jula da li se nastavlja isplata porodiljskog preko biroa ili ne?jel ja imam neka prava,?posto koga god sam pitala nije znao da mi odgovori,a iskreno se nadam da cete mi pomoci.

: mica1980 - 20. jul 2010 0:42:44(UTC)
Što se tiče porodiljskog, poslodavac ne bi trebalo da prekida isplatu i meni je moj isplaćivao redovno sa platama. Od 13.04. sam na porodiljskom, porodila sam se 07.05. Tek 31.05. sam lično predala papire pošto mi je firma mala a ja sam odrađivala administraciju pa sam i to preuzela na sebe. Rešenje bi mi bilo u roku od dve nedelje da ovi iz te službe za bolovanje nisu kontaktirali moje iz firme da nešto dopune dokumentaciju, tako da sam rešenje za bolovanje dobila 08.07. i firmi bi trebali sada oko 20-og da refundiraju sva bolovanja koja mi je isplatila, tačnije jednu i po platu. Svaki poslodavac mora da ispalti porodilju pa da državi dostavi izvod iz banke i isplatnu listu prorodilje kako bi mu to bolovanje bilo refundirano. Veliki pozdrav, nadam se da su informacije od pomoći.

:)

: Anna05 - 17. jul 2010 13:13:05(UTC)
Citat:
Dijana Ns - 13/7/2010 12:55

Zanima me sledce: Ko isplacuje porodiljsko za prvi mesec? i Koliko se ceka na isplatu kada se papiri dostave u Radnicku 2 ? Unapred hvala!


Porodiljsko ti isplacuje poslodavac a tek kada on tebi isplati drzava njemu refundira. Dakle, drzava ne refundira poslodavcu sve dok on ne dostavi potvrdu da je tebi isplatio. E sad na drugo pitanje ti ja bas nisam pouzdana ali ti mogu reci da u Beogradu se ceka do mesec/dva ( ne verujem da je duze u NS hmm ). Ali u svakom slucaju tvoja frima se neozbiljno ponela prema tvojoj situaciji poguzi . Malo ti njih pritegni pa budi dosadna i stalno ih zivkaj i smaraj icon_twisted pa ce i oni biti malo azurniji :>
caos

: Dijana Ns - 13. jul 2010 14:55:57(UTC)
MOZE LI POMOC!!!!
Otvorila sam porodiljsko 04.05.2010. Jos uvek nisam dobila ni dinara. Nisam dobila cak ni to prvo porodiljsko sto isplacuje poslodavac. Znaci za maj.
Neznam da li se nesto promenilo od 2006 god jer mi je tada to porodiljsko za prvi mesec isplatio poslodavac a ostalih 11 drzava. Zvala sam Radnicku i gospodja mi je fino rekla da mi papiri jos nisu predati a porodila sam se 14.06.2010. i sve lepo dostavila. Da bi se ispostavilo da knjigovodja nije obezbedio markicu za overu knjizice!!!
Poludela sam! Zanima me sledce: Ko isplacuje porodiljsko za prvi mesec? i Koliko se ceka na isplatu kada se papiri dostave u Radnicku 2 ? Unapred hvala!

: Mackica - 11. jul 2010 22:33:39(UTC)

Citat:
mimica - 11/7/2010 20:11 mackice ti si spojila dva porodiljska? Jedno za drugim?

Da, 6 meseci posle prvog porodjaja sam opet zatrudnela, tako da sam veci deo porodiljskog vec bila trudna ponovo, pa sam koristila odmor, pa opet trudnicko mesec i po dana i onda otvorila porodiljsko.


: mimica - 11. jul 2010 22:11:20(UTC)
mackice ti si spojila dva porodiljska? Jedno za drugim?

: Mackica - 11. jul 2010 8:41:03(UTC)

Citat:
T3 - 10/7/2010 21:25 mackice super sto si rodila dvoje dece jedno za drugim tj spojila dva trudnicka i dva porodiljska bolovanja... a za to zvanje na posao za vreme istih nemam reci...pa pobogu zar ima i toga..samo nam jos firma fali pored svih problema i obaveza oko dece..sto rece ana nek im je na cast.. a cekaj kako su ti to platili mislim nisu prekovremenim radom sigurno nego redovnim primanjem preko poirodiljskog zar ne...cccccc strasno..nemam reci..poslodavci zaista nekad znaju biti zveri...

Nisu mi platili nista, podrazumeva se da ja kao radnik Centra treba da odradim te poslove, ja sam staraoc toj deci, bla/bla - jer je nekoga mrzelo da otkuca nova resenja u kojima se menja staraoc. Znalo se da dugo necu dolaziti na posao, ali eto lakse je bilo cimati trudnicu i porodilju nego promeniti papir icon_evil


: T3 - 10. jul 2010 23:25:42(UTC)
mackice super sto si rodila dvoje dece jedno za drugim tj spojila dva trudnicka i dva porodiljska bolovanja...
a za to zvanje na posao za vreme istih nemam reci...pa pobogu zar ima i toga..samo nam jos firma fali pored svih problema i obaveza oko dece..sto rece ana nek im je na cast..
a cekaj kako su ti to platili mislim nisu prekovremenim radom sigurno nego redovnim primanjem preko poirodiljskog zar ne...cccccc strasno..nemam reci..poslodavci zaista nekad znaju biti zveri...

: Mackica - 10. jul 2010 22:38:21(UTC)

Citat:
Anna05 - 10/7/2010 13:02
Citat:
Mackica - 10/7/2010 06:58 Da li poslodavac ima pravo da me cima da zavrsavam neke poslove dok sam na porodiljskom bolovanju ? Radim u drzavnoj firmi.
icon_eek icon_eek icon_eek Ne mogu da verujem da jos i toga ima. Zakonski, nema pravo, sve dok si na porodiljskom bolovanju. Cak se i kaznjava tako sto firma gubi pravo na refundaciju porodiljskog bolovanja. To znam iz razloga sto kada sam podnosila zahtev za nadoknadu porodiljskog morala da dam izjavu (pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu) da se necu baviti delatnoscu u vreme trajanja porodiljskog bolovanja. Naravno ucenije, tvoj poslodavac tebe cima jer nema ko drugi da zavrsi i naravno ti nemas nista od toga (bar zvanicno) vec samo nerviranje i stres :( Neka im je na cast icon_evil

Da, nazalost, ima i toga. Vec 3 godine sam na bolovanju - dva trudnicka i dva porodiljska - i za to vreme su me cimali nekoliko puta da se akam i zavrsavam neke papire i finansije, jer nisu mogli  da promene staraoca, zaboga !

Hvala ti zaljubljen


: T3 - 10. jul 2010 15:20:32(UTC)
hvala ana na odgovoru znaci sve je stvar moje srece tj obraza i morala poslodavca ,pa mi ne preostaje nista drugo nego da cekam taj dan kad cu se vratiti pa videti dal cu i ostati..
pitah ovo jel bi mi bas bilo bzv i glupo da se prvi dan posle toliko vremena pojavimna poslu naravno trebalo bi mi i neko vreme par dana da se ponovo uhodam ,mada to sto ja radim nemoze da se zaboravi ali opet posle toliko vremena bila bi ko pala s marsa i bicu verovatno tamo pa bi mi bilo hos gore da odmah po dolasku dobijem i sut kartu..
kako god urade sto ti kazes nek im je na cast..a i ja se iskreno nadam da se necu naci u toj situaciji...mada uvek treba biti u pripravnosti i spreman na sve jer ovo su luda vremena u svakom pogledu a pogotovo kad su posao,poslodavci i zakon koji je vise privrzen njima u pitanju..

: Anna05 - 10. jul 2010 15:11:48(UTC)
Citat:
T3 - 10/7/2010 11:11
e sad mene jos zanima asko znamo da poslodavac po zakonu nesme i nemoze (mislim moze ali kazne su katastrofalne) da nam da otkaz za vreme bolovanja onog obicnog,trudnickog ili porodilkjskog ima li na to pravo odmah po vasem dolasku na possao posle isteka bolovanja..
tj kaD MI RECIMO ISTEKNE PORODILJSKO VE GODINE JA SE VRATIM NA POSAO A ON ME OTPUSTI..MNOGI MI REKOSE DA ME SAD DRZI TOLIKO DUGO JER MORA A DA CE MI VEC PRVI DAN ILI NEDELJE uruciti otkaz u ruke..???
mislim zasto bi to uradio kad me drzao zaposlenu i prijavljenu svo ovo vrem,e..ajde imao je refunmdaciju moje zarade od drzave to stoji..ali ja sam ipak tamo dugo i bez tih dve godine pa mi nije bas jasno zasto bi to uradio..ipak se tamo vodim i ko stariji a i stalno zaposleni radnik...
znate li nesto vise o tome...

Ne mogu ti sa sigurnoscu i iz pouzdanih (zvanicnih) izvora reci kako stoje stvari ali mogu ti reci (iz iskustva jedne porodilje) da, ukoliko direkor proglasi da ima tehnoloski visak nemocna si po tom pitanju. To je sve star moralnih principa poslodavca. Na srecu ova prica (koju ja znam) je imala srecan kraj (bar po porodilju). Naime bilo je tesno da li ce ona dobiti otkaz ili njena zemena (koja je imala vezu). Eto, zamena je dobila otkaz.
Drzim ti fige i nadam se da neces biti u takvoj poziciji. icon_rolleyes

: Anna05 - 10. jul 2010 15:02:17(UTC)
Citat:
Mackica - 10/7/2010 06:58

Da li poslodavac ima pravo da me cima da zavrsavam neke poslove dok sam na porodiljskom bolovanju ? Radim u drzavnoj firmi.

icon_eek icon_eek icon_eek Ne mogu da verujem da jos i toga ima.

Zakonski, nema pravo, sve dok si na porodiljskom bolovanju. Cak se i kaznjava tako sto firma gubi pravo na refundaciju porodiljskog bolovanja. To znam iz razloga sto kada sam podnosila zahtev za nadoknadu porodiljskog morala da dam izjavu (pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu) da se necu baviti delatnoscu u vreme trajanja porodiljskog bolovanja.
Naravno ucenije, tvoj poslodavac tebe cima jer nema ko drugi da zavrsi i naravno ti nemas nista od toga (bar zvanicno) vec samo nerviranje i stres :( Neka im je na cast icon_evil

: T3 - 10. jul 2010 13:11:07(UTC)
mackice neznam neznam kakav je zakon po tom pitanju mozda i moze ali mislim da tesko...
ipak si ti na porodiljskom zbog deteta tj sedis kuci dfa bi ga cuval i brinula o njemu...
da je drugacije tj da moze bez tebe sigurno nbi radila tako da neverujem..
isto mu dodje i ko kad si na bolovanju nema pravo da te doira tih propisanih dana koje si dobila od dr sve dok se ne utvrdi da si zdrava i sposobna za rad..
neznam dali sa porodiljskim ide drugacije ali nekako mi to dodje isto..

e sad mene jos zanima asko znamo da poslodavac po zakonu nesme i nemoze (mislim moze ali kazne su katastrofalne) da nam da otkaz za vreme bolovanja onog obicnog,trudnickog ili porodilkjskog ima li na to pravo odmah po vasem dolasku na possao posle isteka bolovanja..
tj kaD MI RECIMO ISTEKNE PORODILJSKO VE GODINE JA SE VRATIM NA POSAO A ON ME OTPUSTI..MNOGI MI REKOSE DA ME SAD DRZI TOLIKO DUGO JER MORA A DA CE MI VEC PRVI DAN ILI NEDELJE uruciti otkaz u ruke..???
mislim zasto bi to uradio kad me drzao zaposlenu i prijavljenu svo ovo vrem,e..ajde imao je refunmdaciju moje zarade od drzave to stoji..ali ja sam ipak tamo dugo i bez tih dve godine pa mi nije bas jasno zasto bi to uradio..ipak se tamo vodim i ko stariji a i stalno zaposleni radnik...
znate li nesto vise o tome...

: Mackica - 10. jul 2010 8:58:48(UTC)
Da li poslodavac ima pravo da me cima da zavrsavam neke poslove dok sam na porodiljskom bolovanju ? Radim u drzavnoj firmi.

: T3 - 10. jul 2010 2:28:40(UTC)
znaci od ove godine godisnji mogu da obesim macku o rep..a sta je sa sledecim dogodine imam li na njega pravo ko i ostali zaposleni..?

: Florina - 10. jul 2010 2:05:51(UTC)
I ja imam porodiljsko od dve godine. Mislim da se gubi pravo na jedan godisnji. strikam

: T3 - 8. jul 2010 22:38:16(UTC)
nakice hvala ali ja sam na porodiljskom dve godine sa trecim detetom dakle do novembra 2011...
sto znaci da cu odmor od sledece godine moci da iskoristim one tam godine o odn 2012 do juna meseca..
jesam li u pravu..dakle taj stari..
a sta je sa ovim od ove godine tacnije tih cetri nedelje sto bi mi sad sledilo..jel cu i to moci tek krajem 2011 kad mi se zavrsi portodiljsko ili 2012..ili se to ponistava i vazi samo za jednu godinu..???
kod mm u firmi se godisnji od prosle godine moze iskoristiti do marta meseca sledece..a ti kazes da je po zakonu do juna..mozda nestro menjaju u firmi pa zato..nemam pojma ,raspitacu se jos kako to ide u mojoj firmi..razmisljala sam ako mogu nakon zavrsetka porodiljskog da iskoristim godisnji..onda mogu da ostanem kuci jos mesec dana tacnije da spojim dva i to je jos 4 nedelje.a decembra imamo kolektivni pa pocinjemo da radim,o tek 8 januara posle bozica sto bi znacilo da bi mi taj redovno sledovao..a od 21 novembra do 22 decembra bi bila na starom neiskoriscenom odmoru ,a posle toga na redovnom do 7 i onda jos koliko ostane tako da je to maltene dva meseca jos kuci tamo negde dio februara 2012..
daleko je to ali reko bolje da se raspitam na vreme..znam otprilike kako to ide kad si u radnom odnosu tj redovnom i kad su godisnji bilo stari ili novi u pitanju ali neznam dali isto vazi i kad je porodiljsko u pitanju..
ali to se valjda vodi isto tj ja sam jos u radnom odnosu ,.a i zaposlena na neodredjeno tj za stalno pa valjda imam sva ta prava...??

: nakica - 8. jul 2010 18:47:22(UTC)
po zakonu imas prava da iskoristis stari odmor po isteku porodiljskog dp kraja juna sledece godine. Pretpostavljm da si ti jos na porodiljskom, tako da ces odmor od ove godine moci u celosti da iskoristis do kraja juna 2011. godine, ako to u tvojoj firmi direktor nesto ne promeni...ovako je po zakonu.

: T3 - 8. jul 2010 17:58:10(UTC)
htedoh samo nesto da va pitam..ako nemas zna nesto vise o tome molim da mi odgovori..
naime zanima me da li se po isteku porodiljskog moze koristiti godisnnji odmor u nasoj tj mojoj firmi on je kolektivan u trajanju od po dve nedelje dva puta godisnje...dakle da li se posle porodiljskog moze uzeti godisnji koji je prosao tj na koji sam imala pravo,i nisam iskoristila naravno er nisam radila ili se o uracunava i podrazumeva u to porodiljsko tj trajanje istog..
nadam se da ste razumeli moje pitanje...
ako ne na koje sve nacine preko sebe ili zdravog deteta se ono moze jos produziti..???

: T3 - 8. jul 2010 17:32:29(UTC)
htedoh samo nesto da va pitam..ako nemas zna nesto vise o tome molim da mi odgovori..
naime zanima me da li se po isteku porodiljskog moze koristiti godisnnji odmor u nasoj tj mojoj firmi on je kolektivan u trajanju od po dve nedelje dva puta godisnje...dakle da li se posle porodiljskog moze uzeti godisnji koji je prosao tj na koji sam imala pravo,i nisam iskoristila naravno er nisam radila ili se o uracunava i podrazumeva u to porodiljsko tj trajanje istog..
nadam se da ste razumeli moje pitanje...
ako ne na koje sve nacine preko sebe ili zdravog deteta se ono moze jos produziti..???

: Anna05 - 6. jul 2010 12:17:35(UTC)
Citat:
filip.mm - 6/7/2010 08:31

Ja sam sva pogubljena.Za koji mesec je sad bila isplata?Meni je otvoreno porodiljsko 18.02. i sad sam dobila nekih 11200 din i kazu mi da je to za mart.Nemoguce jer sam vise dobijala cak i za bolovanje.To je jako malo.


Ma nema sanse da ti je to za mart :? . To ti je sigurno nadoknada za mesec februar. Ma, ubedjena sam da je to za mesec februar. U toku jula ce ti sigurno leci i ostale zaostale isplat (mart, april, maj) tako da bi do 25 jula primila i junsku nadoknadu. Trebalo bi da ti je nadoknada oko 20 ak hiljada (to vec nisam sigurna).

: filip.mm - 6. jul 2010 10:31:04(UTC)
Ja sam sva pogubljena.Za koji mesec je sad bila isplata?Meni je otvoreno porodiljsko 18.02. i sad sam dobila nekih 11200 din i kazu mi da je to za mart.Nemoguce jer sam vise dobijala cak i za bolovanje.To je jako malo.

: atimija - 3. jul 2010 22:44:31(UTC)

Jesi,jesi :)

;]  


: Anna05 - 3. jul 2010 16:30:48(UTC)
Atimija, nema na cemu. Nadam se da sam ti u svemu tome rekla i neku lepu vest icon_lol

: atimija - 3. jul 2010 14:41:10(UTC)
Hvala Anna05 na odgovoru,to mi je trebalo caos

: Anna05 - 1. jul 2010 23:39:22(UTC)
Pravo na porodiljsko bolovanje ostvaruje svaka porodilja koja je u radnom odnosu (ma koliko dugo radila). Duzina radnog staza je bitna u slucaju visine nadoknade. Naime, ukoliko je porodilja radila manje od 6 meseci tada joj je nadoknada svega 60% od primanja a ukoliko radi duze od 6 meseci 100%. Sada se prilikom izracunavanja nadoknade koriste primanja iz zadnjih 12 meseci (a pre je bilo zadnja 3 meseca) a ukoliko porodilja nije radila svih 12 meseci, za nedostajuce mesece se uzima zvanicni republicki prosek za licni dohodak u tim mesecima koji nedostaju.

: atimija - 1. jul 2010 22:27:45(UTC)

Macaraco ja sam bila fiktivno prtijavljena sa Zarom 6 meseci da bih primala porodiljsko godinu dana i posle toga navodno dobila otkaz  i imala isplatu sa biroa.Ali sad su nesto menjali,cula sam nesto da moras biti prijavljen godinu dana pre porodiljskog da bi primala isto... icon_rolleyes

Pa ako neko zna koji je minimalni vremenski period za ostvarivanje porodiljskog dodatka po novom zakonu?


: macaraca - 1. jul 2010 15:26:58(UTC)
mozes odma ako hoces! bitnoje da si prijavljena

: atimija - 1. jul 2010 15:13:14(UTC)
Jel moze neko da mi kaze koji su uslovi potrebni za ostvarenje porodiljskog?Tj koliko je potrebno biti prijavljen?

: Anna05 - 29. jun 2010 17:22:04(UTC)
Draganabandic, meni je mesec dana nakon dobijenog resenja legla uplata i u toku tog meseca su mi legle sve zaostale nadoknade. Trebalo bi da ako ne ovog meseca onda verovatno u toku jula dobijes parice.

: draganabandic - 29. jun 2010 15:30:55(UTC)
Ono sto mene interesuje je sledece,

Preduzetnik sam pausalac,stavila sam firmu na privremeno mirovanje i podnela zahtev za porodiljsko odsustvo i naknadu radi nege deteta.Dobila sam resenje kojim mi se priznaje pravo na naknadu 100% zarade posto sam radila vise od 6 meseci,e sad kada se ta naknada isplacuje?..da li i koliko kasni?
Da napomenem,porodiljsko sam otvorila pocev od 9.04.2010 pa do 8.04.2011,sve obaveze sam izmirila pa i taj mesec vise sto se uplacuje...evo sad je kraj Juna i po mojoj logici treba da mi se isplati Maj jer obaveze po pitanju doprinosa za taj mesec (Maj) unapred sto kao poslodavac treba da uplatim,jesam, i to obaveze zakljucno sa 5.05 ove godine kako mi je dato iz Poreske uprave

Unapred hvala

: Anna05 - 29. jun 2010 13:52:19(UTC)
Mislim da to svima leze ako ne istog dana onda dan/dva razlike jer se to isplacuje iz Republickog fonda. (podvlacim da mislim) a inace sam iz Beograda (Zemun).

: filip.mm - 29. jun 2010 13:37:50(UTC)
A Anna odakle si ti?Ne znam jel to u svim gradovima isto?

: Anna05 - 29. jun 2010 13:18:20(UTC)
Proverila SMS-om prilive na tekucem racunu jer sam ja preduzetnik i meni drzava direktno uplacuje (kao poslodavcu) na privatni racun, tako da znam mnogo pre porodilja koje primaju nadoknadu preko poslodavca.

: filip.mm - 29. jun 2010 12:25:18(UTC)
A kako to proveravate?

: Anna05 - 28. jun 2010 21:38:50(UTC)
Cim sam primila Spicum-ovu poruku ja proverila i stvarno leglo icon_lol Danas poslepodne

: spicum - 28. jun 2010 20:21:44(UTC)
Leglo! zaljubljen

: Sweet mum - 28. jun 2010 16:27:44(UTC)
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

: Sweet mum - 28. jun 2010 16:27:44(UTC)
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

: Sweet mum - 28. jun 2010 16:27:43(UTC)
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

: Sweet mum - 28. jun 2010 16:27:41(UTC)
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

: Sweet mum - 28. jun 2010 16:26:32(UTC)
HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

: Anna05 - 28. jun 2010 16:00:45(UTC)
Ni meni :? Bila danas do banke i ... nistaaaa.... icon_evil

: spicum - 28. jun 2010 11:24:52(UTC)
Meni još uvek ništa :(

: mimica - 26. jun 2010 14:00:50(UTC)
proslo jos pre par dana

: Sweet mum - 25. jun 2010 8:42:24(UTC)
A da li se zna kad će biti ovog meseca isplata ili je već bila? icon_lol

: spicum - 22. jun 2010 12:23:58(UTC)
Da li neko zna kada ce biti isplata porodiljskog za ovaj mesec? Ima li neko neki kontakt telefon gde se mogu dobiti informacije o tome?

: dmsrbija - 20. maj 2010 17:27:57(UTC)

Z A K O N
O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM

Član 11. menja se i glasi:

,,Član 11.
Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 1) ovog zakona utvrđuje se u visini prosečne osnovne zarade zaposlenog za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, uvećane po osnovu vremena provedenog na radu, za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu u skladu sa Zakonom, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.
Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 1) ovog zakona koja su bila u radnom odnosu manje od 12 meseci, utvrđuje se tako što se za mesece koji nedostaju do 12 meseci kao zarada uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.
Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 2) ovog zakona utvrđuje se u visini prosečne mesečne osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.
Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 2) ovog zakona koja su samostalno obavljala delatnost manje od 12 meseci, utvrđuje se tako što se za mesece koji nedostaju do 12 meseci kao zarada uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.
Naknada zarade isplaćuje se u iznosu utvrđenom u skladu sa st. 1-4. ovog člana za vreme ostvarivanja prava.
Način obračuna naknade zarade propisuje ministar nadležan za socijalna pitanja.”


