|
Amnio sam imala zakaznu u 8h u Betaniji kod dr Belopavlovica Prvo moram da pohvalim dr Draganu Mirovic id DZ kod Dunavskog parka kod koje sam isla po upute i koja mi je rekla da se ne brinem, da je on odlican dr, dala mi recept za Bensedin od 2mg (na zalost sestra nije overila taj recept pa sam se dobro namucila dok nisam nasla apoteku u kojoj su hteli tako da mi ga prodaju jer se on kupuje samo uz overen recept). Rekla mi je da popijem jedan ujutru, i posle intervencije a moze i uvece. Koliko god bila opustena uvek postoji podsvesna nervoza i mogucnost kontrakcije prilikom uboda igle. Takodje mi je rekla da ce oni tamo da mi objasne za lekove koje treba kupiti u slucaju da bude posle nekih komplikacija, ali tamo niko ni rec nije rekao o tome!!! Poucena iskustvom kod geneticara dosla sam 15ak min ranije. Na zalost . Posto je mm bio na putu brat je dosao samnom jer sam znala da necu moci da vozim posle intervencije. Tu su vec bila 2 para i rekli su da se ceka sestra Bogdanka koja treba da uzme upute. Sestru smo cekali do 9.30h! Brat je u medjuvremenu otisao na posao pa smo se dogovorili da ga zovem da ne cami tu. Bilo nas je 10 za amnio, zakazanih u razlicito vreme ali svi smo cekali zajedno. Kad se sestra pojavila rekla je da ulazimo kod nje jedna po jedna da ostavimo upute, bez ikakvog reda. Sestri je potrebno dati uput za RAC, zdravstvenu, izvestaj geneticara. Na uvid potvrdu o krvnoj grupi (ukoliko je rh- onda i potvrdu o antitelima). Mi koji smo rh+ vracamo se u hol na cekanje, a rh- otvaraju istoriju bolesti (prijavljuju se u bolnicu) jer moraju da prime inekciju Rogana posle intervenicje pa je to cisto pro forme da bi se pokrili troskovi te inekcije koja je jako skupa. Naravno ona tu pita jesmo li upoznati sa rizikom intervencije i trazi da se potpisem na formular. Administraciju je zvarsila za pola sata, znaci bilo je oko 10h (nas 10). I mi i dalje cekamo u holu. U medjuvremenu cujemo da dr jos nije stigao na kliniku...ali ja sam u vec zvala brata koji je stigao i kad smo to culi vratio se na posao. Tu smo poceli medjusobno da pricamo i mogu vam reci da je vecina devojaka dosla potpuno neupucena. A saznala sam i da je potrebno da neko dodje sa nama jer on treba tu plodovu vodu da nosi sa drugim uputom i zdravstvenom u Deciju bolnicu! Ali nema potrebe da sedi tu celo pre podne! Oko 11h se pojavio dr i nas su poslali u drugi deo Betanije. Naravno pratnja ostaje u holu, a ja sam brata opet zvala da dodje, za pola sata, po treci put! Ovi muzevi koji su bili to od jutros su se gadno smorili . Posto je proslo vec 4h od kako sam popila Bensedim i on je davno prestao da deluje uzmem da popijem jos jedan i podelim i devojkama okolo koje su vec bile traumirane a nisu znale da ista mogu da popiju, nisu znale ni da mogu da jedu pa sam ja svoju plazmu i smoki podelila okolo (ja sam se spremila, lepo u kesu vodu, plazmu, smoki ali u drugom dolasku brat mi je kupi sendvic pa mi je sve to ostalo i podelila sam ostalima). Dr je poceo da radi oko 11.30h. Devojke su brzo prolazile, otprilike 10min po jednoj intervenici. Ja sam dosla na red oko 12h. Udje se u ordinaciju, skoro do kolena spuste pantalone i gacice da se ne bi uflekale jodom. Legnem na sto i dr prvo gleda na uz polozaj bebe. Rekao mi je da okrenem glavu u suprotnu stranu od monitora. Nekoliko puta je premazivao stomak, verovatno sredstvima za dezinfekciju. Srecom to malo pecka pa sam ubod igle kroz kozu stomaka nisam ni osetila! Jedino sto sam MALO osetila je probilanje kroz misice ili matericu, ne znam. Izvlacenje same plodove vode traje 20tak sekundi. Izvlacenje igle nisam ni osetila. Tu mi je sestra trazila da pogledam (posto sam zazmurila) da vidim spric ukome je plodova voda izvucena iz mene, da potvdim da na etiketi pise moje ime i da vidim da je lepi na moj spric. To je valjda da ne bi bilo sumnje o zameni! Ono sto me je iznenadilo, mada nikada nisam ni razmisljala o tome, je da je plodova voda zute boje kao urin! Sestra me je izbrisala i rekla da se istusiram kod kuce da ne bi jod nagrizao kozu. Dr joj je izdiktirao neke podatke da upise u izvestaj (BDP i gestacijsku starost ploda prema uz). Ona mi je pomogla da sidjem sa stola. Sve pohvale za nju, sestra Bogdanka! Dala mi je izvestaj koji ostaje meni i dala mi kovertu u koju je upakovan spric i rekla da mm nosi to sa uputom i zdravstvenom u Deciju bolnicu! Kad sam izasla napolje, zaista nista nisam osetila. Nikakv bole, nista, mozda samo peckanje od joda sa kojim me je dr dobro okupao. Posto zivim u bliznini brat me je ostavio ispred zgrade i otisao da odnese plodovu vodu. Brzo se javio da je predao i da su mu dali br tel da zovem kroz 3 nedelje kada bi rezultati trebali biti gotovi i da mi treba uput od dr iz DZ da ih preuzmem. Nije mi se nekako islo odmah na tusiranje (bi me je strah) vec sam odmah legla misleci da cu da zaspem posto sam ustala u 6. Posto 2h san nije hteo da oci popila sam jos jedan Bensedin i zaspala kao beba (oko 14h). Probudila sam se kroz 2 sata, istusirala i presvukla. Tackicu od uboda igle sam jedva pronasla! Lezala sam posle ceo dan iz predostroznosti. Da bih unapred sprecila moguce kontrakcije dan ranije sam pocela da piijem tablete magnezijuma koje mogu da ublaze blage kontrakcije. Sve u svemu proslo je odlicno! Danas, drugi dan vec kombinujem lezanje i sedenje, ali osecam se odlicno! A juce sam ceo dan u stomaku osecala da nesto brboce, valjda je malac nemiran i fali mu 25ml plodove vode Sad jos da docekam rezultate, za koje se iskreno nadam da ce biti dobri!
|