Obaveštenja

Icon
Error

: Ljuca - 21. januar 2012 19:25:02(UTC)
Da li je alergija na gluten urodjena?

: alhemicarka - 20. januar 2012 11:19:19(UTC)
Da se nadovezem na Ljucu.
Kako prepoznati alergiju na gluten:

Celijakija je hronična autoimuna bolest koju karakteriše netolerancija organizma na gluten - belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Bolest se najčešće javlja kod dece mlađe od dve godine, u prvih šest meseci po uvođenju cerealija u ishranu.
Tok i simptomi bolesti zavise od starosti deteta. Kod dece mlađe od devet meseci početak bolesti je nagao, dete zaostaje u rastu, prisutni su povraćanje i dijareja, stomačić je nadut. Kod dece starosti između devet i 36 meseci, problemi nastaju postepeno, sa simptomima koji nisu karakteristični samo za celijačnu bolest, što često odlaže vreme do konačne dijagnoze. A kod dece starije od tri godine, bolest je neprimetna, dete neupadljivo zaostaje u rastu, prisutna je anemija, pa čak i rahitis.
Kako se bolest utvrđuje?
Deca sa ovim crevnim oboljenjem ispoljavaju širok spektar simptoma: 70 odsto njih ima dijareju, koja se manifestuje kroz svetle, obilne, brojne penušave stolice neprijatnog mirisa, često sa vidljivim kuglicama masnoće. Povremeno može da se javi zatvor (opstipacija), a stolica je uglavnom blede boje. Osim što imaju slab apetit, kod dece se uobičajeno sreće ispupčen stomak. Pored povraćanja i anemije, ovo oboljenje često prate i mlitavost, letargija, razdražljivost... Simptomi pothranjenosti uključuju gubljenje kalcijuma, mada se promene na kostima mnogo češće sreću kod odraslih koji su oboleli od celijakije. Veliki broj dece je ispod idealne telesne mase, ili pokazuje znake zaostajanja u razvoju. Ograničena iskoristljivost hranljivih materija konačno utiče na ceo organizam.
Kada se bolest javlja?
Prvi simptomi celijakije mogu da se jave nakon uvođenja čvrste (nemlečne) hrane u ishranu bebe - hrane koja sadrži gluten. To se najčešće dešava od navršenih šest meseci, ili kada beba udvostruči telesnu masu od rođenja. Obično se javlja do druge godine života. Prema najnovijim studijama, pre navršene prve godine ne treba uvoditi u ishranu namirnice koje sadrže gluten (pšenica, ovas, ječam i raž).
Ozbiljni poremećaji
Ozbiljni zdravstveni poremećaji nastaju kod obolelih od celijakije zbog nedostatka važnih vitamina. Nedostatak vitamina A izaziva noćno slepilo, utiče na kožu i dovodi do gubitka telesne težine. Nedostatak vitamina D ometa razvoj građe kostiju, uz propratni rahitis. Nedostatak K vitamina smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi, a nedostatak folne kiseline može da doprinese anemiji, koja je veoma karakteristična za celijakiju.
Da li je dijeta jedino rešenje?
Celijačna bolest je sa medicinskog aspekta definisana u svim zemljama sveta kao doživotno oboljenje. Jedina terapija je doživotno sprovođenje striktne bezglutenske dijete. Ishrana po pravilu ne sme da sadrži nijedan molekul glutena. Ovakav pristup u lečenju obezbeđuje zdrav život i potpun oporavak za 95 odsto obolelih.
Zabranjena hrana za osobe sa celijakijom
PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu, pšenične klice, mekinje, pivo, bela kafa, viski kupovni hleb od kukuruznog brašna (uvek sadrži belo brašno), gotove supe, gotova hrana, sosevi, instant krompir suve smokve - beli prah na njima je često brašno, suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, viršli, pašteta - pretežno sadrže brašno.
Mere opreza u kuhinji
Birajte namirnice za koje pouzdano znate da su bez glutena. Sve posuđe koje koristite, a koje je bilo ili moglo biti u kontaktu sa namirnicama koje u sebi sadrže gluten, dobro operite. Dobro operite i radne površine na kojima se mogu nalaziti tragovi proizvoda koji u sebi sadrže gluten. Nemojte koristiti baš nijedan sastojak, posuđe ili alat koji je možda kontaminiran glutenom.
Da li je bezgluteinska dijeta štetna?
Bezglutenska dijeta pogodna je i za decu, i za trudnice, i za dijabetičare. Jedino na šta je neophodno da obratite pažnju jeste da, s obzirom na to da ne smete da unosite pšenicu, ječam, raž i ovas, morate da nadomestite unos biljnih vlakana. Potrudite se zato da jedete dovoljno voća i povrća svaki dan. Treba da obratite pažnju i na to da unesete dovoljno kalcijuma i vitamina, naročito kompleksa B vitamina.
Izvor:zenskisvet.com

: Ljuca - 19. januar 2012 12:59:44(UTC)


http://www.tehnologijahr...icina-glutena-u-kukuruzu

: yoka - 1. jun 2009 10:34:09(UTC)
Lekar koji je utvrdio da moja ćerka ima celijakiju potvrdio mi je da sam ispravno postupila što sam joj dala gluten tek posle 9 meseca. Zahvaljujući tome što sam je dojila do 16 meseca prvi simptomi celijakije su se pojavili tek sa 20 meseci. Kako imamo nasledne predispozicije u porodici to nismo mogli izbeći, ali je sreća što nisam žurila sa uvođenjem glutena jer je moja ćerka u vreme kada je postavljena dijagnoza imala dobro razvijene prehrambene navike i jak organizam, a ja sam bila informisana i nisam lutala od lekara do lekara i slušala nebuloze, već sam insistirala da joj se prvo uradi test na celijakiju. Svim mamama bi preporučila da više gledaju u svoje dete umesto da slušaju savete lekara koji nemaju više od 5 minuta da posvete detetu (čast pojedincima). Ako dete lepo napreduje i zdravo je čemu insistirati na uvođenju glutena, ili bilo koje druge namirnice za koju se pouzdano zna da je jak alergen, što ranije u dečiju ishranu

: marmit - 29. maj 2009 0:49:07(UTC)
Hvala. Kupila sam i Milupin griz, isto pise da je bez glutena i Bebi King, sve one sto su bez glutena. Na nekima bas pise, a na nekima ne, pa pretpostavljam da u tim ima. Odlucila sam da sacekam jos koji mesec, bar do devetog. Ipak je bolje spreciti nego leciti.

: lelly - 28. maj 2009 18:35:04(UTC)
To se i meni dešavalo da izađem zbunjena iz ordinacije (pa kod tih doktora više nisam odlazila). Ali zato imam forum i literaturu pa pogledam to pre nego što donesem odluku, a sad imam i dobrog pedijatra hvala Bogu.
Što se tiče glutena, mnogi doktori kažu da je OK posle 6 meseci, a neki opet tvrde 9 (ja sam se u tvom postu više "uhvatila" za onaj deo o prženoj hrani i kravici nego za gluten).
U našem slučaju čekali smo do posle 9 meseci zbog Bokijevih bronhitisa i sklonosti alergijama, za svaki slučaj, tako nas je dr savetovao. Inače bismo verovatno krenuli sa 6 ili 7 meseci.
U rižolinu nemaš gluten. Pahuljice od kukuruza i pirinča ga ne sadrže. Takođe proso je bez glutena.: marmit - 28. maj 2009 0:45:43(UTC)
Pa da, i ja sam izasla iz ordinacije zbunjenija nego sto sam usla. Bas sam ocekivala od nje da mi objasni, ili bar iznese neko svoje misljenje o glutenu, to ipak nije nimalo naivna stvar. Ona je to precutala. Ali ako je rekla da mogu detetu davati plazmu, to znaci onda da moze i gluten... Mislim da cu ja ipak sacekati sa plazmom. Ima dovoljno tih Milupa i ostalih proizvoda bez glutena. Da ne navlacimo zlo. Da li u rizolinu ima glutena, danas sam videla da je on od 6tog meseca, ali zaboravih da pogledam za gluten?

: lelly - 27. maj 2009 21:22:43(UTC)

Citat:
marmit - 27/5/2009 13:21 Inace, dr je prilicno opustena

Pa ja ne bih rekla da je opuštena, nego da lupa neviđeno i da bi mogla malo da radi na sebi i svojim savetima.

Davati bebi od 6 meseci prženo? Svašta. A i ovaj savet što se tiče davanja kravice nije na mestu. Ako već imate mogućnosti da kupujete adaptirano, onda je to mnogo bolje od kravice.

Izvinjavam se, odlutala sam od teme. 


: yoka - 27. maj 2009 15:40:43(UTC)
Nisi jedina. Meni su u D.zdravlja rekli da detetu dajem kašice od voća sa 4 meseca, gluten posle 6 kao i kravlje mleko, a da je 6 mes. dovoljno da dojim, ev. godinu dana posle "to nije to". Dietolog koji kontroliše moju cerkicu kaže da je sreća što sam joj dala gluten posle 9 meseca i što sam je dojila 16 meseci inače bi posledice mogle da budu komplikovanije. Mi smo danas sasvim dobro, na dijeti smo, a tanko crevo će se oporaviti za 6 mes. do godinu.

Nisu mišljenja lekara podeljena samo oko ishrane, tu je sedenje, hodanje...Sve savete treba saslušati, ali si ti kao majka jedina odgovorna za dete, postupi kako ti misliš i osećaš da je najbolje.

: marmit - 27. maj 2009 15:21:14(UTC)
Ja sam sada potpuno zbunjena. Moj Vuk ima sada 6.5 meseci. Danas sam bila u savetovalistu i pitala za gluten i dr me pogledala kao da sam pala s marsa. Rece da je on vec velik i da slobodno mogu da mu dam proizvode sa glutenom. Ja se jos snebivam. Ne znam sta da radim. Ne bih da budem previse obazriva, a ne bih bas ni da reskiram njegovo zdravlje. S kim god pricam, svi kazu da nisu vodili racuna o tome. Inace, dr je prilicno opustena. Mi smo na Novalac hrani skoro od starta i danas me pitala da li smo jos na Novalacu ili smo presli na kravlje. Kad sam pitala sta jos sem voca i povrca mogu da mu dajem da jede, ona rece sve, moze polako i przeno. Nije mi se to bas svidelo. Ipak cu ja sve polako. Ali, valjda i ona nesto zna. Skroz zbunjujuce!