: filip.mm - 20. maj 2010 8:37:28(UTC)
Citat:
gina - 19/5/2010 23:04

Porodiljsko za mart mesec refundirano je poslodavcima 18.05.2010. na teritoriji Vojvodine.

icon_eek icon_eek icon_eek
A meni jos nista nije uplaceno.Od 18.02.sam na porodiljskom.

: gina - 20. maj 2010 1:04:49(UTC)
Porodiljsko za mart mesec refundirano je poslodavcima 18.05.2010. na teritoriji Vojvodine.

: spicum - 18. maj 2010 16:54:08(UTC)
Citat:
Fokica - 25/3/2010 13:23

Citat:
snezana75 - 24/3/2010 19:06 Ma nista mi nije jasno,ja sam poslodavac,na bolovanju sam od oktobra,uplatila sam jos pocetkom februara za oktobar,ali nikako da mi refundiraju.Samo to me interesuje.

Prvi mesec porodiljskog bolovanja se ne refundira tj ide na teret poslodavca, a ostalih 11 meseci se refundiraju.Ne.
Prvi mesec trudničkog bolovanje se ne refundira, nego ide na teret poslodavca (ja sam samostalac pa iz svežeg ličnog iskustva), porodiljsko se refundira, naravno sa zakašnjenjem.

: hermelina - 27. april 2010 9:36:09(UTC)
Meni jos uvek nije uplaceno za ovaj mesec.

: Anna05 - 23. april 2010 20:27:40(UTC)
Da li je neko dobio obracun po novom zakonu?

: gina - 23. april 2010 17:44:59(UTC)

Citat:
nacionale - 21/4/2010 12:35 Dobro, onda da preformulisem pitanje da li je ministrastvo za rad i socijalnu politiku izvrsilo refundaciju poslodavcima za ovaj mesec? I ako nije da li neko zna kada ce?

Danas (23.04.2010) je refundirano porodiljsko za februar mesec, čak sam uspela i da sebi prebacim neto na tekući račun.

 


: gina - 23. april 2010 17:44:56(UTC)

Citat:
nacionale - 21/4/2010 12:35 Dobro, onda da preformulisem pitanje da li je ministrastvo za rad i socijalnu politiku izvrsilo refundaciju poslodavcima za ovaj mesec? I ako nije da li neko zna kada ce?

Danas (23.04.2010) je refundirano porodiljsko za februar mesec, čak sam uspela i da sebi prebacim neto na tekući račun.

 


: nacionale - 21. april 2010 14:35:39(UTC)
Dobro, onda da preformulisem pitanje da li je ministrastvo za rad i socijalnu politiku izvrsilo refundaciju poslodavcima za ovaj mesec? I ako nije da li neko zna kada ce?

: gorana - 21. april 2010 14:31:48(UTC)
Nacionale,to sve zavisi od tvoje firme,kada ti oni uplate.Mozes njih da zoves da se informises.
Meni iz banke stigne sms kada su mi legle pare za porodiljsko bolovanje.

: nacionale - 21. april 2010 14:14:44(UTC)
Da li neko zna kada ce biti isplata porodiljskog za ovaj mesec? Ima li neko neki kontakt telefon gde se mogu dobiti informacije o tome?

: marmit - 20. april 2010 23:08:45(UTC)
Mene zanima jedna stvar: ako je trudnica prijavljena na minimalac koji s vremena na vreme raste, da li se onda uzima prosek primanja za 12 mesec i da li to onda znaci da ce na porodiljskom primati manje od minimalca?

: MAMA JELENA - 9. april 2010 14:02:26(UTC)
Niko ne javlja da li je bila isplata porodiljskog. Da li neko ima informaciju ?

: nacionale - 30. mart 2010 15:52:14(UTC)
Da li je bila isplata zaposlenim porodiljama za februar (koja se isplacuje sada u martu)? Vidim da je isplacen i roditeljski i deciji dodatak.

: minavb - 30. mart 2010 9:22:34(UTC)
Ima li neka mama koja je pre porodiljskog bila na trudnickom? Zanima me, da li vam je kao prosek 12 zarada koje su prethodile porodiljskom bolovanju, racunato 65% za mesece na trudnickom? Pitam one kojima je obracunavano po novom zakonu.

: Fokica - 25. mart 2010 15:23:35(UTC)

Citat:
snezana75 - 24/3/2010 19:06 Ma nista mi nije jasno,ja sam poslodavac,na bolovanju sam od oktobra,uplatila sam jos pocetkom februara za oktobar,ali nikako da mi refundiraju.Samo to me interesuje.

Prvi mesec porodiljskog bolovanja se ne refundira tj ide na teret poslodavca, a ostalih 11 meseci se refundiraju.


: Kaca - 25. mart 2010 13:39:20(UTC)
Mene zanima koliko ste cekali na resenje za porodiljsko od kad ste predali papire, i koliko kasni refundacija

: snezana75 - 24. mart 2010 20:06:04(UTC)
Ma nista mi nije jasno,ja sam poslodavac,na bolovanju sam od oktobra,uplatila sam jos pocetkom februara za oktobar,ali nikako da mi refundiraju.Samo to me interesuje.

: gina - 24. mart 2010 13:02:47(UTC)

Citat:
snezana75 - 24/3/2010 10:17 A zna li neko za Beograd?

Vojvodina i Beograd idu uvek istog dana. Proveri sa poslodavcem!


: snezana75 - 24. mart 2010 12:17:26(UTC)
A zna li neko za Beograd?

: gina - 23. mart 2010 22:14:21(UTC)
U Zrenjaninu refundirano 19.3.

: mimica - 23. mart 2010 12:06:54(UTC)
u somboru proslo juce

: snezana75 - 23. mart 2010 10:03:26(UTC)
Da li neko zna kad je refundacija porodiljskog bolovanja sad u martu?

: pile_82 - 12. mart 2010 0:13:43(UTC)
Jel neko dobio resenje za porodiljsko?Ja cekam da mi stigne vec mesec dana jer me firma nece isplacivati dok ne stigne resenje. icon_evil

: T3 - 5. mart 2010 14:42:34(UTC)
imam i ja jedno pitanje..naime dok sam bila na trudnickom bolovanju i dobijala 65 posto plata mi je bila oko 15-estak hiljada,jednom se desilo i skoro 16 da bude..sad otkad sam od novembra na porodiljskom i kad mi ista treba iznositi 100 posto ja dobijam isti iznos ko i dok sam bila na bolovanju tacnije 15 hiljada ponovo,jednom se desilo da ni nebude punih 15 a kamoli preko..
zanima me kako je moguce da sam na trudnickom bolovanju sa 65 posto dobijala maltene vecu platu ili ti istu ko sad dok sam na porodiljskom na 100 posto.
plata mi je inace dok sam radila bila nekih 19-20 hiljada mozda nekad i preko,ali ispod toga nikad..
kako oni gledaju tj obracunavaju tu zaradu jer gledaju prosek mojih zadnjih primanja u protekla tri meseca dok sam bila na trudnickom..onda je dobro jer kad se 15 pomnozi sa 3 i oduzme 15 tj koliko sam i primala otprilike uvek isto toliko na trudnickom onda mi toliko sleduje i sada...ili pune plate dok sam radila ..ili pak prosek plate cele firme asto je nemoguce jer toliki minimum tada sigurno ne bi imala..??!!!

: bis13 - 2. mart 2010 18:12:15(UTC)
Citat:
xristi_ks - 18/2/2010 16:54

 Da LI NEKO MOZE DA MI OGOVORI KAKO SE OBRACUNAVA SADA PORODILJ.POSTO MENI NISTA NIJE JASNO,A OD KNJIGOVODJE NEMA VAJDE...:?: (3MES.SAM uplacivala doprinose,pa kad je izasao novi zakon otisla na trud.bol.jel od 100%nema vajde) E SAD MENE INTERESuJE DA LI JE TACNO DA POSLE 30DANA BOLOVANJA DRZAVA I GRAD DAJU 100%NA BOLOVANJU,tj,65%+35%(jer sad trebam da produzim za jos 1mes.bolovanje pa idem na porodiljsko)? I KAKO MI POSLE ONI OBRACUNAVAJU KOLIKI CE MI BITI IZNOS PORODILJSKOG(nece valjda na 65%od bolovanja da uzmu za prosek 65%na to,ili ide 65% na platu)  icon_rolleyes


I mene interesuje da li ce mi se u prosek racunati 65% bolovanja jer sam bila 2 meseca na trudnickom? Cini mi se da hoce... Ova drzava je strava i uzas. Molim vas, ako neko zna neka nam odgovori.

: brankica5 - 23. februar 2010 16:48:26(UTC)
jel bila isplata porodiljskog za januar,zna li neko

: gina - 23. februar 2010 15:49:32(UTC)

Citat:
duledaki - 22/2/2010 09:50 da li neko zna kada ce biti isplata porodiljskog ovaj mesec

Refundirano je porodiljsko danas! Ja sam sebi prebacila neto na tekući račun. Proverite!

Pozdrav 

 


: maza82 - 23. februar 2010 0:34:50(UTC)

Citat:
jelenaorg - 16/2/2010 00:53 mm sutra ide licno u Tirsovu jVLJm detalje kAD STIGNEM`

 

 Jeco jesi li bila u Tiršovoj?


: andjela01 - 22. februar 2010 21:13:36(UTC)
duledaki trebalo bi do kraja nedelje

: duledaki - 22. februar 2010 11:50:19(UTC)
da li neko zna kada ce biti isplata porodiljskog ovaj mesec

: pile_82 - 19. februar 2010 14:25:05(UTC)
Samo da vam javim da je za novi obracun kod mene od dokumentacije falio ugovor o radu i da na njihovom obrascu moja knjigovodja popuni bruto platu za godinu dana.MM je otisao u firmu i trazio da mu odmah to urade da ce on sacekati u kancelariji i oni su mu odmah to uradili u mojoj firmi,pa je to odneo u Upravu za majku i dete i ovi su mu rekli da ce resenje biti gotovo za par dana.

: andjela01 - 19. februar 2010 8:23:40(UTC)
ima li neko informaciju kada ce da refundiraju ovog meseca?

: xristi_ks - 18. februar 2010 18:04:57(UTC)
Ispravkaicon_surprised DGOVORI(izgubilo mi se >D<)poZZ

: xristi_ks - 18. februar 2010 17:54:43(UTC)
 Da LI NEKO MOZE DA MI OGOVORI KAKO SE OBRACUNAVA SADA PORODILJ.POSTO MENI NISTA NIJE JASNO,A OD KNJIGOVODJE NEMA VAJDE...:?: (3MES.SAM uplacivala doprinose,pa kad je izasao novi zakon otisla na trud.bol.jel od 100%nema vajde) E SAD MENE INTERESuJE DA LI JE TACNO DA POSLE 30DANA BOLOVANJA DRZAVA I GRAD DAJU 100%NA BOLOVANJU,tj,65%+35%(jer sad trebam da produzim za jos 1mes.bolovanje pa idem na porodiljsko)? I KAKO MI POSLE ONI OBRACUNAVAJU KOLIKI CE MI BITI IZNOS PORODILJSKOG(nece valjda na 65%od bolovanja da uzmu za prosek 65%na to,ili ide 65% na platu)  icon_rolleyes

: pile_82 - 17. februar 2010 13:01:00(UTC)
Drage moje samo da vam javim da su poceli sa primenjivanjem novog zakona u obracunu porodiljskog bolovanja.Mene su jutros zvali iz Uprave za majku i dete i rekli su da su poceli sa obracunima i da mm treba da dodje po neki papir,pa da ga odnese u moju firmu.Nisu hteli nista da mi govore telefonom i objasnjavaju,pa ce sutra mm sve saznati i javljam vam.

Ma ja sam srecna samo neka su krenuli sa obracunima da se barem mogu nadati paricama ovako su bili stali i cekaju,pa sam mislila ko zna kada ce krenuti sa radom.


: pile_82 - 17. februar 2010 13:00:55(UTC)
Drage moje samo da vam javim da su poceli sa primenjivanjem novog zakona u obracunu porodiljskog bolovanja.Mene su jutros zvali iz Uprave za majku i dete i rekli su da su poceli sa obracunima i da mm treba da dodje po neki papir,pa da ga odnese u moju firmu.Nisu hteli nista da mi govore telefonom i objasnjavaju,pa ce sutra mm sve saznati i javljam vam.

Ma ja sam srecna samo neka su krenuli sa obracunima da se barem mogu nadati paricama ovako su bili stali i cekaju,pa sam mislila ko zna kada ce krenuti sa radom.


: silvana90 - 17. februar 2010 12:16:42(UTC)
Jeste srce sve je to lepo,ti si pametna zato si tako i prosla a ja sam budala koja je sabi uplacivala prva tri meseca doprinose na minimalac a poslednja dva po 62000 nadajuci se da se uzima prosek poslednje 3 plata pa da primam oko 90000 ali po novom zakonu ocigledno da cu primiti neke bedne pare a jos neznam ni koliko zato sto moj knjigovodja nista nezna. icon_twisted

: silvana90 - 17. februar 2010 12:11:26(UTC)
Hval ati puno. AAAAAAA Ja sam uplacivala sebi doprinose od 01.08.2009 i 6 meseci radnog staza bi mi bili 01.02.2010. Ali ja sam se porodila 26.01.2010 tako da jbg a jos sam poslednja 3 meseca uplatila vise kako bi primala vise a primicu ocigledno neku bedu zbog njihovog zakona koji se bas sada promenio icon_twisted A pritom i moj knjigovodja nema pojma nista tako da mogu samo da cekam i na kraju poludim. I jos ne mogu da verujem koliko bolje uslove imaju trudnice u Bgdu nego ja iz opstine Golubac. Bolje da sam se preselila u Jagodinu bar bi sigurno primala novac za klince. POZZ :?

: T3 - 17. februar 2010 11:22:13(UTC)
ja porodiljsko primam od srdine novembra meseca prosle godine kad mi se i zavrsilo trudnicko bolovanje..
isplacuju mi kad i zaposlenima platu dakle desetog u mesecu uvek redovno i bez kasnjenja ko sto su i plate pa onda oni cekaju da im socijalno refundira dakle obrnut proces nego sto je bilo sa trudnickim..
posto se sad uzima prosek oplata pojedinca za proteklih 12 meseci i na osnovu toga isplacuje zarada tj odredi suma i svota koliko ce iznositi porodiljsko meni je ono u proseku oko 15-16 hiljada mesecno ..jeste manje nego sto mi je bila plata,ali protekle godine tj vecinu meseci od tih zadnjih 12 sam bila na trudnickom tj 65 posto pa mi je plata bila manja tako da je to zeznulo stvar i umanjilo prosek tj iznos..mada nezalim se..dobro je i ovo..pare su redovne i na vreme sto mi je najbitnije a i mirna sam sto se tice istih naredne dve godine ..

: jelenaorg - 16. februar 2010 1:53:40(UTC)
mm sutra ide licno u Tirsovu jVLJm detalje kAD STIGNEM`

: gdasha - 15. februar 2010 19:33:20(UTC)
I ja imam isti problem jer imam 6 meseci i 12 dana radnog staza u ovoj firmi. Porodila sam se 20.12.2009. godine i nisam podnela zahtev za porodiljsko bolovanje do njihovog 30.12.2009. godine jer teoretski nisam imala sanse da skupim sve papire. Ipak mislim da cu uspeti da dokazem da im zakon ne valja odnosno nije dobra instrukcija koju su doneli za obracun. Naime u novom Zakonu (izmene i dopune zakona o finansijskoj podrsci porodice sa decom od 23.12.2009.) stoji da se naknada za porodiljsko osustvo obracunava po novom zakonu ako su postupci za naknadu zarade zapocet nakon stupanja na snagu ovog zakona. Medjutim roditeljski dodatak se isplacuje po datumu rodjenja deteta, tako da cu pokusati da dokazem da ne mogu za istu osobu (bebu) u istom zakonu da primene dva razlicita pravila. Gospoda se inace u svojoj instrukciji pozivaju na zakon o opstem upravnom postupku cl 116 koji glasi

U upravnim stvarima u kojima je po zakonu ili po prirodi stvari za pokretanje i vodjenje postupka potreban zahtev stranke organ moze pokrenuti i voditi postupak samo ako postoji takav zahtev.

Ali posto se i za roditeljski dodatak podnosi zahtev tumacenje odnosno instrukcija im pada u vodu, jer ne moze ni jedan zahtev da bude vazniji i bitniji od same cinjenice rodjenja deteta. Dosadsnji zakoni kada su se menjali bili su iskljucivo vezani za datum rodjenja deteta tako da cu pokusati da dobijem ono sto mi pripada, 100% licnog dohodka.

: jelenaorg - 14. februar 2010 12:43:03(UTC)
ja imam prosek samo 3 m i to je sve , sve sto sam planirala u trudnoci i na porodiljakom mi je propalo od njihovih izmena , besna sam kao ris , nervozna pojeli su me zivu ... icon_cry

: jelenaorg - 14. februar 2010 12:42:53(UTC)
ja imam prosek samo 3 m i to je sve , sve sto sam planirala u trudnoci i na porodiljakom mi je propalo od njihovih izmena , besna sam kao ris , nervozna pojeli su me zivu ... icon_cry

: jelenaorg - 14. februar 2010 12:42:44(UTC)
ja imam prosek samo 3 m i to je sve , sve sto sam planirala u trudnoci i na porodiljakom mi je propalo od njihovih izmena , besna sam kao ris , nervozna pojeli su me zivu ... icon_cry

: jelenaorg - 14. februar 2010 12:42:26(UTC)
ja imam prosek samo 3 m i to je sve , sve sto sam planirala u trudnoci i na porodiljakom mi je propalo od njihovih izmena , besna sam kao ris , nervozna pojeli su me zivu ... icon_cry

: pile_82 - 13. februar 2010 23:41:54(UTC)
Jelenaorg ja sam zvala Radnicku 2 jer sam iz N.Sada

Silvana zaista nemam pojma kako ce obracunavati,ali izgleda da ce biti prosek plata u zadnjih godinu dana.

Meni je plata ista vec vise od godinu dana tako da sa te strane ne brinem,ali me nervira to sto su poceli da primenjuju novi zakon od nove godine koji su samo u nacelu dogovorili ove glavesine,a nisu detalje dogovorili,a jos gore na papir preneli.I sada mi treba da cekamo...ccccc.....ja se samo ponavljam,ali tako sam besna da bih otisla u kabinet onog Ljajica koji ne radi nista.

Ja ipak mislim da nasoj drzavi treba puna kasa,pa od koga da drpe i setili se porodilja,pa mamu im jebem ako su vec krenuli da nam ukidaju sto bar ne sprovode kako treba bas su providni nego em smanjili,em odugovlaceeee....cekaju da evro bude 150,a oni u medjuvremenu izvrte nase pare,pa nam daju strasnu bedu...........grrrrrrrrrrrrrrrrr

: silvana90 - 13. februar 2010 22:12:55(UTC)
Pile hvaqla ti puno. Da li znas mozhda kako ce se obracunavati plate? Da li ce se uzimati prosek poslednje 3 plate ili prosek poslednjih 12 plata ili kako vec?

: Anna05 - 13. februar 2010 15:05:07(UTC)
Jelenabg, nema na cemu... E da sam bar rekla lepe vesti :( Ali mozda ce nekima biti za utehu sledeca informacija. Na netu sam procitala tumacenje tih izmena i nacin obracuna ali ovaj komentar se odnosi na preduzetnike tj. preduzetnice.

"...Naknada zarade za porodiljsko odsustvo za samostalne umetnice
Prema izmenjenom članu 11. stav 3. Zakona, naknada zarade za porodilju preduzetnika, utvrđuje se u visini prosečne mesečne osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u poslednjih 12 meseci, koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.
Prema stavu 4. ovog člana, ukoliko je preduzetnik samostalno obavljao delatnost manje od 12 meseci, naknada zarade se utvrđuje tako što se za mesece koji nedostaju do 12 meseci, kao zarada, uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.
Utvrđena naknada zarade za preduzetnike (isto kao i za zaposlene) ostaje nepromenjena za vreme ostvarivanja prava, što znači da se ne vrši njeno usklađivanje. Do donošenja navedenih izmena i dopuna Zakona, naknada zarade porodilji - preduzetniku obračunavala se u visini prosečne mesečne osnovice na koju se plaća doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje u poslednja tri meseca, koja prethode mesecu u kome je započeto korišćenje odsustva, s tim što se vršilo njeno usklađivanje sa kretanjem prosečne mesečne zarade po zaposlenom u Republici..."

: Fokica - 13. februar 2010 14:20:23(UTC)
Jelena ne razumem zasto tolika frka, pa kada je tebi povecana plata pa je takva razlika u pitanju?

: jelenaorg - 13. februar 2010 12:20:14(UTC)
Anna hvala na detaljnom odgovoru ja sam totalno shokirana umesto da primam 50 000 primacu samo 20-25 000 ja cu morati da pocnem da radim jer od tih para ne mogu da prehranim i izdrzavam dvoje dece , oni nisu normalni ja sam totalno ali totalno van sebe sram da ih bude !!!!

: Anna05 - 12. februar 2010 10:22:46(UTC)
Bolovanje sam otvorila u novembru 2009 a porodila sam se krajem decembra. Tek krajem januara sam uspela da regulisem sve papire i predam dokumenta u Tirsovu. Tom prilikom sam telefonom razgovarala sa sluzbenicom koja je (za neverovati) ljubazno objasnila kako trenutno stoje stvari. Elem, porodiljama koje su posle 31.12.2009 godine predale zahtev, obracun se vrsi po novom zakonu. Tek za mesec dana (negde pocetkom marta) ce se znati tacan iznos nadoknade kao i sta je potrebno jos od dokumentacije doneti (posto se i to promenilo). Tako da mi nista drugo ne preostaje nego da cekam prvo obracun, a da ne pominjem prvu isplatu... E to tek ko zna kada ce. Cini mi se da cu poceti i da radim dok ne pocnem da primam nadoknadu. :(

: jelenaorg - 12. februar 2010 0:13:58(UTC)
izvini a zasto si zvala tu Radnicku 2 zar ne treba Tirsova 1 ??? e ja sutra zovem da vidim kakvo je stanje lelelelele ne mogu sebi da dodjem ccccc

: jelenaorg - 12. februar 2010 0:12:04(UTC)
Citat:
pile_82 - 7/2/2010 19:54

Jelenaorg zakon o bolovanju se promenio,ali jos nisu doneli odluku kako ce se obracunavati,pa cemo svi sacekati dok oni ne osmisle kako ce to da seobracunava.Moja firma je u januaru predala papire i ja kad sam nazvala Radnicku 2 rekli su mi da najranije mogu ocekivati resenje u martu jer cekaju odluku kako ce obracunavati.
IZVINI JA SAM SAD JAKO SHOKIRANA ALI JAKO icon_eek da li su oni normalni ja ne verujem sta sam procitala kuku kuku gde zivim i kome dizem natalitet cccccc

: pile_82 - 9. februar 2010 19:52:58(UTC)
Silvana ja sam se porodila u decembru,pa me je uhvatio novi zakon.Sve porodilje kojima je firma predala papire u novoj godini isplacuju se po novom zakonu.

: silvana90 - 9. februar 2010 10:32:03(UTC)
da li neko zna da mi kazhe dali novi zakon koji je usvojen 31.12.2010 vazhi i za mene,porodila sam se 26.01.2010? novi zakon kazhe da se isplacuje prosek poslednjih 12 plata a ne prosek plate poslednjih 3 meseca. hvala unapred.

: yelka - 8. februar 2010 10:06:46(UTC)
Andjela01 ,
da li bi mogla da mi kazes odakle si dobila inforamciju kada je uplaceno porodiljsko , ili da mi das br tel koji mogu da pozovem da se raspitam za to . Moji iz firme me "lazunjaju" kako cekaju da im "drzava" refundira moje porodiljsko! Na porodiljskom sam od oktobra i dobila sam i resenje i uplatu za oktobar i novembar , a decembar mi stopiraju .

Hvala

: andjela01 - 8. februar 2010 9:04:40(UTC)
mimica porodiljsko je bilo isplaceno 26.01.2010.

: pile_82 - 7. februar 2010 21:57:04(UTC)
A najzalosnije od svega je to da nasa drzava stopira staru odluku o isplati porodiljskog,a novu odluku jos nisu ni doneli i sad dolazi do vakuma gde porodilje trpe,a drzava cuva pare.Prava sramota,ali to moze samo Srbija.

: pile_82 - 7. februar 2010 21:54:20(UTC)
Jelenaorg zakon o bolovanju se promenio,ali jos nisu doneli odluku kako ce se obracunavati,pa cemo svi sacekati dok oni ne osmisle kako ce to da seobracunava.Moja firma je u januaru predala papire i ja kad sam nazvala Radnicku 2 rekli su mi da najranije mogu ocekivati resenje u martu jer cekaju odluku kako ce obracunavati.

: pile_82 - 7. februar 2010 21:54:16(UTC)
Jelenaorg zakon o bolovanju se promenio,ali jos nisu doneli odluku kako ce se obracunavati,pa cemo svi sacekati dok oni ne osmisle kako ce to da seobracunava.Moja firma je u januaru predala papire i ja kad sam nazvala Radnicku 2 rekli su mi da najranije mogu ocekivati resenje u martu jer cekaju odluku kako ce obracunavati.

: jelenaorg - 7. februar 2010 20:42:17(UTC)
da li iko ovde zna da li se menjao zakon o porodiljskom bolovanju ?

: mnaire - 4. februar 2010 0:15:21(UTC)
Pile hvala na odgovoru. pretpostavljala sam da ce tako i da bude, cudilo bi me da je drugacije kadtedovatim i moja situacija na poslu je ista kao i tvoja. kad sam otisla na bolovanje dobila sam gomilu slatkih obecanja a nista od toga nije ispunjeno (plata kasni, moram svaki mesec da zovem i cimam ih za 35%...) meni nikad nece priznati koliko sam radila jer bi onda morali da mi povecaju platu kad se vratim a kolege kazu da je haos od kada sam na bolovanju i da nista ne postizu. uf ode ja u OT ipak je ovo za neku drugu temu. mi trudnica i mame bi trebale da budemo srecne uz nase malisane a samo se nerviramo jer nas svi gaze.

: pile_82 - 3. februar 2010 23:47:31(UTC)
Mnaire ja sam otvorila porodiljsko 26 oktobra,28 dana pre termina.
Porodila sam se 4.12.(prenela bebu 12 dana)
Ostala u bolnici do 12.12.
Muz odneo papire u firmu 22.12.
A firma odnela papire u socijalno negde krajem januara jer sam ja proveravala 20.01. nisu bili jos predali.
Danas 03.02. saznajem da cu resenje dobiti u martu.Sto znaci tacno 5 meseci od otvaranja bolovanja do dobijanja resenja(mozda),a pare bog sveti zna,mozda kad Mateja napuni pola godine galamdzija galamdzija
Firma je rekla kako ce me isplacivati sa platama,radila sam kao konj i dala celu sebe firmi,a sada kad sam otisla ko me jebe.Jedino mi drago sto su skontali da sam radila duplo i to sam im stalno govorila,ali mi nisu verovali dok nisu zaposlili novu koja nije sve postizala,pa su zaposlili jos jednu-sad rade dve umesto mene.

: mnaire - 3. februar 2010 20:38:47(UTC)
Ako sam ja razumela dobro, pare za porodiljsko pocinjemo da primamo tek kad stigne to resenje :( koliko se u proseku ceka na to resenje? (vidim da ce biti neko zakasnjenje do marta zbog novog zakona, a ja bih od 17.02. trebala na porodiljsko). A s obzirom da isplate kasne barem 2 meseca... uzid vidim da cu se ja nacekati dok ne primim parice...lepo neko skoro rece na tv da se u sebiji samo ludi i bogati odlucuju da imaju dete.

: minavb - 3. februar 2010 10:13:47(UTC)
Pile, puno ti hvala na informacijama. Stvarno prvi put cujem za tu hranarinsku listu. Da mi nije interneta, nista ne bi uradila. Vidim da ces se ti nacekati za resenje zbog novih pravila za obracun porodiljskog. Ne mogu da verujem da su tako spori. Ja porodiljsko otvaram u maju, nadam se da ce do tad stvari malo brze da se sredjuju.

: pile_82 - 3. februar 2010 9:55:30(UTC)
Minavb ja cu napisati ono sto znam,a ako neko zna jos nesto neka doda.

Za porodiljsko bolovanje treba da predas firmi sledece papire:

Izvod iz MKR za dete

Hranarinsku listu(dobijas je od svog ginekologa kad odneses otpusnu listu iz porodilista)

Kopija zdravstvene knjizice

Ostale papire firma ima kod sebe.E a resenje je papir koji dobijas ti na kucnu adresu kao i firma.Na tom resenju pise koliko iznosi tvoje porodiljsko bolovanje(u novcima sto bi rekli) i na osnovu tog resenja tebe firma isplacuje.E sad firma bi po zakonu trebala da te isplacuje sa ostalim radnicima onda kad dobije resenje koliko treba da te placa.Uglavnom to firme rade,ali i neke nece,pa cekaju pare od socijalnog.S obzirom da pare od socijalnog stizu na drugi racun,tj. racun koji svaka firma ima otvoreno za bolovanje,ali taj racun nijedna firma ne gleda svaki dan vec jednom nedeljno,dvonedeljno,ali mora jednom mesecno zbog PDV-a onda ti moras biti uporna i traziti da firma proveri ako cujes da je isplata bila od strane socijalnog.
Inace moja firma je sklona da potrosi sve pare,pa verujem da ce potrositi i ove moje,pa cu se ja nacekati ihahajjj,Jedino sto ne znam koliko dugo oni mogu da drze pare od socijalnog kod sebe i da li smo zakonski zasticene,pa da mozemo zvati neki sektor u socijalnom,pa da nam isplate tu nasu bedu.

: pile_82 - 3. februar 2010 9:44:35(UTC)
E da ja kazem ono sto znam

Malopre sam zvala socijalno(za majku i dete) iliti Radnicka 2,ne znam vise ni kako se zovu.Zvala sam da proverim da li su moji iz firme predali papire i dobila sam potvrdu da jesu,znaci otprilike predati su oko 25 januara.Gospodja koja radi mi je rekla da resenje mogu ocekivati tek u martu jer jos uvek ne znaju kako rade cekaju da im Ministarstvo prosledi odluku o nacinu obracuna poroiljskog bolovanja,pa eto za one mame kojima je firma predala papire u novoj godini da znaju.

Oljicice zdravstvena knjizica nema veze sa resenjem,mozes je dobiti za Jevrema u roku od jednog dana.Od papira treba neko resenje iz SUPA i kopija Izvoda iz maticne knjige rodjenih za dete.Ovo resenje iz SUPA si vadila kad si predavala papire za roditeljski dodatak.Ako firma ne zna sta treba znaju ovi u socijalnom,a ako nece ovi iz firme da odrade sve moze neko za tebe.Najbolje je da ode u socijalno i sazna sta sve treba,a onda u firmu pokupi sve papire i sam ode u socijalno odmah dobija knjizicu.A za overu ti i ne treba firma jer ce ti u socijalnom dati markicu i ti sama upises da vazi do 30.06.2010.

Za mame koje dobijaju roditeljski koliko dugo se cekaju pare otkad se dobije resenje?

: minavb - 3. februar 2010 9:28:35(UTC)
Izvinjavam se sto pitam ali mi je malo nejasno, koja je procedura otvaranja porodiljskog bolovanja i o kakvom se "papiru' tj resenju radi?

: oljicica - 3. februar 2010 2:56:59(UTC)
Uh al sam postavila pitanje uzid , predala sam Jevremov izvod i sve to sto oni negde salju, sad ocekujem papir da mi je sve to oko isplate porodiljskog sredjeno, posle kog vremena ste vi to dobile.

P.S. izvinite na velikim slovima u prethodnoj poruci

: oljicica - 3. februar 2010 2:54:54(UTC)
DEVOJKE KOLIKO TREBA DA PRODJE VREMENA OD KADA SE PREDAJU PAPIRI PA DOK ONI TO NE VRATE. jBT, NE MOGU DA OVERIM KNJIZICU JER NEMAM TAJ PAPIR KOJI NAVODNO TREBA DA MI STIGNE NA KUCNU ADRESU

: mimica - 2. februar 2010 20:49:48(UTC)
kada ce porodiljsko?ima li ko pojma?

: andjela01 - 28. januar 2010 10:58:16(UTC)
hvala gina na odgovoru ali ovi iz firme uporno tvrde da im nista jos nije refundirano.sramota

: gina - 28. januar 2010 10:48:04(UTC)
Andjela01 proveri sa tvojom firmom ponovo. Ovog meseca stvarno nisu kasnili. Pare su refundirali još 19.01. na račun firme a ja nisam bila u gradu da to proverim pa sam sebi porodiljsko prebacila na tekući tek 26.01.

: andjela01 - 28. januar 2010 8:09:25(UTC)
pa zar nikome vise nije isplaceno porodiljsko,sta se desava ima li neko ikakvu informaciju? neznam hmm icon_rolleyes

: andjela01 - 27. januar 2010 15:30:42(UTC)
ima li jos kome da je refundirano porodiljsko sem gine kojoj je jos juce isplaceno?

: andjela01 - 27. januar 2010 14:53:07(UTC)
to mi je strasno poznato jer je i kod mene takav slucaj

: gorana - 27. januar 2010 14:40:28(UTC)
Hvala,bitno mi je da znam da bih mogla da drzim sve pod kontrolom jer je nasa gospodjica knjigovodja u fazonu,sami sebi pravite zdravstvene i tako to...

: andjela01 - 27. januar 2010 13:51:50(UTC)
gorana treba da predas izvod iz maticne knjige rodjenih za svu decu tj kopiju izvoda,i fotokopiju tvoje zdravstvene knjizice.cini mi se da je to sve sto im ti dajes a oni iz firme pored toga spremaju jos neke papire: gorana - 27. januar 2010 13:23:50(UTC)
Imam i ja jedno pitanje.
Otvorila sam porodiljsko,taj papir odnela u firmu.Kada se porodim da li treba jos nesto da nosim od dokumentacije i sta?

: gorana - 27. januar 2010 13:21:10(UTC)
Imam i ja jedno pitanje.
Otvorila sam porodiljsko,taj papir odnela u firmu.Kada se porodim da li treba jos nesto da nosim od dokumentacije i sta?

: andjela01 - 27. januar 2010 8:14:45(UTC)
da li je jos nekome refundirano porodiljsko ? kod mene u firmi kazu da navodno nije uplaceno zato i proveravam stalno. neznam: gina - 26. januar 2010 17:04:01(UTC)
Meni je danas u Zrenjaninu refundirano porodiljsko za novembar.

: andjela01 - 26. januar 2010 11:24:11(UTC)
zvala sam Tirsovu da pitam za porodiljsko bolovanje i kazali su mi da je deo novca za porodiljsko uplacen a ostatak neznaju kada ce biti.zato zene proverite svoje racune jer mozda je nekome uplaceno,naravno meni jos uvek nista nije uplaceno.ako neko bude dobio bilo kakvu informaciju za isplatu neka obavesti. uzid

: gina - 25. januar 2010 1:50:29(UTC)

Citat:
andjela01 - 21/1/2010 11:33 ima li neko informaciju kada ce biti isplaceno ovog meseca porodiljsko bolovanje,valjda nece da kasne kao proslog meseca?! hmm

Iskreno im se nadam i radujem ove nedelje ;] ;]


: gina - 25. januar 2010 1:48:42(UTC)
Citat:
marmit - 23/1/2010 19:04Imam jedno pitanje: moja kuma je trenutno na održavanju trudnoće, prijavljena je na minimalac i naravnom, za to bolovanje dobijaće 65% od minimalca. Ono što nju zanima je, kada otvori porodiljsko bolovanje, da li će se u obzir uzimati prosek koji je ona primala za godinu dana, po novom zakonu, i da li u to ulazi trudničko bolovanje, s obzirom da će joj ono znatno umanjiti prosek ili će gledati njenu platu kroz godinu dana i na to obračunati prosek?Da skratim, da li u proek ide bolovanje ili plata?


Kao prosek koji se obračunava za iznos porodiljskogu uzima se njena puna plata a ne iznos bolovanja.

: marmit - 23. januar 2010 21:04:19(UTC)
Imam jedno pitanje: moja kuma je trenutno na održavanju trudnoće, prijavljena je na minimalac i naravnom, za to bolovanje dobijaće 65% od minimalca. Ono što nju zanima je, kada otvori porodiljsko bolovanje, da li će se u obzir uzimati prosek koji je ona primala za godinu dana, po novom zakonu, i da li u to ulazi trudničko bolovanje, s obzirom da će joj ono znatno umanjiti prosek ili će gledati njenu platu kroz godinu dana i na to obračunati prosek?
Da skratim, da li u proek ide bolovanje ili plata?

: pile_82 - 23. januar 2010 12:42:52(UTC)
Andjela hvala puno na odgovoru,ja sam se inace pokacila sa mojom knjigovodjom pre odlaska na porodiljsko,pa mi sad ona vraca milo za drago tako sto drzi moje papire kod sebe vec mesec dana da bi sto kasnije dobila pare,a direktoru je rekla kako ne mogu da me isplacuju dok ne stigne resenje,a on ni ne zna da ona drzi papire kod sebe,pa resenje ne moze ni stici.Zvala sam pre neki dan direktora i sve mu rekla,pa cu videti.
Juce sam posigla pare od roditeljskog dodatka,pa me taman spasilo dok ne krene porodiljsko.

: andjela01 - 21. januar 2010 13:33:56(UTC)
ima li neko informaciju kada ce biti isplaceno ovog meseca porodiljsko bolovanje,valjda nece da kasne kao proslog meseca?! hmm

: Blue - 20. januar 2010 17:19:50(UTC)
hvala!!

: Fokica - 20. januar 2010 16:31:39(UTC)
Blue porodiljsko ti je 100% ako si u radnom odnosu bila minimum 6 meseci pre pocetka porodiljskog.

: Blue - 20. januar 2010 16:17:27(UTC)
Imam pitanje u vezi iznosa porodiljskog bolovanja. Nisam bila na trudničkom i porodiljsko mi je počelo 11.09. kada sam se i porodila. da li je u tom slučaju bolovanje 100% ili 65% ?
Hvala!

: andjela01 - 19. januar 2010 8:54:22(UTC)
fiona29 to ti je najbolje da pitas knjigovodju iz tvoje firme da ti objasni sta i kako je obracunavala i koji je obracun predala u tirsovu.ja sam za sve te stvari cimala knjigovodju, imala sam srece da sam dok sam bila na trudnickom primala sam 100% platu ali zato porodiljsko sam cekala 7 meseci jer je doslo do promene neke u firmi pa dok su se smilovali da odnesu papire u Tirsovu ja sam se nacekala.Ali to nije bilo do Tirsove vec do moje firme koja je kasnila sa papirologijom,zato ti kazem da cimas knjigovodju da ti papire preda sto pre da ne bi prosla ovako kao ja.: fiona29 - 19. januar 2010 0:07:37(UTC)
Hvala vam na odgovorima.
Ja sam inace u Beogradu, i primam "kao" 100 posto trudnicko koje mi je poprilicno umanjeno u odnosu na platu koju sam primala dok sam radila. Nemam pojma sta su sve odbili od plate, jos su me potkacila i ova vladina smanjenja od 10 posto, tako da mi je plata u odnosu na onu proslogodisnju u ovom istom periodu dosta manja, pa je mene zanimalo da li ce da mi udju ta umanjenja primanja sa trudnickog bolovanja u prosek od 12 meseci, ili bukvalna plata. Na trudnickom sam maltene od pocetka trudnoce.

: andjela01 - 18. januar 2010 19:45:04(UTC)
fiona29 pri obracunu plata za porodiljsko uzima se u obzir samo puna plata tj 100 % a ne onih 65 % koje primas dok si na trudnickom.: andjela01 - 18. januar 2010 19:41:18(UTC)
pile82 ako tvoja firma preda papire za bolovanje u januaru prva isplata ce biti krajem februara i tada ces dobiti sve zaostale plate tj sve ono sto tvoja firma preda da je isplatila.ustvari firma predaje dokaz o placenim porezima i doprinosima i obracun plate a drzava refundira za one mesece za koje su placeni porezi i doprinosi.ako su oni platili poreze i doprinose za oktobar novembar i decembar ti bi trebala da primis te plate,znaci cimj njih vidi da li su i za koje mesece su predali papire i onda cekaj. :) pozdrav

: mimica - 16. januar 2010 18:09:45(UTC)
prosek se vadi od plate kakva bi bila da je sto posto, a ne od tog snizenog iznosa

: fiona29 - 16. januar 2010 9:32:44(UTC)
Da vas pitam nesto posto vi vec neko vreme primate porodiljsko. Tri meseca sam na trudnickom, e interesuje me da li ce u prosek za porodiljsko da udje ova trudnicka plata koja je manja nego prava plata ili ona prava plata koju bi primala kao da sam radila?

: duledaki - 2. januar 2010 23:03:59(UTC)
Samo kad je leglo.

: gina - 2. januar 2010 12:21:35(UTC)

Citat:
duledaki - 1/1/2010 15:30 DA LI JE NEKO DIGAO PORODILJSKO JUCE

Ja sam uspela da podignem novac od porodiljskog u 14.30. Kasno je leglo, ali leglo je ;]


: pile_82 - 2. januar 2010 1:49:16(UTC)
Drage mamice imam jedno pitanjece.

Naime,ja sam na porodiljskom od 26.10.,a porodila sam se 04.12.Posto smo ostali duze u bolnici trebalo bi ovih dana firma da preda papire u Socijalno.Recite mi samo posto mi firma izgleda nece isplacivati nista,a ja treba dobijem pet dana porodiljskog za oktobar,pa onda ide redovno ceo mesec,da li cu ja ako mi krene isplata krajem februara dobiti oktobar i novembar zajedno ili samo tih pet dana oktobra,pa onda krajem marta novembar.Skontala sam da porodiljsko kasni dva meseca.

UNAPRED HVALA!!!! icon_wink icon_wink

: duledaki - 1. januar 2010 17:30:42(UTC)
DA LI JE NEKO DIGAO PORODILJSKO JUCE

: gina - 1. januar 2010 14:46:26(UTC)
Prosek je 12 plata, promenjen je zakon.
Inače, porodiljsko za oktobar je refundirano 31.12.2009. Proverite u ponedeljak.

Srećna Nova svima!

: jelenaorg - 31. decembar 2009 1:58:37(UTC)
JEL PROMENISE ZAKON ????? zna li iko ista ??? prosek 12 m da ili ne ??

: Nela81 - 30. decembar 2009 11:29:46(UTC)
Jos nista od isplate? :-( ni u najavi...

: Nela81 - 30. decembar 2009 11:29:26(UTC)
Jos nista od isplate? :-( ni u najavi...

: rainbow - 29. decembar 2009 12:10:46(UTC)
Ima li nesto novo :?: icon_evil

: antonina - 29. decembar 2009 11:58:10(UTC)
ZASTO NEMA OSTALI RAZGOVORI
UPUCENO ADMINISRATORU

: Tea&Peki - 29. decembar 2009 11:38:22(UTC)
Pa treba poplacati politicarima sva ona putovanja u inostranstvo,kako ih nije sramota,bas "lep" poklon za novu godinu.

: Mozart - 25. decembar 2009 21:32:55(UTC)

Kukuuuuuu, znači da se ne nadam paricama sledece nedelje?!

Gina javi ako nesto saznas


: gina - 24. decembar 2009 20:22:04(UTC)
S obzirom da roditeljski kasni i da gospoda iz vlade razvlače usvajanje rebalansa budžeta od kojeg sve zavisi, nešto nisam optimistična da će ove godine isplatiti nešto. Samo da napomenem da su prošle godine porodiljsko koje ide decembra splatili 10. januara :-(((. Svake godine ista priča.... REBALANS BUDŽETA!!!! Ko li samo vodi finansije ove zemlje kad neke stvari ne može na vreme da predvidi!!!! Boli njih za bnatalitet, bebe i porodilje!!!!

: duledaki - 24. decembar 2009 0:04:04(UTC)
Da li neko zna kada ce isplata ovaj mesec

: duledaki - 24. decembar 2009 0:03:49(UTC)
Da li neko zna kada ce isplata ovaj mesec

: duledaki - 20. decembar 2009 22:53:45(UTC)
IMA NEKO INFORMACIJE?


: Anna05 - 19. decembar 2009 13:09:19(UTC)
Znaci, zene sastanak u ponedeljak ispred Vlade. Rentiracu negde bager i "samo ih gledamo" sta ce izglasati.

: jelenaorg - 18. decembar 2009 23:34:16(UTC)
u ponedeljak ce odlucivati o sudbini porodiljskog u skupstini pa sta mi bog da !!! kazu da ce tada i donositi nove zakone! :(

: andjela01 - 17. decembar 2009 8:47:40(UTC)
hvala gino na odgovoru.moram cekati znaci kraj januara.strasno

: jelenaorg - 16. decembar 2009 2:18:31(UTC)
MOLIM VAS JAVLJAJTE na sva zvona ako usvoje ovo 12 mesecnih plata prosek.. roknucu se ziva !

: T3 - 15. decembar 2009 20:05:40(UTC)
meni je firma uplatila sad desetog kad i ostalima platu sest radnih dana porodiljskog koje sam imala od novembra meseca ,jer sam na istom od 23.11..sad oko dvadesetog ocekujem ostatak novembra tj poslednje trudnicko koje oni cekaju da im socijalno refundira pa onda uplate oni meni ko i sve ostale dosad prethodne.. i onda od januara porodiljsko tj punu ,normalnu i redovnu platu svakog desetog u mesecu kojoj se unapred radujem..

: gina - 15. decembar 2009 16:48:58(UTC)
Andjela01, nema šanse da ti isplata bude u decembru. Sve ono što se preda od 1.12. do 31.12. refundira se tek sledećeg meseca. Znači, očekuj svoju naknadu tek krajem januara.

: jelenaorg - 15. decembar 2009 1:19:20(UTC)
cujete li vi ove sto hoce prosek od 12 m icon_eek oni po meni nisu normalni ali normalni nisu!!!

: cvetko - 12. decembar 2009 22:35:34(UTC)

A da li neko zna: ako sam prekinula neplaceno odsustvo da bih radila 2-3 meseca, pa onda otisla na porodiljsko, da li mi pripada 100% naknade, ili samo 30%? Radi se o tome da sam dobila resenje o 100%, ali mi je firma isplatila samo 30%. Zar se ne racuna da sam ja i dalje zaposlena u toj firmi, iako je u pitanju bilo neplaceno odsustvo?

: andjela01 - 12. decembar 2009 15:33:55(UTC)
da li znate, ako se papiri za refundaciju predaju pocetkom meseca da li ce isplata biti krajem meseca ili se mora cekati krajem iduceg meseca.konkretno radi se o tome da su ovi moji iz firme predali obracune 8.12. a posto ovo nije prvi put da predaju da li ce isplata biti sada krajem decembra ili krajem januara.moja plata zavisi od toga kada ce drzava da plati jer nazalost za mene i za jos jednu koleginicu koja je na porodiljskom nema para za platu kada se isplacuju i ostali.to je bezobrazluk ali sta da se radi.
da li znate, ako se papiri za refundaciju predaju pocetkom meseca da li ce isplata biti krajem meseca ili se mora cekati krajem iduceg meseca.konkretno radi se o tome da su ovi moji iz firme predali obracune 8.12. a posto ovo nije prvi put da predaju da li ce isplata biti sada krajem decembra ili krajem januara.moja plata zavisi od toga kada ce drzava da plati jer nazalost za mene i za jos jednu koleginicu koja je na porodiljskom nema para za platu kada se isplacuju i ostali.to je bezobrazluk ali sta da se radi.

: lena2009 - 12. decembar 2009 15:21:28(UTC)
Uplacivace mi pun iznos. Inace svi u firmi primaju celu platu na racun.

: andjela01 - 12. decembar 2009 14:13:04(UTC)
da li znate, ako se papiri za refundaciju predaju pocetkom meseca da li ce isplata biti krajem meseca ili se mora cekati krajem iduceg meseca.konkretno radi se o tome da su ovi moji iz firme predali obracune 8.12. a posto ovo nije prvi put da predaju da li ce isplata biti sada krajem decembra ili krajem januara.moja plata zavisi od toga kada ce drzava da plati jer nazalost za mene i za jos jednu koleginicu koja je na porodiljskom nema para za platu kada se isplacuju i ostali.to je bezobrazluk ali sta da se radi.: jelenaorg - 9. decembar 2009 22:21:26(UTC)
Citat:
lena2009 - 9/12/2009 20:02

Devojke, znate li koliko treba cekati na refundaciju porodiljskog od dobijanja resenja?
Ja sam na porodiljskom od 22.09., a tek sad su mi predali papire i resenje ce biti za 10 dana.
Hvala unapred


ako nije tajna da li ti placaju pun iznos ili nesto smanjeno ? ili pak minimalac ?

inace ne znam odgovor na tvoje pitanje sorry ........

: lena2009 - 9. decembar 2009 22:02:56(UTC)
Devojke, znate li koliko treba cekati na refundaciju porodiljskog od dobijanja resenja?
Ja sam na porodiljskom od 22.09., a tek sad su mi predali papire i resenje ce biti za 10 dana.
Hvala unapred

: T3 - 3. decembar 2009 9:36:46(UTC)
mnaire zao mi je sto imas kao i vecina nazalost takav problem..bas htedoh da pitam koja firma je u pitanju kad ti vec rece tj spomenu..bas me cudi veruj mi obicno takve ustanove nerade to tj skroz su fer ,i korektni sto se isplata tice..sve zavisi od poslodavca do poslodavca,moj je nemac pa eto mozda i to ima neke veze ali s obzirom da nam plate i uopste racunovodstvo radi nasa agencija neznam ko je izabrao ovu metodu poslovanja ali ko god da je svaka mu cast..mora da im se tako vise isplati neznam ,ali sta god da je eto izasli su u susret i trudnicama i porodiljama i uvek su bili takvi i sad su i prema zaposlenima sto mi je drago.zato ljudi i rade kod njih i traju,inace plate nikad ne kasne desetog su uvek makar sve gorelo,ako nedaj boze kasni jedan dan izvinjavaju ti se posle danima..znam da je to retko i zao mi je sto nije kod svih tako,i sto sve zene nemaju ista prava tj da mora tako,a ne da oni biraju kako ce pa u vecini slucajeva mi neduzne nadrljamo,cekamo pare mesecima ko ozebvlo sunce,a oni prebacuju krivicu jedni na druge kad pitas za pare ko da si im oci trazio da ti izvade..strasno..
zato sam i srecna sto hvala dragom bogu nisam u tom sosu i problemu,da jesam a nadala sam se da cu biti jer cuh i naslusah se raznih prica neznam sta bi..ovako eto bar mi se s te strane posrecilo i nemam o cemu ni zasta brinuti..znam kad mi je plata i to mi je najbitnije..a ne ko sto i tebi rekose ti ne dobijas sa ostalima a kad ces niko nezna..cuti i cekaj..kad bude bice..
probaj,zovi,pitaj,vidi..uradi sve sto je u tvojoj moci,samo nemoj nikom ostaviti te pare tj verovati pricama jer oni hoce da govore jedno a socijalno vice drugo..prebacuju krivicu jedni na druge i samo te zamazavaju..sve se da proveriti ,ako su oni bezobrazni budi i ti..netrazis ti nista drugo sem tvojih para tj prava koji ti sleduje stoga ne biraj ni reci ni sredstva da dodjes do istog..

: mnaire - 3. decembar 2009 3:09:29(UTC)
T3 mogu da kazem samo "blago tebi"... ja se toliko mucim sa mojom firmom oko svega da vise ne znam sta cu galamdzija kada bih otisla kao ti da pitam kako se prima porodiljsko, verovatno bih dobila 3-4 razlicite informacije kao i za trudnicko (tacnu informaciju sam dobila kad mi plata nije legla kao i obicno pa ja digla paniku jer sam ostala bez para,na sta su oni samo rekli "pa ti ne primas sa ostalima"). Hvata me strah sad kad odem na porodiljsko jer sam sigurna da ce me opet zeznuti (i treba da verujemo bankama kad su ovakve prema svojim zaposlenima kadtedovatim ) Ono sto sam "nezvanicno" cula je, da je kolegenica februarsku platu primila u septembru!!!

: T3 - 2. decembar 2009 22:03:57(UTC)

ja sam od 23 .11 konacno i zvanicno na porodiljskom bolovanju... bravo

danas sam pricala sa zenom iz administrativne sluzbe iz moje firme i izmedju ostalog sto smo pricale pitala je i za dalje uplate tj plate s obzirom da znam i cula sam koliko je porodiljsko neredovno bar tih prvih par meseci i kasni..ona me bas ,ali bas obradova i rece da cu sad 10 decembra dobiti jedan deo plate kad i ostali zaposleni platu,a drugi do tamo dvadesetog jer oni idu vec 22 na kolektivni godisnji odmor pa de pare biti do tad..

a od januara dobijacu redovno svakog meseca i svakog desetog kad i zaposleni platu i ja moju..dakle bez kasnjenja ,bez cekanja resenja ..itd.. sad je suprotna procedura nego sto je bila sa trudnickim bolovanjem,tj oni sad prvo meni daju i uplacuju platu a posle cekaju refundaciju od socijalnog..ja pitam sva u cudu necu cekati ko sto ostali cekaju par meseci na isplatu doduse zaostalih plata unazad ona kaze ne nema cekanja sve ce bitri regularno i redovno i nezna za druge firme oni ovako rade i ovo je njihov princip i nacin..koji je i vise nego dobar.. bravo

eto danas me bas obradovase te vesti i jako sam srecna..bar sam sad sigurna i mirna da cu od januara pa naredne dve godine imati svakog desetog u mesecu sigurnu zaradu tj isplatu iste..nema vise posle dvadesetog ,kasni,nekasni,bice,nece..od sad je opet deseti u mesecu na koji sam i bila navikla dok sam i radila sto mi mnogo vise i odgovara.. bravo

dakle  firma ce mi  isplacivati redovno porodiljsko, kad i ostalima zarade - ali posto je  to retkost, shvatila sam da imam srece sa firmom. bravo zivi bili trista godina.. zvezda
Najcesce poslodavci cekaju da im fond uplati pa to prebacuju direktno na racun zena i zato kasni porodiljsko...hvala dragom bogu sto nisu takvi,a ja jedna od tih... :)

: Srećko - 29. novembar 2009 1:10:10(UTC)
Ditta, imaš sva moguća prava, pod uslovom da položiš državni ispit ( predpostavljam da je to uslov za stalni radni odnos ), bez obzira na trudnoću, obzirom da imaš kontinuitet u radnom odnosu ( tj imaš staž osiguranja ). Bebu ćeš naravno zadržati i otići na turudičko, odnosno porodiljsko kad za to dođe vreme, stalo će sve doći na svoje mesto.

: andjela01 - 28. novembar 2009 12:21:54(UTC)
i meni je leglo porodiljsko

: gina - 27. novembar 2009 14:19:17(UTC)
Meni je leglo juce bas kako su rekli u sluzbi za porodilje

: Mozart - 27. novembar 2009 13:17:44(UTC)

Jutros sam dobila SMS od banke. Legla plata na racun tj. porodiljsko.

 


: andjela01 - 26. novembar 2009 21:45:34(UTC)
isplata naknade zaposlenim porodiljama pocinje sutra 27.11.2009.ovu informaciju sam dobila danas

: andjela01 - 26. novembar 2009 15:59:20(UTC)
ZNACI BICE SUTRA DACE BOG.CIM NESTO SAZNAM JAVLJAM


: gina - 26. novembar 2009 13:10:34(UTC)
U Zrenjaninu su danas pusteni nalozi za refundaciju porodiljskog firmama. Sad dolazim iz slozbe za porodilje. Proverite!

: Mozart - 26. novembar 2009 12:38:55(UTC)

Meni je leglo porodiljsko proslog meseca 27. Nadam se da ce do kraja nedelje biti uplaceno.

Javicu kad stigne.

 


: andjela01 - 26. novembar 2009 10:14:12(UTC)
rekli su da ce porodiljsko biti isplaceno do kraja nedelje,ako neko nesto novo sazna neka obavesti.

: duledaki - 26. novembar 2009 9:27:00(UTC)
DA LI NEKO ZNA KADA CE BITI ISPLACENO PORODILJSKO ZA OVAJ MESEC

: gina - 26. novembar 2009 0:59:41(UTC)
Branazak, kako to da ti nisu refundirali pare tako dugo? Hajde objasni mi proceduru kako radis platu za porodilju i kome predajes papire? Ja sam vlasnik firme, preduzece je u pitanju DOO, i sama sebi sam isplacivala platu i pre porodiljskog tako da nisam vezana za minimalac. Inace sam po zanimanju knjigovodja. Vlasnici preduzetnickih radnji ili preduzeca koji placaju poreze i doprinose po osnovu resenja uvek primaju minimalac i ni dinara vise jer je u resenju koje poreska uprava izdaje uzet minimalac kao bruto osnova za obracun doprinosa.
Refundacija para za radnicu porodilju ide na ovaj nacin:
prvo ti njoj isplatis neto zaradu i doprinose, predas OD-1 i OPJ poreskoj upravi
onda fotokopiju OD-1 i OPJ za NZ-1 obrascem nosis u sluzbu za porodilje
Ako NZ-1 sa fotokopijama odneses do 30. u mesecu za zaradu za prethodni mesec, refundacija ce biti u roku od 30 dana. Ako predas kasnije, cekaces 2 meseca itd.

: branazak6 - 26. novembar 2009 0:27:57(UTC)
Dragi moji....Interesuje me da li neko zna u cemu je stos sa porodiljama koje su vlasnici firmi?Navodno ja moram po strogom minimalcu da uplcaujem svoje doprinose pa mi to refunidraju. Koja je tu logika, ja njima dam pare da ih oni obrcu a meni kad vrate??? i to striktno minimalac, pritom ja placam doprinose na osnovu resenja,tj. poreza i nisam sebi racunala platu do sad....i pri tom imam porodiljuu firmi kojoj placam vec pet meseci sve jos dinar nisam dobila od drzave???? icon_cry

: gina - 25. novembar 2009 21:32:14(UTC)
Sarice, vlasnik ili direktor firme mogu otvoriti namenski racun preduzeca koji sluzi samo za refundaciju bolovanja i koji ne podleze blokadi. Samo tako ce tvoj neto i doprinosi biti na sigurnom racunu a samim tim bice tebi refundirani.
Nemoj da brines! Samo ubedi nadlezne da se otvori namenski racun za bolovanja!

: sarica1983 - 25. novembar 2009 17:54:46(UTC)
Niko ne zna odgovor!? :( :( :( :( :(

: sarica1983 - 25. novembar 2009 14:26:38(UTC)
Imam jedno pitanje, pa se nadam da neka od vas zna odgovar. Radim u privatnoj firmi dve godine i tri meseca, uredno uprimam platu i plaćaju mi doprinose, ali firma je od jula u blokadi i sad moje doprinose i platu putem asignacije uplaćuje druga firma. Kako će onda meni isplaćivati porodiljsko da li ja mogu da otvorim neki svoj račun, jel u suprotnom novac bi legao na račun firme koja je u blokadi i ja taj novac nikad ne bih videla. Da li mi ima pomoći? I šta mi predlažete da uradim? Hvala unapred

: ditta - 24. novembar 2009 16:46:23(UTC)
Cao svima,

Jako sam u nedoumici sta da radim pa mi treba savet. Da li neko zna koja je procedura tj. koja prava imam u sledecem slucaju:

- Imam neprekidan radni odnos na neodredjeno kod jednog poslodavca u trajanju od 11 meseci (i trenutno za njega radim)
- Upravo sam dobila drugi posao, pocinjem od 1.12., ugovor je na neodredjeno sa probnim radom u trajanju od 6 meseci (drzavna sluzba)
- Trenutno sam u 6. nedelji trudnoce (zatrudnela sam nedelju dana pre no sto sam dobila novi posao, ali sam saznala da sam trudna pre nedelju dana odnosno, saznala sam mesec dana nakon sto su mi javili da je posao moj i nakon sto sam ga vec prihvatila.

Volela bih zadrzati bebu s obzirom da bi mi ovo bila prvo dete, imam 29 godina. Sta mi je raditi i sta da ocekujem?

Hvala unapred!

: andjela01 - 23. novembar 2009 11:36:41(UTC)
malopre sam zvala telefonom Tirsovu i naravno prvo sam ih jedva dobila a onda kada se javila gospodja je zvucala prvo kao da joj se srusio ceo svet a onda kada sam pitala za refundaciju je svoje krajnje jadno raspolozenje izmenila u besnilo i histeriju i pocela da se dere kao da je na livadi. Sacuvaj me Boze . Ali dobila sam informaciju da ce biti refundacije do kraja nedelje.Nestigoh ni hvala da joj kazem jer mi je spustila slusalicu.STRASNO.A I SAMOJ SEBI SE CUDIM STO ME JE TO SOKIRALO KAD SVI ZNAMO U KAKVOJ DRZAVI ZIVIMO.

: gina - 23. novembar 2009 11:26:12(UTC)
Ja se iskreno nadam da ce refundacija biti ove nedelje!
Javljajte ako saznate nesto.

: gina - 23. novembar 2009 11:23:39(UTC)
Ja se iskreno nadam da ce refundacija biti ove nedelje!
Javljajte ako saznate nesto.

: gina - 23. novembar 2009 11:22:27(UTC)
Ja se iskreno nadam da ce refundacija biti ove nedelje!
Javljajte ako saznate nesto.

: gina - 23. novembar 2009 11:20:20(UTC)
Ja se iskreno nadam da ce refundacija biti ove nedelje!
Javljajte ako saznate nesto.

: andjela01 - 23. novembar 2009 8:46:48(UTC)
zna li neko od vas kada cedrzava ovog meseca da refundira porodiljsko bolovanje?

: T3 - 9. novembar 2009 20:04:33(UTC)
ja sam danas bila po papir tj nalaz komisije zadnji tj odobrili su mi trudnicko jos dve nedelje dakle od 3 do 17 sam jos na istom,rekose mi da dodjem 16 sa naklazom mog ginekologa koji mi vodi trudnocu i sa njegovim predlogom kad da mi se otvori porodiljsko tj tacnim datumom jer bi mi tad trebalo poceti isto..

elem..ono sto mene interesuje je posto sam hranarinu za ceo oktobar dobila tj za prosli mesec,odnela u firmu i sad novembra ocekujem i platu za isti na osnovu nje da li cu sledeci mesec iako cu zvanicno vec biti na porodiljskom dobiti jos jednu platu tj pola iste za ovaj mesec od 3 do 17 novembra jer sam tad jos bila tj sad sam na trudnickom,a da ce mi porodiljsko biti isplaceno tj poceti sa isplatom tek kad se porodim i budem predala sve potrebne papire firmi tj dobila resenje od socijalnog da imam prava na isto..

ja sa sve mislila da mi ovaj mesec sleduje zarada i da tamo do januara ,februara necu imati nista,medjutim kako sam jos pola ovog meseca na trudnickom bice da cu sledeci dobiti pola plate za tih pola meseca tako da cu i decembra doibiti makar nesto...jesam li u pravu?

: T3 - 9. novembar 2009 12:40:32(UTC)
super ...dobro ja rekoh..dobijacu platu koju sam imala dok sam radila jer nije naravno veca od prosecnih pet u srbiji hihihihi..dakle vratice mi se tih par hiljada vise koje sam imala, a koje su mi uzeli tj uskratili sad dok sam bila na trudnickom..
znaci nemamo se cega plasiti...

: Fokica - 9. novembar 2009 11:36:29(UTC)
Evo da vam pojasnim. Prema ovom novom predlogu porodiljsko se isplacuje prema proseku poslednjih 12 plata. Vasih 12 plata. Ali ne moze biti vece od 5 prosecnih plata u Srbiji. Znaci svako prima koliko je i primao. Ko je imao minimalac, dobija minimalac i za porodiljsko. Ali ko ima npr platu 200.000 din ne moze da je primiu tom iznosu ako je taj iznos veci od prosecne plate u Srbiji pomnozenom sa 5.

Jelena nemas razloga za brigu :-*

: T3 - 9. novembar 2009 1:13:44(UTC)
meni odgovara ...jer sam imala par hiljada vecu platu dok sam radila tj pre nego sto sam otisla na trudnicko..sad na istom imam par hiljada manje tj minimalac plus jos nesto sitno pride..neznam niti mi je jasno kako svaki mesec dodju do te neke cifre koju dobijem,ali je manja nego sto mi je bila plata dok sam radila ...tako da kad mi i ako bi mi sracunali ta zadnja tri meseca dobila bi zaista malo naspram onog da mi racunaju plate za proslih godinu dana ..e to bi vec bilo nesto ne puno,ali koliko toliko vise bi znacilo..

kako god bilo i koju god odluku doneli,samo da ja konacno odem i budem na tom porodiljskom i dobijem prve pare koliko god bila suma istih..posle mi je svejedno..ako vec nemogu vise od toga tj od proseka mojih tromesecnih primanja ako ostane taj zakon,i ako ne usvoje ovaj nov za prosek od cele godine bolje i to nego nista..naredne dve godine ja sam na konju tj mirna sto se tice isplata kolike god one bile..bice manje nego plata ali opet se ne zalim..a ako usvoje ovaj novi dok neodem tim bolje..necu se buniti za tih par hiljada vise sto bi dobila i koje bi mi u tom slucaju sledovale..

: jelenaorg - 8. novembar 2009 13:45:01(UTC)
meni to u opste ali u opste ne odgovara... i od svega nasli su na porodilje da udare . strasno... pa sta ce onda sa onim porodiljama koje su na minimalcu da im daju prosek ... onda je nima do jaja icon_wink

: T3 - 8. novembar 2009 2:37:52(UTC)
jelena koliko ja znam ,i koliko sam cula mislim da ce sad stupiti na snagu nov zakon da ti se isplata porodiljskog tj ta suma novca koju ces dobijati dok si na istom vodi i racuna na osnovu 12 zadnjih plata tj istih u prethodnih godinu dana ,a ne ko sto je dosad bilo i jos jeste za zadnja tri meseca..
isto tako mislim da se to odnosi iskljucivo na tvoje plate odn zarade ,a ne gledajuci iste u globalu tj po proseku plata cele srbije?
mada to se jos suska nista nije zvanicno potvrdjeno i sigurno i jos uvek je sve nerazjasnjeno tj nedefinisano i nejasno..videcemo..stalno nesto spelkulisu ,izmisljaju i menjaju..
i kako to nesto uvek bas zadesi nas trudnice ili ti porodilje..??!!!

: jelenaorg - 7. novembar 2009 23:40:37(UTC)
da li neko zna o cemu se to suska u skupstini da porodiljsko bolovanje ce se placati po proseku plate u Srbiji i da ce koeficijent za istu sabirati na osnovu zadnjih 12 plata ?

: iva69 - 31. oktobar 2009 0:35:43(UTC)
Ja bih stoku dala na TV i u novine!!!!!!!!!!! Ne moze to da ti uradi, o tome se govorilo u javnosti samo ne znam kome treba da se zalis ali ako znas nekog advokata-pitaj. Ne znam dal na forumima ima neka tema... poguzi

Ovo ja odgovor za mamu Merilend

: ivana35 - 30. oktobar 2009 12:49:12(UTC)
dali neko zna dali za negu deteta do 2 godine, bolovanje isplcuju celim iznosom ili 65% od plate kao i ostala bolovanja??? Unapred hvala!

: Merilend - 30. oktobar 2009 12:05:48(UTC)

Help meni porodiljsko bolovanje istice za mesec dana  u medjuvremenu mi je gazda saopstio da seli firmu za bg i da mu u ns nisam potrebna, znaci dao mi je otkaz, kakva su moja prava u tom slucaju?

sorry ako se pitanje ponavlja, nemam vremena da citam sve, ako ne znate pliz me uputite gde da trazim odgovor..

Hvala unapred


: T3 - 30. oktobar 2009 11:39:44(UTC)
ja idem sad u ponedeljak 2.11 na komisiju i po hranarine za ovaj mesec tj oktobar..zanima me ako znate oce li mi sad otvoriti porodiljsko ili ce mi zakazati da jos jednom tamo pred kraj novembra dodjem pa onda..???
tad bi bilo oko 20-28 dana mozda i vise do porodjaja,a sad nesto vise od 30 tacnije do 45 bas koliko treba..pa me bas buni..??!!!
jel ce mi otvoriti odma sa 45 dana koliko me deli do porodjaja ili ce cekat minimum 28...??

: andjela01 - 30. oktobar 2009 8:42:23(UTC)
pokusala sam ja milom da izvucem pare ali nevredi.niko me neslusa,samo govore bice para,bice uplate i to pricaju vec 6 meseci a od uplate nista nazalost.izgleda da kod nas i dalje vazi ona stara"neces milom,moraces silom"

: duledaki - 29. oktobar 2009 22:14:57(UTC)
JE LI IMA NESTO U SOMBORU

: Anna05 - 29. oktobar 2009 20:36:19(UTC)
Andjla, znaci da tvoja firma definitivno sabotira icon_evil Neznam sta su ti rekli u firmi ali prvo bi trebala da "milom" izvuces te parice a ako nece milom e onda poguzi ili inspekcija...

: andjela01 - 29. oktobar 2009 19:13:52(UTC)
BLAGO VAMA ZENSKE.jA PLATU NISAM DOBILA VEC 6 MESECI A DRZAVA JE PROSLEDILA PARE FIRMI,A NA KOJU FORU SU IM REFUNDIRALI NESTO STO MENI NIJE ISPLACENO POJMA NEMAM NITI MI JE JASNO.NEZNAM VISE STA DA RADIM I KOME DA SE OBRATIM JER OCIGLEDNO JE DA MOJIM PARICAMA NEKO RASPOLAZE I TROSI IH A STO JA DVOJE DECE IZDRZAVAM SAMO SA SUPRUGOVOM BEDNOM PLATOM TO IH NIJE BRIGA.NA PORODILJSKOM SAM DO FEBRUARA 2010.GOD.MORA DA POSTOJI NEKO RESENJE DA SE OVOME STANE NA PUT INACE CU POLUDETI.

: Blue - 29. oktobar 2009 18:33:19(UTC)
http://www.bebac.com/ind...=display&int_newsID=3554

: gina - 29. oktobar 2009 17:41:44(UTC)
I u Zrenjaninu je danas leglo porodiljsko za avgust!!!

: ivana35 - 29. oktobar 2009 10:56:22(UTC)
Beograde na noge i do poste. Zar nije jadno kad se radujemo ovim paricama kao da primamo milione. Ali TAKO dobro dodju kad fali.

: duledaki - 29. oktobar 2009 10:43:43(UTC)
legao roditeljski u Somboru ali od porodiljskog nista .Da li neko zna nesto o tome hmm

: gina - 29. oktobar 2009 0:37:45(UTC)
Iva 69, danas ti je leglo porodiljsko za avgust? Ministarstvo je izvrsilo refundaciju? U Zrenjainu nista danas nije bilo :-(

: iva69 - 29. oktobar 2009 0:20:24(UTC)
Eeee, zene, meni legle parice popodne! A roditeljski dodatak-jok...

: marmit - 28. oktobar 2009 23:49:25(UTC)
Sad sam proverila, na sajtu ministarstva rada jos uvek pise po starom, jos nije nista menjano.

: marmit - 28. oktobar 2009 22:51:31(UTC)
To je predlog zakona, ne znam da li je usvojeno. Ono za staz za zene od 65god nije proslo, pa mozda nije ni ovo.

: dd81 - 28. oktobar 2009 21:41:10(UTC)
Citat:
marmit - 20/10/2009 17:52

Staz ide za vreme porodiljskog normalno. To za 6m sam cula i ja, mada, valjda jos nije usvojeno. Takodje, danas izasao clanak u blicu da ce se porodiljsko obracunavati na nivou prosecne godisnje zarade, a ne samo na osnovu zadnje plate. Tako da ono kao zadnji mesec uplatis sebi neku vecu cifru nece moci. Odnosno, moci ce, ali pitanje koliko ce uticati na prosek.
Da li mozda neko zna od kada ce biti primenjivano ovo pravilo da se obracunava godisnji prosek a ne tromesecni...

: gina - 28. oktobar 2009 17:56:29(UTC)
Avgust bi trebao da bude isplacen do kraja meseca, ali nista nije zagarantovano u ovoj nasoj drzavi!
S obzirom da roditeljski dodatak kasni, verovatno ce kasniti i porodiljsko, pa bi mnogo lepo bilo kad bi isplatu izvrsili bar sledece nedelje, posto nisam optimista da ce isplata biti ove nedelje.

Ajd, Srbijanke radjajte decu, oslonite se na primanja od drzave, pa neka vas opet zaje*u kao i uvek!!!! Verujte im na rec!!!!

: duledaki - 28. oktobar 2009 10:42:32(UTC)
Citat:
duledaki - 27/10/2009 10:25

Da li neko zna kada ce biti isplacen avgust,slucajno
zevam hmm

: duledaki - 27. oktobar 2009 12:25:47(UTC)
Da li neko zna kada ce biti isplacen avgust,slucajno

: marmit - 20. oktobar 2009 19:52:47(UTC)
Staz ide za vreme porodiljskog normalno. To za 6m sam cula i ja, mada, valjda jos nije usvojeno. Takodje, danas izasao clanak u blicu da ce se porodiljsko obracunavati na nivou prosecne godisnje zarade, a ne samo na osnovu zadnje plate. Tako da ono kao zadnji mesec uplatis sebi neku vecu cifru nece moci. Odnosno, moci ce, ali pitanje koliko ce uticati na prosek.

: Florina - 20. oktobar 2009 19:19:53(UTC)
Da li ide staz za vreme porodiljskog bolovanja?

: ivana.of.jankovic - 19. oktobar 2009 15:55:49(UTC)
dragi moji, ja sam nešto načula da će od 01.01.2010. porodiljsko bolovanje trajati samo 6 meseci! SRAMOTA!!!!!!!! da li neko zna nešto o tome?

: T3 - 18. oktobar 2009 12:54:42(UTC)
Kolika će mi biti novčana naknada za vreme porodiljskog bolovanja?

Ukoliko u momentu otpočinjanja porodiljskog odsustva budete u stalnom radnom odnosu dužem od šest meseci, primaćete novčanu naknadu u iznosu pune plate na koju ste bili prijavljeni, odnosno 100% prosečne zarade koju ste ostvarivali u prethodna tri meseca.

Ako ste bili u radnom odnosu od tri do šest meseci, primaćete 60 % od proseka poslednje tri plate. Ukoliko ste bili u radnom odnosu samo tri meseca primaćete 30% od proseka ta tri meseca.
Ko uplaćuje novac porodiljama, država ili poslodavac?

Dok ste na porodiljskom bolovanju novčanu naknadu vam obezbeđuje država, s tim što poslodavac treba da vam uplati novac kada i ostalim radnicima, a Fond će mu ga zatim refundirati.
Da li i koliko kasne te uplate?

Novčana naknada porodiljama ne bi trebalo da kasni, osim ako ne kasne isplate i ostalim radnicima u preduzeću.

Međutim, pošto Fond za zdravstveno osiguranje poslodavcima sa zakašnjenjem od nekoliko meseci refundira novac za plate trudnicama i porodiljama, postoji mogućnost da i vama toliko kasne uplate.
Da li imam pravo na topli obrok i troškove prevoza dok sam na porodiljskom bolovanju?

Ne dobijate novac za topli obrok, niti za prevoz dok ste na porodiljskom bolovanju.

izvor:www.bebac.com

: T3 - 18. oktobar 2009 12:53:43(UTC)
evo nadjoh jos informacija o porodiljskom bolovanju koje ce svakako posluziti mnogim mamama koje imaju niz pitanja i nedoumica u vezi istog ko i ja....

Kada mogu da otvorim porodiljsko bolovanje?

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovaje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana.
Koliko traje porodiljsko bolovanje?

Porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja do navršena bebina tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Ne postoji nikakva procedura za otvaranje bolovanje radi nege deteta, već se ono samo nadovezuje na porodiljsko. Dakle ne treba da ga posebno otvarate.

Porodiljsko i bolovanje radi nege deteta zajedno traju 365 dana, za prvo i drugo dete i to računajući od datuma otvaranja bolovanja a ne od datuma porođaja.
Koliko traje porodiljsko za treće i četvrto dete?

Za treće i svako sledeće dete, porodiljsko i bolovanje radi nege deteta zajedno traju dve godine, računajući od datuma otvaranja bolovanja.
Koliko je minimalno potrebno da sam u radnom odnosu da bih mogla da idem na porodiljsko?

Da biste otišli na porodiljsko, neophodno je da ste u trenutku otvaranja bolovanja bili u neprekidnom i neposrednom radnom odnosu dužem od tri meseca.
Da li mogu da otvorim porodiljsko iako imam ugovor na određeno?

Možete, ali poslodavac, nažalost, nije u obavezi da vam ugovor produži ako on istekne dok ste na porodiljskom bolovanju.
Šta mi je od dokumentacije potrebno za otvaranje porodiljskog bolovanja?

Od dokumenata za otvaranje porodiljskog bolovanja potrebno vam je:

• izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad - doznaka koju izdaje ginekolog
• fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu
• fotokopija overene zdravstvene knjižice
• fotokopija obrasca M2 (prijava osiguranja) koja se nalazi kod poslodavca
• rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko odsustvo, pravu na odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno o pravu sa odsustva sa rada radi posebne nege deteta
Gde i kome se predaje ta dokumentacija?

Dokumentaciju treba da odnesete u svoje preduzeće, a osoba zadužena za administrativne poslove će obaviti ostatak posla oko otvaranja porodiljskog bolovanja.
Da li imam pravo na korištenje godišnjeg odmora iako sam na porodiljskom bolovanju?

Imate pravo i možete ga iskoristiti po isteku porodiljskog, odnosno bolovanja radi nege deteta, kako biste duže bili sa svojim mališanom. Ukoliko je reč o prošlogodišnjem godišnjem, morate ga iskoristiti do 30. juna.
Šta mi je potrebno za otvaranje porodiljskog bolovanja, pošto imam sopstveni biznis?

Potrebno je da svom knjigovođi dostavite:

• izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad - doznaka koju izdaje ginekolog
• fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu
• fotokopiju overene zdravstvene knjižice
• potvrdu Fonda PIO samostalnih delatnosti od kada ste uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje
• potvrdu Fonda PIO samostalnih delatnosti o mesečnoj osnovici na koju ste uplaćivali doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za mesec koji prethodi mesecu u kojem je počelo korištenje odsustva i po isteku godine, u roku od tri meseca o konačnoj osnovici
• rešenje o privremenom zatvaranju radnje ili privremenom poveravanju obavljanja delatnosti drugom licu
• ličnu izjavu da u vreme trajanja odsustva nećte obavljati istu ili drugu delatnost
• fotokopiju lične karte
• fotokopiju kartice žiro-računa ili tekućeg računa
Kako da zatvorim porodiljsko bolovanje?

Po isteku 365 dana od datuma otvaranja porodiljskog bolovanja treba da se vratite na posao. Potrebno je da kod svog ginekologa zaključite bolovanje, a zatim taj papir odnesete u administrativnu službu svog preduzeća ili svom knjigovođi.

izvor:www.bebac.com

: T3 - 18. oktobar 2009 11:14:30(UTC)
u mojoj firmi isplacuju sve zaostalo znam to jer je i koleginica nedavno otisla na porodiljsko i isto tako cekala mesec dva na prvu isplatu dobila dve ili tri zaostale odjednom i onda redovno dalje redom svaku sledecu po mesecima svih 100 posto..
a oni cim predaju papire u socijalno tako je i sad sa trudnickim i isti im te pare refundira oni ih isplate meni otprilike oko dve nedelje kasnije nego kad dele redovne plate u firmi zaposlenima.. tako da su sto se toga tice azurni i tacni i nebrinem toliko..
samo me interesovala ta procedura sta kad i gde se nosi koji papir i kome...

a pare kad budu..bice..i kad god dosle..dobrodosle...

: marmit - 18. oktobar 2009 9:03:28(UTC)
Nema na cemu.
Ja sam se nadala, kad sam vec zasla u februar, da cu zaostale plate, novembar, decembar, januar dobiti na gomili pa da mi od februara krenu redom, ali sam se razocarala, daju mi samo po jednu, tako da kad pocnem da radim nesto ce mi se preklapati. Zapravo, ja cu nastaviti malo bolovanja, onog obicnog posto nemam pravo na godisnji (direktor mi neda), tako da nemam pojma kako ce se to placati, znam samo da ce biti 65% :( , a koja je dinamika isplate i koliko ce se to meni preklopiti, videcemo. Ma, samo da ja budem jos malo kuci icon_surprised

: T3 - 17. oktobar 2009 20:08:21(UTC)

Citat:
marmit - 17/10/2009 18:31 T3 ovako: Ti ides na komisiju na kojoj ti oni zatvaraju trudnicko bolovanje. Ginekolog ti otvara porodiljsko bolovanje. Taj papir nosis u firmu i cekas resenje da ti se priznaje pravo na porodiljsko bolovanje. Jedan primerak tog resenja stize tebi, jedan u firmu. Kad se porodis dostavljas izvod iz mk bebe (i ostale dece posto ih imas), kopiju tvoje zdr knj i onda cekas. Ostalo zavisi od firme. Ja sam sve predala 30. novembra, a prvi novac sam dobila u februaru. Nadam se da sam ti malo pojasnila :)

jesi marmit i to ne malo nego mnogo..hvala ti..znala sam ja sve to otprilike i pretpostavljala da je tako samo nisam znala sta kad ide tj koja je procedura oko tog resenja i tih papira koje dobijam i kad koje nosim u firmu..

po mom nekom misljenju pare cu dobiti mozda vec krajem januara ili februara.. ako ostane ovako kao dosad sa trudnickim..pa i da bude mart ne smeta dobicu vise plata tj para icon_lol salim se ali bitno mi je da znam sta i kako ide i naravno koliko dugo cu biti bez isplata i kad mogu da ocekujem iste..pitacu ja u firmi kad budem nosila papire kad otprilike da ocekujem prve parice..bitno mi da znam ovu prvu proceduru oko papira  da bi uopste ista i dobila..

hvala ti jos jednom na detaljnom objasnjenju..


: marmit - 17. oktobar 2009 19:31:57(UTC)
T3 ovako:
Ti ides na komisiju na kojoj ti oni zatvaraju trudnicko bolovanje. Ginekolog ti otvara porodiljsko bolovanje. Taj papir nosis u firmu i cekas resenje da ti se priznaje pravo na porodiljsko bolovanje. Jedan primerak tog resenja stize tebi, jedan u firmu. Kad se porodis dostavljas izvod iz mk bebe (i ostale dece posto ih imas), kopiju tvoje zdr knj i onda cekas. Ostalo zavisi od firme. Ja sam sve predala 30. novembra, a prvi novac sam dobila u februaru.
Nadam se da sam ti malo pojasnila :)

: T3 - 17. oktobar 2009 18:53:03(UTC)
mene zanima sledece postavila sam vec stotinu pitanja vde o tom porodiljskom ali sta cu kad moram da budem informisana..

naime jel ja kad sad polovinom novembra tj 28-45 dana od termina budem otvarala porodiljsko tj komisija koja ce mi i odrediti isto..da li to resenje koje treba da dobijem od socijalnog dobijam na kucnu adresu dakle redovno bez da ja idem i trazim isto ili podnosim i predajem neke papire za njega..????
i otprilike koliko cekam na njega do porodjaja ili mnogo posle ??to mi veoma znaci jer ja cim budem imala detetovu krstenicu mogu da nosim papire ui firmu da sto pre dobijem plate,a ako nemam resenje dzaba mi sve??!!!

i da li taj papir na kom pise da mi je otvoreno porodiljsko tj da sam sad na istom ili ti da mi je zavrseno trudnicko nosim u firmu odma po dobijanju istog kao pre tj sada kad predajem hranarine i izvestaje od komisije ili cekam da se porodim,dobijem resenje pa onda zajedno sa svim tim i ostalim papirima koji trebaju idem u firmu i nosim sve zajedno???

jasno mi je da cu od dana zatvaranja trudnickog tj jos za novembar primiti platu za oktobar i od tada do dana otvaranja porodiljskog tj dok ne budem imala i predala sve paspire nista..ali zanima me kad ja,ako predam papire recimo pocetkom januara tj posle praznika ili negde do polovine istog meseca kad mogu da ocekujem prve pare tj zakasnele isplate od dana zatvaranja trudnickog do dana pocetka tj stupanja na snagu porodiljskog,s obzirom da moja firnma isplacuje plate 10 ali ceka prvo refundaciju tako da meni pare lezu oko 25 u mesecu,kad bi onda ja dobila moje zaostale plate ..za mesec,dva ,tri...pet...?????

hvala svima unapred na odgovorima ....


: marmit - 14. oktobar 2009 12:17:13(UTC)
Nisam sigurna za adresu, u pretrazivac ukucas parlament i onda on sve lepo izbaci.

: mimica - 13. oktobar 2009 17:20:25(UTC)
a koja je \adresa tog sajta parlamenta? i gde mogu da se prate zakoni koji su doneti i koji su u predlogu?

: marmit - 13. oktobar 2009 11:27:07(UTC)
Da, jeste, 3 meseca porodiljsko i 9 meseci nege deteta. Verovatno je ova moja neupucena drugarica mislila da ce sve ukupno biti 6m. Rekoh da ne verujem, cak sam i na sajtu parlamenta gledala koji zakoni cekaju usvajanje i nisam nasla nista o ovome. Mislim da je to ipak neko rekla - kazala.

: saveta - 13. oktobar 2009 9:20:47(UTC)
Citat:
marmit - 6/10/2009 13:43

Da li je neko cuo da ce biti usvojen novi zakon da porodiljsko bude 6m?
Ja sam cula, ali mi izvor nije pouzdan, od neke poznanice komsinica je bila na komisiji pa joj je dr iz komisije rekla da ce to biti uskoro. Ja ne verujem, ali u ovoj drzavi sve je moguce!


Koliko sam ja upucena, ovo sadasnje odsustvo od 12 meseci koje mi zovemo porodiljsko je u stvari 3 meseca porodiljskog bolovanja a ostatak je odsustvo radi nege deteta. Tako je barem meni knjigovodja napisao na potvrdi o odobrenju bolovanja. Ako gresim neka me neko strucniji ispravi.

: Florina - 13. oktobar 2009 1:06:37(UTC)
Ja i dalje cekam avgust ...toliko o drzavi batina

: marmit - 6. oktobar 2009 15:43:48(UTC)
Da li je neko cuo da ce biti usvojen novi zakon da porodiljsko bude 6m?
Ja sam cula, ali mi izvor nije pouzdan, od neke poznanice komsinica je bila na komisiji pa joj je dr iz komisije rekla da ce to biti uskoro. Ja ne verujem, ali u ovoj drzavi sve je moguce!

: saveta - 3. oktobar 2009 2:27:42(UTC)
Meni su 30.9 refundirali i juli i avgust, jer sam ih predala zajedno 28.8.

: Florina - 3. oktobar 2009 0:29:21(UTC)
Ja cekam avgust.

: saveta - 30. septembar 2009 1:12:50(UTC)
Ivo ako su tebe zaboravili, onda su i mene :)

: iva69 - 29. septembar 2009 23:32:09(UTC)
buljavko blago tebi galamdzija meni jos nista hmm mozda su me zaboravili sok uzid

: gina - 29. septembar 2009 16:32:04(UTC)

Meni je danas refundirano porodiljsko za JULI!!!

zvezda zvezda


: duledaki - 27. septembar 2009 20:24:59(UTC)
veoma su precizni

: gina - 27. septembar 2009 15:44:19(UTC)
Nadamo se da ce biti sledece nedelje... tako je obicno, a i zvala sam sluzbu za porodilje u petak pa su mi i oni rekli isto.

: iva69 - 26. septembar 2009 23:12:29(UTC)
a ja mislila samo meni ne isplacuju... zeljno ga iscekujem...

: duledaki - 25. septembar 2009 23:22:27(UTC)
DA LI NEKO ZNA KAD CE PORODILJSKO ZA JUL

: T3 - 25. septembar 2009 0:14:02(UTC)
neverujem i sad sa trudnickim prvo cekaju refundaciju,pa tek onda meni isplate..tako da ipak ce pre biti kao sto ti rece..nacekacu se ja da vidim iste...
verujem da ce prvo uplatiti pa cekati refundaciju,pa tek onda dati meni ko i sad..e sad da li ce sve odjednom ili posebno mesec za mesec od dana kad budem oredala resenje,krstenicu i sve ostalo..neznam..
uostalom kad bude bice,sta da se radi..bitno da cu ih pre ili kasnije ipak dobiti..pa sad dal posebno ili zajedno nebitno..ustvari bitno je ,ali to vec nije do mene...

: gina - 24. septembar 2009 23:51:35(UTC)
Sve zavisi od tvoje firme hoce li sve uplatiti i traziti refundaciju ili ce i oni kasniti pa ce automatiski i opstina da kasni sa refundacijom.

: T3 - 24. septembar 2009 23:33:35(UTC)

au....u svakom slucaju gino hvala na odgovoru..dakle novembra cu dobiti zadnju isplatu trudnickog i onda mogu da se pozdravim sa paricama do tamo negde februara,marta pretpostavljam..tad kad mi najvise trebaju,al jbg procedura je takva..kazi mi samo jel cu onda dobiti sve zaostale od novembra tj decembra odjednom dakle 2-3 ili kad krene isplata odredjenog meseca za zaostale mesece mesec po mesec, i opet naravno sa zakasnjenjem..

sada mi isplacuju nekih dve nedelje kasnije nego zaposlenima platu..neznam kako ce biti posle tj  sa porodiljskim..


: gina - 24. septembar 2009 23:17:43(UTC)
T3 dok ne dobijes izvode iz maticne knjige rodjenih i dok tvoja firma ne preda zahtev, izvode i jos kojesta ne mozes racunati na porodiljsko.
Onda, dok opstina obradi tvoj zahter i izda resenje.... tek tad tvoja firma moze da obracuna i uplati tvoje porodiljsko pa da trazi refundaciju.
Ako tvoja firma bude tebi isplacivala porodiljsko kad i ostalim radnicima platu, super, a ako budes morala da cekas racunaj da kasne mesec dana.
Evo mi cekamo refundaciju zarade za juli sada u septembru, ako bude na vreme, a cesto ume da uleti i u sledeci mesec.
Sve u svemu, nacekaces se :-(

: T3 - 24. septembar 2009 23:07:13(UTC)
u firmi su mi rekli da kad se porodim donesem fotokopije krstenica za svu decu,da cu tada popuniti neki formular ili ti obrazac i da ce to biti sve od procedura i papirologije vezane za porodoiljsko bolovanje i firmu konkretno.

posto se meni trudnicko zavrsava,a porodiljsko pocinje negde sredinom -krajem novembra otprilike 30 dana od dana porodjaja interesuje me da li cu tih 100 posto zarade dobijati i do porodjaja tacnije do tamo negde sredine januara jer cu se poroditi sredinom decembra pa dok dobijem krstenicu deteta ...jer dok istu predam,dok legne uplata i popunim taj obrazac u firmi,proce dva meseca najmanje ...tj vec sledeci mesec kad mi se trudnicko zavrsi ili cu na te pare cekati sve do tad.. konkretno ... zadnju uplatu cu dobiti novembra tj jos uvek trudnicko ,dok mi ne pocne porodiljsko..a sledecu vec naredni mesec,ili tek kad se porodim tj kad dokumentaciju koju traze predam sa sve resenjem koje cu dobiti.

: kole - 24. septembar 2009 2:28:18(UTC)
Dali iko zna kako bih mogla da produzim bolovanje, odnosno to je nega deteta, posle porodiljsko otvorila sam bolovanje jer moj kole zaostaje u psihomotornom razvoju i distonican. Proslo je 120 dana i komisija kaze da moraju da mi zatvore bolovanje jer je takav zakon da majke imaju prava na dete bolovaje 120 dana godisnje. Ko sa mojim detetom da radi vezbe i da ga vodi u bolnicu na terapije. Kakva smo mi drzava,stvarno sam zaprepascena. A jos strasnije je to sto sam radila uNIS-u i svi administrativni radnici su dobili otkaze preko drugih usluznih kuca i ja naravno ostajem bez posla i bez prihoda posle zatvaranja bolovanja. buljavko

: gina - 23. septembar 2009 12:56:51(UTC)
Mame, koje niste na budzetu imate li pojma kad ce nas red?
Hajde javite ako znate nesto i ako je vama leglo porodiljsko za juli.


: gina - 23. septembar 2009 12:52:51(UTC)
Iva, idi u inspekciju za rad i radne odnose pa prijavi. Oni ce naloziti da ti se isplati zaostalo a dobice i uz to veliku kaznu kod sudije za prekrsaje koja ide od 100.000 - 800.000 za firumu i 50.000-300.000 za direktora. Kazne su ogromne, pa neka tvoj poslodavac malo razmisli.
Drugo, neka otvore namenski racun za bolovanja koji ne podleze blokadi pa ce tvoje porodiljsko nesmetano moci da se refundira a da ne ode na blokadu.
Problem je samo kako ih naterati da ti isplate zaostalo i da na osnovu toga traze refundaciju ako su u blokadi?!
Ali, opet, ima i tu nacina... sve se moze ako se hoce.
Pozdrav

: Iva_A.A.A. - 23. septembar 2009 2:09:39(UTC)
Ja sam na bolovanju vec 22 meseca,vec par meseci mi firma u kojoj radim ne isplacuje bolovanje jer su blokirani.Kome bih trebala da se obratim da mi se isplate zaostale zarade.Da li da odem u Socijalno da li u Opštinu ili nekom trecem da se obratim.

: Florina - 18. septembar 2009 22:30:04(UTC)
Citat:
tratinchica - 21/7/2009 18:26

ja radim u skoli znaci mene drzava placa,je li tu procedura ista?


Nije.I mene placa drzava. Odprilike porodiljsko dobijamo sa drugim delom plate za predhodni mesec.

: gina - 3. septembar 2009 17:21:08(UTC)
Konacno!

: Nela81 - 2. septembar 2009 11:32:12(UTC)
Proslo porodiljsko za jun!

: mimica - 1. septembar 2009 10:48:18(UTC)
jao ja kosu čupam! a na vestima ni da spomenu. nije vredno spominjanja.

: gina - 1. septembar 2009 10:20:23(UTC)
Mame koje nisu na budzetu, imate li pojma kada ce nase porodiljsko za juni?
Opet kasne... i nece da kazu nista kada ce!!!

: trudna 3 - 5. avgust 2009 5:13:14(UTC)

Citat:
Kale79 - 24/7/2009 08:27 Kao sto gore rece fokica, i meni je pre neki dan stiglo RESENJE o priznavanju prave na naknadu zarade za vrene porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, od strane sekretarijata za socijalnu zastitu. Ovo pisem jer u njemu lepo pisu dve stvari: - "Obracun i isplatu naknade zarade vrsi poslodavac istovremeno sa obracunom i isplatom zarada zaposlenima" - znaci da meni isplacuju porodiljsko kad i ostalima plate, pa cekaju refundaciju, tako da bi i u drugacijem slucaju to trebalo da bude navedeno - "Resenje dostaviti:korisniku, poslodavcu, isplatnoj sluzbi i arhivi" - znaci da bi sve porodilje (korisnik) trebale da dobiju resenje Znam da su mi iz firme trazili pored "hranarinske" liste, detetovog izvoda iz MKR, neki obrazac da popunim sa licnim podacima mene, supruga i bebe i na potpis isplatni listic Eto, ako bude kome za pomoc...

izvinite ovo videh pre nego sto sam postavila pitanje..ovde se uglavnom nalaze svi odgovori koje sam trazila..,hvala puno  kale...

ako ima neko jos nesto da doda na osnovu mog posta tj nedoumica bila bi mu vrlo zahvalna.pozzz


: trudna 3 - 5. avgust 2009 5:10:22(UTC)
imam jedno pitanje.. znam da treba da otvorim porodiljsko 28-45 dana najkasnije od datuma porodjaja..i da od tog dana stupa na snagu onih 100 posto koje placa drzava i da vise sa siocijalnim nemam nista..sve to znam..e sad zanima me posto sam cula da pri otvaranju porodiljskog moram u firmu odneti pored papira lekara gde to i pise ,i krstenice sve dece i tamo kod njih jos popuniti i potpisati neke papire da bi oni to posle prosledili dalje...interesuje me jel ja od onda vise ne dobijam hranarine,nemoram na komisije to pretpostavljam,tj nemam vise sa dz nista..od sldeceg meseca mi krece uplata tih 100 posto tj pare od drzave koje znam da kasne al dobro..jel moj gazda tj poslodavac i te pare od porodiljskog dobija na refundaciju isto ko i pare od trudnickog bolovanja ili ne?jel nema veze tih 28-45 dana koje sam ja na porodiljskom dok se dete ne rodi,mislim jel moram posle nekom dostaviti papir da sam se porodila ili krstenicu deteta dz ili firmi..ili se sa otvaranjem porodiljskog to sve zavrsava.
ta procedura mi nije najjasnija..evo da sabijem i skratim pitanje da bude bolje formulisano..jel ja pri otvaranju porodiljskog nosim u firmu samo papir na kojem pise da sam od tog i tog dana na porodiljskom,da mi je zavrseno trudnicko,odnesem krstenice dece,popunim tamo kod njih sta treba i idem kuci cekam da se porodim i pare kad budu,a naredne dve godine ni sa socijalnim ni sa firmom i slanjem doznaka ni sa dz nemam nista?
jesam li u pravu?

: ivanili - 30. jul 2009 15:26:49(UTC)
Jesi Saro, hvala ti puno :-* ....A kad se salje sva ta administracija i ko to salje socijalnom?Ja ili racunovodstvo moje firme?

: sara ms - 29. jul 2009 23:05:27(UTC)
Trudnicko nema veze sa platom,bitno je da ti doprinosi budu placeni za to vreme koje budes radila.Kad odes n aporodiljsko drzava ti placa 65 posto od zarade na koju su ti uplacivani doprinosi.Nadam se da sam ti bar malo pojasnila

: ivanili - 29. jul 2009 19:51:36(UTC)
Uhh,zene pomagajte...u totalno ludoj i nezavidnoj sam situcaciji.Nikog nemam osim vas,iskusnih da mi odgovori.
Prijavljena sam od pocetka juna ove godine u privatnoj firmi-novinama,koje u poslednje vreme uzasno lose stoje.Plata nam kasni vec mesec dana,a najavili su da ce tako biti do septembra meseca.Termin mi je 4 oktobra,i znam da, posto cu biti prijavljena malo vise od 3 meseca, na trudnickom cu dobijati 60% od plate.Ali sta se desava ako mi u ova tri meseca plata bude kasnila.Da li to utice na visinu primanja za vreme trudnickog???? Da li cu primati i tih 60% od plate?Od cega to zavisi? Kako se to racuna???Please help...slom zivaca dobijam!!!!

: tratinchica - 25. jul 2009 18:10:36(UTC)
ja sam porodiljsko otvorila 28og maja,znaci da ne ocekujem jos nista mesec dana?

: Kale79 - 24. jul 2009 10:27:30(UTC)
Kao sto gore rece fokica, i meni je pre neki dan stiglo RESENJE o priznavanju prave na naknadu zarade za vrene porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, od strane sekretarijata za socijalnu zastitu.
Ovo pisem jer u njemu lepo pisu dve stvari:
- "Obracun i isplatu naknade zarade vrsi poslodavac istovremeno sa obracunom i isplatom zarada zaposlenima" - znaci da meni isplacuju porodiljsko kad i ostalima plate, pa cekaju refundaciju, tako da bi i u drugacijem slucaju to trebalo da bude navedeno
- "Resenje dostaviti:korisniku, poslodavcu, isplatnoj sluzbi i arhivi" - znaci da bi sve porodilje (korisnik) trebale da dobiju resenje

Znam da su mi iz firme trazili pored "hranarinske" liste, detetovog izvoda iz MKR, neki obrazac da popunim sa licnim podacima mene, supruga i bebe i na potpis isplatni listic

Eto, ako bude kome za pomoc...

: gina - 23. jul 2009 18:19:24(UTC)
Leglo je porodiljsko za MAJ danas!!!
Ipak je univerzijada otimala pare!

: gina - 21. jul 2009 23:43:39(UTC)
Ista je procedura za sve, nebitno gde radis

: tratinchica - 21. jul 2009 20:26:55(UTC)
ja radim u skoli znaci mene drzava placa,je li tu procedura ista?

: trudna 3 - 21. jul 2009 20:16:50(UTC)
hvala gina na ovako detaljnom objasnjenju,ovo sve i to kasnjenje i cekanje parica isto i mene jos malo ceka ...
inace moja firma nije azurna bas ni po pitanju trudnickog bolovanja ,naime prvi mesec sam dobila od njih kad i zaposleni plate,a ovog nisu uplatili,cekaju prvo refundaciju od socijalnog da budu mirni pa ce meni tek onda..ja mogu da cekam ko i sve ostale na bolovanju ili porodilje,bitno da njima ne zafali koji dinar..

e jadne li smo mi sa decom i ovim bednim parama koje cekamo svakog meseca ko ozeblo sunce i na koje imamo svo pravo... i drzava u kojoj zivimo i koja moze da nas zeza kako joj se cefne.
izvinite na ovoj j zadnjoj recenici prebacih se ja u off topic i zamalo u politicke vode,ali bas sam besna i razocarana kad cujem da nisu tacni i da nas tj nasu decu za koju i daju pare stavljaju na liste cekanja,a za sve ostalo inma para tj vazi deviza ima se-moze se.

: gina - 21. jul 2009 19:38:29(UTC)
Tratinchica, prvo ces na adresu gde is prijavljena dobiti resenje od socijalnog kojim ti se priznaje pravo na porodiljsko odsustvo.
Onda tvoja firma obracunava iznos porodiljskog bolovanja, uplacuje doprinose i porez i papire prosledjuje socijanom na refundaciju.
Neke firme porodiljama isplacuju porodiljsko kad i svim ostalim zaposlenima, a neki cekaju refundaciju od drzave pa prebacuju porodiljama.
Sve u svemu, ako tvoji cekaju refundaciju od drzave, to ide ovako... oni predaju papire da bi im se refundiralo tvoje porodiljsko, doprinosi i porez.
Drzava se refundacijom kasni, pa na primer, ako u julu predaju papire za obracunato bolovanje za juni, ti ces pare u najboljem slucaju dobiti do 25.9.2009.
Zadnjih meci kasne jos vise pa uplate ne idu do 25. u mesecu vec prelaze u sledeci... tako je bolovanje za mart proslo 10.6. a za april 2.7.
Ja sada cekam refundaciju bolovanja za maj.
A za roditeljski sacekaj sledeci mesec posle 20. nakon dobijanja resenja.
Obicno je islo oko 20. ali, eto, sada i tu kasne... prosli mesec je nekima proslo 24. juna a nekima je proslo tek pocetkom jula.

Znaci, zakljucak... NACEKACES se !!! :-(

: tratinchica - 21. jul 2009 17:45:04(UTC)
Koliko sve to kasni?Ja tek treba da predam za roditeljski,a za porodiljsko sam odnela u skolu pre deset dana,mislim da su mi to sve zavrsili tj prosledili u socijalno.E sad porodiljsko mi je od 28og maja a porodila sam se 20 juna.Dakle kad da ocekujem u najboljem slucaju 100% porodiljsko?A kad roditeljski(trebala bih sve predati sledece sedmice)?

: gina - 21. jul 2009 13:42:36(UTC)
Devojke, imate li predstave kada ce biti isplata porodiljskog ovog meseca...
Treba da krenem na odmor, pa me zanima da li ce leci na vreme ili ce opet preci u sledeci mesec?!
Roditeljski opet kasni :-(

: trudna 3 - 5. jul 2009 1:20:31(UTC)
ok hvala ti fokice pretpostavljala sam da taj put kad ti otvore porodiljsko nosis papire,a za to da siocijalno salje resenje i tebi i poslodavcu eto vidis nisam znala,zato sam i pitala.

sad mi je jasno znaci ja kad odnesem papir sa otvorenim porodiljskim u firmu oni to ko i sve ostale papire dosad nose u socijalno i onda oni tamo odrede dve godine trece dete bla,bla i dostave resenja i jednom i drugom i to je to.
od tada krece plata 100 posto koja sam cula kasni,ali dobro bitno da je papiroloski sve zavrseno.

hvala puno jos jednom.

: Fokica - 5. jul 2009 0:56:49(UTC)
Trudna 3 doznake nosis samo tada kada ti otvore porodiljsko, a do kog datuma ono traje odredjuje socijalno i resenje dostavlja i tebi i poslodavcu, godinu dana za prvo i drugo odnosno dve godine za trece i narednu decu.

: trudna 3 - 4. jul 2009 15:22:53(UTC)
interesuje me jedno pitanje u vezi porodiljskog bolovanja.
naime kad ga ja otvorim 28-45 dana pre porodjaja tj kad mi doktorica da papir na kome to pise i ja ga odnesem u firmu ,da li posle svakog meseca opet moram da idem po hranarine koje nosim u firmu ili je taj papir za otvaranje porodiljskog dovoljan za sve to vreme dok sam na njemu tj kuci jer tada plata ide 100 posto,pa mi nema logike zasto bi nosila papire za bolovanje naredne dve godine svakog meseca i jos plus kad imam malu bebu kuci.
mozda i mora tako neznam mozda lupam,pa me zato zanima osdgovor na ovo pitanje.
hvala svima unapred na odgovorima.

: Jelena83 - 2. jul 2009 23:06:52(UTC)
Prosla uplata za april jeeeeee

: JASNA M - 28. jun 2009 1:48:59(UTC)
JA KOLIKO ZNAM ON MORA PRVO TEBI DA UPLATI NA RACUN, I ONDA SA TOM PRIZNANICOM IDE U SOCIJALNO DA MU REFUNDIRAJU.
BAR JE TO BIO SLUCAJ KOD MENE.
ISLA SAM DA SE ZALIM INSPEKCIJI RADA NA NOVOM BEOGRADU JER SU ONI ZADUZENI ZA OPSTINU SAVSKI VENAC.
NEZNAM GDE JE TEBI INSPEKCIJA RADA, ALI KAD POKRENES POSTUPAK PROTIV GAZDE NECE MOCI DA TE ZEZA SA UPLATOM JER GA PROVERAVAJU SVAKI MESEC.

: antonina - 26. jun 2009 15:52:27(UTC)
Ja sam na trudnickom bolovamju bila u decembru,januar i polovina febroara a porodiljsko od 20.02. jos uvek nisam dobila ni dinarčsremam se da sledece nedelje odem do inspekcije)mada ynam da i oni nisu od neke koristi)
A kada je pa dryava mislila na nekoga kadtedovatim kadtedovatim kadtedovatim

: Fokica - 14. jun 2009 16:22:27(UTC)
A joj pa ovo je cudo jedno kakve su to gazde skotovi.
Ja sam toliko imala srece ne mogu da verujem. Ja sam oba porodiljska, produzenu negu, trudnicko sve primala redovno kada i ostali zaposleni plate. Da napomenem da radim kod privatnika i da su 95% zaposlenih muskarci. Mozda i to ima neke veze...

: marmit - 14. jun 2009 15:59:53(UTC)
Prvo firma mora radniku da isplati trudnicko, pa onda prilozi dokaz socijalnom i oni mu refundiraju. Ja dobijam redovno kada i moje kolege platu, ali, kasne. Kad sam pitala moju sestru koja radi u knjigovodstvu, ona mi je rekla, za moj slucaj, da firma moze da isplati sve sto je zaostalo odjednom pa da posle ide isto kao plata, ali da ne mora. Kad budem pocela da radim poklopice mi se plata i bolovanje sto je dobro, ali bi mi vise odgovaralo da sam dobila 3 plate odjednom. Ipak, vazno je da stize!

: tatjana33 - 14. jun 2009 15:14:41(UTC)
Meni gazda zateze sa isplatom prve trudnicke za mart jer navodno nema para (skot!) i ceka da mu uplate iz socijalnog za april. Jasna, zanima me gdje si ti konkretno isla, na neki odredjeni salter u socijalnom? Gdje mogu da se raspitam da li je legao april? I da li su isplate istovremene u citavoj Srbiji (ja sam iz NS)? i da li je to zaista tako da on mora meni da uplati da bi mu refundirali ili prvo njemu legne pa onda prebacuje na moj racun? Uf kakva konfuzija!


: JASNA M - 14. jun 2009 2:26:14(UTC)
JA SAM IMALA PROBLEMA SA GAZDOM. NIJE HTEO NISTA DA MI UPLATI. MISLILA SAM DA JE PROBLEM U SOCIJALNOM.
DOK NISAM OTISLA KOD NJIH I SOKIRALA SE.

ONDA SMO UZELI ADVOKATA I ZALILI SE INSPEKCIJI.

SAD NEMA IGRANJA, AKO SAMO JEDAN DAN ZAKASNI SA UPLATOM ......NEMA REFUNDIRANJA

TAKO DA JE SOCIJALNO SKROZ OKEJ.
PROBLEM PRAVI GAZDA ILI KNJIGOVODJA...NEKO OD NJIH KOCI.

A REFUNDUJE IM SE SAMO AKO IMAJU UPLATNICU DA SU VAM UPLATILI PARE NA RACUN

: marmit - 12. jun 2009 17:55:20(UTC)
Ja sam pre neki dan dobila bolovanje za mart! :( Bilo bi super kad bi mi dali dva tri meseca odjednom da postignu, ali kad nisu do sad, nece ni sad, mada je to glupo, jer firma ako prikaze da je meni uplatila 3 plate, socijalno ce njima toliko i da refundira. Djubrad! icon_evil

: Vesna76 - 12. jun 2009 16:19:44(UTC)
Hvala ti puno!To je super vest!

: trudna 3 - 11. jun 2009 17:36:12(UTC)
da vesna 76 ja cekam trece dete i to je tacno.porodiljsko za trece dete traje dve godine i ako si zaposlena primaces svih dve godine 100 posto.

: Vesna76 - 11. jun 2009 17:15:58(UTC)
Drage mame, negde sam procitala da se za trece dete dobija porodiljsko bolovanje u trajanju od 2 godine.Na forumu sam trazila razgovor na tu temu, ali se jos uvek slabo snalazim ovde, pa vas molim da mi, ukoliko neko zna nesto o ovoj temi, odgovori na ovo pitanje.
Hvala!

: saveta - 10. jun 2009 16:37:19(UTC)
Meni je danas leglo i za mart i za april!!!!

: gina - 10. jun 2009 12:34:01(UTC)
Evo danas ili sutra ce pustiti i april jer sam predala papire na refundaciju do 30.4.

: ivana beljic - 10. jun 2009 9:38:43(UTC)
Gino kako samo za mart a ja kad sam zvala ministartsvo kazu salju pare za april

: gina - 10. jun 2009 1:10:03(UTC)
Devojke, meni je danas leglo porodiljsko za mart! Konacno!!!!!!

: trudna 3 - 8. jun 2009 19:56:06(UTC)

lele,al cu se ja i nacekati icon_cry ...al mozda je i bolje kad su pare na gomilici icon_razz ...

samo dugo se ceka sto je mnogo,mnogo je! galamdzija kadtedovatim


: JASNA M - 8. jun 2009 17:18:31(UTC)
ja sam cekala da mi uplate porodiljsko 5 meseci.
i onda su pare legle na racun za svih 5 meseci.
sad primam redovno bez kasnjenja.

: trudna 3 - 8. jun 2009 13:21:04(UTC)

Citat:
Porodiljsko je 100%

 

Ok thanks!!!! :-*


: gina - 8. jun 2009 12:30:50(UTC)
Porodiljsko je 100%

: trudna 3 - 8. jun 2009 11:45:45(UTC)
za tih 65 posto znam,izgleda je moja firma medju tim sto uplate samo ono sto moraju,a ostatak c cekaju od socijalnog pa tek onda ja stignem na red,meni pare netrebaju ja mogu da cekam...
za porodiljsko sam cula da se dugo ceka,a kazi mi jel i ono 65 posto ili punih 100?

: gina - 8. jun 2009 11:41:28(UTC)
Trudna 3, dok si na odrzavanju trudnoce, dobijaces 65% od svoje neto plate. Firma je duzna po zakonu da ti isplati zaradu kad i svim radnicima, a onda oni refundiraju pare od zavoda za zdravtvo. Medjutim, mnoge firme isplate samo obavezne doprinose pa cekaju refundaciju od zavoda pa tek na kraju ti dobijes svoje pare.
Dok sam ja bila na odrzavanju, islo je brzo... isplatim sebi doprinose, predam papire u socijalno i za 3 do 5 dana oni refundiraju pare na racun firme. Onda sebi prebacim na tekuci ono sto je neto i tako u krug.
Proveri sa firmom, mozda oni zezaju pa ne predaju papire na vreme... onda automatski sve kasni.
A porodiljsko je stvarno katastrofa ziva! Tu ces se, na zalost, nacekati!!! Nema jos ni dinara od marta meseca...

: trudna 3 - 8. jun 2009 11:00:49(UTC)
gina vidim i ti si iz zrenjanina...super...
hvala na informaciji za to gde lezu pare,ja sam na bolovanju od 21 04 ,za maj mesec dobila sam platu desetog kad i moja firma i skoro celu jer sam radila maltene ceo april,sad mi je receno da cu juna dobiti desetog samo nesto manje od pola,a ostalo kad socijalno uplati,da li ovo do desetog vazui i za mene ili cu ja to dobiti tek u julu?

recimo jedna moja koleginica iz iste firme gde i ja je otisla na trudnicko februara i do sad dobila samo nekih 6000 dinara taj prvi mesec i od tada nista,a druga je dobila prvi put isto tako oko 6,7 hiljada,a sledeci mesec oko 13000,kaze da su to dve uplate zajedno pa mi sad nista tu nije jasno??????/

: saveta - 8. jun 2009 1:29:07(UTC)
Gino i ja sam isla da vidim da li su legle pare i naravno nema nista, a mrzelo me je da idem i popodne do banke po izvod posle drugog preseka. Ostaje nam samo da strikam strikam strikam

: gina - 8. jun 2009 1:11:32(UTC)
Ma lazu Tratinchica... sada isplacuju sve naknade ciji su papiri za nadoknadu predati u aprilu! Sta mislis, koliko firmi isplati platu 30.4. i da istog dana preda dokumentaciju za refundaciju porodiljskog ??! Ja sam knjigovodja i vlasnik sam preduzeca i u interesu mi je da nemam kasnjenja ali eto, ipak drzava kasni. Rekli su da isplate krecu u cetvrtak 4. juna i to prvo za Vojvodinu, ali eto, u Zrenjaninu nije bilo nista ni u cetvrtak a ni u petak. Ja se iskreno nadam da ce pare leci do 10. kako su rekli...

Porodiljsko otrvaraju 28 dana pre termina. Retko kad koriste varijantu sa 45 dana. Ja sam imala rizicnu blizanacku trudnocu koju sam odrzavala i nikome nije palo na pamet da mi porodiljsko otvore pre 28. dana. Otvorili su mi porodiljsko 17.3. a ja se porodila 19.3.

Trudna 3, pare treba da ti uplacuju na isti racun gde ti sada ide plata.

: tratinchica - 6. jun 2009 22:19:06(UTC)
Porodiljsko mora od 45-28 dana pre termina,to strogo gledaju,mislim.Mislim i da uplacuju redom,znaci sad je za april,pa ce posle za maj,pa jun,juli itd pa zavisi znaci kad si otvorila trudnicko bolovanje

: trudna 3 - 6. jun 2009 12:00:10(UTC)
meni je moja doktorica rekla da negde tamo dve,tri nedelje pre predvidjenog termina za porodjaj otvorim porodiljsko,da bi ne bi posle dolazila i maltretirala se.
inace jer to sto sad isplacuju sa kasnjenjem vazi i za one koji prvi put cekaju pare od socijalnog,meni sad desetog treba da legne pola para,a ostalo ce isplatiti socijalno,a cula sam a i vidim ovde da strahovito kasne.

da li taj novac od njih bude uplacen na ziro racun u banci na koji smo dosad dobijali plate?

: tratinchica - 4. jun 2009 15:57:48(UTC)
I ja sam dobila mail od bebca ali sam razumela da je to isplata za april.Sta,nije?!Evo maila:

Počinje isplata aprilske nadoknade za trudnice i porodilje
U Ministarstvu kašnjenje pravdaju nedostatkom novca u državnoj kasi

Isplata aprilske nadoknade trudnicama i porodiljama, koje duže od mesec dana čekaju na novac, počeće u četvrtak 4. juna, saznaje Bebac u Ministarstvu rada i socijalne politike.

U Ministarstvu rada i socijalne politike, rekli su da će uplata prvo stići porodiljama i budućim mamama sa teritorije Vojvodine, dok će ostali deo Srbije, nadoknadu dobiti do kraja nedelje, a najkasnije do 10. juna.

Razlog ovom kašnjenu, navode u Ministarstvu, je taj što nije bilo dovoljno novca u državnoj kasi.

U ime svih trudnica i porodilja, Bebac će Ministarstvu rada i socijalne politike poslati dopis sa zahtevom da se ubuduće povede više računa o redovnijoj isplati, kako bi se posledice ekonomske krize što manje odrazile na roditelje, a samim tim i na decu.

S obzirom da na adresu Bebca stižu informacije da nekim trudnicama i porodiljama nadoknada kasni preko dva meseca, u Ministarstvu objašnjavaju da je problem, najverovatnije u poslodavcu, pa je najbolje da se u opštinskim službama najpre informišu o tome da li su svi njihovi papiri, odnosno zahtevi za isplatu, uredno prosleđeni opštinskoj Upravi za socijalnu zaštitu, odakle treba da budu poslati Ministarstvu rada u socijalne politike.

Bebac.

: mimica - 3. jun 2009 19:42:23(UTC)
HVALA BOGU DA CE POCETI ISPLACIVATI PORODILJSKO. JA SAM VEC OSEDELA, TREBA DA PLACAM RATE ZA KREDIT A PARA OD MARTA NE DOBIJAM. NIKO TE NEPITA KADA MORAS PLATITI VEC UDARE KAZNU NA SVAKI DAN CEKANJA. A KADA TREBA DA TI ONI PLATE CEKAJ. BAR DA NA VESTIMA KAZU KASNICEMO TOLIKO I TOLIKO PA DA ZNAM. OVAKO SE SAMO NERVIRAM.

: gina - 3. jun 2009 18:55:48(UTC)
Dobila sam e-mail od Bebac.com portala da sutra 4.6.2009. pocinje isplata zakasnelih naknada za porodilje i trudnice. Sto mu znaci od sutra ide porodiljsko za mart tj. za sve ono sto je predato na refundaciju u aprilu mesecu!!!

: marmit - 3. jun 2009 13:40:57(UTC)
Dobramara, hvala. Od prijateljice koja takodje radi u skoli, ali drzavnoj sam cula da imamo pravo na godisnji, ali posto sam ja u privatnoj bojim se da me cika direktor, tj gazda nesto ne zavrne, mada su do sad bili skroz korektni. Meni porodiljsko istice krajem oktobra i sa godisnjim to bi bio kraj novembra, onda uzmem neko bolovanje na mene, do mesec dana, bez komisije, zimski raspust i startovala bih u januaru. Mada cu se potruditi da dobijem i ono produzenje porodiljskog. Ima jos dosta do tad, ali vreme tako brzo prolazi,a meni se svidja kuci s bebom.

: dobramara - 3. jun 2009 12:28:13(UTC)
marmit imas pravo na godisnji odmor posle porodiljskog, bez obzira kada ti se zavrsi porodiljsko I na stari i na novi odmor. Po zakonu godisnji mora da se koristi iz dva dela ali za porodilje ne vazi pa mozes odjednom sve. Meni porodiljsko istice u martu, pa cu da uzmem odmor (ceo stari) i onda od 1. jula kristim novi odmor normalno).

: gina - 3. jun 2009 10:34:36(UTC)
Saveta, hvala puno... ja sam predala mart 23.4. , pa onda april 30.4. i juce za maj.... i nema nista jos uvek! Kako da ne budem ljuta na drzavu? Nikad drzavi nista nisam trazila, prvi put koristim porodiljsko a privatnik sam od 1997. godine i samo sam davala i davala...

: saveta - 3. jun 2009 1:44:13(UTC)
Gino, vlasnik sam firme i ni meni nije refundiran mart mesec, a vec sam i april predala. A za koji dan cu i maj!!! Ne znam kako je u ZR ali ja sam ovde svaki put cekala minimum 35 dana od dana predaje papira u Tirsovoj do dana refundiranja.

: ivana beljic - 2. jun 2009 16:02:58(UTC)
I ja imam isti problem evo ga jun a ja ni porodiljsko za mart nisam primila, zanima me da li ja imam prava da tuzim nekog za ovo kasnjenje plate, ja ne smem da kasnim prilikom placanja stambenog kredita odakle da stvorim pare, svaki dan zovem racunovodstvo da pitam ima li plate nema, ne znam sta da radim kome da se zalim.Inace radim u pravosudju plata mi je 22.000,00 i sad koga ja da molim da mi se to isplati sto rece gina za sve para ima samo za trudnice i porodilje ne pa to je sramota

: gina - 2. jun 2009 15:48:18(UTC)
Da li ima mama koje su vlasnici firmi ovde? Da li vam je refundirana zarada za mart 2009. godine? U Zrenjaninu jos uvek nista... kazu ministarstvo nema para!!! A trtljaju tamo o povecanju zarada poslanicima na 5 prosecnih zarada u Republici!!!!!! Bas sam ljuta na ovu drzavu!!! Za sve i svakog ima, a porodilje i trudnice neka cekaju... Toliko o tome koliko brinu o buducem pokolenju Srbije!

: marmit - 1. jun 2009 18:53:47(UTC)
Ja radim u privatnoj skoli. Da bi se ostvarilo porodiljsko, prvo mora beba da se rodi, pa da se dobije njen izvod iz maticne knjige rodjenih. Znaci, npr ja sam porodiljsko otvorila mesec dana pre porodjaja, a za izvod mi je u NS trebalo 3 nedelje od porodjaja da ga dobijem. Posto moja skola nema racunovodstvo, to nam radi agencija, pa je mm sve odneo tamo, onda dok su one predale u socijalno... Uglavnom, u startu mi je bilo jasno kasnjenje od neka 2 meseca. Prosao je jos jedan dok nisam pocela da primam. Naravno, skola je cekala da socijalno uplati pa onda meni. Mada princip je da firma uplati, prilozi dokaz socijalnom, oni njima vrate pare i tako u krug. Ja sam se nadala da ce da mi daju sve odjednom, pa da onda ide mesec za mesec, ali nisu, tako da kad pocnem da radim, dobicu i 3 bolovanja. U zakonu o porodici pise da je poslodavac duzan da isplacuje porodiljsko kada i naknade ostalima i moji to rade, ali ne znam sta se desava sa ovom rupom od 2-3m dok se ne skupe papiri. Verovatno je to neka rupa u zakonu, pa je ostavljeno firmama da biraju. Kod mog mm sve se redovno isplacuje, i trudnicko i porodiljsko, a njima socijalno kad vrati. Super za te zene.

Mene zanima da li prosvetni radnik ima pravo na godisnji nakon isteka porodiljskog bolovanja?

: ivaivana - 19. maj 2009 5:09:22(UTC)
imam pitanje , cula sam da kad firma dobije resenje o uplati porodijskog dobije jos jedan primerak resenja za nas i tu valjda pise da porodiljsko mora da ide kad i plate zaposlenima jer kazna za suprotno ako se prijavi poslodavac uopste nije mala. ja radim u drzavnoj firmi gde je plata 1. i 15. u dan ali su me zezali sa trudnickim jako da su mi rogovi izasli i sad sam morala da ih za prvo porodiljsko molilm da mi uplate, zaista mi je zlo od svega a evo prosao 15-ti pa shvatam da cu morati opet da ih molim za nesto sto je moje a , njihov posao da odrade. pa me interesuje da li je neko dobio to resenje i sta tacno pise u njemu jer zelim da ih zovem i bas da ih podsetim da bi trebali odnosno morali da mi uplate porodiljsko makar redovno ako ne sa platom zaposlenih , ali nemam konkretne istinite cinjenice na koje mogu da se pozovem a da ne ispadnem budala.

: bggirl - 15. maj 2009 18:02:14(UTC)
Imam neke prijateljice koje rade u skolama i na zalost su im kasnile naknade, ali mislim da to zavisi od skole

: tratinchica - 15. maj 2009 15:10:14(UTC)
Da li ovo sve vazi i za drzavne firme,konkretno ja radim u skoli pa me zanima da li ce mi naknada tokom porodiljskog biti kao i plata do sada.

: bggirl - 14. maj 2009 1:00:49(UTC)
Da, i meni ce firma isplacivati redovno porodiljsko, kad i ostalima zarade - ali to je retkost, shvatila sam da imam srece sa firmom. Najcesce poslodavci cekaju da im fond uplati pa to prebacuju direktno na racuna zena i zato kasni porodiljsko....

: Mary Jane - 13. maj 2009 23:07:20(UTC)
Meni su malo ne logične te priče oko isplate porodiljskog!

I sa prvim detetom je bilo da firma isplaćuje zaradu u visini od 100% bez toplog obroka i markice za prevoz, a da nakon toga refundira od socijalnog. Juče sam zvala sadašnju firmu i dalje je tako! Svaka isplata bih trebalo da ima veze sa firmom u kojoj radite. Koliko je firma redovna u isplatama zarade tako ćete i vi dobijati uplate!

Pozz caos

: Fokica - 8. maj 2009 17:34:18(UTC)
Idi bre Jelena da je tako vec bi sledece bilo na putu icon_lol

Nema toga u zemlji Srbiji, porodiljsko za trece i svako naredno dete traje 2 godine.

: jelenaorg - 8. maj 2009 16:39:37(UTC)
Da li mozda znate koliko traje porodiljsko bolovanje za 4. dete? nesto se suska da ce da daju dozivotno, bilo bi super da je tako

: anadencic - 30. april 2009 12:19:04(UTC)

:)Hvala ti puno Saveta,mada su meni u firmi vec najavili da su mi trudnicko placali oni pa zato nije kasnilo,sad cekaju refundiranje,a da mi porodiljsko placa socijalno i da oni nemaju veze sa tim isplatama....to me malo zbunjuje-eto kako bilo porodiljsko se ceka te se ceka.U svakom slucaju to sam pitala jer imam da placam rate kredita svakog 1-og u mesecu po 7000 din,a znas i sama da te banke ne pitaju da li si na trudnickom,porodiljskom ili radis.... :(

Hvala ti puuuno!!!


: filip.mm - 30. april 2009 0:05:46(UTC)
Evo mene opet...s pitanjem naravno.Pocela sam raditi u jednoj firmi na odredjeno vreme.E sad me zanima ako ostanem trudna a radim tih minimalnih 6 meseci pa mi onda daju otkaz imam li prava na neku nadiknadu?Ili imam pravo samo ako ostanem u firmi?

: saveta - 29. april 2009 13:52:09(UTC)
Anadencic, isplata ti donekle nema veze sa datumom otvaranja bolovanja. Stim sto bi poslodavac trebao da ti redovno uplacuje kad i drugima platu i taj prvi mesec ide na teret poslodavca. Inace da bi poslodavac odneo papire u Tirsovu za porodiljsko, on izmedju ostalog treba da ima i bebin izvod iz MKR, sto znaci da najranije moze da preda papire 2-3 nedelje poslo tvog porodjaja. A sto se tice refundiranja, tu nema pravila. Ja posto sacekam da prodju 2-3 plate pa predam papire odjednom, prvi put sam cekala 2 meseca, a drugi put 33 dana, pare su juce uplatili. Ranije je vazilo da ukoliko se predaju spiskovi do 20. u mesecu, pare budu refundirane 1. ili 2. u sledecem mesecu, a sada se ceka bar 20-30 dana. Datumi ne postoje, a kad ih pitas kad odes da predas kazu obicno do kraja sledeceg meseca pa ako legnu ranije legle su. A kad ih pitas u medjuvremenu kazu kad budu penzije koje se isplacuju u celosti, pa onde koje se isplacuju iz 2 dela, pa kad drzavne firme puste plate... Ma katastrofa, mada sad kad pogledam datume oba su bila u periodu drugog dela penzija, a da me ubijes ne znam kakve to ima veze sa njihovim uplatama.

: anadencic - 29. april 2009 0:41:38(UTC)

Veliki pozdrav za sve!Unapred se zahvaljujem svakome ko bi znao da mi odgovori na jedno pitanje-naime,porodiljsko otvaram pocetkom maja,a pitanje je DA LI IKO ZNA KOLIKO SE CEKA PRVA UPLATA OD SOCIJALNOG i kog datuma se to isplacuje (ako uopste postoje odredjeni datumi za tako nesto),uglavnom-da ne komplikujem,bitno mi je da znam koliko se ceka prva uplata??? hmm

HVALA caos


: mimica - 11. april 2009 23:08:31(UTC)
Ja sam zvala opstinu i tamo trazila koga mogu pitati za porodiljsko, i onda su me prebacili, pa sam pitala da li je proslo porodiljsko za odredjeni mesec i onda znas da li su uplatili i tvojoj firmi, ja mislim da sam cak i pitala da li mogu proveriiti da li je moja firma dobila i da su mi proverili u kompjuteru i odmah rekli.

: lolita2 - 11. april 2009 18:37:52(UTC)
E A KAKO MOGU DA PROVERIM DA LI JE DRZAVA UPLTILA MOJOJ FIRMI PARE ZA PORODILJSKO POSTO MI DUGUJU 3 MESECA

: anadencic - 11. april 2009 0:08:36(UTC)
Zar nije trebala biti u martu mesecu ili ja gresim???

: kssuzana72 - 10. april 2009 19:34:54(UTC)
da li neko zna kada ce poceti isplata porodiljskog bolovanja za januar.Unapred zahvaljujem na odgovoru

: Ana82 - 9. april 2009 1:03:54(UTC)
Schlbaizer, oni tu nesto gadno muvaju. Namerno otezu da bi se vi nervirali. To sto njima kasne uplate za druge trudnice je jedno, ali su oni bez obzira na sve morali da predaju vase papire.
To nema nikakve veze jedno sa drugim. Obicno se predlaze firmama da porodiljsko isplacuju kao i drugim radnicima pa da naknadno cekaju da im socijalno refundira sredstva. Naravno, neke firme to postuju, a neke ne, ali ne verujem da se bas ceka 7-8 meseci. Kasni se siguno, ali ne toliko.
Kontaktirajte vi ponovo ministarstvo ili se raspitajte u nekoj inspekciji, ali oni papire moraju da predaju. To je cist bezobrazluk. icon_evil

Samo uporno i ne predajte se! caos

: Schlbaizer - 8. april 2009 23:56:56(UTC)
prvo pozdrav svima i cestitam na trudnoci i porodjaju!
javljam se u supruzino ime.
mozda je nesto od ovoga sto cu da napisem i pitam, bilo, ali bih opet voleo da podelim sa vama.
moja supruga se zaposlila u trgovini kod privatnika na neodredjeno vreme. u medjuvremenu je zatrudnela (neplanirano) druga trudnoca.
prodavnica u kojoj je radila se zatvorila zauvek a vlasnik ima jos nekoliko prodavnica po srbiji i jos jednu u nasem mestu.
pozvao sam ministarstvo za rad da pitam kakva su njena prava. odgovor je bio sledeci: NIKO NEMA PRAVA DA OTPUSTI TRUDNICU AKO JE ZAPOSLENA NA NEODREDJENO VREME! u firmi su joj vec bili spremili otkaz, ali kada sam im ja spomenuo ministarstvo za rad, odmah su poceli drugacije da razgovaraju sa nama. prvo su pretili sudom, advokatima zbog VELIKOG MANJKA a popis nije bio jos odradjen, ali su posle videli da smo mi istrajni u odluci da ne potpise otkaz i da bude na bolovanju.(manjak je bio oko 25000 dinara za 15 dana od zadnjeg popisa sto je nemoguce, ali nema veze).
primanje za trudnicko bolovanje je bilo otprilike na vreme sa nekim malim zakasnjenjem. pre oko 3 nedelje smo predali sva potrebna dokumenta koja su potrebna za porodiljsko bolovanje koje je pocelo polovinom januara ove 2009 godine.
prodavnica u kojoj je radila supruga je u nasem gradicu(opstini), kancelarije firme se nalaze u drugoj opstini, a firma je zavedena u trecoj opstini.kazu da porodiljsko bolovanje isplacuje opstina u kojoj je zavedena firma(trecoj opstini). pre dva dana pozovem trecu opstinu da vidim da li su uopste stigli dokumenti za porodiljsko bolovanje, na sta je odgovor bio NE. pozovem firmu (drugu opstinu) gde su mi rekli da sada tek treba da dobiju isplatu za bolovanje porodilje iz jula-avgusta prosle godine, a da za moju suprugu ne mogu jos da salju dokumenta u trecu opstinu zato sto moraju prvo ove porodilje da islate koje cekaju skoro godinu dana, pa tek onda moju suprugu(za oko 7-8 meseci ispada).
firma se sastoji od mozda do 100 radnika, od kojih su 2-3 porodilje! ko ovde koga zeza?!

koliko se ceka za isplatu porodiljskog bolovanja?
kome bih trebao da se obratim, da malo poteraju ove iz njene firme da to brze odrade, mozda opet ministarstvo za rad?

nadam se da nisam bio mnogo naporan, ali sam hteo u detalje da objasnim nasu situaciju.
pozdrav svima

: anadencic - 1. april 2009 20:59:06(UTC)

E,draga moja saveta-retki su ti poslodavci koji su fer prema trudnicama i porodiljama-ali...ipak ima ih u vrlo malom broju.

Hvala ti draga na ovakvim odgovorima i savetima :-*


: Misic - 1. april 2009 19:45:31(UTC)
Hvala saveta nisam stigla da ti odgovorim.Ministarstvo je pustilo pare 25.3 a ja sam platu dobila 1.o4 za februar moji cekaju da opstina refundira pa tek onda oni meni splate.

: saveta - 1. april 2009 18:43:33(UTC)
Anadencic nema na cemu. Stim sto bi poslodavac trebao tebi da da platu kad i svima ostalima a onda da ceka od drzave. Ima fer i korektnih poslodavaca, a opet ima i onih koji stoje slabije sa kapitalom pa su im to zarobljene pare i onda ti uplate poreze i doprinose i prikazu da su ti navodno dali platu, pa tek kad im refundiraju oni je tebi daju. A inace da Tirsova kasni sa isplatom to stoji. Ja sam privatnik, pa cekam da oni uplate pare pa tek onda ja uzimam sebi platu. Prvi put sam cekala skoro 2 meseca da mi refundiraju 3 plate, a prosli put kad sam im odnela rekli su mi do kraja aprila ce refundirati, sto znaci za 36-37 dana od dana podnosenja.

: anadencic - 1. april 2009 16:36:57(UTC)

Hvala ti puuuno Saveta-stvarno se ne razumem u ovakve stvari,niti sam informisana o svemu ovome.Procitala sam ovde na stranicama da nekim porodiljama placa drzava,nekima firma u kojoj rade pa oni refundiraju od drzave.Koliko sam ja na poslu pitala...meni je sad trudnicko islo od firme-pa drzava njima,ali rekli su mi da kad otvorim to porodiljsko to ce malo kasniti jer me ne placaju oni :( ...mada ipak HVALA TI PUNO jer sada barem znam kad cu na porodiljsko !

HVALA TI OD SRCA zaljubljen


: saveta - 1. april 2009 14:49:12(UTC)
Anadenic, ovako stoje stvari. Porodiljsko se po zakonu otvara najkasnije otvara 28 dana pre termina porodjaja, tako da ce tebi komisija produziti trudnicko do 15-16 aprila, ako sam dobro izracunala, a onda ides na porodiljsko. Ne bi trebalo da izgubis ni jednu isplatu jer tebi poslodavac kao i ostalim zaposlenima daje u isto vreme platu, a onda ceka da mu socijalno refundira. Jer poslodavac kad preda platne spiskove i poplaca poreze i doprinose, onda nesto od toga dostavlja Tirsovoj i na osnovu toga oni njemu refundiraju to sto je tebi uplatio. I tako svaki mesec u krug. Tako da ce tvoj poslodavac biti u minusu oko 2 meseca, ali ce mu to na kraju biti refundirano. Zato sto tek kad ti izvadis izvod iz MKR za bebu onda ce on moci da kompletira dokumentaciju za tvoje porodiljsko i da je preda u Tirsovu. Zavisi od firme do firme, negde firma nosi u Tirsovu, a negde ce majci dati papire da sama nosi.

: anadencic - 1. april 2009 13:10:34(UTC)
Drage moje,u 34-toj sam nedelji trudnoce,prva mi je a u papirologiju se ni najmanje ne razumem.Prekosutra- 3.aprila bi trebala na komisiju,oni produzavaju na mesec dana-to razumem,i verovatno mi produziti to poslednje trudnicko do 3-ceg maja 2009.E,sad-termin mi je 13-ti maj,jel nije kasno otvoriti porodiljsko 4-tog maja,to je samo 9 dana pre porodjaja???Ocu li taj mesec izgubiti za isplatu jer nije pocetak meseca?I,od kad mi ustvari krece isplata porodiljskog od tog 4 maja ili tek od dana kad moj poslodavac dostavi sve papire dalje gde vec treba...sta se desava eto i sa tim,jer znam da nam je u firmi svaki mesec obracun plate radjen na kraju svakog meseca-da li to znaci da ce i moje papire tek tada da prosledjuju gde treba.Da ne gresim negde oko otvaranja porodiljskog -jel bi mozda trebala ranije da ga otvorim ali kada kad ce mi produziti prekosutra komisija do pocetka sledeceg meseca???Nista ne razumem,drage moje....doduse mozda sam vas i udavila,ali dobar odgovor bi mi bas dobrodosao jer em se u sve ovo ne razumem,em mi je prva trudnoca,em sam samohrana majka....tj.bicu kad se beba rodi-tako da bi mi svaki dinar dobrodosao,da odradim ja sve kako treba da mi ne bi zakidali na vec bednoj plati.Zato,molim vas......pomagajte ako iko ima bilo kakav savet ili predlog sta i kako bi trebalo da uradim!!!
Puuuuuno pozdrava za sve jer sve sto znam i sto sam naucila -sve je to zahvaljujuci ovim stranama!
HVALA UNAPRED

: saveta - 30. mart 2009 13:15:25(UTC)
Misic, ne znam kada su iz tvoje firme predali platne spiskove, ali ja sam ovaj mesec kasnila sa predajom za februar i predala tek 25.3. a obicno to uradim do 10. u mesecu i rekli su mi da ocekujem do kraja aprila.

: Misic - 30. mart 2009 12:26:17(UTC)
Mame da li ste primile platu za februar.

: Pingvin - 29. mart 2009 14:59:32(UTC)
Citat:
saveta - 27/3/2009 20:44

Pingvin, bas mi je zao kad cujem da je neko u takvoj situaciji. Cisto sumnjam da ce ti izaci u susret ali u svakom slucaju bolje pokusaj da pa iako ne uspe bar ce ti savest biti mirna jer si pokusala. Nadlezan je Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu, Tiršova 1.
E sad, ima jos jednavarijanta, a to je ukoliko si pre ovog sad poslodavca radila negde I ako pauza izmedju prestanka radnog odnosa kod predhodnog poslodavca I datum prijave kod ovog poslednjeg nije vise od mesec dana, onda ti se u neprekidni radni staz racuna I staz kod predhodnog. Nadam se da nisam previse zakomplikovala I da si razumela sta sam htela da kazem. A od papira ti je potrebno sledece:

Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad – doznaka (original);
Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu;
Fotokopija overene zdravstvene knjižice majke, odnosno korisnika prava;
Fotokopija obrasca M-2 (prijava osiguranja);
Rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko odsustvo, pravu na odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno o pravu na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta;
Potvrda poslodavca o dužini radnog staža korisnika neprekidno i neposredno pre ostvarivanja prava.


Saveta, hvala ti puno. Ja nisam prije bila zaposlena nigdje, tj bila sam zaposlena 6 mjeseci kod ovog istog poslodavca, ali po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, tako da nisam bila prijavljena :( Nisu me prijavili odmah jer nisam imala državljanstvo republike srbije. Čim sam dobila državljanstvo i ličnu kartu, oni su me prijavili... Ja inače nisam u Beogradu već u Kragujevcu.

Iskreno, ni ja ne očekujem da će mi neko izaći u susret, pogotovo što u Srbij nikog i ne poznajem, pa ne mogu ni neku "vezu" da iskoristim. Jedino mogu da idem da ih molim da mi dozvole da radim duže od tih 28 dana prije termina porođaja. Suprug do decembra nema šanse da se zaposli jer je na civilnom služenju vojnog roka :( I tako... Ma kako god bude,e ne smijem da se sekiram. Valjda ćemo se snaći nekako samo dok se malo ne oporavim, a onda ću morati da se vratim na posao, a bebca da ostavim nekome na čuvanje... Već mi se srce kida i kad pomislim na to. Ali, takav nam je život danas. Bolje bi bilo da ne razmišljam o tome i da se ne sekiram previše. Još mi samo fali da navučem visopk pritisak i šećer... A ovo drugo je već krenulo :(

Još jednom, hvala na savjetu puno!

: secercic - 29. mart 2009 12:44:19(UTC)
Da li je neko primio porodiljsko za februar, meni bas kasni uplata.

: kole - 29. mart 2009 2:21:33(UTC)
hvala vam puno.

: saveta - 27. mart 2009 22:44:21(UTC)
Pingvin, bas mi je zao kad cujem da je neko u takvoj situaciji. Cisto sumnjam da ce ti izaci u susret ali u svakom slucaju bolje pokusaj da pa iako ne uspe bar ce ti savest biti mirna jer si pokusala. Nadlezan je Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu, Tiršova 1.
E sad, ima jos jednavarijanta, a to je ukoliko si pre ovog sad poslodavca radila negde I ako pauza izmedju prestanka radnog odnosa kod predhodnog poslodavca I datum prijave kod ovog poslednjeg nije vise od mesec dana, onda ti se u neprekidni radni staz racuna I staz kod predhodnog. Nadam se da nisam previse zakomplikovala I da si razumela sta sam htela da kazem. A od papira ti je potrebno sledece:

Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad – doznaka (original);
Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu;
Fotokopija overene zdravstvene knjižice majke, odnosno korisnika prava;
Fotokopija obrasca M-2 (prijava osiguranja);
Rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko odsustvo, pravu na odsustvo sa rada radi nege deteta, odnosno o pravu na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta;
Potvrda poslodavca o dužini radnog staža korisnika neprekidno i neposredno pre ostvarivanja prava.

: Pingvin - 27. mart 2009 21:26:57(UTC)
Ево и мене :)

Запослена сам у једној приватној фирми на неодређено вријеме, али тек са 2 мјесеца радног стажа :( Тако да ћу примати само 30% кад одем на породиљско и то су нам једина примања која ћемо имати у породици :(

Но, једино што ми преостаје је то да покушам да боловање отворим тек послије порођаја, јер ћу тад већ напунити 3 мјесеца радног стажа, а до тада да идем на годишњи.

Мада претпостављам да ће ми и у том случају писати да сам отворила боловање 28 дана прије порођаја :(

И онда ћемо постати социјални случај, па ћемо видјети како ћемо с тим :(

Дакле, мене занима шта је од папирологије потребно и која је институција надлежна за све то. Покушала бих да им напишем неку молбу да ми не отворе боловање прије истека та 3 мјесеца радног стажа, да ме оставе да радим до пред порођај, како бисмо имали бар 60%, мада је и то биједно. Ал тако бар не бисмо морали живјети на улици, могли бисмо платити неки стан тј собицу :)

: Fokica - 27. mart 2009 12:49:46(UTC)
Produzeno porodiljsko tj prpouzena nega deteta se placa 100%.

: Kale79 - 27. mart 2009 10:15:32(UTC)
Citat:
kole - 26/3/2009 23:18

Dali bi mi neko rekao, ako zbog bolesti deteta produzim porodiljsko bolovanje, dali plata ide i dalje 100% ili se smanjuje?


Kole, mislim da ide kao obicno bolovanje 65%, ali imas dole temu produzeno porodiljsko bolovanje ili bolovanje posle porodiljskog pa vidi sta pise, jer to je to.

: kole - 27. mart 2009 1:18:17(UTC)
Dali bi mi neko rekao, ako zbog bolesti deteta produzim porodiljsko bolovanje, dali plata ide i dalje 100% ili se smanjuje?

: saveta - 26. mart 2009 0:23:59(UTC)
Pingvin da bih ti napisala sta ti je sve potrebno od papira i koja je procedura prvo mi moras reci jesi li zaposlena kod nekog ili samozaposlena tj. privatnik?

: Pingvin - 26. mart 2009 0:08:38(UTC)
Здраво свима :)

Да ли би неко био добре волје да ми каже комплетну процедуру за отварање породиљског боловања (28 дана прије термина).

Значи, у коју установу шта треба да се носи. Можда је већ негдје написано на овој теми, али вјерујте ми да ме леђа толико боле да не могу да сједим за рачунаром и читам све постове :(

Свако добро вам желим!

: saveta - 5. mart 2009 17:49:41(UTC)
Zake, ja sam predala papire polovinom decembra, pred kraj decembra mi je stiglo resenje da mi priznaju 100% plate, a zaostalu dokumentaciju za 3 plate sam predala 26.1. i jos uvek nisu refundirali, a 20.2. sam predala i cetvrtu i cekam. Prvo su mi rekli kad budu pustali plate, pa onda kad budu isplacivane penzije (za one koje primaju iz 2 dela), pa onda kad budu penzije... kakve imaju veze penzije sa porodiljskim ne znam :?: A kad budu refundirali nece uplacivati jednu po jednu nego odjednom sve zaostale. A moje misljenje je da je tvoj poslodavac malo vise bezobrazan! Izgleda mi da cemo se nas dve kao sto fokica kaze nacekati!

: zake - 5. mart 2009 16:37:20(UTC)
imam jedno pitanje a u firmi mi nista nece objasniti. Na porodiljskom sam od 1 novembra 2008. porodila sam se 1.12. i pocetkom januara predala bebin izvod . u firmi kazu da su sve predali,gde vec treba ,i da nemaju pojima kada ce im biti refundirano. po zakonu bi trebalo da mi uplate kad i radnicima plate,ali moja firma ceka refundaciju pa da tek onda meni uplacuju.Zanima me koliko se to ceka i da li ce mi uplacivati po jednu platu ili ce sve zakasnele? Ili opet to sve zavisi od firme?Inace,firma je u Novoj Pazovi. Hvala unapred

: JOgi - 3. mart 2009 20:13:09(UTC)
Hvala ti Fokice :)

: Fokica - 2. mart 2009 21:54:05(UTC)
Jogi mozes da uplacujes doprinose sebi. Idi u socijalno u Nemanjinoj i raspitaj se detaljno.

: JOgi - 2. mart 2009 17:15:18(UTC)
Da li mogu sama da placam doprinose kada sam na neplacenom odsustvu i gde da se za to javim. NAime placala bih svoje dopprinose 4-5 meseci dok ne otvorim porodiljsko i onda mi porodiljsko ide 2 godine po 100% u suprotnom, Ako nema uplata doprinosa porodiljsko mi ide 30% :(

: saveta - 24. februar 2009 0:57:56(UTC)
Fokice hvala na brzom odgovoru. Nasmejala si me do suza sa smajlijem.
Dobro se secas sto se prvog meseca tice. Kad sam predala spiskove rekli su mi da im sledeci put donesem do 20-og i da ce mi tada biti refundirano oko 1. Ovih dana bi trebalo da im odnesem i 4. platni spisak pa cu ih pitati, ako me ne budu kadtedovatim

: ivaivana - 24. februar 2009 0:36:44(UTC)
secercicu hvala,bas mi znaci odgovor da mogu da se organizujem!!!!!!!!
fokice bravo za tvoju firmu stvarno su sjajni!

: Fokica - 23. februar 2009 23:52:57(UTC)
Saveta meni su moji u firmi rekli da im se refundiralo posle tri meseca. Jos ces izgleda da cekas strikam I ako se dobro secam prvi mesec nema refundiranja tj trosak snosi firma a ostalih 11 se refundiraju.

: saveta - 23. februar 2009 23:24:11(UTC)
Da li neka od vas zna koliko vremena treba da prodje od predaje platnih spiskova u Tirsovoj do dana kad socijalno izvrsi refundaciju? Predala sam za predhodne 3 plate 26.01. a jos uvek nisu nista refundirali. Posto sam privatnik cekam da mi uplate na racun firme kako bih podigla svoje plate.

: secercic - 23. februar 2009 21:54:05(UTC)
ivaivana, bas tako dok se ne porodis i sve te papire posle dok predas nema uplate, moze da bude oko 2 meseca posle porodjaja plata a moze i kasnije.

: Fokica - 23. februar 2009 20:19:12(UTC)
Ne znam kako ide u drzavnim firmama, ja radim kod privatnika i bolovanja i trudnicko i porodiljsko kao i produzena nega deteta su mi bila uplacena kada i plate ostalima, bez dana kasnjenja.

: ivaivana - 23. februar 2009 16:59:21(UTC)
ja imam jednu nedoumicu
radim u drzavnoj firmi i doktorka mi regularno otvorila porodiljsko 28 dana pre
u racunovodstvu su mi rekli da kad se porodim donesem : popunjen zahtev za nadoknadu..., kopiju licne karte, kopiju knjizice
da bi mi dali resenje za porodiljsko, sto je i logicno jer moras da se porodis da bi dobio porodiljsku nadoknadu.
mene interesuje da li to znaci da pored toga sto porodiljsko kasni ko zna koliko, ja ovih 28 dana ili mozda vise dok beba ne dodje nema nikakve uplate jer nisam na bolovanju a nisam se ni porodila
sto znaci prakticno 2-3 meseca bez plate od zadnje uplate trudnickog do prve uplate porodiljskog.
samo me to interesuje da znam kad i sa cim cu moci da raspolazem, ko zna nek javi, hvala unapred.

: JOgi - 9. februar 2009 1:01:00(UTC)
Imam i ja jedno pitanje - da li mogu da otvorim porodiljsko ako se porodim u stranoj zemlji?
(ustvari dva pitanja) Kako se tretira neplaceno odsustvo sa posla - da li se tretira kao prekid radnog staza?
Zanima me jer je moja situacija sledeca - uskoro uzimam neplaceno u skoli dog god traje ugovor mog muza i putujemo u inostranstvo, gde on ima radnu dozvolu a aja i Ogi smo pratioci. Ja sam izgleda u drugom stanju, sto znaci da cu se verovatno tamo poroditi jer cemo samo jednom doci za par meseci, pa tek po isteku godinu dana rada. Dete ako se tamo rodi dobija drzavljanstvo, ali cemo ga prijaviti i u Srbiji.
Moja trudnoca ce biti evidentirana u kartonu u dz ali nisam sigurna da cu biti 40 dana pre termina u Srbiji da bih otvorila porodiljsko, a cak i ako uspem to da uradim pretpostavljam da se neplaceno vodi kao prekid u radnom stazu pa bih dobijala 30% od plate.
Nadam se da neko ima informacije - odgovore na moja pitajnca.

: filip.mm - 25. januar 2009 22:26:58(UTC)
Hvala ti puno.Jos samo da smislim odakle da iskamcim te pare sto treba da dam za doprinos. hmm

: saveta - 25. januar 2009 18:28:05(UTC)
Ne davis me uopste. Trebala si da vidis mene dok sam skupljala informacije oko porodiljskog :)
Dokle god si na trudnickom ne vraca joj se nista. Stim sto sam zaboravila da ti kazem da i prvi mesec porodiljskog bolovanja ide na teret poslodavca a ostalih 11 meseci na teret socijalnog.
Znaci ti placas od dana prijave u radni odnos. Porodiljsko po zakonu moras da otvoris najvise 6 a najmanje 4 nedelje pre termina porodjaja i taj prvi mesec porodiljskog takodje ti placas, a sve ostalo joj socijalno refundira.
Ja licno nisam isla na trudnicko, otvorila sam porodiljsko mesec dana pre termina. Moj savet ti je da te prijavi bar 7 meseci pre termina jer da bi primala 100% na porodiljskom moras da budes najmanje 6 meseci u neprekidnom radnom odnosu + 1 mesec pre termina na porodiljskom.

Nadam se da nisam previse zakomplikovala, slobodno pitaj ako te jos nesto zanima.

: filip.mm - 25. januar 2009 10:48:49(UTC)
Saveta,ako sam dobro razumela da to sto bi drugarica placala za mene ne vraca joj se dok ne otvorim porodiljsko,a posle sve sto uplati vraca joj se?Znaci ja bi njoj morala placati samo dok ne otvorim porodiljsko?Izvini ako davim.

: saveta - 25. januar 2009 3:11:29(UTC)
Da, zaboravila sam da ti napomenem da kad budes bila na porodiljskom, poslodavac (u ovom slucaju tvoja drugarica) je duzna da svaki mesec uplati poreze i doprinose, da overene platne spiskove odnese u socijalno i onda joj oni refundiraju i platu i poreze i doprinose i tako svakog meseca. Stim sto ja npr. ne primam platu preko tekuceg nego dizem sa racuna firme onda samo potpisem formular kao da sam primila platu pa kad legnu pare od socijalnog na racun firme onda ja podignem taj iznos.

: saveta - 25. januar 2009 3:05:58(UTC)
Citat:
filip.mm - 24/1/2009 20:22

Saveta,posto si i sama privatnik mozda znas i koliko bi ta moja drugarica koja bi me prijavila morala mesecno da placa doprinos za mene?Znaci neki minimum ili ajd nesto prosecno.Pitam jer bi ja te pare njoj davala pa da vidim koliko je to novaca.Nadam se da me razumes.


Evo nasla sam jedan platni spisak za neto platu od 21000 din, porezi i doprinosi su 13199 din. Stim sto se svaka 3 meseca redovno menja minimalna osnovica koja se razlikuje od strucne spreme i minulog rada. A porezi i doprinosi iznose oko 62-63%.

: Fokica - 24. januar 2009 22:39:09(UTC)
Doprinosi iznose oko trecine plate na koju si prijavljena, takav je bar moj slucaj.

: filip.mm - 24. januar 2009 22:22:08(UTC)
Saveta,posto si i sama privatnik mozda znas i koliko bi ta moja drugarica koja bi me prijavila morala mesecno da placa doprinos za mene?Znaci neki minimum ili ajd nesto prosecno.Pitam jer bi ja te pare njoj davala pa da vidim koliko je to novaca.Nadam se da me razumes.

: saveta - 24. januar 2009 21:43:28(UTC)
Citat:
Fokica - 24/1/2009 08:03

Na trudnicko bolovanje uvek mozes da odes i primas 65% a sto se tice porodiljskog potrebno je da si prijavljena 6 meseci pre nego sto otvoris porodiljsko da bi imala pravo na 100% primanja.Fokica je u pravu.
Moja preporuka ti je da bude neka razumna suma prijavljene plate da ne bi kasnije bilo komplikacija. Moju prijateljicu je kum prijavio kod njega u firmi kad je ostala u drugom stanju ali na 65000. Kad su u socijalnom to videli trazili su da im se naknadno dostave fotokopije platnih spiskova svih zaposlenih i videli da je njen prosek daleko visi od ostalih i na osnovu proseka plate ostalih zaposlenih su njoj odredili prosek za vreme porodiljskog odsustva.

Po tom pitanju sam se ja raspitala jer sam i sama vlasnik firme, pa sam svaki mesec sebi postepeno povecavala prijavljenu platu za neke 2500-3000 mesecno, a zadnja 4 ili 3 koja ulaze u prosek sam uplacivala isti iznos.

: jeja49 - 24. januar 2009 20:02:59(UTC)
Fokica je u pravu to znam i ja.

: filip.mm - 24. januar 2009 12:16:22(UTC)
Fokice,hvala na odgovoru.Znaci dovoljno je da me prijavi kad ostanem vec trudna?

: Fokica - 24. januar 2009 10:03:20(UTC)
Na trudnicko bolovanje uvek mozes da odes i primas 65% a sto se tice porodiljskog potrebno je da si prijavljena 6 meseci pre nego sto otvoris porodiljsko da bi imala pravo na 100% primanja.

: filip.mm - 24. januar 2009 0:25:25(UTC)
Da li mi neko moze pomoci i dati odgovor na pitanje?Nisam zaposlena,a planiramo drugo dete.Imam prijateljicu koja ima firmu i planirala sam se s njom dogovoriti da me prijavi kao radnicu da bih imala neka primanja za vreme porodiljskog odsustva.Da li neko zna koliko minimum treba da "radim"(meseci)da bih imala pravo na neka primanja nakon porodjaja?

: mimica - 23. januar 2009 0:48:36(UTC)
a ima li koja mama iz apatina? čula sam da tamo daju neki dodatak iz opštine za treće dete, pored ovog državnog. je li to istina?

: bilja74 - 16. januar 2009 18:04:24(UTC)
Ja radim u zdravstvu i dobila sam porodiljsko za novembar 19 decembra i bas sam se iznenadila jer uvek dobijamo krajem meseca.

: cricketo - 15. januar 2009 18:29:57(UTC)
Hvala na odgovorima.Ja se iskreno nadam da ce biti tako,ali kod nas u zemlji se nikad ne zna. :-*

: Kale79 - 14. januar 2009 22:32:30(UTC)
Ja za neke dve nedelje krecem na porodiljsko i ne znam o tome nista. A da bi porodiljsko bilo smanjeno, sa 100 na 65% ne moze samo ministar da odluci ili da se tako planira budzet, vec mora da se promeni deo zakona o soc. i zdr. osiguranju, tako da bi to bilo objavljeno u sluzbenom glasniku, itd, itd...

: Fokica - 14. januar 2009 18:49:26(UTC)
Naravno da porodiljsko ostaje 100%.

A sto se tice roditeljskog dodatka on se placao jednokratno do januara 2006 kada su ga razvukli na 24 rate, tako da naravno da ga nece vratiti na jednikratnu isplatu- ali tada nije bilo nikakvog dodatka za prvo dete.

: cricketo - 14. januar 2009 17:53:19(UTC)
Drage mame,da li je neka od vas otišla na bolovanje sada u decembru ,januaru?Ne znam da li su u 2009. smanjili porodiljsko bolovanje na 65%,jer je Rasim Ljajić pred Novu godinu pričao da kao nema para u budžetu i da će ga zbog toga smanjiti sa sadašnjih 100% ?Ja treba da se porodim u aprilu i samo bi mi još to trebalo :( .A ja se još nadala da će usvojiti,kao što su pričali,da se roditeljski dodatak od početka 2009. za drugo,treće,.... dete isplaćuje jednokratno. Kakvi prevaranti icon_cry .

: secercic - 13. januar 2009 20:13:24(UTC)
Ja radim u drzavnom sektoru i primila sam novembarsku platu jos 5. decembra a sada se nadam za decembarsku ali jos nista.

: milicica - 11. januar 2009 22:53:03(UTC)
poz. Ja sam primila 30 decembra oktobarsku i novembarsku, jer mi je i porodiljsko krenulo od 07.10.2008.g.

: Misic - 7. januar 2009 2:27:19(UTC)
Mame koje su na porodiljskom a zaposlene u drzavnom sektoru da li ste primile platu za novembar koja se isplacuje u decembru.

: Hubba Bubba - 21. decembar 2008 17:13:05(UTC)
Meni sad 31.12. istice porodiljsko bolovanje, imam neki osecaj da se necu lako vratiti na posao, mislim duga prica, ali ukratko, menja me zena koja se za ovih godinu i po koliko je na zameni uspela razvesti od muza i spandjati sa direktorom, tj vlasnikom firme u kojoj radim, znaci oboma im je cilj da ostanu zajedno, ja sam u stalnom radnom odnosu. Zaista mi nije cilj da propustim ovo radno mesto jer su uslovi odlicni, radno vreme super, kancelarija ekstra, plata ok...Zanima me da li je neko imao slicnu situaciju. Kako da se postavim sta da radim ako kojim slucajem dobijem otkaz. Hvala unapred!

: mimica - 14. decembar 2008 11:30:26(UTC)
e ovo me je yanimalo, hvala fokice

: Fokica - 14. decembar 2008 10:55:59(UTC)
Po zakonu porodiljsko bolovanje se otvara najranije 40 a najkasnije 28 dana pre termina.

: eniqma - 14. decembar 2008 10:31:26(UTC)
Pa ne znam tacno, ja mislim da su obavezni da ti otvaraju dok ne udjes u deveti, miskim da pre ne mozes na porodiljsko

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 2.823 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori