a sada sto bi rekli, i ja moram nesto da vam kazem.....O spavanju beba sam razmisljala i mnogo pre nego sto cu postati mama, takoreci pravila studiju na tu temu. I strasno mi je zao sto cu verovatno sad nekoga uvrediti ili ce se neko osetiti prozvanim ali moram da iznesem neka zapazanja.Prvo ovaj forum iskljucivo sluzi za zalopoljke ili hvale, gde se jedni zale, drugi se hvale i ovi prvi mrze ove druge a ovi drugi misle da su najpametniji.Kao i u roditeljstvu, cim je dete dobro ,dobro jede, dobro spava ,dobro se vlada, svi vam govore blago tebi , takvo se i rodilo.A kad dete ne radi sve to ,ne jede dobro ili ne spava dobro, odna je uvek kriv roditelj,jer na kraju, deca se nikad ne radjaju losa.E pa sad, ima istine po malu u svemu,ali ja bih volela da kazem, sa detetom mozes da radis sta hoces u smislu vaspitanja i uspostavljanja reda, samo kad je zdravo.Jer i nase babe su znale da kazu:,,Nije sto bol boluje , nego sto cud menja,,.......po stranu babe...... Prvo mislim da se deca, tj bebe vaspitavaju cim dodju iz porodilista,sa cime se ne slazu moderna istrazivanja na tom polju pa savetuju majke kontradiktornostima.Tipa, stavljajte ga blizu svoga srca da cuje vase otkucaje, a onda nemojte ga nosati navici ce se na ruke, pa onda, nece se navici na ruke ,nosajte ga treba mu sigrnost.Zatim, njegov krevetac je njegov buduci svet, naucite ga da ga zavoli,......neka zaspi u vasim rukama, stisni te ga, jer mu krevetac deluje ogromno pa ga plasi......nadam se da ove budalastine ne citaju bas sve mame koje dobiju pamflet sa upustvom za upotrebu rodjenog deteta kad izlaze iz bolnice. Poenta je sledeca,zivimo u vreme potpuno poremecenog ritma.Ritam u kojem zivimo i ritam naseg tela se jako razlikuju.Tek rodjene bebe kazu , nemaju ritam, i nemaju ga, ali on se formira upravo u prvim danima, i sve sto se sprovodi u delo, a to je krevetac kao navika, kupanje , mleko, gasim svetlo ,krevetac, ili vec kako ide kod koga, treba izdrazati bukvalno tri dana.Jer tek rodjene bebe jedva da pamte i toliko.Svaka nova stvar se uvodi po tri dana.Oproban recept, naucna studija. Zatim punomasnim slovima u svakoj ozbiljnijoj literaturi lepo pise BEBE VOLE RED, i ne razumem sta tu nije jasno.Ako odvali spavanje, mimo reda dnevnog, pa teb super jer konacno mozes da predahnes a on odvali 3 i po sata u kontinuitetu, pa naravno da se budi noci.Ti mu pravis red,ne pravi on sam red.Kao ne valja buditi bebu, super, pa jel valja da beba ne zna da prespava noc do 2 godine.Buditi ili ne buditi.Buditi , brate mili.Uobrocavanje, najteza i najbolja stvar na svetu, za kako beba da ima red.Ko istraje i uobroci bebu, nema posle problem kad se predje na kasice i tri obroka , dve uzine.Zadrzala sam se kod janka, pere,marka pa cu pomeriti kupanje,super,saspala beba u kolicima, bas je fino letnje vece, ne moramo se kupati a i ja mogu da ostanem do kasno u kaficu.Ili ja na koncertu Madone, da ne verujes, gomila mama i tata sa bebama u kenguru, malom decom od 1 ,2 ,3 godine ,strasno! Da smo normalna zemlja radila bi socijalna sluzba. Posto sam ja uspela nemogucu misiju,moja prijateljica koje ima dete 2 meseca mladje od mog i potpuno isti sistem vaspitanja,rekla je jednom prilikom:imamo dva poptuno razlicita detea sa istim navikama, sta je to, rodili se dobri, zaista ne zelim da verujem u to, ipak ima nesto i u nama! Ja sam, bre prva 4 meseca pisala u blokcic , kad je jela , kad je i koliko spavala.Nije prosao dan da je nisam okupala u isto vreme, naravno 8 i 15 i da nije zaspala pre 9.......sveti petar da je sisao sa neba ne bi poremetio moj red.....onda je jednu noc napravila scenu, sto se podudaralo sa nasim odlaskom na put, dodjem na ovaj forum da se izjadam, i pitam ima li neko kome se slicno desilo,(kasnije smo ustanovili problem sa uvetom) i sta se desi.Jedna mama koja je pre 30 strana procitala moj komentar da moja beba ima red i da je to najvaznije, zapamtila i odgovorila, pa da to je problem sa bebama koje su robovi reda....cekaj, zasto vi dolazite na ovaj forum, da trazite pomoc, da vam bude lakse da jadikujete.......valjda pisete da trazite resenje, savet.....pa valjda ce vam bolji savet o spavanju bebe dati mame cije bebe spavaju, nego one koje imaju isti problem kao vi......znaci, ocajne jedna sa drugom delite vas sizofreni svet neispavanosti i nezadovoljsta i onda se pojavi neka tamo cija beba ima red, lepo spava, i umesto, cekaj pa sta joj radis jebote kad spava, ti cekas sledeci komentar, te iste osobe da opravdas sebe, sta li? Baj d vej, fen za kosu ima da se kupi na cd, i moja beba je uz to spavala prvih par meseci.Ne moras da ukljucujes pravi fen nego pstis na cd dsku kao muziku.Fen ih smiruje jer nesto slicno tome cuju u stomaku!
Laku noc!
|