: yoka - 24. mart 2009 0:20:30(UTC)
Moja beba je prvi put probala gluten, tj. hleb, u 11 mesecu. Živim na selu i uporno su me pravili ludom, kao: kako ću ja odhraniti dete bez leba. Prvi put ka sam pustila da je izvedu u šetnju bez mene baba tetke su je nahranile hlebom. Pošto nije bilo reakcije sutradan i sama sam joj dala malo hleba, pa sutradan griz... i tako sam mislila da moje dete nije alergično na gluten, jer ni posle nedelju dana nisam primetila simptome alargije. NAŽALOST! Posle gotovo godinu dana moja ćerkica je ubrzano počela da gubi na težini, za dva meseca izgubila je dva i po kilograma. Dijagnoza je celijakija. Nisam znala da gluten polako oštećuje tanko crevo i da je potrebno često pola godine i više da se ispolje prvi simptomi. Prešli smo na ishranu bez glutena i poboljšanje je bilo brzo vidljivo. Iako je se predispozicije za celijakiju nasleđuju pitam se šta bi bilo da sam bila bezobraznija i drskim babetinama skresala u lice kada sam saznala šta su uradile? Sada sam opet trudna i znam kakav stav ću zauzeti ako se opet nađem u istoj situaciji.

: sandra78 - 30. novembar 2008 21:59:33(UTC)
Citat:
Maja-belgija - 30/11/2008 13:17

kod nas sandrice daje se od sest meseca zato sto je bitna za bebin razvoj hihihihihihihihihi i mi je jedemo na velikooooo mi smo dobili zeleno svetlo za gluten od osam meseci i jedvaj cekamo da pocnemo icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol
a beba kad pije adaptirano mleko mora da pije voda ipak u voda ima kalcium ko je bitan za decji kosti ovde se daje voda i kad beba sisa nemozes naravno u letno vreme da ostavis bebu zedna hihihihihi to mi je bas smesno icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol a kim za grcici kako da kuvaju mame sa mleko hihihihihihihihihi
a sandra ako imas problem za adaptirano mleko ima antialergisko mleko i klara je imala problem a dokazano je da svaka beba do sest meseci moze da javi alergija na kravje proteine al to nema veze sa gluten


Ja stvarno nisam cula da u vodi ima toliko kalcijuma da se preporucuje zbog kosiju!!!! icon_eek icon_eek icon_eek icon_eek
To nigde stvarno nisam procitala!!! hi,hi,hi,hi,hi Ti si to nesto pomesala!
Uz adaptirano mleko ide voda jer je prilicno gusto i voda je neophodna kao dodatak!
Ali kod iskljucivog dojenja se voda ne daje,dokazano!!! Majcino mleko ima vise faza pri lucenju iz dojke,takozvano prvo mleko koje prvo ide iz dojke koje sadrzi mnogo vode bas da bi zadovoljilo potrebu za tecnoscu.Drugo mleko-takozvano koje nastavlja da se luci posle prvog je puno korisnih masnoca za bebin razvoj jako znacajno! U letnjim mesecima se moze ponuditi voda ali ne mora,moja beba recimo nije htela da cuje za vodu,a bili smo dojena beba na 40 stepeni i nije bila zedna!
Nama je lekar zabranio sve sto moze da izazove alergiju medju ostalima, jaja i gluten.Mleko naravno nema veze sa glutenom!
Mi pijemo sada kao dodatak dojenju Aptamil za alergije,njavise za pripremu kasica!
Kim je mislim prevazidjen,bar tako su meni rekli lekari!
A kakav problem je imala Klara sa mlekom??? Mi smo imali ceste stolice! Creva joj je skoz iziritiralo,kakila je non-stop!
Pa nam je zato zabranio i gluten,da se ne bi opet creva ostetila kao od mleka i da nesto ne isprovocira ... daleko bilo

Hvala Lilly na savetima za ishranu,samo mi ne smemo da dajemo ni mlevne proizvode! Tako da nam to suzava izbor.A tako bih dala gluten,uh,uh.jedva cekam taj gluten...

: lelly - 30. novembar 2008 16:06:50(UTC)
Sandra osim Milupa kukuruznih i pirinčanih pahuljica, imaš i Sunval proso-jabuka pahuljice. Boško ih obožava. Probajte, super su za večeru. Proso je takođe bez glutena. Sada planiram da kupim proso u prodavnici zdrave hrane pa da mu kuvam. Možeš i palentu, pa dodaš preko adaptirano mleko ili jogurt ako ste uveli ili pavlaku... Jeste nezgodno što do godinu dana ne možete gluten, pa nemate neku raznovrsnu ishranu za večeru, ali u svakom slučaju kao što si sama rekla do godinu dana, mleko je hrana, sve ostalo dohrana. Pozz

: Maja-belgija - 30. novembar 2008 15:17:16(UTC)
kod nas sandrice daje se od sest meseca zato sto je bitna za bebin razvoj hihihihihihihihihi i mi je jedemo na velikooooo mi smo dobili zeleno svetlo za gluten od osam meseci i jedvaj cekamo da pocnemo icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol
a beba kad pije adaptirano mleko mora da pije voda ipak u voda ima kalcium ko je bitan za decji kosti ovde se daje voda i kad beba sisa nemozes naravno u letno vreme da ostavis bebu zedna hihihihihi to mi je bas smesno icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol a kim za grcici kako da kuvaju mame sa mleko hihihihihihihihihi
a sandra ako imas problem za adaptirano mleko ima antialergisko mleko i klara je imala problem a dokazano je da svaka beba do sest meseci moze da javi alergija na kravje proteine al to nema veze sa gluten

: sandra78 - 30. novembar 2008 15:02:47(UTC)
Zaista od jedne opaske sa moje strane da je rano za meso ispade sve ovo. A zaista je bila dobronamerna opaska od srca! zaljubljen Nikako osuda! Nikako... Bezveze! Ne volim raspravke!

Sisanje i hranjenje -da pojasnim. SZO predlaze iskljucivo dojenje do 6meseci. A to znaci iskljucivo, ne ni voda! Al to je za drugu temu vec! A kod koriscenja adaptiranog mleka postoje mala odstupanja!
Svi mi zaboravljamo sledece:-MLEKO JE DO GODINU DANA HRANA A SVE OSTALO JE DOHRANA!

Majo za ribu ja kako znam daje se tek sa godinu jer je veliki alergen!

Da se vratimo na gluten,meni je vec pominjani profesorruganje ruganje (zbog nase lose reakcije na adapt.mleko) zabranio gluten do godinu dana,ja vec sad ne znam sta cu da dam bebi da jede! Vec ludim hmm hmm
Sta za veceru :?: :?:
Veliki kiss drugaricama iz rasprave cvecko cvecko cvecko

: lelly - 29. novembar 2008 21:16:55(UTC)
majo nama je doktor iz nekih medicinskih razloga, zbog bronhiolitisa koji nas je cimao baš rekao da krenemo od 9, inače može ranije, samo ti opušteno.

: Maja-belgija - 29. novembar 2008 20:53:44(UTC)
bravo bravo bravo bravo lelly draga
a nama su rekli od osam meseci da pocnemo hmm hmm hmm hmm neznam neznam neznam neznam al ipak poslusacu pedijatar

: lelly - 29. novembar 2008 19:22:47(UTC)

Hmmmm, ajde žene nećemo da se gađamo ovde profesorima fakulteta icon_lol i gledamo čiji je bolji. Svi pričaju različite priče i svi rade drugačije, a na nama je da se odlučimo kako ćemo i šta ćemo sa našim bebama, svaka sa svojom. Meni je forum dragoceno mesto za skupljanje informacija, ali ipak sam ja ta koja na kraju donese odluku kada ću i šta da uradim. 

Ima beba koje dobiju strašne grčeve kad im se uvodi čvrsta hrana, pa onda mame to malo odlože,a ima i onih koje to super podnose čak i sa 3 meseca. Ja sam uvek negde za zlatnu sredinu, a osluškujem i svoje dete, vidim da li mu neka namirnica odgovara ili ne, kako reaguje na šta. Mnoge mame daju kravlje mleko već sa 4 ili 5 meseci, pa šta ja da im radim što ne mislim da tako treba. A s druge strane, evo pre par dana kad sam gledala na hrvatskom portalu Roda, tamo su sve tablice uvođenja ishrane drugačije, sve se daje dosta kasnije, npr.blitva se daje tek od godinu dana, spanać od 11 meseci.

Da se vratim na temu o glutenu, mi imamo dozvolu pedijatra za to tek od 9 meseci i pravo da vam kažem jedva čekam da malo obogatimo ovaj naš meni :)


: Maja-belgija - 29. novembar 2008 16:37:55(UTC)
draga sandra a sto ako beba nesisa?????moja klara je sisala samo mesec dana!!!!i da je sisala sest meseca kakvo veze ima sisanje sa hranenje??? neznam neznam neznam svuda pise da beba treba da se nauci na cvrsta hrana do sest meseca a dok navikne neli treba da proba vise stvare????i niko ne potcenuje strucnjaci u beograd,skopje,podgorica il bilo gde al sta treba da ih vodimo dole kod nas na lekar neznam i na kraj kraeva ima veze sta mi zivimo ovde a vi dole prvo klima je razlicita razlicni su navike i razlicno se hrane ljudi evo na primer kod nas u belgii klima je dosta vlazna i na 25 stepena beba su gole one nepodnose vrucina jedu skampe,lignje krvav biftek i zivo meleno meso svaki dan a to kod nas se nejede svaki dan jel da???beba kad se rodi njen pupcic je hermeticki zatvoren i moze da se kupa cela u voda hihihihihii ipak ima neke razlike jer u beogradu vi dajete deca da jedu riba od sest meseci?ovde da i to sa voce zamisli znaci sve je razlicito a mi moramo da se prilagodimo na taj nacin.....znaci dal neko daje meso il ne nije pricina bilo ko da se osucuje jer svuda je razlicito kako sto su razliciti jezici i kultura.....

: simona78 - 29. novembar 2008 14:44:45(UTC)
Od jednog obicnog i naivnog pitanja ovo se pretvori u raspravu u kojoj ja ne zelim da ucestvujem jer je potpuno besmislena. Samo hocu da kazem da ne zelim da mi se pripisuju rijeci koje ja nijesam napisala, a to se odnosi na ovo sto Sandra kaze da mi potcjenjujemo domace strucnjake. Otkud tebi takva ideja i , na kraju, pravo da generalizujes stvari i mene svrstavas u tu grupu? Jos jednom isticem, ja svoje dijete hranim po savjetima svog dr u gradu i zemlji u kojoj zivim (nema apsolutno nikakve veze je li inostranstvo u pitanju ili ne), bilo bi apsurno da slusam dr iz Beograda, a dijete vodim na kontrole kod dr u Berlinu buljavko buljavko buljavko buljavko buljavko

Toliko od mene i pozdrav caos

: sandra78 - 29. novembar 2008 14:21:44(UTC)
Drage mame,ja takodje slusam savete iskusnih lekara,konkretno profesor Radlovic,profesor medicinskog fakuleta,po struci pedijatar-gastroenterolog,vrh, nema iznad kod nas u zemlji! Tako da prepricavam njegove reci.
Ne sumnjam da je tako vama rekao vas lekar ali mi jedino nije jasno zasto podvlacite -kod nas u inostranstvu.
Pa ne zivite na dugom kraju sveta, nego vrlo blizu nas, pa shodno tome ne jedete totalno drugaciju hranu. A i cini mi se da svi vi iz inostranstva podcenjujete nase strucnjake! icon_eek icon_eek icon_eek Sto sam imala mnogo puta prilike da cujem!
I moje dete jede meso naravno,al ne od 5 meseci!!!!! I takodje sam uvela prvo povrce,pa voce pa povrce i meso ali pre svega toga zitarice jer su blage,ne izazivaju alergije i pripremaju digestivni trakt za varenje ostale hrane.Tako profesori nasih fakulteta savetuju!
Naravno da treba pogledati kutiju,jer sve osim pirinca i kukuruza ima gluten a ozbiljne firme firme ne bi smele da naprave propust i da na kutiji koja sadrzi gluten napisu da je bez glutena. Takav propust se skupo kaznjava.Ja sam tako kapirala pitanje!!!

I jos nesto mi pade na pamet, zar Svetska Zdravstvena Organizacija ne savetuje iskljucivo dojenje do 6meseci,zar ti tamo lekari i profesori ne prihvataju savete te organizacije?????

Veliki poljubac :-*

: Maja-belgija - 29. novembar 2008 13:15:24(UTC)
Citat:
sandra78 - 29/11/2008 09:05

Mislim da si malo poranila sa mesom!!!! icon_eek icon_eek Nema potrebe tako rano,bas je rano.Treba isprobati dosta vrsta voca i povrca pa tek preci na meso sa 7 po nekim strucnjacima i kasnije. Ali kako god...moja sugestija tebi. Cak si prvo uvela meso pa zitarice planiras ,obrnuto bi trebalo. Ali ne zameri mi,suregisem samo... neznam Posavetuj se sa lekarima,a i tu ih ima raznih...ali meso tako rano,ne,ne...
Mislim da ne treba da brines za natpisa na kutiji,pirincani i kukuruzni griz nemaju gluten!


draga sandra mi sta zivimo u inostranstvo prvo imamo razliciti jelovnik......ovde dete pocinje da jede prvo povrce pa voce pa povrce i meso pa zitarice!!!!!ja kad sam bila kod moj pedijatar koj je profesor na fakultetu u briselu rekla mi je da sa petipol meseci mogu da dam klari meso znaci ona je strucnjak.....pa moje dete jede meso i nista i nefali icon_lol icon_lol icon_lol
a zitarice tek sad uveli smo jer ipak tako je ovde.....i treba se brinuti sta pise na kutije zato sto u inostranstvo i te kako imaju neke zitarice gluten

pozdrav caos

: simona78 - 29. novembar 2008 13:03:33(UTC)
Sandra, hvala na sugestiji, ali naravno da radim po savjetima dr, nijesam odlijepila da dajem djetetu hranu na svoju ruku.

Inace, zivim u Njemackoj i radim sve onako kako ovdje savjetuju, postepeno i ovim redosledom - povrce, povrce i meso, zitarice i mljecne kasice, pa voce! To sto su "strucnjaci" svuda razlicitog misljenja, to je posebna prica! Ja mislim da radim ispravno ako se drzim pravila koja vaze u zemlji u kojoj zivim, jer dijetetov razvoj tu i prate!

: sandra78 - 29. novembar 2008 11:05:20(UTC)
Mislim da si malo poranila sa mesom!!!! icon_eek icon_eek Nema potrebe tako rano,bas je rano.Treba isprobati dosta vrsta voca i povrca pa tek preci na meso sa 7 po nekim strucnjacima i kasnije. Ali kako god...moja sugestija tebi. Cak si prvo uvela meso pa zitarice planiras ,obrnuto bi trebalo. Ali ne zameri mi,suregisem samo... neznam Posavetuj se sa lekarima,a i tu ih ima raznih...ali meso tako rano,ne,ne...
Mislim da ne treba da brines za natpisa na kutiji,pirincani i kukuruzni griz nemaju gluten!

: simona78 - 29. novembar 2008 10:49:04(UTC)
Petra, valjda nece biti nekih reakcija!

Mi evo sa 5 mj. i 10 dana imamo jedan nemljecni obrok u doba rucka, a to je povrce i povrce-meso (2-3 puta sedmicno).

Sljedece sto planiramo za nekih 10-ak dana je polako uvodjenje zitarica. Htjela sam prvo dati griz, kupila sam Hipp-ov koji se priprema sa vodom i pise da je bez glutena, ima li neko iskustva sa istim? Valjda ne treba da brinem kad pise da nema glutena :?

: Petra* - 29. novembar 2008 3:05:35(UTC)
Ja sam Leonu dala pre neke 3 nedelje prvu kasicu koja ima gluten. Juce i danas je jeo opet... Prvi put nisam ni primetila da pise da ima glutena doomed ! Ali nisam se toliko uzrujala oko toga, medjutim sad kad sam procitala OVO! Sad mi neka frka :| !

: DannyG - 9. novembar 2008 20:51:21(UTC)
Pozdrav svima. Mi smo probali psenicne pahuljice sa 8 meseci i posto smo tih dana ucestalo bljuckali, napravili smo pauzu od 3 nedelje. Sada smo ponovo na probi istih i 3. dan sam primetila crvene pecate na ledjima moje bebe. Napominjem da taj dan nije jela nista novo od hrane sem psenice. Da li bi ovo mogla biti alergija na gluten? Kada sam dr nutricionisti iz dz pomenula nase prvo probanje i bljuckanje pitala me je da li neko u porodici ima astmu. Zasto? Napominjem da mi rodjeni brat boluje od astme koja je dijagnostifikovana pre par godina

: Medvedic - 16. oktobar 2008 15:34:28(UTC)
Da vam pravo kazem,ima puuuno zena koje nikada nisu ni cule za gluten,tj ono sto on moze da prouzrokuje...Bas skoro sam pricala sa drugaricom (vrlo obrazovanom),i priupitah je da l daje malom kase sa glutenom (ima bebu od 8 meseci,takodje),kad ona rece "nemam pojma,cek da vidim sta pise"... icon_eek Tako da ima svega i cesto pozelim da ni sama nisam toliko upucena.... :|

Inace,mi smo ipak poceli sa glutenom pre tri nedelje i sve je ok.... :)

: Selena2 - 16. oktobar 2008 9:49:52(UTC)
sada sam pogledala sta pise na onim kasicama koje sam davala Sofi.na nekima pise da sadrzi gluten.pocela sam da joj dajem te kasice jos pre mesec dana!hvala bogu pa joj nista nije!iskreno receno,meni ovde niko nije ni rekao da pazim da joj ne dajem gluten!

: lelly - 15. oktobar 2008 15:06:14(UTC)
Mi smo juče bili na kontroli zbog bronhiolitisa, koji srećom prolazi i doktor nam rekao da treba da pripazimo jer je Boško očigledno sklon alergijskim reakcijama, pa da preduzmemo mere predostrožnosti za "ne daj Bože". I taj bronhiolitis koji je dobio je verovatno posledica neke alergijske reakcije pa još u kombinaciji sa nekim virusom i nastade nam čitav haos. Njegov savet je da gluten izbegavamo do punih devet meseci. Ja sam planirala ranije, negde oko 7 ili 8, ali sada mislim da ću odložiti i postupiti po savetu pedijatra. Mislim da je bolje sprečiti nego lečiti, a ima vremena i za gluten.

: Medvedic - 12. septembar 2008 19:59:58(UTC)
Ja sam htela sa 7,5 najkasnije,al definitivno cu ipak popricekati bar do 8,sto znaci,jos mesec dana...Vidim da su mnoge bebanice probale i ranije,al za svaki slucaj.......

: Milica81 - 8. septembar 2008 17:17:20(UTC)
Sad sam se vracala na prethodne strane ove teme i nadjoh savjet za moj slucaj - mogu mu dati gluten od 10 mjeseci... Sta mislite?

: lelly - 8. septembar 2008 17:14:02(UTC)
Joj, Milice, mislim da ti je ovo pitanje najbolje da postaviš pedijatru. Eventualno da se konsultuješ sa nekom od naših forumskih doktorki, ali ipak pitaj ti pedijatra kod koga ideš. Što je sigurno, sigurno je.

: Milica81 - 8. septembar 2008 16:59:13(UTC)
Kad mogu ja dati Luki s obzirom da imamo celijakiju u prvom koljenu?
Napominjem da moramo to uraditi prije godinu dana zbog vrtica.
I kako da mu uvedem gluten, sta da mu dam od hrane?

: zvjezdica - 23. jun 2008 8:08:18(UTC)
uh znala sam da je gluten strasan ali ovoliko uh.basd sam se prepala.mi necemo gluten do puni sest.ne ne ne.

: Milica81 - 6. maj 2008 13:45:00(UTC)
MI cemo cekati godinicu....

: kaja - 30. april 2008 18:27:46(UTC)

Citat:
ruki - 30/4/2008 16:40 ja sam juce kupila milupinu kasicu sa GLUTENOM na kutiji ne pise da sadrzi gluten , ja pitala u apoteci kazu verovatno nema icon_rolleyes ali na internetu sam nasla sastav ''Najbolje žitarice (pšenični griz, pirinčano brašno) i voće u prahu (jabuka, banana, kruška, narandža) obogaćeno vitaminima sa adaptiranom mlečnom formulom bez dodatka šećera za odojčad od šestog meseca. Bez konzervansa, veštačkih boja i aroma. Sadrži gluten.'' ja sam joj vec dala jutros , ali sad neznam da li da nastavim ili ne ? sta da radim???

Ako se ne osećaš fino dok je time hraniš ili si zabrinuta, odloži to u špajz! Neće joj ništa biti. Priča o glutenu postoji zarad: ne daj Bože! Jer, bolje sprečiti...
To ti je moj savet. Ja bih tako. Kad TI budeš spremna, daj joj gluten. caos


: ruki - 30. april 2008 12:40:21(UTC)
ja sam juce kupila milupinu kasicu sa GLUTENOM
na kutiji ne pise da sadrzi gluten , ja pitala u apoteci kazu verovatno nema icon_rolleyes
ali na internetu sam nasla sastav

''Najbolje žitarice (pšenični griz, pirinčano brašno) i voće u prahu (jabuka, banana, kruška, narandža) obogaćeno vitaminima sa adaptiranom mlečnom formulom bez dodatka šećera za odojčad od šestog meseca. Bez konzervansa, veštačkih boja i aroma. Sadrži gluten.''

ja sam joj vec dala jutros , ali sad neznam da li da nastavim ili ne ?
sta da radim???

: Ceca25 - 24. april 2008 11:14:01(UTC)
Hvala Srcka!
[url=http://www.TickerFactory.com/

[/url]

: Srcka - 24. april 2008 10:58:55(UTC)
Ceco, vrati se par stranica i procitaj ko je kada uveo gluten, mi smo sa punih 8 meseci.
Hleb sadrzi gluten i jos je rano sa tim kasicama.

: Ceca25 - 24. april 2008 9:20:14(UTC)
devojke, nemojte se puno opterecivati time. Retko koje dete ima alrgiju na gluten.
Videla sam da neke sunval kasice imaju u sebi i tost. Kada smeju da se jedu te kasice? Jel i u tostu ima glutena?
[url=http://www.TickerFactory.com/

[/url]

: Milica81 - 17. april 2008 14:29:58(UTC)
Drzim svima palceve da vas to zaobidje.... Mislim celijakija je stvarno strasna bolest. U Crnoj Gori prije 24 godine, kad je moja sestra ko beba od 8 mjeseci oboljela, niko nije znao o cemu je rijec.
Jedva su joj uspostavili dijagnozu. I danas je na dijeti....

: Cvetic - 15. april 2008 22:48:31(UTC)
E Beclijka simptomi pod 2 nastupaju polako i podmuklo.Obicno za mesec dva od davanja glutena pocinje haos. Ali kao i u svemu ostalom, individualno je.
Ne zaboravite da nije bas tako cesto i ne mislite odmah na najgore. Ako beba lepo napreduje i nakon mesec dana od davanja glutena i ne primetite neku dramu ,onda je ok.
Mi malo po malo vec 3 nedelje krckamo po nesto od psenice i do sada je ok. Sa punih 8 planiram uveliko da uvodim gluten. Nemamo u porodici, mogu vec sad al cu polako.

: Beclijka - 15. april 2008 18:29:23(UTC)
Ko o cemu, ja o Glutenu upomoc
Juce smo probali kasicu Hipp-ovu sa bananom, jabukom i keksom i nije za sada bilo znacajnije promene u stolici, tj kao prosli put.
U medjuvremenu smo bili i kod pedijatra na kontroli dr kaze da je ok, i da mogu da joj ga dajem sto cu i da radim, tj jos malo cu da sacekam.

: elena i branko - 10. april 2008 12:59:58(UTC)
E verovatno, ja sam stvarno nova u spremanju hrane tako da ucim od svih Vas. I redovno citam i pratim sta ima novo. A dosta stvari sam naucila odavde. Za sve sto ne znam pitam.

: Cvetic - 10. april 2008 12:32:01(UTC)
Ako pise onda sadrzi, verovatno u obliku modificiranog skroba ili nekog drugog dodatka.

: elena i branko - 10. april 2008 12:22:17(UTC)

Citat:
Cvetic - 7/4/2008 06:04
Citat:
elena i branko - 6/4/2008 15:00 MI SMO PROBALI HIPP-OVU KASICU OD INTEGRALNOG PITINCA SA JABUKOM I BANANAOM, SADRZI GLUTEN, NA TEGLICI PISE OD 5 MESECA. MI U PORODICI NEMAMO ALERGIJE TAKO DA MISLIM DA MU JE VREME DA POLAKO POCINJE SVE DA PROBA.
Pirinac ne sadrzi gluten neznam , zasto bi ova kasica sadrzila gluten?

 

NE ZNAM CVETIC, LEPO PISE NA TEGLICI DA SADRZI GLUTEN I MENI JE BILO CUDNO.  SADA SAM SE STVARNO hmm hmm hmm hmm hmm


: Beclijka - 9. april 2008 18:57:30(UTC)
Mene je nesto strah,jer sam dala Milici koricu hleba i od sutradan je imala neke promene u stolici.
Mislim da nema ni jedan od tih klasicnih simptoma koji si ti Cvetic opisala, jedino sto je stolica drugacija, meksa je, ali nije proliv.
Stomacic je normalan, mek, nije naduven, ona je aktivna, vesela, mislim po njoj nista novo ne primecujem.

E, sada muce je jaaako zubici ovih dana, tako da je mozda i od toga.Zvali smo nasu pedijatricu, ali razgovarali smo sa njenom asistentkinjom koja nam je po opisanoj situaciji objasnila da bi to pre mogao da bude virus koji nas je namucio jer smo tek pre par dana prestali konacno da kasljemo i da se borimo sa slajmom, hvala Bogu.

Da li simptomi koje si navela pod drugom tackom nastupaju odmah ili posle odredjenog vremenskog perioda?

: Cvetic - 7. april 2008 2:04:16(UTC)
Citat:
elena i branko - 6/4/2008 15:00

MI SMO PROBALI HIPP-OVU KASICU OD INTEGRALNOG PITINCA SA JABUKOM I BANANAOM, SADRZI GLUTEN, NA TEGLICI PISE OD 5 MESECA.
MI U PORODICI NEMAMO ALERGIJE TAKO DA MISLIM DA MU JE VREME DA POLAKO POCINJE SVE DA PROBA.


Pirinac ne sadrzi gluten neznam , zasto bi ova kasica sadrzila gluten?

: Cvetic - 7. april 2008 2:02:43(UTC)
Postoje dva tipa reakcije na gluten:

1.Alergija-klasika, koprivnjaca, ekcem, otok lica ili koze gde je nastao kontakt sa alergenom,tesko disanje. Ova reakcija nastaje najkasnije nekoliko sati nakon unosa glutena.

2.Celijakija ili glutenska enteropatija-podmukla bolest, najcesce se javlja od 6-24 meseca. Dete odjednom pocinje da kaki nesvarenu hranu vise puta na dan, taj proliv ne reaguje na standardnu terapiju za proliv, stomak biva napet, nadut, koza poprima nezdravu pepeljastu boju, i od vesele bebe, dete postane placljivo, lose spava, nema apetit ,gubi se tonus misica i postaje neaktivno, mlitavo, ne dobija na tezini,kosa opada... Nije tako dramaticno ko alergija ali ipak pazljiv roditelj ce itekako primetiti da nesto ne stima.

Tako da mislim da nema nikog ovde da ima razloga za brigu ali ako imalo sumnjate ,pravac pedijatar.
Ne postoji nacin da se ova bolest spreci, nazalost.Bebe kojima je gluten uveden (griz, plazma, brasno)pre navrsenih punih 6 meseci su u duplo vecoj opasnosti da razviju celijakiju , ali ipak ,kod neke dece i pored cekanja i do godine, ipak dodje do simptoma.

: MISEL - 6. april 2008 17:43:16(UTC)
Mi smo juce probali gluten u nestle mlecnoj kasici sa zitaricama i luka je sve smazao ;]

: elena i branko - 6. april 2008 17:00:23(UTC)
MI SMO PROBALI HIPP-OVU KASICU OD INTEGRALNOG PITINCA SA JABUKOM I BANANAOM, SADRZI GLUTEN, NA TEGLICI PISE OD 5 MESECA.
MI U PORODICI NEMAMO ALERGIJE TAKO DA MISLIM DA MU JE VREME DA POLAKO POCINJE SVE DA PROBA.

: vojnovici - 31. mart 2008 12:26:22(UTC)
Kasica sa glutenom, koricu hleba, plazma

: Srcka - 31. mart 2008 7:21:36(UTC)
Beclijka, i mi smo novi za gluten, mogu da ti kazem da smo probali prvo plazmu , a mozes i koricu hleba, mislim da je to najbezbednije

: Beclijka - 30. mart 2008 19:45:45(UTC)
Hocete li da mi objasnite kako najlakse da isprobam gluten?
Nama je vreme da ga probamo, a ja sve odlazem ni sama ne znam zasto.Sve iscitavam, ali opet nisam sigurna.

: Milica81 - 13. mart 2008 19:16:25(UTC)
Ne znam dr. mi je sinoc na kontroli rekla da sa glutenom treba cekati do 7 mjeseci, a u porodicama gdje ima alergija i do 12.

: Srcka - 13. mart 2008 13:07:01(UTC)
Citat:
Cvetic - 13/1/2008 03:13


Zar Plazma ne sadrzi i med???Ili sam ja zaboravila. icon_eekI ja se pitam hmm hmm Eva je napunila 8. meseci i za sada od zitarica jede samo pirinac i kukuruz, ali htela bih uvesti gluten? Npr. plazmu mlevenu za pocetak jer je najlakse kombinovati sa svim i svacim, mislim na voce i bude sigurno mljac. Ali sam procitala na svim pakovanjima plazme da sadrzi med buljavko buljavko buljavko Tako da neznam sta da radim, isto tako i Medolino hmm

: vojnovici - 12. mart 2008 10:39:16(UTC)
Mi smo probali kasicu sa glutenom, u nedelju, nema nikakve reakcije. Pa sad valjda nece ni da bude??? Jel prosla opasnost, sta vi kazete???

: Milica81 - 11. mart 2008 8:57:11(UTC)
Hvala vam na savjetima !!!!!!!
Trudicu se do 6 mjeseci da produzim samo mlijeko, a ako dr bude za kasice, onda cu te kao ti piljari...

: nejla - 5. mart 2008 7:32:33(UTC)
A Hipp ima i pirinac sam, mislim da je odlican za pocetak. Priprema se sa vodom i bez glutena je. Ja sad Nejli dajem razno voce primpremljenu sa tim pirincem i ukusno je,a i sito

: piljari - 5. mart 2008 6:35:44(UTC)
Milice j sam Andriji uzela Hipp-ovu kasicu od 4-og meseca sa pirincom ,jabukom i komoracom bez glutena mislim da su sve te kasice bez glutena

: Cvetic - 5. mart 2008 1:43:04(UTC)
Draga Milice vi imate glutensku enteropatiju u prvom kolenu i u pravu si da do 6 meseci idealno nista a u sedmom polako i cekati po dva tri dana nakon davanja nove namirnice.
Gluten u vasem slucaju ne minimum 9 meseci, idealno godina. Samo treba veoma dobro da pazis jer je gluten svuda oko nas.
Najbolje je da se posavetujes sa pedijatrom i nutricionistom. Srecno!

: Milica81 - 4. mart 2008 9:29:39(UTC)
Meni je dr rekla da bi trebali Luki od petog mjeseca da uvodimo kasice - npr. rizolino.
Ali ja se brinem jer je moja sestra kao beba dobila celijakiju, alergiju na gluten, jedva se izvukla. Pored toga ja imam polensku kijavicu, imala sam kao mala ekcem, ukratko imamo puno alergija u porodici.
U knjigama sam nasla da djeci koja imaju genetsku sklonost ka alergijama ne treba davati nista osim mlijeka do 6 mjeseci, a do godinu dana niposto zitarice koje sadrze gluten.
Pa me interesuje je li ko imao slican problem, i kada ste bebama pocele davati kasice?
Thanx!

: Magija - 22. januar 2008 19:13:25(UTC)

Pa jeste Julija, Lea je jakoooooooooo velikaaaaaaa!!! Sigurno joj vec spremas miraz!ruganje ruganje

HM... more kad malo bolje porazmislim uskoro cu i ja na taj "srpski jelovnik" bas lomim glavu sta ce sutra jesti..uzid uzid   Ne znam vise ni kako ni sta da spremam! Srecom, uvek ima hipp, nestle...srbenda

Ma lepo kaze ta moja drugarica, pa ja ne mogu da kuvam u 100 serpe! Eto bar je u necemu razumem... ponekad...icon_lol


: Julija SG - 16. januar 2008 22:33:30(UTC)
Pa stvarno Magija, ja ne znam sto ti bebi od 7 mijeseci jos uvijek dajes kasice?! ruganje ruganje ruganje Predji vec jednom na "srpski jelovnik"! icon_lol

Stvarno nisu normalni, ali takvih primjera izgleda imamo svi oko nas. A i meni su isto rekli, da se manem interneta i knjiga, jer kao pretjerujem sa tom ishranom, ona je vec velika. galamdzija Ma neka rade kako hoce, ja znam kako cu sa svojom bebom. caos

: Magija - 16. januar 2008 8:35:16(UTC)

Julia, bas mi je zao sto postoji povecan rizik od alergije jer verujem da ti je tesko. Na sve moras da mislis.

Mene nervira kad me pitaju zasto joj ne dajem sve da jede, pa vec je velika. Ja kazem zato. A onda moja sestra od tetke, ajde bre molim te ja sam ocuvala dete bez interneta i evo ga ziv i zdrav, jak ko grom, ima 10 godina i sta mu fali...A sa 3 meseca je jeo corbicu od pasulja.icon_eek

Kad mi tako nesto kazu, jednostavno ne znam kuda vodi dalja rasprava. Ne zelim da se svadjam sa njima, a i kako da joj kazem pa ne fali mu sada mozda ce mu faliti sa 30 ili 40 god....

Jednostavno svi iz moje okoline misle da cuvam dete pod stakleno zvono jer mu nisam jos dala pasulj, prasetinu isl.

Ne znam, jednostavno uhvati me ponekad nervoza kao za ovu malu sto jede plazmu. Ili sad kad sam bila posle ng kod drugarice koja se porodila istog dana kad i ja pa se vidimo ponekad,jer smo daleko..

I ajde kao ponecu joj mali paketic. Kupim par kasica, sokica, igracku i tako...

Ulazim u kucu i vidim malu sedi na kauc i grize nesto. Kad maqlo bolje zagledam neki k0olac...

Kaze drugarica sto da joj ne dam jafu da se zanima.hmm   Pa bolje joj daj koru hleba, a ona ce pa moze da se zagrcne a jafa je meka.ok, sestro, a sto kvari zube pod br 1 nema veze? Odgovor joj je bio, pa koje zube ima samo donja 2!

I tako dam joj ja paketic i moja drugarica vice aaa pa mi kasice ne jedemo. Mi smo veliki jedemo sa mamom i tatom. Nije valjda da jos jedete kasice? more navikavaj  dete na srpski jelovnik.kreten


: Julija SG - 15. januar 2008 21:02:49(UTC)
Ni ja to ne razumijem Magija! Sto ti kazes, kao da ce im kasicica pobjeci!

Ja sam Lei dohranu uvela sa punih 6 mijeseci. Posto ja imam gomilu alergija, a vrlo lako je moguce, da ona naslijedi neku od mene, po preporuci naseg pedijatra, ona je pila HA formulu i nista drugo do punih 6 mijeseci. Imali smo i specijalan plan ishrane, kako se sta uvodi bebama, kod kojih postoji rizik za alergije. E a od kako je napunila 4 mijeseca, sam redovno slusala, "pa sto je ne dajes kasice"? Treba da se navikava, nece htjeti da jede kasnije i bla bla bla razne gluposti! I dzaba sam im objasnjavala sto i kako, oni i dalje po svome. galamdzija E sad Lea vec uveliko klopa, ali sad sve cesce cujem pitanje, zasto je jos uvijek na formuli! Ona je vec velika i moze da pije kravlje mlijeko! Sad me sa tim nerviraju, ali sam vec i oguglala na te gluposti. Namjerno im kazem, kako cu ja njoj do 2 godine davati formulu, pa nek misle sta hoce. Nemaju ni jedan pametan argument, zasto bi trebala da joj dajem kravlje mlijeko, osim onog standardnog pa tolika djeca su na tome odrasla. Citav zivot ce da pije kravlje mlijeko, niko od nas nije ostao na formuli! Stvarno bi ih nekad sve poguzi za njihove "pametne" savjete!

: Magija - 15. januar 2008 19:14:53(UTC)

Moja drugarica je svojoj devojcici od 2 meseca uvela plazmu i mleko.icon_eek

Znaci ne zeli ni da cuje sta imam da joj kazem. OK!

Meni je samo nejasno sta te mame misle pa uvode dohranu tako rano??? Beba od 2 meseca eeeeeej!!!

Besna sam jer mi je zao te bebe koja lezi i nema pojma ni usta da otvori na kasicicu, a majka joj ubacuje plazmu i mleko u usta.poguzi

Jel zna mozda neko zasto majke to rade? Misle da im cine dobro ili sta? Kao da ce im kasicica pobeci nekud.neznam

Jos mi slika onih malih ustasca u mislima, pa se zagrcne, zao mi bre! galamdzija


: gorana - 13. januar 2008 10:28:40(UTC)
Citat:
nacafaca - 12/1/2008 23:33

Ne ja nisam misla da mu dam griz sada sa 3 meseca nego sa 4 :) ali ne znam nisam sigurna da cu.....mislila sam da krenem sa tim raznim pahuljicama ali sam mislia i griz sta znam meni majka kaze da nam je davala vec sa 2 meseca i griz i kukuruzno brasno u mleku a i plazmu...meni iskreno on deluje kao da nije sit od mleka.


Mislim da svaka majka ima taj sindrom-"mozda nije dovoljno sit"!
I ja sam takodje mislila cesto o tome dok je bio beba od par meseci.
Ako lepo napreduje i ako ne place cesto(bez nekog posebnog razloga)onda bi trebalo da je sit.
I meni deluje rano da mu uvodis i sa 4 meseca! caos

: Cvetic - 13. januar 2008 0:13:15(UTC)
Evo sta je meni nasa lekarka rekla:
Gluten se daje bezbedno sa navrsenih punih 6 meseci ako u familiji nema genetskih predipozicija za celijakiju, a ako ima, ne daje se do 10 meseci a nakon toga postepeno uz veliku paznju.
Nikako se ne daje do navrsenih 20 nedelja zivota odnosno 4 meseca kod svih beba. Pitala sam ZASTO??
Ona je meni rekla da gluten senzibilise tanko crevo koje je nezrelo i osetljivo.Sto znaci da ima beba koje da su sacekale 6 meseci i uvele gluten, ne bi imale problema a posto su poranile, imace problema.E mene je ovo da prostite proteralo od straha i laknulo mi jer i mi smo planirali griz u 5tom mesecu.Ovako, bogami, sacekace i griz i plazmu tek nakon 8mog meseca.

Pazljivo citajte etikete i sadrzaj kasica.Ako sadrze psenicu, griz,brasno, psenicno brasno, belo brasno, vitaminizirano brasno ...i sl, onda sadrze i gluten.
Inace najstrasnije sto je meni lekarka rekla, a jos 2 druga lekara potvrdila, je da simptomi celijakije pocinju tek nakon davanja glutena nekoliko meseci!bolest je podmukla, dete moze isprva biti i izgledati ok, pa dobiti mali proliv, pa biti ok, pa povratiti, pa mesec dva ne napredovati puno, pa tek polako poceti razvijati simptome.Cak i da preteruju ,ima nesto u tim pricama.
Zar Plazma ne sadrzi i med???Ili sam ja zaboravila. icon_eek

: Ella - 12. januar 2008 20:47:11(UTC)

Citat:
jecadoca - 12/1/2008 23:52 Ella,mislim da kod tvoje bebe nije problem u unosenju namirnica koje sadrze gluten. Ceijacna bolest se ne manifestuje tako akutno,po principu uneses namirnicu koja sadrzi gluten i odmah povratis. U svakom slucaju posavetuj se sa dr. Ne znam sta si joj davala,ali mozda joj neki drugi sastojak izazvao alergiju ili nepodnosljivost.. Gluten kod osetljivih osoba izaziva imunolosku reakciju koja postepeno dovodi do ostecenja sluznice tankog creva i najcesce postepenog razvoja klinicke slike. Bolest se javlja kod genetski predisponiranih i zavisi i od izlaganja glutenu. Najcesce se javlja izmedju 9-36 meseci,razvija se postepeno(dijareje,povracanje,nadut trbuh,bol u trbuhu,anoreksija..) Retko bolest se javlja kod beba ispod 9 meseci i tada se javlja naglo,ali sa vrlo dramaticnom slikom. Celijakija moze da se javi i posle trece godine,ali takodje retko. Namirnice koje sadrze gluten uvode se u ishranu beba sa punih 8 meseci. caos

Jedino prepoznah je u tome da joj je nadut trbuh icon_eek E sad, obicno sam joj davala zgnjecenu bananu sa mlevenim plazma kexom (koji naravno sadrzi gluten), ona pojede zalogaj i to je prisili da obilno povrati. Ne znam da li je do banane onda?  hmm Ranije sam joj davala pasiranu bananu i lepo je jela. Sad zgnjecenu nece... kao ni plazma kex. Videcu sa pedijatrom u svakom slucaju!


: jecadoca - 12. januar 2008 20:04:23(UTC)
Naco,ako vec zelis da uvedes dohranu sa 4 meseca (mada se preporucuje sa 6) onda neka to budu pirinac i kukuruz,kao sto su ti devojke savetovale...
Ranije se bebama uvodila dohrana mnogo ranije (sa 2,3 meseca),ali u medjuvremenu je nauka napedovala i doslo se do nekih novih saznanja zasto bi trbalo malo sacekati. Zasto da ne iskoristimo to i uradimo najbolje za nase bebe?
caos caos caos

: jecadoca - 12. januar 2008 19:52:49(UTC)
Ella,mislim da kod tvoje bebe nije problem u unosenju namirnica koje sadrze gluten.
Ceijacna bolest se ne manifestuje tako akutno,po principu uneses namirnicu koja sadrzi gluten i odmah povratis.
U svakom slucaju posavetuj se sa dr. Ne znam sta si joj davala,ali mozda joj neki drugi sastojak izazvao alergiju ili nepodnosljivost..

Gluten kod osetljivih osoba izaziva imunolosku reakciju koja postepeno dovodi do ostecenja sluznice tankog creva i najcesce postepenog razvoja klinicke slike.
Bolest se javlja kod genetski predisponiranih i zavisi i od izlaganja glutenu.
Najcesce se javlja izmedju 9-36 meseci,razvija se postepeno(dijareje,povracanje,nadut trbuh,bol u trbuhu,anoreksija..)
Retko bolest se javlja kod beba ispod 9 meseci i tada se javlja naglo,ali sa vrlo dramaticnom slikom.
Celijakija moze da se javi i posle trece godine,ali takodje retko.

Namirnice koje sadrze gluten uvode se u ishranu beba sa punih 8 meseci.caos

: nacafaca - 12. januar 2008 19:33:54(UTC)
Ne ja nisam misla da mu dam griz sada sa 3 meseca nego sa 4 :) ali ne znam nisam sigurna da cu.....mislila sam da krenem sa tim raznim pahuljicama ali sam mislia i griz sta znam meni majka kaze da nam je davala vec sa 2 meseca i griz i kukuruzno brasno u mleku a i plazmu...meni iskreno on deluje kao da nije sit od mleka.

: jecadoca - 12. januar 2008 19:12:34(UTC)
Nacofaco,a zasto bi uopste bilo sta osim mleka (svog ili adaptiranog) uvodila bebi od 3 meseca???
Mislim,ja se stvarno ne slazem sa stavom da svaka majka zna sta je najbolje za njeno dete.Da svaka majka zeli najbolje,to se slazem...ali da bi to sprovela mora da ima pravu informaciju sta JESTE najbolje.
caos

: Ella - 12. januar 2008 19:01:34(UTC)
Izgleda da moja Stella ne podnosi gluten. Nedavno sam joj uvela, jer neke cereale sadrze gluten i uvek kad proba, ona povrati. Moracu zaista pitati pedijatra vezano za gluten, sad krajem meseca kad budemo isli. Ne smem da joj dajem, jer povrati bas obilno :(

: Ivana-Lukina mama - 12. januar 2008 18:25:44(UTC)
Griz sadrzi gluten jer je od psenice,a zasto bebi od tri meseca da dajes griz?,prvo se uvodi pirinac,kukuruz imas pahuljice da se kupe koje se mesaju sa adaptiranim i ne kuva se,a griz se bebi daje od 7 meseca,nemoj bebi da dajes jos je mali.

: nacafaca - 12. januar 2008 18:22:05(UTC)
Da li griz sadrzi gluten? AKo bi mu davala griz kako da ga skuvam ne znam na koliko mleka ide koliko griza i kako da li se to kuva u adaptiranom mleku?

: Vesna 007 - 8. novembar 2007 8:11:46(UTC)

Sve je to ok, ali je čisto nepotrebno ta mala nježna crijeva bilo kakvim mogućim reakcijama,

stignu sve isprobat, tek su na početku :)  


: mayya - 8. novembar 2007 8:05:03(UTC)
Evo, mi smo postavili pitanje pedijatru i dobili odgovor:

Pitanje: Zanima me koje su opasnosti od koriscenja hrane koja sadrzi gluten i od kada proizvodi sa glutenom smeju da se daju deci? Po savetu naseg pedijatra, davala sam detetu plazma keks od 6,5 meseci. Ali nedavno sam cula da postoje opasna oboljenja uzrokovana glutenom, pa me zanima imam li razloga za brigu i da li smem svom detetu da dajem plazmu? Sada ima skoro 9 meseci.

Odgovor: Dobro ste postupili. Alergija ili nepodnošljivost glutena se ispoljava prolivima, pa pošto vaše dete nije imalo te probleme, ne razmišljajte o tome.

: Ella - 8. novembar 2007 8:03:35(UTC)
E pa ja osetim i vidim da je moja Stella negativno reagovala i sve ispovratila. Sto mi znaci "zuto svetlo", da budem oprezna i da joj ga ne dajem jos. A ako vidim da i dalje povrati sve, onda joj ga necu vise nikad davati.

: vlatka - 8. novembar 2007 7:42:44(UTC)
Dete ako je alergicno na gluten,ono ce reagovati bilo da mu se gluten uvede u ishranu sa 3,5,9 ili pak godinu dana.Po meni je bolje mogucu alergiju otkriti ranije,a ne do godinu dana razmisljati dali je ili nije alergicno,Ja sam Dimetu sa dva meseca pocela da stavljam plazmu u mleko,videla sam da nema reakcije i vise o glutenu i ne razmisljam.Podvlacim da je to samo moje misljenje i da svaka majka uradi onako kako misli da je najbolje.

: bili - 8. novembar 2007 7:39:58(UTC)
HVALA PUNO! SADA MI JE LAKSE.misli da uvek treba da se pisu tacne informacije oko ovoga zato sto radi se o mala beba ipak mi smo ti koji se brinemo sta trebaju jesti i kavo ce biti njihovo zdravlje!!!!!!!!!!!!!!!!!

: Vesna 007 - 8. novembar 2007 6:52:05(UTC)
nakon 6 mjeseci slobodno se može početi s uvođenjem glutena !!! icon_lol

: bili - 8. novembar 2007 6:47:42(UTC)
Zdravo svima! Moja beba ima 6 meseca i uvela sam voce i povrce u ishrani.Nekoliko put dala sam joj plazma mlevena i sad neznam sta da radim u vezi toga jer negde pise da se gluten ne smije davati pre 6 meseci a negde prije 9 meseci.STA DA RADIM?

: Vesna 007 - 8. novembar 2007 5:15:54(UTC)
Bravo Ella !!!!

: Ella - 8. novembar 2007 5:13:39(UTC)

Naidjoh na neki hrvatski sajt gde pise nesto vise o glutenu, mozda vam bude od koristi.

 

Celijakija i gluten PDF Ispis Prehrana i dojenje - Prehrana prof.dr.sc. Sanja Kolaček    Znate li zašto bebama treba oprezno uvoditi žitarice u prehranu i paziti na namirnice s glutenom? Razlog je Celijakija - bolest intolerancije na gluten, bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Celijakija

Celijakija se najčešće priumjeti već kod dojenčadi, kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

Najčešće vidljivi znakovi celijakije su:

 • povraćanje,
 • povećan trbuh,
 • proljev,
 • obilna sjajna i zaudarajuća stolica,
 • mrzovoljnost,
 • mlitava muskulatura,
 • umor.

Kod djece starije dobi simptomi mogu još biti težina tijela ispod norme starosti i mala tjelesna visina.

Celijakija se može pojaviti i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti koje nisu tipične za celijakiju. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta, napinjanje i bolesti trbuha.

Dijagnosticiranje

Jedina sigurna pretraga koja dijagnosticira celijakiju sa sigurnošću je biopsija tankog crijeva. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka, atrofična.
Celijakija je doživotna nepodnošljivost na gluten. Kod rijetkih primjera do ozdravljenja dođe u pubertetu. Najčešće su za celijakiju krivi geni daljih predaka. U skandinavskim zemljama celijakija je mnogo češća nego u Europi, a gotovo je nema u zemljama Azije i SAD-a.

Liječenje

Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije.

Nužnost držanja dijete

Ako bi se slučajno ili namjerno uzeo gluten, može biti da duže vrijeme (godinama) neće biti nikakvih znakova da organizam reagira na nedopuštene proizvode. To je tzv. pritajeni, tihi oblik celijakije. Mnogi ljudi koji nemaju izrazite poteškoće ne žele držati dijetu. Često se događa da roditelj misli kako je njegovo dijete ozdravilo. Ukoliko nema reakcije organizma, to ne znači da se oboljeli može normalno hraniti!

Celijakija je doživotna nesnošljivost na gluten. I najmanja količina glutena djelovat je štetno. Dijeta je potrebna jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teže izliječiti, a nakon nekog vremena posljedica može biti kancerogeno oboljenje. Rak probave i maligni limfon je čest kod bolesnika s celijakijom koji bezglutenskoj dijeti ne posvećuju posebnu pozornost.

DOZVOLJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

 • sve vrste voća: svježeg, kandiranog*, suhog
 • žitarice: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
 • sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd. 
 • sve vrste mesa, ribe, jaja 
 • mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir* 
 • gljive 
 • šećer, čaj, crna kava, kakao, đem, med, pekmez* 
 • čisti sladoled, čista čokolada, kavovina 
 • škrob, uključujući i pšenični škrob 
 • ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, mirodije* 

* označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno

ZABRANJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

 • PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
 • pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
 • sladno pivo, bijela kava, viski 
 • kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
 • gotove juhe, gotova hrana, umaci, instant krumpir 
 • suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
 • suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno

___________________________________________________________________

drugi forumi, bas o GLUTENU

http://www.roda.hr/rodap...topic.php?=&p=773957

http://www.doktor.co.yu/...wtopic.php?p=84842 

_____________________________________________________________________

PITANJE STRUCNJAKA O GLUTENU

Pitanje u vezi GLUTENA i beba od 5 meseci Imam bebu od 5 meseci. Već mesec dana mu dajem nemlečnu hranu (uglavnom žitarice i povrće). Interesuje me da li u ovom uzrastu gluten može da mu škodi i kada bih mogla da počnem da mu dajem kašice koje sadrže gluten. Unapred zahvalna Jelena Tomic Odgovara: Prim dr med. Jasminka Komnenovic, pedijatar-nutricionista (Ostala pitanja)

Uvođenje žitarica koje sadrže gluten u ishranu odojčadi ne savetuje se do navršenih šest meseci, jer kod osetljive dece on može izazvati ozbiljnu bolest, glutensku enteropatiju. Zato se do tog uzrasta preporučuju žitarice koje ga nemaju u svom sastavu a to su pirinač i kukuruz.

________________________________________________________________________________________

MEŠOVITA ISHRANA

Sredinom petog meseca treba započeti sa mešovitom ishranom jer konzumiranje samo mleka nije više energetski dovoljno i ne može da zadovolji potrebe za gvožđem, a usled toga povećava se i rizik od neuhranjenosti i razvoja anemije. Prema tome, ovo je prelomni trenutak u ishrani deteta jer ono tada iscrpljuje rezerve gvožđa koje je dobilo od majke, a svakog dana treba da apsorbuje od 0,6 do 0,9 mg gvožđa da bi se sprečio razvoj anemije i da bi obezbedile druge značajne metaboličke funkcije organizma.

Dohranjivanje treba početi kašicom od žitarica koje ne sadrže gluten, kao što su pirinač i kukuruzni griz. Pšenica, raž i ovas sadrže gluten, materiju koja može da ošteti crevnu sluznicu ako se rano uvede u ishranu deteta. Pirinač je odlična hrana za decu ovog uzrasta jer je lako svarljiv, brzo oslobađa energiju, sadrži i aminokiseline, bitne za normalan rast i razvoj, a pomaže i apsorpciju kalcijuma koji je značajan za rast kostiju i zuba. Osim toga, pirinač može da se da i detetu koje ima proliv. U poslednje vreme i na našem tržištu mogu da se nađu gotovi instant proizvodi od pirinča i drugih žitarica na bazi adaptiranog mleka ili bez mleka a koji su podesni za brzu pripremu obroka. 

_________________________________________________________________________________________________________________

 

 Plazma + savet
« Thread Started on Feb 12, 2004, 4:30am »[Quote]
Plazma se pravi od psenicnog brasna koje sadrzi gluten.
Nije preporucljivo uvoditi je u ishrani bebe pre devetog meseca. Do tog uzrasta dozvoljene zitarice su kukuruz (palenta) i pirinac.

 _______________________________________________________________________________________________________________

 

E sad da vam kazem nesto... Pre par dana sam sasvim slucajno kupila neko mleko sa zitaricama (Nestle marka, dozvoljeno od 6 meseci), misleci da ne sadrzi gluten i dala juce Stelli. Ona je popila skoro celu flasicu od 180ml, i posle par min je povratila skoro sve. Uplasila sam se bas, jer to se cesto ne desava. Kad je bila manja, tek kao novorodjena beba, znala je da bljucne malo kad podrigne posle obroka, ali ne da povrati. Odmah posle sam otisla da vidim da li pise da li sadrzi gluten i nije pisalo nista. Posle sam otisla u apoteku i posavetovala se sa apotekarkom. Zena mi je rekla da nije obavezno da pise na svakom produktu da sadrzi gluten. Ali da bi smo bili sigurni, uvek je bolje kupiti onaj gde pise da NE SADRZI GLUTEN. Tako da vi koji se jos plasite kao i ja, i koji ne zelite da uvedete bebi gluten, nema svakako potrebe ne da zurite, niti je korisno, niti je zdravo za bebu. Polako, ima vremena za sve... Toliko tog ostalog ima sta beba moze da klopa. Ovde u Francuskoj su zaista rigorozni na gluten i nijedan pedijatar ne zeli da preporuci gluten bebaba cak sve i do godinu dana.

Medjutim, svi smo mi razliciti, i ne verujem da je nekom nesto falilo i oni koji su uveli gluten bebama ranije. Ipak, ako se vec moze, onda treba malo covek biti oprezan u ishrani beba.

caos  

 


: Vesna 007 - 7. novembar 2007 18:43:15(UTC)
Iako je od 4-tog mjeseca može sadržavati gluten !!!
Bebivita ima mlijećne kašice u staklenkama koje su od 4-tog mjeseca i sadrže gluten, a piše na deklaraciji.
Dok hippima od 5-tog mjeseca sa glutenom.
A gluten nije preporučljiv prije 6-tog mjeseca !!!

: jelenaorg - 7. novembar 2007 18:22:58(UTC)
Pa zato sto nema hehehehehehehehehe, a i da ima daj joj ....ili nemoj pusti mene, ja sma dala sa oko 5 m! kako hoces

: Iki - 7. novembar 2007 17:04:57(UTC)
ok, pa i ja mislim da nema, ali zasto nisu napisali, bas me cudi.

: jelenaorg - 7. novembar 2007 15:48:39(UTC)
pa nema gluten , ako je bez keska i psenice onda daj...sve je ok !

: Iki - 7. novembar 2007 13:25:55(UTC)
ja sam kupila neku mlecnu kasicu u kupiji, koju sam pravis, sa ukusom jabuke, kruske i kajsije. pise od 4 meseca od nestle (alete). medjutim na kutiji nigde ne pise da li sadrzi gluten ili ne. racunam da sve sto je od 4-tog meseca ne sadrzi. ali kada ne pise... sta sada da radim, bolje da joj ne dajem tu kasicu?????

: mayya - 6. novembar 2007 21:28:56(UTC)
Znam devojke, Nemus krka plazmu vec dugo. Ali se ja pitam da li se simptomi odrazavaju odmah? Plasim se da se nesto ne odrazi kasnije. Pa da bude kasno. E u tome je problem.

: Hanan - 6. novembar 2007 17:40:47(UTC)
Slazem se sa Jelenom, i Muaz je nekad u 6.mj probao gluten, slučajno sam stavila u supicu malo fide...nije bilo nikakve reakcije.Pa sam onda negdje u 7.mj pocela sa plazmom, sve je hvala Bogu uredu. Sad se sjetih, dok ja nisma bila bas upućenja u to sta smije jesti, sta ne, on je sa 3 mj probao prvo voce, i to ni manje ni vise nego jagodu...necu reci da treba dati djetetu, ali haval Bogu nista se nije desilo...zato nemojte puno strahovati...ali mislim de nije uredu ni dati, prvo pa plazmu...

: jelenaorg - 6. novembar 2007 17:25:36(UTC)
Mayyyo ako ti je tako lakse Ok ali iskreno mislim da nema potrebe upravo zbog onoga stos am rekla: ZASTO PROIZVODE HRANU SA GLUTENOM OD 4-5 meseca???
Zaci sme ali ok . I ja sam imala strah pa sam slucajno dala kasicu sa glutenom i ........ nistaaaaa. Maki je super hvala Bogu i ne vidim razlog zasto ne bi bio.
U gore navedenom tekstu se naj pre govori da je ovo zaista retka bolest- mislim na celijakliju.

Zato mame udahnite duboko i samo napred i bez straha.
Kao i siroko povijanje....mora, mora , mora ja nisam i sve je super!

: mayya - 6. novembar 2007 14:29:39(UTC)
E daj Boze da je tako!

Neko moje logicno misljenje je davati deci gluten, u normalnom periodu, pa ako se ispolji neki od negativnih pokazatelja, onda prekinuti sa davanjem.

Hajde da se drzimo tog pravila!

Bicu kratak: Sve vas ljubi vas Neca! Od srca!!!

: MamaGoca - 6. novembar 2007 12:20:19(UTC)
Citat:
jelenaorg - 6/11/2007 13:02

Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre...Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten...sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
mislim da ne treba da ste u strahu icon_exclaim


Morala sam jelena i ja da te citiram bravo bravo za nacin na koi razmisljas ,iskreno i ja mislim da ima mnogo vise u genetici, dobro je da se edukovame,da znamo sta vise o zdravju naseg deteta ali isto tako ne treba da se tripovamo svaki put sta sme a sta nesme da se jede,da se vodi racun to svakako,no i dobro da se prati i osluskuje svoje dete i znacemo sta mu prija a sta ne.

: vlatka - 6. novembar 2007 10:44:15(UTC)
Citat:
jelenaorg - 6/11/2007 07:02

Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre...Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten...sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
mislim da ne treba da ste u strahu icon_exclaim


bravo bravo bravo bravo

: jelenaorg - 6. novembar 2007 9:02:53(UTC)
Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre...Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten...sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
mislim da ne treba da ste u strahu icon_exclaim

: daka - 6. novembar 2007 5:48:43(UTC)
Mayya, dok sam citala tvoj poslednji post o glutenu bas sam se zabrinula. Pa kad je najbolje poceti sa uvodjenjem glutena? vasilije ima 8mes. i jos uvek ne razmisljam o tome, ali za mes , dva.... Kada je najbolje poceti? I to sto rece za kravlje mleko, pridrzavam se toga, ali uvek mi padne na pamet kako smem da mu dam i pavljaku, kiselo mleko, jogurt sad a kravlje mleko nikako. I to mi je malo nelogicno. Pa sam mu i te mlecne proizvode do sada dala samo dvaputa sa palentom.

: mayya - 6. novembar 2007 5:38:11(UTC)
Evo nesto sa interneta

Jednom stecena, CELIAKIJA traje doživotno. Veoma je ucestala. Od 1000 stanovnika dve do tri osobe boluju od celiakije. Jedini lek je BEZGLUTENSKA dijeta. Bambi ce tim osobama omoguciti da svoj jelovnik obogate i jednim slatkišem

Poremećaj tolerancije glutena, odnosno glijadina i srodnih belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži, ječma i ovasa, podrazumeva dva klinička entiteta - prolazni i trajni (celijačna bolest).

Osnovu celijačne bolesti čini zapaljenje sluznice tankog creva uzrokovano neadekvatnim imunološkim odgovorom organizma na unos glutena.
Prolazni oblik intolerancije glutena je relativno redak i gubi se nakon prve 2 -3 godine života, dok je celijačna bolest daleko češća i javlja se kod osoba u svim životnim dobima.

Čajno pecivo bez glutena
"Bambi"-jev dijetetski proizvod namenjen osobama alergičnim na gluten.
U prvih 9 meseci života
U uzrastu od 9-36 meseci
Posle 3. godine života
Forme celijačne bolesti kod odraslih
Dijeta
Kod većine bolesnka kako dece tako i odraslih, bolest protiče bez simptoma, dok se u slučajevima težeg oštećenja sluznice tankog creva javljaju različite tegobe od strane pribora organa za varenje, kao i drugih sistema. Dijagnoza celijačne bolesti se postavlja na osnovu kriterijuma Evropskog udruženja za dečiju gastroenterologiju i ishranu (European society o Paediatric Gastroentereology and Nutrition, 1969/1989) koji podrazumevaju nalaz karakterističnih promena pri patohistološkom pregledu sluznice tankog creva kod bolesnika na ishrani sa glutenom i njenom oporavku na eliminacionoj dijeti (1,2). Prisustvo antitela na glijadin, retikulin, endomizijum i tkivnu transglutaminazu u početnoj fazi dijagnostike i njihovo iščezavanje na ishrani bez glutena ima pomoćni, ali ne i apsolutni, dijagnostički značaj. Serološka ispitivanja se primarno koriste u donošenju odluka za biopsiju i patohistološki pregled sluznice tankog creva u sklopu otkrivanja klinički nemanifestovanih formi bolesti ili tokom provokacije tolerancije glutena, kao i u kontroli doslednosti eliminacione dijete u slučajevima gde je bolest vać verifikovana.

Kao što je rečeno, poremećaj tolerancije glutena je najčešće neprimetan ili netipičan, dok se klinički manifestovani oblici bolesti obično javljaju detinjstvu, a ređe kasnije. Kod većine dece sa klasičnom formom simptomatske bolesti, tegobe se javljaju u uzrastu između 9-36 meseci, odnosno kod polovine do sredine druge godine života.


Intolerancija glutena spada u grupu multifaktorijelnih oboljenja, tj. javlja se kod genetski predisponiranih osoba koje u sklopu svoje ishrane unose navedene žitarice. Celijačna bolest je retka kod obojenih, dok se kod pripadnika bele populacije sreće kod 1:300 stanovnika.

U uzrastu od 9-36 meseci

U uzrastu od 9-36 meseci poremećaj tolerancije glutena ima postepen početak i manifestuje se upornim prolivom, gubitkom apetita, povremenim povraćanjem, apatijom i razdražljivošću deteta.

Stolice su učestalije, obilne, vodene ili kašaste i često masne. Kao posledica oskudnog unosa i loše apsorpcije hrane dolazi do zastoja ili gubitka telesne težine, uvećanja trbuha i usporenja rasta i razvoja deteta
.
Pored upadljive redukcije masnog i koštano-mišićnog tkiva, većina dece su malokrvna (anemična), a u najtežim slučajevima i otečena (edematozna). Anemija je uzrokovana nedostatkom gvožđa i drugih hranljivih materija neophodnih za normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca, dok su edemi posledica deficita belančevina krvi. U 5-10 % bolesnika, uglavnom sa teškom formom bolesti, nalazi se i sekundarni poremećaj tolerancije mlečnog šećera (laktoze) koji se povlači sa oporavkom bolesnika.

U prvih 9 meseci života

U prvih 9 meseci života bolest obično ima težak i brz klinički tok.
U vrlo retkim ili zapuštenim slučajevima sreće se tzv. “celijačna kriza” koju karakteriše totalni krah gastrointestinalnih funkcija, teška neishranjenost, slabost odbrambenih snaga i ozbiljni poremećaj vodeno-elektrolitne i acido-bazne ravnotaže organizma.

Posle 3. godine života

Posle treće godine života početak i klnički tok celijačne bolesti je doista nekarakterističan u često neprimetan.
Smetnje od strane pribora ogana za verenje, obično, nisu naglašene. Povremeno se sreće hronični proliv ili zatvor (opstipacija), dok loš apetit, anemija, zastoj u rastu i razvoju, defekt u zubnoj gleđi i promene u ličnosti deteta predstavljaju osnovu kliničke bolesti u ovoj životnoj dobi. Kod nekih bolesnika sre}u se samo laboratorijski parametri koli ukazuju na oštećenja jetre ili tegobe od strane nervog sistema (ataksija, epilepsija, depresija).

Forme celijačne bolesti kod odraslih

Kod onih kod kojih je bolest ostala neotkrivena ili se nisu pridržavali odgovarajuće terapijske dijete,

Klinički manifestne forme celijačne bolesti kod odraslih su znatno blaže i često atipične.
postoji visok rizik od razvoja karcinoma usne duplje, ždrela i jednjaka, kao i limfoma tankog creva.

Otuda, u poznijim godinama života, ove komplikacije mogu biti prvi i jedini znak neblagovremeno otkrivene ili neadekvatno lečene celijačne bolesti.

Dijeta

Osnovu terapije celijačne bolesti čini eliminacija glutena iz jelovnika bolesnika.

Prema važećim preporukama Svetske zdravstvene organzacije (World Health Organization Codex alimentarius, 1981), sadržaj glijadina u “pšeničnom brašnu bez glutena” mora biti ispod 10 mg na 100gr suve materije.
Dijeta bez glutena mora biti do kraja dosledna i doživotna. Umesto običnog, ovi bolesnici koriste pšenično brašno bez glutana.

Dijeta bez glutena se primenjuje i kod dece sa tzv. prolaznim oblikom intolerancije glutena. Ovaj poremećaj je znatno ređi od celijačne bolesti i obično se gubi nakon perioda odojčeta i malog deteta.: mrivana - 6. novembar 2007 4:35:37(UTC)
Mayyo, mislim da nemas razloga za brigu, ta bolest je prilicno retka (koliko sam ja citala, u Americi po statistikama ima je jedna od 3000 osoba). Mislim da bi se posle dva meseca videlo. Inace nisam uspela iz svega sto sam citala da ukapiram, pa bih bila zahvalna da mi objasni neko ko jeste, da li je to bolest koja se DOBIJA ako prerano probas gluten, ili je to nesto sto ili imas ili nemas i manifestovace se kad god u zivotu probao gluten, a ne preporucuje se rano zbog ovoga sto je vlatka napisala o klinickom toku bolesti. Svakako necemo zuriti, nego me zanima.

: mayya - 5. novembar 2007 21:35:08(UTC)
Hvala ti Vlatka.
I nisi me bas nesto umirila.
Sad se jos vise plasim.
Znaci li to da mora biti reakcija na gluten odmah, ako alergija ili bolest postoje?
Mi jedemo vec dva meseca plazmu i nikako se nije odrazilo.

: jelenaorg - 5. novembar 2007 18:33:09(UTC)
Matija je sa 5 m prvi put probao kasicu sa glutenom. Sve je Ok

: vlatka - 5. novembar 2007 17:55:10(UTC)
Moram jos da dodam da je to ustvari bolest tankog creva,i sigurno se potvrdjuje testom krvi i biopsijom,inace bolest u prvih 9 meseci zivota ima brz klinicki tok i manifestuje se prolivom,povracanjem,gubitkom apetita,otecenim stomacicem i slabim npretkom i razvojem deteta.Ako se ne otkrije i ne dijagnostikuje kasnije su velike predispozicije da ta osoba oboli od raka usne duplje,zdrela.....

: vlatka - 5. novembar 2007 17:37:41(UTC)
Alergija na gluten je bolest "celiakija".moja poznanica boluje ob toga.ranije se o tome malo znalo(mislim pre dvadesetak godna),pa je njoj tesko uspostavljena dijagnoza,godinu dana je bila u bolnici dok nisu otkrili sta je u pitanju.A posledica je sto ceo zivot moras da pazis sta jedes,sada je i dobro jer ima sve vise proizvida koji ne sadrze gluten,a mogu da zamislim kako su se ljudi pre patili.
Inace ja Dimitriji vec odavno stavljam plazmu u mleko,prvo sam po malo stavljala da vidim dali ce biti neke reakcije i kad sam videla da nema, jedemo je stalno.

: Ana81 - 5. novembar 2007 15:41:02(UTC)
mayya HVALA!!

: mayya - 4. novembar 2007 15:48:44(UTC)
Hvala Ella.

A Ana, za kravlje mleko je sigurno da ne sme pre prve godine.

: Ana81 - 4. novembar 2007 15:25:04(UTC)
Starijoj ceri sam uvela gluten tek sa 8.5meseci!
Krenula sam sa malim kolicinam i to banana sa malo plazme i sl.Tek posle mesec dana sam joj ubacila glutenske proizvode i nikakvih problema nije bilo!
Uostalom citala sam da cerikaliju ili ti bolest alergije na gluten mogu dobiti deca sve do druge godine kao i da je ona genetski prenosiva bolest!
Ali nikada se ne zna pa ja jos uvek Stasi nisam davala nista sto sadrzi gluten!
Takodje imam nedoumicu da li sa kravljim mlekom da pocnem pre prve godine?

: Ella - 4. novembar 2007 11:23:19(UTC)
Nama u FR je rekao pedijatar da ne dajemo gluten bebama pre 8og meseca. Stelli ce sad skoro 7 meseci i ne pada mi na pamet da jos pocnem sa tim. Sto je sigurno - sigurno je icon_wink A pedijatar mi je sam rekao, da su bebe male i da one jos ni ne znaju sta jedu i zasto zureti sa necim (sve sto sadrzi gluten) kad nema potrebe. Sto kasnije to bolje... Mada ne verujem da je nesto posebno bilo bebama koje su jele gluten ranije. Moja strina kaze da je svojoj deci davala mlevenu plazmu i mleko od 3eg meseca. Ipak mi jos necemo!

: mayya - 4. novembar 2007 11:06:27(UTC)
Da li gluten deluje samo alergijski ili ima ozbiljnijih posledica?
Neki dan je na TV-U bio prilog o oboleloj deci. Spominjali su i gluten.
Nisam uspela nista da cujem od Nemanje.

Inace, mi jedemo plazma keks od 6,5 meseci. Pedijatar nam je rekla da vec tada mozemo da ga dajemo.

Ima li neko losa iskustva sa glutenom?

: tratincica - 3. septembar 2007 19:05:06(UTC)
Ja cekam da napuni 10 meseci.

: Irssa - 3. septembar 2007 13:01:59(UTC)
Ja sam Ivi uvela gluten sa 8.5 meseci, nisam imala hrabrosti da joj dam ranije, a mislim i da nije bilo potrebe za ranijim uvodjenjem. Sda sa dva zuba klopamo cve pa i koru hleba, to nam je omiljena grickalica

: ma-ta - 3. septembar 2007 0:59:00(UTC)
Gluten se izbegava zbog mogucih alergijkih reakcija. Mislim sa se moze dati vec od sedmog meseca, ali oprezno, prvo mala kolicina da se vidi da li ima neke reakcije kod bebe i koliko mu/joj prija. Ja sam Mateji vec davala, naravno redje i u manjim kolicinama. Sve OK, lepo prihvata, ali mi imamo jedan drugi problem. Naime, organizam mu jednostavno ne prihvata nikakve mlecne proizvode, npr. jogurt, vocni jogurt, zitarice sa adaptiranim mlekom... Samo moje mleko!!! NEZGODNO!!! icon_cry

: Ivana-Lukina mama - 25. avgust 2007 15:49:04(UTC)
I mene strah da mu dam gluten sa 7 meseci,iako ovde ima raznoraznih kasica,raznih proizvodjaca,ima bebi keks sa mlekom,onda razne zitarice za mleko,kasice sa biskvitima,bebi keks koji se topi u usta koji isto sadrzi gluten,ma ne smem jos ,ali me interesuju iskustva drugih mama.Ja mu kupujem vocne kasice na kojima pise bez glutena,od povrca mu ne kupujem jer mu ja spremam,a pahuljice za mleko iskljucivo bez glutena.

: gorana - 25. avgust 2007 14:37:02(UTC)
Ja se nesecam tacno koja je bila prva kasica koju sam dala a da je u sebi imala gluten.
Znam samo da je bilo negde oko 7 ili 8 meseci.
I uvek sam mu kupovala kasice na kojem pise za manji uzrast,npr sa 8 meseci sam mu kupovala na kojima pise 6,pojma nemam zasto.

: Prex - 25. avgust 2007 2:30:44(UTC)
I mene ovo bas interesuje, hajde mame javite se kucam kucam kucam
Ja bas pazim da kupujem samo ono gde pise 'bez glutena' ali sam kupila sad Milupinu kasicu od keksa i tek posle videla da sadrzi gluten pa sam je ostavila sa strane, ne smem da joj dam, i bas me interesuje kada sme da se pocne sa ovakvom hranom...help please

: Irssa - 28. jun 2007 1:17:10(UTC)
Kada ste uveli bebama gluten i sta ste im prvo dali

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.458 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori