Obaveštenja

Icon
Error

: MamaCaca - 13. januar 2011 10:24:42(UTC)
Citat:
Leptir - 24/10/2010 11:30

Moj kum je isto prestao da pusi, citajuci neku knjigu o tome,ne znam kako se zove (mogu proveriti) kaze da je super,nije neki napad tipa dobices rak bla bla... pusio je dok je citao knjigu i eto prestao posle toga!


Evo da se ubacim na temu: Knjiga koju je pomenula Leptir je knjiga Alen Karr: "Lak način da ostavite pušenje". Meni je veoma pomogla. Pušila sam 18 godina, ni u jednoj trudnoći nisam uspela da prestanem. Nakon čitanja te knjige jednostavno sam batalila i evo, 02.02. će biti godinu dana.

: Leptir - 24. oktobar 2010 13:30:50(UTC)
Nakice i kod mene je slicna situacija,niko ne pusi od nas niti nasih roditelja, imam 2 prijatelice sto puse, meni licno ne smeta dim, mm smeta.

Gledajuci po svetu, cigarete su u proseku 5 eura, da su i u Srbiji 500-600 din. mozda bi se manje pusilo icon_rolleyes

Mada sve je to individualno, kum mojih roditelja je pustio sve do 50. godine i onda prestao,i evo 10 godina ne pusi,sve se moze kad se hoce.

Moj kum je isto prestao da pusi, citajuci neku knjigu o tome,ne znam kako se zove (mogu proveriti) kaze da je super,nije neki napad tipa dobices rak bla bla... pusio je dok je citao knjigu i eto prestao posle toga!

: Backyardigans - 13. oktobar 2010 11:27:51(UTC)
kako se vremena menjaju... nekad su te pitali... sta? nepusis?... a danas se pusaci prozivaju...
ja sam stravstveni pusac ali isto tako mogu kad radim da nezapalim po 8 sati cigaru. da nije zdravo to svi znamo. da svako snosi odgovornost za sebe i svoje dete i to nam je svima jasno.
mislim da je prevelika hajka na pusace nastala sa strane drzave koja jos uvek proizvodi i prodaje cigare. previse se diskutuje na tu temu, resenje: svaki gazda moze da odluci dali se u njegovom lokalu pusi ili ne. pusaci mogu onda sami da odluce gde ce otici.: srecna mama - 7. oktobar 2010 23:11:28(UTC)
Ne pusim, ali sam pasivni pusac,i oduvek sam bila.Kod mene u porodici tata i striko dosta puse, mama mi je isto strastveni pusac, a eto ja nisam.Nisam cak nikada ni dim povukla, ostali deo poorodice, mislim na zene ne puse, ni baka, ni tetke.Mm pusi, ali ne kod deteta, to je dogovor koji se mora postovati.Pusi kraj prozora ili izadje na terasu, malo mi smeta kada dodje svekar i pusi u dnevnoj sobi kod deteta, ali dobro, otvorim balkonska vrata, i to je to.

: nakica - 26. jun 2010 23:31:44(UTC)
Inace, sto se majki koje puse u trudnoci tice, dosta sam razmisljala o tome citajuci ovu temu i apsolutno se ne slazem da su te majke sebicne i da manje vole svoju decu. Mislim da je negativan uticaj duvana na plod, tj.bebu za mnoge ljude nesto apstraktno i da misle da se to desava nekom drugom...Vecina nas radi neke stvari za koje znamo da su potencijalno stetne za nasu decu, ali mislimo da ipak nece imati bitnijeg uticaja, npr. retko ko da nikada nije dao detetu virslu, a znamo da nisu zdrave, cak su i stetne...Naravno, nisam za pusenje u trudnoci, ali pokusavam da shvatim zasto neke majke puse i tada, jer sam sigurna da one svoju decu ne vole manje od nas nepusaca...U svakom slucaju, bilo bi lepo za svakoga (bez obzira na trudnocu ili dojenje) da ostavi cigarete, prvo zbog zdravlja, a onda i nekog dinara vise u kuci. Vredi razmisliti, zar ne? :)

: nakica - 26. jun 2010 22:56:33(UTC)
Ne pusimo ni muz ni ja, niko u njegovoj i mojoj porodici. Zanimljivo je da nam niko iz drustva, koje nije malo, ne pusi. Kod mene na poslu se ne pusi (ambulanta), tako da nemam problema sa time. Inace, meni licno dim ne smeta mnogo (malo-da, ali ne posebno), ali mom muzu da, alergican je na njega i dobija konjuktivitis od dima, tako da bukvalno ne podnosi dim, a bogami, ni pusace (malo preteruje).

: malisha75 - 26. jun 2010 21:25:43(UTC)
Nikada nisam pušila, ni probala, niko u mojoj porodici nije pušač, pa ni mm. Kada bi nam došli gosti pušači, moja mama je prala zavese čim oni odu kući. Kad god bih kao tinejdžerka izašla zimi, odmah po povratku iz provoda morala sam da perem kosu jer nisam mogla da spavam od smrada. Ni jedan jedini aspekt pušenja mi ne smeta toliko kao SMRAD. Smrdi mi svaki pušač, i njegova odeća, i njegov stan, i njegova deca, i sveeeeee. Fuj. Ne znam da li imam jako osetljiv njuh ali to mi je stvarno nešto grozno. Ovako leti, kada smo na otvorenom prostoru, uopšte me ne interesuje da li neko puši ili ne, njegova stvar, ali kod nas u stanu nema pepeljara. Od kada smo mm i ja zajedno njegovi mama i tata su prestali da puše, i vrlo su srećni zbog toga. I brat je jedno vreme ostavio, a sad opet puši ali ne u kući kada im mi dođemo u posetu i na tome mu veliko hvala.

: srecna mama - 26. jun 2010 20:57:21(UTC)
Ja ne pusim, moj tata, moja, mama, i mm su recimo strastveni pusaci...Ja recimo nisma nikada ni probala, niti imam zelju za tim, iskreno mislim da je pored ocuvanja zdravlja, i dobra usteda...

: T3 - 18. jun 2010 14:59:18(UTC)
blago vama koje ne pusite niti vasi muzevi tj niko u kuci..
koji je to spas a tek usteda..
ja nazalost pusim od svoje aktivno sedamnaeste osamnaeste godine..do tada je bilo ono s vremena na vreme i uglavnom kad izadjem u grad ili odem kod drugarice tad smo i tako duvanile od senaeste..
prvi put sam cigaretu probala sa nekih 14-15 jos u osnovnoj skoli u vc sa drugaricom koja je maznula od brata jednu cigaru secam se ko da je juce bilo...hihihi
bas smo bile lude..
sad pusim oko kutiju dnevnu,nisam cime se nisam ne ponosim prestajala ni u trudnoci,samo sam ih smanjila..

prvo sam pusila best light sivo pakovanje,sad vec oko godinu dana monus narandzasti slims,a nekad posegnem i kupim crveni desantis..nisu bas jeftine od 90 do 120 din,ali nemogu one jeftine krdze ..nije jeftino ali sta da radim bez cigare ne funkcionisem mada ne gubim nadu da cu jednom u zivotu probati da ih zauvek ostavim..jednom...

: Faye - 9. mart 2010 10:15:19(UTC)
sa sajta RODA

 

Dojiti ili pušiti, pitanje je sad!   

"Pušenje u trudnoći škodi razvoju djeteta", piše na kutiji cigareta proizvedenoj u Hrvatskoj. Velik broj ljudi, unatoč spoznaji da je pušenje štetno po zdravlje, i dalje puši. Ono što je bitno i potrebno naglasiti jest da je pušenje štetno i za pasivne pušače. Djeca i trudnice bi maksimalno trebali biti zaštićeni od duhanskog dima. A što kad trudnice i majke puše? U kojoj mjeri to utječe na rast i razvoj djeteta i na koji način im može štetiti?

Znanstvenici kažu da je pušenje ovisnost i da se odreći cigareta nije najjednostavnije. Ali nije niti nemoguće. Potrebna je volja i upornost. Statistike pokazuju da, od onih koji žele prestati pušiti, samo 3% majki godišnje uspije u potpunosti prestati.

Trudnoća je za mnoge majke važan razlog za prestanak pušenja, ali, na žalost, nakon poroda većina njih nastavi pušiti. Što više cigareta dnevno majka konzumira, veći je zdravstveni rizik za nju i nerođenu bebu. Statistike pokazuju da više od 60% majki koje su prestale pušiti u trudnoći nastave pušiti nekoliko mjeseci nakon poroda. Većina njih doji maksimalno 6 tjedana (Mullen, 1997).

Što kad dođe vrijeme za dojenje? Treba li majka prestati pušiti i u kojoj mjeri nikotin iz cigareta utječe na mlijeko i na dijete? Kako pomoći majci koja puši i dvoumi se oko dojenja? Bilo bi naravno bolje da doji i dvoumi se oko pušenja. Odluka o prestanku pušenja, kao i odluka o prestanku dojenja, ovise samo o mami. Na nama je da pružimo objektivne informacije o dojenju i pušenju, na što pušenje može utjecati i na koji način majka može smanjiti taj utjecaj.

Bez obzira kakvu odluku majka donese, jedno je sigurno: koristi koje djetetu donosi dojenje svakako nadmašuju štetnost izazvanu pasivnim pušenjem. Nakon poroda, bez obzira na pušenje, za dijete je još uvijek najbolji izbor dojenje. Najbolja varijanta je svakako dojenje i nepušenje. Iza toga je dojenje i pušenje, potom hranjenje na bočicu i nepušenje. Majkama koje žele prestati pušiti ili barem smanjiti broj cigareta dnevno treba pružiti podršku. Čak i ukoliko ne uspiju u prvom pokušaju ostaviti se cigareta, dojenje je još uvijek bolji izbor za dijete nego nadohrana adaptiranim mlijekom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 250 milijuna žena svakodnevno puši. Mnoge majke koje puše, ne doje iz psiholoških razloga ili zbog pritiska okoline (npr. obitelj u kojoj svi puše). Većina njih se odlučuje na prekid dojenja jer smatraju da na neki način štete djetetu i da ne bi smjele dojiti i pušiti. Šteta koju donose takvom odlukom je velika. Česti razlozi su i ti da njihovo mlijeko nije "dovoljno dobro" za bebe, da je zagađeno i sl. Takvom taktikom se već godinama služe i proizvođači adaptiranih mlijeka nastojeći pridobiti još jednu majku više da ne doji.

Zdravstveni djelatnici više osuđuju majčin izbor da puši, nego što osuđuju njezin izbor da ne doji. Puno se više osuđuje pušenje i navode rizici pušenja, nego što se, recimo, navode rizici nedojenja i rizici hranjenja adaptiranim mlijekom.

Duhan sadrži oko 3800 sastojaka. Nikotin je najpoznatiji i izaziva najveću ovisnost. Još 1933. godine dokazana je prisutnost nikotina u majčinom mlijeku (Amir, 2001). Pasivno pušenje nije dobro za djecu jer povećava rizik od respiratornih infekcija, pojave SIDS-a i raka (Ward, 1999). Istraživanja koja je provela Američka pedijatrijska akademija pokazala su da je stopa respiratornih infekcija kod djece izložene duhanskom dimu povećana, ali istovremeno manja kod dojene djece nego kod one hranjene formulom. Dojenje smanjuje rizik od respiratornih infekcija kod djece. Trudnice i majke koje doje i puše treba poticati da prestanu pušiti. One koje nastave pušiti treba ohrabrivati da smanje količinu cigareta, ali da svakako nastave dojiti. Uvijek je potrebno naglasiti da zdravstveni rizici kombinacije pušenja i nedojenja nadmašuju potencijalne rizike pušenja i dojenja.

Pušenje većeg broja cigareta na dan može smanjiti količinu majčinog mlijeka i u iznimnim situacijama može izazvati mučninu, povraćanje, grčeve ili proljev. Smanjivanjem broja cigareta tijekom dana, smanjuju se i ovi rizici. Pušenje se povezuje s ranijim prekidom dojenja, smanjenom proizvodnjom mlijeka i zaustavljanjem refleksa otpuštanja mlijeka.

Dokazana je povezanost između pušenja i smanjene količine mlijeka. Pušenje smanjuje razinu prolaktina u krvi i na taj način smanjuje i proizvodnju mlijeka. U prva dva tjedna majke koje ne puše imale su puno veću proizvodnju mlijeka od onih koje puše (514 ml u prosjeku kod majki koje ne puše i 406 ml na dan kod majki koje puše (Hopkinson, 1992)). Bez obzira na razinu prolaktina ono što prvenstveno utječe na količinu mlijeka jest dojenje djeteta, što više i češće doji mlijeka će biti više.

Pušenje se povezuje i s pojavom grčeva kod beba (Matheson, 1989). Studija pokazuje da je 40% ispitanih beba koje su dojene od strane majke koja puši patilo od kolika (dva do tri sata jakog plača) u usporedbi s 26% beba koje su imale kolike i dojene su od majki koje ne puše. Slični omjeri vrijede i za nedojenu djecu, a žive s jednom ili više osoba koje puše.

Pušenje smanjuje sposobnost tijela da apsorbira neke vitamine i minerale. Dokazano je da je kod majki koje puše smanjena mogućnost prijenosa joda u mlijeko što može uzrokovati smanjenu količinu i kod dojenih beba (Laurberg, 2004). Nedostatak joda može utjecati na oštećenja mozga i usporen mentalni rast i razvoj. Preporuka majkama koje doje i puše je uzimanje dodatnog joda.

Djeca izložena duhanskom dimu su pod većim rizikom obolijevanja od upale pluća, astme, infekcije uha, bronhitisa, infekcije sinusa, iritacije očiju i sl. Teško pušenje može u nekim slučajevima izazvati proljev, povraćanje, grčeve, mučninu, nervozu djeteta i nesanicu. Djeca roditelja pušača su izložena većem riziku SIDS-a. Također, imaju nižu razinu HDL-a, tzv. dobrih kolesterola koji pomaže u sprječavanju začepljenja krvnih žila. Povećan je i rizik obolijevanja od raka pluća kasnije u životu.

Osim što se povezuje sa smanjenom razinom prolaktina, pušenje utječe na smanjenje masnoća u mlijeku što može dovesti do nedovoljnog dobivanja na težini kod nekih beba.

Kako smanjiti rizik za dijete ukoliko majka puši:

Najbolja odluka je potpuni prestanak pušenja. Ukoliko to nije moguće, treba smanjiti broj cigareta na dan. Rizici koje nosi pušenje sa sobom povećavaju se ukoliko majka puši više od 20 cigareta na dan. Vrijeme poluraspada nikotina (vrijeme potrebno da polovica nikotina nestane iz tijela) je 60-95 minuta. Ova vrijednost se odnosi na odrasle osobe. Preporuka je ne dojiti i pušiti i nikada ne dojiti odmah nakon pušenja.

Zanimljiva je studija koja pokazuje da je vrijeme poluraspada nikotina kod novorođenčadi u prosjeku 11,2 sata iz krvi i 9 sati iz mokraće. Metabolizam novorođenčadi je nerazvijen i za razliku od odraslih ne proizvodi enzime potrebne za ubrzavanje razgradnje nikotina (Dempsey, 2000).

Ne bi trebalo pušiti za vrijeme ili prije dojenja jer prisutnost nikotina u mlijeku može zakočiti refleks otpuštanja mlijeka što može utjecati da beba dobije manje hranjivog masnog mlijeka.

Treba izbjegavati pušenje u prostorijama u kojima boravi dijete. U tom slučaju najbolje je pušiti vani tako da se izbjegne i pasivno pušenje. Osim majke ovo se odnosi na bilo koga od ukućana.

Preporuča se uzimanje vitamina i minerala kao dodataka prehrani, posebice joda.

Dojenje smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti, smanjuje rizik od respiratornih bolesti, bronhitisa, upale pluća i sl., a pušenje taj rizik povećava.

Majka koja koristi nikotinske flastere ili žvakaće gume ne smije pušiti jer na taj način povećava razinu prisutnog nikotina u krvi i u mlijeku što može biti opasno za dijete koje doji. Također, majka treba staviti flaster nakon dojenja, nikako za vrijeme ili neposredno prije podoja. Ukoliko je moguće, bilo bi poželjno po noći skinuti nikotinski flaster i omogućiti da se smanji razina nikotina u krvi za vrijeme noćnih podoja. Razina nikotina u krvi kod pušača 20 cigareta na dan doseže vrijednost od 44 nanograma po mililitru (ng/ml) dok se kod onih koji koriste nikotinski flaster vrijednosti kreću oko 17 ng/ml (Hale, 1999).

Djeca ne bi trebala gledati roditelje kako puše jer im to stvara osjećaj da je pušenje normalno i uobičajeno i veća je vjerojatnost da će i sami biti pušači kad odrastu.

Za mnoge majke pušenje je relaksacija i one na taj način smanjuju stres. Potrebno je pronaći alternativu i neku drugu aktivnost za smanjenje stresa koji osjeća. Osim toga bitno je i informirati se i ohrabriti jer najbolji izbor za dijete i majku jest dojenje i nepušenje. Rizici nedojenja nadmašuju rizike dojenja i pušenja.

Omogućimo i djeci najbolji izbor.

 

 

 

 

 

 

 

Pripremila: AdaletaP

Objavljeno: 27. svibnja 2007.

Izvori:

1.    American Academy of Pediatrics (1997), Environmental Tobacco Smoke: A Hazard to Children (Policy Statement), Committee on Environmental Health, Pediatrics, April, Vol. 99(4), 639.-642.

2.    American Academy of Pediatrics (2001), The transfer of drugs and other chemicals into human milk, Committee on Drugs, Pediatrics, September, Vol. 108(3), 776.-789.

3.    Amir, L.H. (2001), Maternal smoking and reduced duration of breastfeeding: a review of possible mechanisms, Early Human Development, August, Vol. 64(1), 45.-67.

4.    Dempsey, D., Jacob, P.3rd, Benowitz, N.L. (2000), Nicotine metabolism and elimination kinetics in newborns, International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, May;67(5):458.-465.

5.    Hale, T.W. (1999), "Medications and Mothers Milk", 8th ed., Amarillo, Texas: Pharmasoft Medical Publishing

6.    Hopkinson, J.M., Schanler, R.J., Fraley, J.K., Garza, C., (1992), Milk production by mothers of premature infants: influence of cigarette smoking, Pediatrics, December, Vol. 90(6), 934.-938.

7.    Laurberg, P., Nohr, S.B., Pedersen, K.M., Fuglsang, E. (2004), Iodine nutrition in breast-fed infants is impaired by maternal smoking, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, January, Vol. 89(1), 181.-187.

8.    Matheson, I., Rivrud, G.N. (1989), The effect of smoking on lactation and infantile colic, Journal of the American Medical Association, Vol. 261 (1), 42.-43.

9.    Mohrbacher, N., Stock, J. (2003), The Breastfeeding Answer Book, 3rd Edition, Schaumburg, La Leche League International

10. Mullen, P.D. et al. (1997), Postpartum return to smoking: Who is at risk and when. American Journal of Health Promotion, Vol. 11(5):323-330.

11. Ward, S. (1999), Addressing nicotine addiction in women, Journal of Nurse-Midwifery, Vol. 44(1), 3-18.

12. kellymom

13. LLLI

14. www.netwellness.org

 


: sladjanam - 8. mart 2010 21:22:53(UTC)
Ja sam pušila jako dugo, 10 godina, pa sam prestala skroz na godinu dana. Onda sam počela povremeno da pušim (uz kafu, ili uz piće, u gradu, ponekad) iako se dešavalo da prođe i po 10ak dana da ne zapalim ni jednu cigaretu. Kad sam saznala da sam trudna, istog trena sam prestala da pušim. Razmišljala sam o tome, i znam da postoji velika verovatnoća da bi sa bebom sve bilo u redu, ali mi je nekako bilo grozno, ipak sam svoje telo delila sa jednim malim bićem koje niko ne pita sviđa li mu se nikotin, i znam koliko je štetno. Jako mi je ružno kad vidim trudnicu sa cigaretom. Nekako, kao da se pušenjem stavljaju svoje potrebe iznad potreba tog malog stvorenja u stomaku. I niko ne može reći da je to zdravo, da je to ok, i nije čak ni izgovor da se dete rodilo zdravo, i da mu ništa nije falilo, zato što se rodilo sa izvesnom količinom kancerogenog nikotina u krvi, koji mu je majka unela. Fuuj.

A od kad sam se porodila, ispušila sam jednu cigaretu, uz kafu, sa prijateljicama, i nisam malog dojila te večeri (pošto ga i dohranjujem). Volela bih da ne pušim, kad mali prestane da sisa, ili da možda to ostane na tome da ispušim koju uz kafu, jednom nedeljno. Ne znam ni za jedno pozitivno dejstvo bilo čega što sadrži cigareta, i znam da je lako to racionalizovati, ali nedostaje mi sam ritual paljenja cigarete, i njenog držanja. NE NEDOSTAJE mi buđav ukus u ustima (pogotovo ujutru), koji ne može da spere ni pola kile crnog luka, ne nedostaju mi ni žuti zubi, ni žuti prsti, ni smrad u odeći.

Inače, u mojoj kući se ne puši, niti se pušilo u vreme kad sam ja pušila. Pušači su proterani na terasu, ili (ako je baš mnogo hladno) u kuhinju, pored otvorenog prozora. Nije me sramota da kažem neuljudnima, koji kad uđu, prvo izvade cigare na sto, da se kod mene ne puši. Neko odreaguje sa nevericom. Moji prijatelji to poštuju.

Nervira me što moji roditelji, koji su oboje nepušači, ne znaju da kažu neuljudnim pušačima da se kod njih ne puši, nego puste da se puši, pa onda kad odu, gunđajući luftiraju. Kaži lepo šta ti smeta, i nema problema. Kafa leti može da se pije napolju, a zimi može i da se iskulira sa pušenjem u zatvorenom.

: Praslin - 8. mart 2010 12:23:02(UTC)
Citat:
TataSam - 7/3/2010 22:54

Citat:
Praslin - 7/3/2010 12:17

Ja sam pusac. I hocu da ostavim cigare. Pocela sam tako sto sam znatno smanjila kolicinu. Pusila sam do pre 10 dana i po 2 pakle a sada mi jedna pakla traje po 2,3 dana. U kuci imamo sobu u kojoj nam je komp i samo tu je dozvoljeno pusenje jer nam cerka ne zalazi u tu sobu. I iako sam pusac nisam od onih koji nemaju obzira prema ljudima koji ne puse pa tako ,kada odem u goste kod nekog ko ima decu ili ko ne pusi,ja izadjem na terasu da ispusim cigaru.
TataSam,ima i nas pristojnih koji postujemo tudje odluke i tudja pravila. Nisu svi pusaci bezobzirni i sebicni.
Naravno.I pusaci su ljudi kao i mi.Iznosim svoje misljenje o pusenju,narocito u prisustvu dece.Za to forumi i sluze.Namera mi nije da bilo koga omalovazim.Inace sasvim lepo se zivi i bez duvana.


Nisam se ja uopste uvredila i razumem te skroz jer moj dever,koji je cesto nas,isto ne pusi i ima isti stav kao i ti. icon_wink

Lilly vise puta smo pricali i mm i ja ali nas sam skontala da njima ne vredi da se prica. Zato kada odu,ja cetku u ruke i oribam parket. Ne mogu da pricam vise nedokazanim ljudima.

: lillyblue - 8. mart 2010 2:15:57(UTC)
Pre nego sto sam zatrudnela kod nas se pusilo u stanu, najvise u dnevnoj sobi. Kad nam dodje neko drustvo, to je bilo kao u pusnici. Nisam mogla da dodjem sebi ceo dan sutradan koliko se nagutam dima. U takvim situacijama ja obicno najmanje pusim, jer me svi ostali zaguse dimom , pa nema potrebe da i ja palim cigaru.
Kad sam zatrudnela, u svakoj prostoriji osim u kuhinji, okacila sam papir na kome je pisalo"zabranjeno pusenje":)
Niko se nije bunio, i svi su postovali. i evo do danas, ostala nam je ta navika, da ako neko zeli, moze da pusi u kuhinji. I to je dobra fora, jer si tamo zatvoren u 2 sa 2, sam, i nije ti interesantno tako da pusis. Osecas se kao da robujes necemu. tako se mnogo manje cigareta ispusi , u proseku, smanjili smo na trecinu.

A to za izuvanje, sto je Praslin pomenula, i mene strasno nervira. Imam i ja jednu drugaricu, koja uz to jos ima i dete, i nikada se ne izuva kada dolazi kod nas, a kada mi odemo kod nje, ona nam jos na vratima odmah naglasi da se izujemo.
Sva sreca pa nam ona retko i dolazi, mada Praslin, sto joj ne kazes, sta te briga?

: TataSam - 8. mart 2010 0:54:11(UTC)
Citat:
Praslin - 7/3/2010 12:17

Ja sam pusac. I hocu da ostavim cigare. Pocela sam tako sto sam znatno smanjila kolicinu. Pusila sam do pre 10 dana i po 2 pakle a sada mi jedna pakla traje po 2,3 dana. U kuci imamo sobu u kojoj nam je komp i samo tu je dozvoljeno pusenje jer nam cerka ne zalazi u tu sobu. I iako sam pusac nisam od onih koji nemaju obzira prema ljudima koji ne puse pa tako ,kada odem u goste kod nekog ko ima decu ili ko ne pusi,ja izadjem na terasu da ispusim cigaru.
TataSam,ima i nas pristojnih koji postujemo tudje odluke i tudja pravila. Nisu svi pusaci bezobzirni i sebicni.
Naravno.I pusaci su ljudi kao i mi.Iznosim svoje misljenje o pusenju,narocito u prisustvu dece.Za to forumi i sluze.Namera mi nije da bilo koga omalovazim.Inace sasvim lepo se zivi i bez duvana.

: da2 - 7. mart 2010 17:10:59(UTC)
Postujem pusace koji vode racuna o drugima.
Ako truju sebe, ne ,oraju i druge

: Praslin - 7. mart 2010 15:06:25(UTC)
Blue meni je grozno (iako pusim) da pridjem detetu a da sam par sekundi pre toga ugasila cigaru. Sigurno oseto taj miris (ili smrad) cigare. A i moram sad malo off topic. Mi imamo prijatelje koji nemaju decu jos uvek. Kod njih je obavezno izuvanje a oni se kod nas nikada ne izuvaju iako imamo dete koje zna da sedi na podu i da se igra. Eto oni nisu pusaci,mi to postujemo i ne pusimo u njihovom stanu i izuvamo se u hodniku a oni nasa pravila ne postuju.

: Blue - 7. mart 2010 14:35:40(UTC)
Praslin upravo tako. Ja pred tuđom decom ne pušim, pa ako baš moram da zapalim izađem na terasu pa nek je i najveći minus. Ali nažalost mnogi ljudi ne poštuju to da pred decom nema pušenja icon_evil
ja sam još dok sam bila u srednjoj školi videla mamu na klupi u parku kako doji bebu i drži cigaru u drugoj ruci, nije baš za pohvalu icon_wink
mislim, ne interesuje me kako će drugi sa svojom decom, oni su ih rađali pa neka rade kako žele, meni je to bljak

: Praslin - 7. mart 2010 14:17:21(UTC)
Ja sam pusac. I hocu da ostavim cigare. Pocela sam tako sto sam znatno smanjila kolicinu. Pusila sam do pre 10 dana i po 2 pakle a sada mi jedna pakla traje po 2,3 dana. U kuci imamo sobu u kojoj nam je komp i samo tu je dozvoljeno pusenje jer nam cerka ne zalazi u tu sobu. I iako sam pusac nisam od onih koji nemaju obzira prema ljudima koji ne puse pa tako ,kada odem u goste kod nekog ko ima decu ili ko ne pusi,ja izadjem na terasu da ispusim cigaru.
TataSam,ima i nas pristojnih koji postujemo tudje odluke i tudja pravila. Nisu svi pusaci bezobzirni i sebicni.

: TataSam - 6. mart 2010 1:58:02(UTC)
Pusenje se deklarise kao BOLEST ZAVISNOSTI.Ko ne uspeva da zivi bez tog dima,i pratecih rituala,ocigledno je bolestan.Cak i sam stil zivota je kod velikog dela pusaca podredjen cigaretama.To jest,one su im najvaznije,bez njih se nemoze...Ali to je licna stvar svakog pojedinca.Problem nastaje kada mi u goste dodje pusac.Prava su retkost oni pristojni ljudi koji vide u kuci malu decu,pa iz tih razloga ne zapale cigaru.Tu su i oni koji pitaju dali smeju da zapale.A ono sto polako prelazi u nocnu moru,je prica vecine pusaca:"samo cu jednu,moram uz kafu" ili "pa deca nisu trenutno tu" ili ono naj gore: "sta ima veze ako zapalim" Da ne spominjem koliko mesta moram da izbegavam kada vodim decu negde,kako nebi udisali taj (za nas)smrad.

: Blue - 20. februar 2010 17:33:25(UTC)
Niti osuđujem niti podržavam. Pušila sam par godina, napravila pauzu u trudnoći i počela ponovo. Jednu stvar mogu sa sigurnošću da kažem, a to je da se više puši iz dosade nego iz potrebe.
Tokom trudnoće ja u kafiću nisam mogla da sedim duže od 20 minuta, jer ljudi moji NISAM imala ŠTA da radim! icon_lol a ranije, naručimo kaficu, pa zapali jednu, drugu, treću, petu.... i tako ostanemo dobra 2 sata u kafiću.

i mislim da je krajnje vreme da odvoje pušački i nepušački deo. znam koliko dim smeta nepušačima, ali isto tako ni ja kao pušač nisam dužna da slušam nečije coktanje zato što sam zapalila cigaretu.

: Fokica - 3. januar 2010 15:47:12(UTC)
Cveticu lepo si rekla, izolacija. Ja uopste ne idem u kafice, restorane, izuzev leti kada se sedi u basti tj. na otvorenom. Zimi idemo u Mek, jedini restoran gde je zabranjeno pusenje.
Na srecu kod nas na poslu je zabranjeno pusenje, imamo prostoriju za pusenje, tako da sam tu postedjena.
Kod nas u stanu je apsolutno zabranjeno pusenje.

: da2 - 21. decembar 2009 17:58:58(UTC)
milica-cica,
potpuno se slazem sa tobom od reci do reci.

I ja sam ne pusac

: Nataša 86 - 27. novembar 2009 17:48:25(UTC)
Tokom trudnoće nisam pušila ako ne računamo onih prvih mjesec dana kad nisam ni znala da sam trudna.Dojila sam dva mjeseca i nisam pušila.Kada sam prestala dojiti počela sam pušiti ali isključivo na balkonu ili pored otvorenog prozora ako sam kući.Prestala sam tako što sam sebi rekla da neće ovisnost kontrolisati mene već ja nju.Volim cigarete i sam taj ritual kad ujutru zapalim cigaru i skuham kafu ali kada bih jednog dana skontala da ne mogu bez cigare nikada više ne bih zapalila.Inače,pušim najblaže slims cigare koje postoje na tržištu.Ne osudjujem nikoga.Taman posla da držim nekome predavanja.Sto ljudi-sto ćudi.

: Cvetic - 23. novembar 2009 23:37:18(UTC)
Neprimerno je diskutirati o pusenju tokom trudnoce i dojenja u zemlji koja nije svesna posledica "second hand smoke" ili udisanja tudjeg dima cigareta.Ovde u Kanadi je jasno da je udisanje tudjeg dima jednako a i u nekim slucajevima (deca) i gore po onog koji je u okolini pusaca.
Broj obolelih od astme, karcinoma i emfizema je isti kod onih koji udisu dim, kao i kod onih koji puse.
Zemlje bivse YU kasne uveliko u uvodjenju zabrane pusenja na javnim mestima i na mestima gde se krecu bolesni, deca ,trudnice i dojilje.
Kada svest ljudi sazri dotle, tada je vredno diskutirati.
U medjuvremenu, drziti pridike trudnici /dojilji koja pusi da ostavi cigarete a u medjuvremenu svi oko nje puse, je bespredmetno.
Zivela sam 30 g na nasim prostorima i izbeci dim cigareta je ravno socijalnoj izolaciji maltene ko u samici. Daleko je sunce....

: milica-cica - 19. novembar 2009 22:08:38(UTC)
Ja sam nepusac ali nemam nista protiv pusaca. Jednostavno, kod mene u stanu se ne pusi i to je to. Da li ce neka da pusi tokom trudnoce ili dojenja, njen je izbor. Zasto bi mi to smetalo?? Jedino ne volim da vidim na ulici kad neka zenska drzi cigaru. Nije lep prizor, ali opet, nije da mi smeta.


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

: Natasa - 31. oktobar 2009 14:45:48(UTC)
Nisam pusac i grozim se kada vidim mamu u poodmakloj tudnoci sa cigaretom, zar je beba duzna da jos nerodjena prima stetne sastojke duvana... Bar u trudnoci treba smoci snage i biti karakter.

: Bele - 29. septembar 2009 19:22:19(UTC)
Razumem te ja,zato sam ti i rekla da si u pravu..ovo sto sam rekla nije se odnosilo na tvoj stav..

: teana - 29. septembar 2009 19:08:49(UTC)

Da dodam samo da nikoga ne osudjujem niti kritikujem, ja sam samo iznela svoj stav.[/QUOTE]

: Bele - 29. septembar 2009 19:03:39(UTC)
Ne znam da li cu pusiti kada budem i ako budem dojila bebu(planiram da dojim),mozda cu tada dati sve od sebe da prestanem..
Teana,ti si za sve u pravu ali zasto bi bilo ko ovde nama otvarao oci kad smo i same svesne sta radimo?!Zar bih se krila od roditelja kad sam pocela da pusim a da nisam znala da to ne valja..Jos tada sam znala,a bila sam vrlo mlada da skodi..
Ja jednostavno ne mogu,verovatno sam previse slaba da bih prestala..i ovo je licno moj i samo moj izbor i mislim da nema niko pravo da mi soli pamet..

: teana - 29. septembar 2009 18:10:26(UTC)
Vec sam negde na ranijim stranicama pisala o tome kako sam ostavila cigarete onog momenta kad sam saznala da sam ostala trudna i od tad je proslo skoro osam godina i ja sam i dan danas nepusac.
Ja nisam bila spremna da preuzmem rizik od toga da na bilo koji nacin naskodim svojoj bebi, znam da se bebe majki pusaca radjaju savrseno zdrave a ponekad deca ovih drugih sa malom kilazom ili necim drugim ali ja nisam mogla da preuzmem odgovornost za tako nesto i da se ceo zivot pitam dali sam recimo doprinela tome sto mi dete ima astmu ili nesto drugo. Hvala bogu obe trudnoce su mi bile zdrave a tako i deca.

Bila sam pusac oko 7-8 godina (jako rano sam pocela) i dostigla dve pakle dnevno ali sam isto tako uspela da ih ostavim i to smatram jednim velikim uspehom a jos vecim sto nisam ponovo propusila.

Ja bih recimo postavila ovako pitanje. Sta ako nam nase dete propusi u 12-13 godini zivota, da li cemo to odobriti i ohrabriti ga jer ne moze bez cigara ili pokusati na svaki moguci nacin da mu objasnimo koliko nikotin moze da bude skodan. Mislim da roditelji koji puse nemaju to pravo jer svojoj deci uvek treba da damo najbolji moguci primer u vezi svega pa i pusenja.

Da dodam samo da nikoga ne osudjujem niti kritikujem, ja sam samo iznela svoj stav.

: T3 - 29. septembar 2009 17:54:30(UTC)

Citat:
Iva&Lule - 29/9/2009 15:50
Citat:
Bele - 29/9/2009 13:55 Ako je pusenje sebicluk kao sto kazes,koliko si puta ti bila sebicna nevezano za pusenje?Nemoj mi reci da nisi nikad!
Da li planiras da dodjis bebu? I ako planiras,da li ces i tad pushiti?

ja sam dojila oba puta jednom 20 meseci,drugi put 7 i oba puta sam i dalje aktivno ko i u trudnoci pusila. doomed

e sad ispa ja ovde najgora,najnesavesnija i zla majka ili ti maceha ovde kad su cigarete ,stav i konzumiranje istih u pitanju..... doomed


: Iva&Lule - 29. septembar 2009 17:50:49(UTC)
Citat:
Bele - 29/9/2009 13:55

Ako je pusenje sebicluk kao sto kazes,koliko si puta ti bila sebicna nevezano za pusenje?Nemoj mi reci da nisi nikad!


Da li planiras da dodjis bebu? I ako planiras,da li ces i tad pushiti?

: T3 - 29. septembar 2009 17:20:36(UTC)
ja sam na temi pusenja pogotovo u trudnoci drobila u vise navrata i vise razlicitih tema ali moram i ovde nesto da kazem pa nek ide zivot..

nikad nisam ni drugim zenama tj trudnicama niti samoj sebi u jednoj od trudnoca rekla ma ni pomislila da je pusenje zdravo tj da ga u svim merama i dozama opravdavam pogotovo u stanju u kojem sve mi pusimo,nekazem pusenje je stetno i uopste i stojim iza toga,skodi bebi to ne poricem e sad u kojoj i kolikoj meri to vec neznam niti je moje da pricam ili demantujem,to su vec poslovi strucnjaka ali je bitno da steti..isto tako smatram da steti i ovako uopste i kad nismo trudne pa opet vecina zenske populacije ima cigaretu u ustima..jer se cigarete zabranjuju ili uopste nevole samo zbog decjeg zdravlja ili njihove blizine kad je duvanski dim u pitanju svakako da ne..pise samo na kutijama koje su posledice istog ali nigde u nijednoj drzavi u svetu one nisu zabranjene zbog dece vec zbog nas samih..dakle bile su i ostale licni izbor ..

niti je trudnicama igde zabranjeno da puse to je opet njihov licni stav i izbor...nemozete osudjvati niti pricati da su majke koje puse lose,nisu i to sto se nisu mogle odreci cigareta ne znaci da manje vole svoju decu niti da ce biti bolje ili losije od onih koje nepuse..pa mozda sto rece bele se one ogrese o svoju decu i budu sebicne na neki drugi nacin...sto opet neznaci da ih manje vole..sve je pa i ova tema vrlo diskutabilno..svako ima svoje misljenje,svoj nacin razmisljanja svoje pravo na odluku..mi koje pusimo smo izabrale da i dalje i pored trudnoce to radimo i tu prica i pocinje i zavrsava se..e sad sta ce ko reci ili misliti sa strane toga je uvek bilo i bice i kad su druge zivotne sfere u pitanju i na to se bas nesto posebno niti obazirem niti strecam.

mogu samo da kazem da sam dokaz zene koja je aktivno pusila u obe trudnoce i rodila dvoje zdrave,prave dece sa odlicnim kilazama i ocenama na rodjenju..a isto tako i svedok majki koje nikad nisu zapalile ili koje su prestale cim su saznale da su trudne,a rodile mnogo manju i bolesljiviju decu..nekazem da su cigarete uzrok tome ,i da je bolje pusiti..ali kao sto vidite pravila nema i kojoj se pusi nek pusi..jedino nisam za njih i izricito sam protiv istih kad ih dr zabrani iz ovih ili onih razloga kad zaista uticu ili negodoju zdravlju majke ili ploda,u vecini slucajeva dr ih ne brane trudnicama tako da pusenje opet ostaje vecita zagonetka i licni izbor svake od nas.

: Bele - 29. septembar 2009 16:02:34(UTC)
Tooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!

: mima80 - 29. septembar 2009 15:56:42(UTC)
icon_rolleyes icon_rolleyes icon_rolleyes Rasprava je izgubila svaki smisao i ja se zvanicno odjavljujem sa ove teme. Adio!

: Bele - 29. septembar 2009 15:55:00(UTC)
Ako je pusenje sebicluk kao sto kazes,koliko si puta ti bila sebicna nevezano za pusenje?Nemoj mi reci da nisi nikad!

: mima80 - 29. septembar 2009 15:47:55(UTC)
Svesno ugrozavanje necijeg zdravlja, u ovom slucaju nerodjene bebe, zarad licnog zadovoljstva, odnosno stavljanje zdravlja deteta u drugi plan, ne znam koji bi drugi termin odgovarao hmm A pusenje sigurno utice na razvoj deteta, ili i to smatrate nekom teorijom zavere od strane Svetske zdravstvene organizacije icon_rolleyes
Ali naravno, svako ima pravo na to :|

: Bele - 29. septembar 2009 15:41:33(UTC)
Tvoje misljenje!

: mima80 - 29. septembar 2009 15:12:15(UTC)
Niko ne kaze da pusaci ne vole svoju decu, gluposti icon_rolleyes Ali niko ne moze da mi kaze da pusenje u trudnoci nije tezak sebicluk. I tacka.

: marmit - 29. septembar 2009 13:51:32(UTC)
Ja nisam pusac i nikad nisam pusila.
Moja majka je pusac, pusila je u obe trudnoce, a brat i ja smo potpuno zdravi ljudi. Mislim da to nema toliko veze.
Takodje, citala sam da vise stete moze doneti nagli prestanak pusenja u trudnoci, nego par cigara dnevno!
Naravno, mrzim cigare i volela bih da su svi ljudi nepusaci, ali ...

: Bele - 29. septembar 2009 13:21:40(UTC)
Znam T3,sapatnice moja! zaljubljen

: T3 - 29. septembar 2009 12:35:45(UTC)

Ja pusim celu trudnocu,doduse manje ali pusim..smucili su mi se vise komentari oko toga da mi manje volimo svoju bebu u stomaku zato sto pusimo..Gluposti! Jednostavno,nisam mogla bez njih i tacka..mislila sam da cu ih ostaviti pored mucnina kad zatrudnim ali nazalost nisam imala mucnine,nisu mi smetale i nastavila sam..

Ja moju bebu zeljno iscekujem isto kao i vi nepusaci i volecu je isto tako i dajte vise sa tim komentarima... Jeste,izabrala sam sama i time se nimalo ne ponosim niti pokusavam sebe da opravdam na bilo kooji nacin jer sam svesna sta radim..Za sve sto kazete sto posto ste u pravu ali znajuci sebe,da sam prestala da pusim,bila bih mnogo vise nervoznija jer i ovako sam totalno psihicki ubijena time da mi se porodjaj priblizava kojeg se strasno plasim... Ja bih najvise volela da nikad u zivotu nisam zapalila..

BELE U POTPUNOSTI PODRZAVAM I POTPISUJEM TVOJ POST..  ... PREPOZNAJEM SE U NJEMU  I DOZIVLJAVAM SVAKU REC  KAO DA JE MOJA.. klanjam


: Bele - 29. septembar 2009 11:34:09(UTC)
Katarina,kad kazem dajte vise sa komentarima,pod tim mislim jedino ovo sto sam mnogo puta cula.."pusaci ne vole svoju bebu"..i nista drugo.Naravno da svaka od nas iznosi samo svoje misljenje..

Jeste,izabrala sam sama i time se nimalo ne ponosim niti pokusavam sebe da opravdam na bilo kooji nacin jer sam svesna sta radim..Za sve sto kazete sto posto ste u pravu ali znajuci sebe,da sam prestala da pusim,bila bih mnogo vise nervoznija jer i ovako sam totalno psihicki ubijena time da mi se porodjaj priblizava kojeg se strasno plasim...
Ja bih najvise volela da nikad u zivotu nisam zapalila..

: A&A - 29. septembar 2009 0:37:15(UTC)
Citat:
Bele - 28/9/2009 17:45

Ja pusim celu trudnocu,doduse manje ali pusim..smucili su mi se vise komentari oko toga da mi manje volimo svoju bebu u stomaku zato sto pusimo..Gluposti!
Jednostavno,nisam mogla bez njih i tacka..mislila sam da cu ih ostaviti pored mucnina kad zatrudnim ali nazalost nisam imala mucnine,nisu mi smetale i nastavila sam..
Ja moju bebu zeljno iscekujem isto kao i vi nepusaci i volecu je isto tako i dajte vise sa tim komentarima...


Sigurna sam da volis svoju bebu i da je zeljno iscekujes i ono sto sam napisala ne umanjuje niciju ljubav ni pusaca ili nepusaca,i ti najbolje znas sta je dobro za tebe!!!Samo sam iznela svoje misljenje i to je to!!!I evo par recenica od koje mi se krv zaledi u venama
Pušenje cigareta izaziva toksicno oštecenje posteljice i direktno vodi u smanjenje porodajne mase ploda. Posteljica trudnica pušaca pokazuje jasno ishemijsko oštecenje izazvano vazokonstriktorskim efektom nikotina.Kod trudnica je dokazano da jedna cigateta dovodi do evidentnog smanjenja protoka krvi kroz posteljicu. Jedan sat cas nakon toga dejstvo nikotina prestaje.

Efekat je slican kao da vas neko davi rukama ili steže omcom i to traje dok se ne dovrši cigareta. Sutra vaše dete ima pravo da kaže da se još nije ni rodilo a vec ste ga davili i gušili.icon_eek icon_eek icon_eek icon_eek icon_eek icon_eek icon_eek

: katarina - 28. septembar 2009 23:26:46(UTC)
Citat:
Bele - 28/9/2009 17:45

Ja pusim celu trudnocu,doduse manje ali pusim..smucili su mi se vise komentari oko toga da mi manje volimo svoju bebu u stomaku zato sto pusimo..Gluposti!
Jednostavno,nisam mogla bez njih i tacka..mislila sam da cu ih ostaviti pored mucnina kad zatrudnim ali nazalost nisam imala mucnine,nisu mi smetale i nastavila sam..
Ja moju bebu zeljno iscekujem isto kao i vi nepusaci i volecu je isto tako i dajte vise sa tim komentarima...


Bele ti si tako odlucila i to je tvoj zivot i zivot tvoje bebe o tome ne zelim diskutovati ..tema je postavljena da se cuju razlicita iskustva,saveti..
recenicom "dajte vise sa komentarima" govori da ne zelis cuti (sta u stvari znaci pusiti u trudnoci) jer si svesna svega...

Ja sam bila pusac iz zadovoljstva tj sa drustvom i ponekad,u proseku 2-5 dnevno,cim videla II ostavila sam i nisam zapalila nijednu u trudnoci niti dok sam dojila a ponovo krenula posle 3 god i kajem se sto sam uopste propusila kasnije...
jedna moja drugarica je pusila u trudnoci sem sto je beba bila mala imala je nikotinske krize po rodjenju,mozete zamisliti bebu kako se bori protiv nikotina po samom rodjenju?nije bila svesna da je nikotin zavist,bolest kao i narkomanija,alkoholizam...
zasto svesno ubijati sebe ili jos gore dete u sebi?to ne mogu da shvatim iako sam leceni pusac(sada ne pusim )
po meni su takve majke egoisti kojima je "zadovoljstvo "prece nego zdravlje...niko mi ne moze reci da ne moze ostaviti jer sam nekoliko puta ostavljala i moze se kad se hoce ako se ima volja a dete je po meni najaci razlog koji moze postojati...
Da se okrenem meni---jos uvek sam leceni pusac a ne nepusac,svesna da cu se celog zivota boriti da nikad ali nikad ne zapalim nijednu pa ni jedan jedini dim jer cu biti gubitnik,stalno kazem sebi nije jedna cigareta jaca od mene same!ako jeste e onda nemam ni k od karaktera ...ostavila sam zbog sebe,deteta i okoline...i srecna sam iako znam da nije nimalo lako...


: Bele - 28. septembar 2009 19:45:38(UTC)
Ja pusim celu trudnocu,doduse manje ali pusim..smucili su mi se vise komentari oko toga da mi manje volimo svoju bebu u stomaku zato sto pusimo..Gluposti!
Jednostavno,nisam mogla bez njih i tacka..mislila sam da cu ih ostaviti pored mucnina kad zatrudnim ali nazalost nisam imala mucnine,nisu mi smetale i nastavila sam..
Ja moju bebu zeljno iscekujem isto kao i vi nepusaci i volecu je isto tako i dajte vise sa tim komentarima...

: A&A - 26. septembar 2009 23:39:47(UTC)
znaci ne verujem i ne mogu da shvatim sve mame koje su trudne i puse-to mi je zaista neshvatljivo jer ako ne vole toliko sebe zasto ne vole to malo bice u sebi i svi oni koji mi kazu da ne mogu ja mogu samo da vam kazem onda da ste slabi i razmislite sami o tome!!!!Cenim sve majke koje su ostavile cigarete u trudnoci i tokom dojenja ali ne razumem one koje posegnu za tim otrovom u trudnoci ....... to mi nije najasnije!!!!

: Lavita - 30. jul 2009 3:21:21(UTC)
Iva i Lule i ja sam se toga nagledala ili u jednoj ruci drzi bebu u drugoj cigaru i tako seta i pusi
nisam zelela da ako mi dete kasnije bude imalo problema sa respiratornim organima ne daj boze da se uvek pitam
da li sam ja kriva za to
da li su krive moje cigare
necu niko sacuvati moju vanju i jovanu ni od cega ako ce biti bolesne
ali ja necu da se osecam krivom
hocu da uradim sve sto je u mojoj moci da budu zdrave
i uradila sam to
sada pusim i sta ja znam da li cu ikada vise prestati
jedno je sigurno pokusacu
ali sada ne mogu ne znam ni sama zbog cega

Iva tebi svaka cast

: Iva&Lule - 29. jul 2009 16:44:13(UTC)
Evo vec 4 godine i 3 meseca kao sam ostavila cigarete...Jos 9 meseci bice 5 godina i tada cu stvarno biti ne pusac! Kazu da je 5 godina potrebno da prodje kako bi se organizam ocistio od nikotina i sve ostalo stetno sto ima u cigaretama....Ja duvanski dim vise ne podnosim,uzasno mi smeta i po sto puta se pitam kako sam ja uopste mogla da pocnem da pusim cigare jeste ono drustvo,srednja skola, ali mi je drago ostavila sam ih tacno godinu dana pre trudnoce ,bezbrizno dojila dete i bitno je da se super osecam bez njih :) Kada sam skoro u jednom parku videla majka u jednoj ruci drzi bebu doji je,a u drugoj cigaretu kad se nisam sok PA KOJI DJAVO JE DOJIS AKO NE MOZES BEZ TOG OTROVA?AKO TRUJES SEBE NE TRUJ TO MALO NEDUZNO STVORENJE....Kupi adaptirano mleko,a ne da je dojis na takav nacin doslo mi da je batina

: Lavita - 29. jul 2009 10:51:00(UTC)
prva trudnoca 9 meseci i dojenje mesec dana ni jedna cigara
druga trudnoca
kupili test videli dve crte nema sanse da zapalim cigaru
cim je dojenje proslo odma cigara
da me pitate sto pa rekla bi vam i razlog ali ne postoji ni jedan pametan razlog sto neko pusi
tako da eto
nadam se da cu prestati jednom

: trudna 3 - 28. jul 2009 22:24:55(UTC)
ja pusim od 15 godine tacnije tad sam probala i pusila mozda dve tri dnevno koliko smo kao klinke mogle da se ogrebemo od starijih mama,tata,strina,striceva...hihi ...
a od negde dvadesete pusim konstantno i to po 10 otprilike dnevno nekad manje nekad vise.
nazalost ni u jednoj trudnoci ih se nisam odrekla ,jesam smanjila ali i dalje pusim i spadam u grupu samortrovaca i zagadjivaca zivotne sredine ,sebe i svoje okoline duvanskim dimom.

: malaana - 28. jul 2009 7:28:03(UTC)
kod mene je cudo nikada nisam pusila do 27 me god,srecom rodila oba deteta do tada onda me muz ostavlja neka briga nervoza tako nazalost danas ispusim oko 10 dnevno ma to mi je jedina uteha u ovoj muci ali ne palim u kuci

: brinet - 20. jun 2009 20:43:38(UTC)
Pusila sam 7 godine pre trudnoce...kad sam ostala u drugom stanju odmah sam prestala...Dok sam dojila (celih mesec dana) nisam pusila...a kad mi je mleko nestalno popusila sam 5 cigara do sad...Nadam se da necu pocesti ponovo "aktivno" da pusim.....

: adrijana - 20. mart 2009 22:06:07(UTC)
Istrajna jesam sto se tice cigareta, osecam se kao da nikad nisam ni pusila! Kad bi mogla tako i sto se hrane tice...

: sanjas - 20. mart 2009 18:41:45(UTC)
Ja sam nepusac i nemam nista protiv pusaca,jer svako ima pravo na svoj izbor.Jedino mi smeta kada mi duvanski dim ide u lice i davi me.I ne volim kada mi se odeca oseti na cigarete posle boravka u zadimljenoj prostoriji,ali to je neminovno.
Adrijana bravo .Samo napred i budi istrajna! ;]

: adrijana - 17. mart 2009 12:36:49(UTC)
Samo da se pohvalim da nisam pocela da pusim,i da jos uvek nemam krize smizlica .

: Maja-belgija - 17. mart 2009 11:32:27(UTC)
Citat:
lillyblue - 15/2/2009 22:09

ja sam neki "specijalni sluchaj" Malo pushim, pa prestanem par dana, pa mi opet dodje, pa sve tako u krug.


isto je kod mene icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol a kod nas u stanu se nepusi al kad nam doce drustvo imamo veliku tarasu u koja je jedan deo napravjen samo za pusaci hihihihihi

: Diana01 - 16. mart 2009 1:10:31(UTC)
Ja sam pocela da cigaretama sa svega 13 godina. Klinka bila nisam imala pojma, i onda tokom cele srednje skole, fakulteta...I pusila sam previse, na faxu smo ponekad celu noc crtali neke radove i nismo prestajali da zadimljujemo sobu u kojoj radimo, i nismo imali 3 grama obzira za ljude nepusace koji su radili sa nama... Cak na faxu je bilo dozvoljeno pusenje po salama. (Btw, pricam o arhitekturi, ako je neko studirao tamo krajem 90ih i pocetkom ove decenije sigurno zna o cemu pricam)
I tako ja sam ostavila pusenje kada sam saznala da sam trudna, negde u prolece 2008...i eto od tada ne pusim, jos malo pa godinu dana.
Nikada mi nece biti jasno tih nepusaca koji me nisu tukli us... motkom kada smo ja i jos par kolega neprestano pravili gasnu komoru od sobe ili sale u kojim smo radili. Divim im se posto sada imam toliko netrpeljivost ka dimu da je to neverovatno.

: мирка - 15. mart 2009 16:35:21(UTC)
Адријана, bravo bravo bravo Држимо палчеве да овај пут издржиш!

: adrijana - 14. mart 2009 13:35:40(UTC)
Ja moram da se upisem ovde. Od juce pripadam ponovo grupi nepusaca bravo . Juce ujutru sam odlucila da necu vise da pusim i za sada se super drzim, nemam krize, ne vuce me uopste. Znam da je jos rano da se hvalim ali sta cu jace je od mene. Tako sam ponosna sama na sebe smizlica

: maja973 - 18. februar 2009 9:44:44(UTC)
Nepušači, nepušači, nepušači.Čak do te granice da smo zabranili u kući da se puši.Doduše, jako je malo pušača sa kojima smo u kontaktu, ali i oni poštuju našu odluku da se u kući ne puši.

: NIKOLINA - 17. februar 2009 16:29:03(UTC)
ni muz ni ja nismo  pusaci a niko od nasih prijatelja ne pusi.bas uzivamu tome da mi kuca i odeca mirise I DA MI DETE NE UDISE DIM! bravo bravo bravo

: Iva&Lule - 17. februar 2009 15:30:44(UTC)
Cudo se ja nisam upisala na ovoj temi ruganje

22 Maja,bice cetiri godine kako ne pusim cigarete bravo Jako sam srecna zbog toga,iako je ostala posledica par kg viska,ali nije mi zao i to se sredjuje polako,ali sam srecna zbog svog tena,lica,kose,noktiju...Ne podnosim kad se pomesa parfem sa cigaretama to mi je uzas...Nikad vise ne bih mogla sebe da zamislim sa cigaretom u ruci ili da uvlacim taj uzasan dim...Kod nas u stanu niko ne pusi,a kad dodju gosti onda na terasu,jer ovde se podrazumeva gde ima dece i nepusaca pusi se na tersai :)

: mima80 - 17. februar 2009 14:26:46(UTC)
Citat:
lillyblue - 15/2/2009 22:09

ja sam neki "specijalni sluchaj" Malo pushim, pa prestanem par dana, pa mi opet dodje, pa sve tako u krug.


Takodje, i tako od srednje skole icon_lol Nisam pusila u trudnoci i prvih par meseci, onda pocela po malo i sad zapalim 1-2 dnevno, uz pivce uvece sa mm. I nikad nisam osetila fizicku zavisnost, kao od sale sam ostavila cigarete u trudnoci, i sada bih mogla bez problema, ali mi tako nekad slatko dodje icon_rolleyes :> Ofkors, pusenja u kuci nema i nema sanse pored bebana da se pusi

: lillyblue - 16. februar 2009 0:09:12(UTC)
ja sam neki "specijalni sluchaj" Malo pushim, pa prestanem par dana, pa mi opet dodje, pa sve tako u krug.

: LitlLili - 15. februar 2009 16:37:37(UTC)

Moram i ja da dam doprinos,ovoj temi ;] !Bila sam strastveni pusac,sve dok nisam ostala trudna.Strasno su mi se ogadile cigare,odmah,prvih dana,trudnoce,tako sam i saznala da sam trudna!
Evo,jos ne pusim, bravo ja!Mnogi,meni dragi ljudi puse,pa ih smestim u kujnu,tamo imam aspirator,prozor,jonizator...A i becka ne zalazi tamo.Inace mm,nikad nije pusio,ni moji,ni njegovi.


: myche - 10. februar 2009 10:55:55(UTC)
evo i ja da se "zapljunem"
nepušim i nisam nikad pušila, a drago mi je i što mm ne puši!
nemam ništa protiv pušača ali NAJVIŠE MRZIM kad dodjem kući sa posla i od glave do pete srdim na cigare! ja sam za to da se uvede posebna prostorija za pušače ili da po kancelarijama sede odvojeno. htela-nehtela, pored njih i ja pušim, tj 8 sati u zatvorenoj prostoriji udišem dim od cigareta što po meni nije u redu...

: bidza - 10. februar 2009 0:31:22(UTC)
Bila sam pusac od srednje skole, imala sam pauzu pre par godina, nisam pusila godinu dana. MM i ja smo tada zajedno prestali, medjutim on nije izdrzao i posle pet meseci je poceo ponovo a eto ja sam izgurala do godine. Prestala sam ponovo malo pre nego sto sam saznala da sam u drugom stanju, jer smo svakako planirali trudnocu. Prestao je i mm sa mnom. U stanu se pusi strogo samo na terasi i da su zatvorena vrata od terase. Cuvam Stevana od duvanskog dima bas dosta. ali sta se desava, moj "karakterni" muz je opet propusio..., evo pusi vec nekih 4 meseca. I on samo na terasi naravno, ali me ipak nervira jer sam citala da taj dim i satima posle toga ostaje u plucima i smeta bebi. E sad, nisam ni pomisljala da zapalim dok sam ga dojila, ali Stevan ne sisa vec nekih desetak dana , dve nedelje i ja dolazim u neverovatna isusenja da zapalim da je to nije normalno!!! Jos uvek me drzi to da cu smrdeti svojoj bebi na duvan i da ce me zbog toga gristi savest. Veceri su mi najgore ili kad nam neko dodje ili negde izadjemo...Malo me ovi postovi ohrabrise da ostanem nepusac!

: rozga - 9. februar 2009 22:40:29(UTC)
Nepusaci svi i sa moje strane i sa strane mmbravo

: jelena_ns82 - 6. februar 2009 1:56:55(UTC)
Ja nikad nisam pusila cak ni povukla dim od cigarete,iako su svi oko mene pusaci i roditelji i muz,tako da uopste ne razumem krize zbog prestanka pusenja i to uzivanje u cigarama.....samo ne mogu da shvatim kako sebi neko moze da narusava zdravlje i uvlaci te prljavstine u organizam,ali kazu da je i to iz strasti!!!

: simona78 - 5. februar 2009 11:34:59(UTC)
Svaka cast onima koje su uspjele da se rijese ovog uzasnog poroka!!! Svima koji pokusavaju da se odreknu cigareta, drzim palceve da uspiju!!!

Mm i ja smo nepusaci, u nasem stanu se ne pusi i jako sam srecna zbog toga!

: ALEK2006 - 5. februar 2009 11:22:21(UTC)
Uhhhhhhhh ja sam pusac i to onaj pravi i strastven, nista nemoze da me oraspolozi niti smiri kao cigara. Ujutru kad ustanem prvo sto pomislim je cigara pa sve drugo. Iskreno nikada nisam ni pokusavala da ostavim cigarete. Mozda cu jednog dana neznam za sada ne ma koliko znam da nisu ok ja ih jednostavno volim.

Najvise sto me nervira kod cigara je kad spremim kucu i promenim zavesu nikad nemogu da uzivam u mirusu cistog jed dim sve pokvari :>


: bilja74 - 23. januar 2009 1:36:45(UTC)
Bila sam strastven pusac od svoje 17 godine ,ali odkada sam saznala da sam trudna po drugi put ,resila sam da ostavim cigarete .Uspela sam u tome i mm nagovorila da prestane da pusi.Tako smo mi sada nepusaci i mnogo smo sretni zbog toga.Prosto ne mogu da verujem gde nam je bila pamet i sto to nismo ranije uradili.Konacno smo slobodni ,nema vise frke da li sme negde da se pusi ili ne ,da li cu imati dovoljno cigareta do jutra ,da radim nesto i onda prekidam da bih popusila cigaretu.......Inace pusili smo po 2 kutije .Sad mi je kuca konacno cista i mirise .

: saveta - 17. januar 2009 2:26:47(UTC)
Ja sam pusac vec 16 godina, zapravo nikad nisam ni pokusavala da ostavim, jedino su mi se smenjivale faze od 1 do 4 paklice dnevno. Sada sam trenutno na 2. Kod mene u kuci se jedino ne pusi u bebinoj sobi. Toliko sam zagrizena da kod ljudi kod kojih se ne pusi u kuci idem samo kada je lepo vreme da bih mogla na terasi da zapalim, autobusom ne putujem jer ne mogu da izdrzim po 4 sata od pauze do pauze da ne upalim. Ujutru cim ustanem trcim pravac u hodnik da zapalim cigaretu i upalim aparat za kafu.

: Kale79 - 30. decembar 2008 22:19:32(UTC)
Bila sam pusac, nesto vise od deset godina. I NE PUSIM vise, od 25. juna 2008., odnosno od kada je test za trudnocu pokazao rugu crticu.
Priznajem, nije bilo lako, ali taj dan sam popusila otvorenu kutiju i bacila upaljac. Ne nedostaje mi nista, samo ponekad pomislim kako lepo lezi cigareta i kafa, ali zna se sta su prioriteti icon_rolleyes . Sad bas osecam miris dima i nervira me kada mi se dzemper oseti na duvan, ali sta da se radi. Smatram da svako ima pravo na izbor, kod mene kuci se sad ne pusi, ali stvarno nemam nista protiv ako se kod nekog pusi u kuci. Ne bih imala nista protiv ni pusenja u kaficu, ali ne volim (ni ranije nisam volela) zagusljiva mesta

: shenon - 8. decembar 2008 11:42:51(UTC)
Ljudi pomagajte. Ovu poruku sam vec napisala u temi o spermogramu i neplodnosti muskarca. Ja i moj dragi vec godinu dana bezuspesno pokusavamo da dobijemo dete. Ja sam nedavno ostavila cigarete ali on nikako. Kod mene si rezultati u redu ali on ima los spermogram. Preko veze smo bili kod urologa (posto mi je svekrva doktor) i zamislite molim vas da ga niko nije posavetovao da ostavi cigarete pa mu je cak receno da i to nema veze sa sterilitetom. Sad su me jos ubedili da je moj ginekolog nepismen jer mi je rekao da i on mora prestati da pusi. Ocajna sam, dajte mi savet kako da ga ubedim da ipak ima veze. On ima dvoje dece iz prvog braka ali od tad je proslo 15 godina a on je pusio po 4 pakle. Sad je smanjio na jednu. Pa koji normalan urolog ili bilo koji drugi doktor veruje da cigarete ne uticu na neplodnost? Ako je neko imao isti problem, please posavetujte!

: мирка - 8. decembar 2008 3:26:30(UTC)
Свака част, Цецо bravo bravo bravo
'Ајмо женске, видите да није тако тешко icon_razz

: Wish - 8. decembar 2008 2:01:29(UTC)
Citat:
ceca-ns - 4/12/2008 13:11

ja ne pusim,evo,sad ce dva meseca :) i nemam zelju za cigaretom,kao da nikad nisam ni pusila!Svaka cast Ceco ..da i ja krenem tvojim stopama bravo bravo bravo

: ceca-ns - 4. decembar 2008 15:11:21(UTC)
ja ne pusim,evo,sad ce dva meseca :) i nemam zelju za cigaretom,kao da nikad nisam ni pusila!

: snina - 4. decembar 2008 12:38:45(UTC)
Ja sam pusila do dana kada sam uradila test za utvrdjivanje trudnoce i od toga dana vise nisam ni jednu zapalila. Imala sam problem da mm usadim u glavu da nasem detetu smeta dim cigarete i da ne treba da u stanu pusi. On je inace strastveni pusac koji vari 3-4 kutije dnevno!icon_eek   Nina je osetljivija i cim joj dim zasmeta odmah pocne da kija , pa joj procuri nos i sliva joj se pa dodje i do laringitisa ili bronhitisa i tako sve dok gospodin tata nije resio da ne pusi u stanu.  Prvog januara smo je odveli sa sto bi se reklo doceka odmah u bolnicu gde je dobila urbazon. Kada je to sve video i pobeleo od straha od toga dana vise ni jednu cigaretu nije zapalio u stanu. Do tada smo se druzili non-stop sa lekarima, inhalatorima cak je bila na prevenciji astme koristeci neke lekove po 3 meseca. Tako sada ni gosti koji dolaze ne puste kod nas ili izadju na terasu. Nina je mnogo zdravija, Bogu hvala! Odlazimo mi gde ima pusaca sa njom ali ono sto lekari isticu je da je najvaznije da deca gde zive i gde spavaju da te prostorije budu ciste i bez duvanskog dima a da  je normalno da nekada ode negde gde ima dima cisto da ne bude da raste pod staklenim zvonom.

: adrijana - 4. decembar 2008 12:31:38(UTC)
Mirka nisi jedina sto mi je to rekla,znam ja da mi to nije trebalo. Nije me ni vuklo da zapalim, nego tako bezveze sam pocela.

: maja22 - 4. decembar 2008 3:02:53(UTC)
Ja sam pusac i volim da pusim.

: мирка - 3. decembar 2008 23:11:43(UTC)
Е, стварно те треба poguzi poguzi poguzi

: adrijana - 3. decembar 2008 22:58:15(UTC)
Ja sam ostavila pusenje kad sam ostala trudna sa Jovanom, i nisam pusila 5 god. I pre par meseci kao uzmem jednu iz zezanja, pa druga, treca i tako da sam opet pocela da pusim. I sad sve nesto razmisljam da opet ostavim ali uvek kupim sebi cigarete. Moram prvo da rascistim sama sa sobom sta hocu pa se bacam na ostavljanje, valjda!

: мирка - 20. oktobar 2008 18:18:50(UTC)
Е, да, пази на то. ММ се угојио 12кг након што је оставио пушење, али он је пре тога био јако мршав, па му је добро дошло. Сад баш добро изгледа, а стварно је много јео неке грицкалице....нпр. нисмо смели да останемо без семенки у кући....

: JelenaSrculence - 19. oktobar 2008 19:09:01(UTC)
Hvala puno na podrsci! Uspela sam da prevazidjem tu cigaretu pred spavanje totalno tako sto se zablenem u tv do tacke prekida kad mi se jako jako spava da jedino sto mogu je da odem pravo u krevet :). Nije lose, vazno da se odvikavam nekako, a da nije hranom :D.

: мирка - 19. oktobar 2008 17:35:25(UTC)
Цецо, држимо ти палчеве!
Мој муж је оставио цигарете у априлу прошле године. Тих првих дана није пио ни кафу јер га је вукло да запали, али је то трајало неколико дана и онда је полако кренуо са кафом. Искрено, нисам веровала да ће стварно оставити, али ево већ годину и по како не пуши и баш нам је лепо без дима у сваком делу стана....

: pejana - 19. oktobar 2008 16:14:17(UTC)
Ceco, mnogo je lakse nego sto mislis. Ja sam neko kratko vreme izbegavala kafe koje su me vukle da zapalim (inace sam bila strastan pusac, obozavala sam cigarete). Sad sam navikla, tako da pijem kaficu bez problema, nepusac sam skoro 7 meseci i nikad mi nije palo na pamet da zapalim za svo to vreme. Veruj mi da je mnogo lakse nego sto se cini, sve vam je u glavi!!!! Drzim vam fige, budite istrajne!!!!!

: mayya - 19. oktobar 2008 15:19:07(UTC)
Ceco, Angel, drzim vam fige!

: ceca-ns - 19. oktobar 2008 14:32:22(UTC)
ja cigaretu nisam zapalila citava dva dana doomed hihihi.....
pusac sam dugogodisnji (jos uvek ne mogu reci bivsi jer nikad se ne zna).....
uvek sam "divno" mirisala na cigaretu,kosa,garderoba,sve.... kuca...... to me je pocelo strasno nervirati i eto,reko da pokusam i ja..... izdrzala sam ova dva dana.... nije da ne fali ali i nije strasno kako sam mislila da ce biti... cigareta nije potreba,to je samo ruzna navika..... covek oseca potrebu za hranom,vodom,seksom..... to je prirodno! a ovo je samo navika ,ruzna navika....
nezgodno je malo dok srcem kaficu,ono bas mi dodje da zapalim samo jednu,ali samo jednu..... ali znam gde je jedna tu je jos jedna i jos jedna.... a trudim se da istrajem....
eto nadam se da cu uspeti... svaka cast svakom ko je uspeo da ostavi cigaretu,zavidim vam... pa hocu i ja.... eto,javicu vam za koji dan sta se desava a mozda i pre ako pokleknem ne daj Boze...


: JelenaSrculence - 18. oktobar 2008 8:34:41(UTC)
NIsam ostavila tad ali pusila sam jednu dnevno, samo uvece pred spavanje. Nisam ja neki pusac i nije mi tesko da ostavim samo sam tanka sa voljom da uopste pocnem. Al sad kontam ici ce lakse.

: mayya - 18. oktobar 2008 6:19:40(UTC)
P Jelena, zar nisi ostavila cigarete jos u avgustu? Ili sam ja pomesala. Vec sam htla da te pitam kako izdrzavas. Kad ono samo nedelju dana.

: JelenaSrculence - 18. oktobar 2008 5:05:14(UTC)
Imam jako puno srece, do sad sam imala samo problem sa mamom sto se pusenja u kuci tice a i ona i tata nam dolaze jako retko jer smo daleko tako da... A i kad dodje montiram je uz prozor pa je i to nesto :).
A inace nikome nismo rekli da se ne pusi u stanu, valjda kontaju zbog bebe pa i ako nam dodje neku pusac on tad apstinira. Za sad je hvala Bogu u redu a kasnije cu uvesti onu oznaku "Hvala sto ne pusite" :).
Nisam zapisala datum ali ne pusim vec mislim nedelju dana il manje i ne fali mi, izdrzavam. Podrzavam sve koji planiraju da mi se pridruze :).

: mayya - 17. oktobar 2008 23:44:13(UTC)
Ja sam dve godine bila nepusac. Ostavila sam cigarete u trudnoci i nisam pusila sve do nemanjinih godinu ipo. Bila sam ponosna na sebe sto sam posle dugogodisnjeg konzumiranja cigareta uspela da ih ostavim.
Ali, avaj... Poceh ponovo. I, iako uzivam u cigareti, pomalo mrzim sebe zbog nje. Ne volim sto sam pusac.
Moj muz mrzi cigarete. Ne podnosi ih. Zato me tera na terasu da zapalim. Valjda cu ih ostaviti kada napolju bude minus beskonacno. Ko ce se smrzavati zarad cigarete.
Za sve su krive drugarice. Sve puse, pa i ja pocela sa njima.
Nadam se da cu, kada smognem snage i volje ponovo da ih ostavim.

: iva-sabac - 17. oktobar 2008 21:11:59(UTC)
Mm ne pusi vec tri godine a bio pusio je po 3-4 pakla dnevno a ja pocela ponovo da pusim pre nekoliko mesci ali pusim na terasi ili kad su deca u sobi ja sednem pored vrata...najvise me izludjuje kad neko dodje i odmah pita a gde vam je piksla,mm u kaze pa na terasi tamo je deo za pusenje

: мирка - 17. oktobar 2008 19:54:06(UTC)

Citat:
Jecca - 17/10/2008 18:45  Kod nas se ne pusi u stanu, i ovde i ne moras reci "napolju zapali" , svi se ponasaju s hodno normali. Al sta ces kod nas ljudi srba gde da kazes "nemoj paliti" i juuuuu dusmanina!!!

Ма, ја УЖИВАМ у томе што их све шаљем на терасу. Коначно и мојих 5 минута8)

 


: Jecca - 17. oktobar 2008 13:45:39(UTC)
Ja sam bivsi pusac, ne strastan, ali volela sam da zakurim (ah taj interni izraz :))
Ova "titula" mi odredila to da mrzim pusace i dim. mm pusi jako puno, i sad mi jako i smeta. Najgluplje mi je kad prekida igru sa detetom da ode da zapali cigaretu na terasi. Cim progleda vec pali cigaru! NE mogu da shatim tu naviku, potrebu ili sta li je vec. Godinama sam pusac, onako uz drustvo , uz kafu, iz dosade ponekad, ali ja da progledam i odmah hvatam paklicu... to nema sanse!!!! I nije normalno!
Kod nas se ne pusi u stanu, i ovde i ne moras reci "napolju zapali" , svi se ponasaju s hodno normali. Al sta ces kod nas ljudi srba gde da kazes "nemoj paliti" i juuuuu dusmanina!!!

: мирка - 17. oktobar 2008 13:10:36(UTC)
Citat:
JelenaSrculence - 16/10/2008 11:16

Naravno moja mama kad dodje to se zna-odmah cigareta u usta, i ne pita dal sme a kad joj kazem da se ne pusi u stanu kaze mi da ne mogu da zabranjujem ljudima da puse kod nas jer je to jako nepristojno! Zamislite vi to! E pa onda sam ocigledno nevaspitana po standardu okorelog pusaca :D.

Жалосно је то што већина пушача тако мисли. Са моје тачке гледишта, непристојно је не питати "да ли смем да запалим". А, то што једна бака не размишља о томе колико штети свом унучету не вреди расправљати. Само ти лепо своју маму на терасу, ништа јој не фалиbatina


: J.D. - 16. oktobar 2008 11:50:54(UTC)
Ja sam prestala da pusim pre dve i po godine, a suprug mi nikada nije pusio i alergican je na duvan. Tako je i pocelo moje ne pusenje, upoznali se mi i u jednom trenutku se razmenjujemo komplimentima i utiscma i on ce meni: pa ja bih te zamolio samo da malo smanjis cigarete posto sam alergican na duvan- OD SUTRA NE PUSIM, stvarno od tada nisam ni jednu zapalila i u stanu nema pusenja TACKA, posebno sto meni stvarno sada uzasno smeta miris i ne mogu se dugo zadrzavati u zadimljenim prostorijama. Posto imamo terasu oni koji bas moraju da puse dobiju instrukcije kako da stignu do iste i da kucaju kad zavrse...
Nemam nista protiv onih koji puse (i ja sam nekada), smatram da svako treba da zivi svoj zivot i donosi odluke po svojoj meri, ali mislim da svojoj deci ne dajemo sansu da izaberu zdrav zivot, posebno ako im govorimo sa cigarom u ustima-nemoj sinko ovako!

: JelenaSrculence - 16. oktobar 2008 6:16:35(UTC)

Ja sam nepusace svega tek dva dana, hvala Mico ali trebace jos dosta vremena da prodje da bih se uverila da sam totalno ostavila. NIsam nikad bila strasni pusac, ja samo cigaretupred spavanje i to iskljucivo u WC-u al opet i to se valjda racuna.
KOd nas u kuci se ne pusi, i zbog bebe i zbog nas, a recimo drugarica nam je bila 5 dana u gostima i terala sam je da pusi u wc-u :). Naravno moja mama kad dodje to se zna-odmah cigareta u usta, i ne pita dal sme a kad joj kazem da se ne pusi u stanu kaze mi da ne mogu da zabranjujem ljudima da puse kod nas jer je to jako nepristojno! Zamislite vi to! E pa onda sam ocigledno nevaspitana po standardu okorelog pusaca :D.


: ????? - 16. oktobar 2008 3:40:39(UTC)

Citat:
atimija - 6/10/2008 08:54 I ja i mm smo bili pusaci dok nismo poceli da zivimo zajedno i od tada smo prestali a kada nam dodje beba nece se ni pusiti u kuci...Ionako je jako mali br ljudi koji puse u nasoj okolini pa ce valjda imati razumevanja

 

Мој савет ти је да не очекујеш да имају разумевања већ да свима кажеш да се у стану не пуши! Много је пушача који се праве луди. Ја сам свима ставила до знања да нема пушења у стану, али ми се ипак дешавало да ме питају - могу ли ипак овде, дуваћу кроз прозор. Мислим, одувала бих ја све вас кроз тај исти прозор!!!!!!!!!!!!


: Emina - 6. oktobar 2008 10:34:24(UTC)
ja am vec 2god nepusac a mm 8 god.

: atimija - 6. oktobar 2008 3:54:33(UTC)
I ja i mm smo bili pusaci dok nismo poceli da zivimo zajedno i od tada smo prestali a kada nam dodje beba nece se ni pusiti u kuci...Ionako je jako mali br ljudi koji puse u nasoj okolini pa ce valjda imati razumevanja

: jeja49 - 4. oktobar 2008 6:08:27(UTC)
MM i ja smo nepusaci. Nismo od ljudi koji brane da nam se u kuci nepusi, ali tamo gde su deca to je minimum koji mora da se ispostuje. Inace jako mi smeta zadimljena prostorija i shvatila sam da pusaci nemaju tog osecaja i rezona prema onima koji su nepusaci. Volela bih i da to prenesemo na decu.

: jovanchica - 3. oktobar 2008 22:00:03(UTC)
U fazi ostavljanja...

: Milica81 - 5. septembar 2008 11:14:18(UTC)
Ja ne pusim, mm takodje. On mrzi cigarete, a ja sam u zivotu ispusila mozda 10-tak pakli. Tokom studija, i kasnije uz kaficu.
Otkad sam ostala trudna ne pada mi na pamet, a sa Lukom bjezim od duvanskog dima ko djavo od krsta!
Angel, srecno!!!!

: Angel - 4. septembar 2008 15:56:45(UTC)
Samo da se pohvalim da sam 31.8. kad smo se vratili sa mora prestala da pusim. Mm je putis pet godina pa je pre par godina prestao i iako sam ja pusila ove dve godine koliko smo zajedno, nikad nije zapalio pored mene. Dobro nisam ni ja bila neki pusac sa paklom koja je trajala mesec dana. E sad na moru je imao potrebu da pusi ali je rekao da vise ni jednu nece kad se budemo vratili. Tu priliku sam ugrabila jer je kazu lakse u dvoje ostaviti cigarete. I nije mi tesko. SVakako to radimo zajedno i zaista je fin osecaj.

: zvjezdica - 4. septembar 2008 6:35:48(UTC)
nikad nisam povukla ni jedan dim a kamoli cjelu cigaru.nekako mi to fuj.mm je pusio i prestao proje 6 godina

: J.D. - 4. septembar 2008 5:40:07(UTC)
Pusila sam deset godina, a onda sam upoznala moju ljubav. Pricali smo znate ono kada u zanosu trenutka imate potrebu da prenesete jedno drugom utiske-
pa ja bih te jedino zamolio da malo smanjis cigarete...
Dobro duso ja od sutra necu pusiti!
Od tada je proslo skoro 3,5 godine i ja ne pusim od tada mnogo se bolje osecam, ali imala sam jak motiv i takodje jaku volju...

: pejana - 29. avgust 2008 17:12:12(UTC)
Pusila sam punih 10 godina i prestala tek pre pet meseci. Mislila sam da ce mi biti teze, ali sam prestala da pusim bez problema. I dan danas ne razmisljam o tome, nadam se da ce tako ostati!

: krcko - 14. jul 2008 12:37:39(UTC)
ja nepusim a svi oko mene puse oduvek

ja se jesam navikla na to ali me nervira sto oni nemaju ni trunku razumevanja ponasaju se kad se pozalim i kazem da mi smeta ili jednostavno pricamo o tome ponasaju se kao da ja njih ugrozavam a ne oni mene icon_rolleyes i vise ih je tako da pored svega ispadnem i moron neznam

: ogycko - 2. jul 2008 19:15:50(UTC)
Ja ne pusim, ali svi oko mene puse, tako da sam se i ja vec navikla na dim. Ponekad mi smeta, evo bas sam se svadjala malopre sa mm sto pusi pred spavanje, pa
moram da spavam u zadimljenoj sobi... Mislim da nije fer pusiti negde ako to nekome smeta, a kolege na poslu nikada nisu ni pitale sta nepusaci misle o tome sto se
u kancelariji pali cigareta za cigaretom

: мирка - 6. jun 2008 5:10:59(UTC)
Мени дође да шизнем од појединих пушача! Знају сви веома добро да се код нас не пуши од кад сам се породила. Ми не пушимо и не дам никоме и тачка.
Пре неки дан ме је једна снајка питала да ли ипак може да отвори врата од терасе и да седи унутра и пуши icon_eek Е, не може! Лепо је време и не видим зашто је проблем да кад су врата од терасе већ отворена и не прође кроз њих и пуши до миле воље. И, рекла сам јој да не измишља и да лепо оде на терасу....иначеkadtedovatim

: pirgo7 - 5. jun 2008 7:39:06(UTC)
mm i ja smo nepusaci i u mojoj i njegovoj porodici niko ne pusi, ima doduse par uljeza hmm

Niti dozvoljavamo da se kod nas u kuci pushi. Imamo ogromnu terasu, pa svi idu napolje.Niti dozvoljavam u kolima da se pushi, i na svu srecu na poslu je zabranjeno pusenje. Isto tako mi je grzono kad koleginica dodje sa pauze, cini mi se sa gomilom dima u ustima, i opet mi satima mirise na pepeljaru galamdzija galamdzija

: MINA PO - 4. jun 2008 16:44:17(UTC)

Ja ne pusim i nikada nisam, ali nisam antipusac...Mm pucka, nekad kupi cigarete, pa popusi za dan, nekada ih vuce 7 dana...

Ne smeta mi dim i smatram da je to najmanje "zlo "od svih sa kojima zivimo... 


: мирка - 15. maj 2008 7:41:16(UTC)

Хајде, Angel, можеш сигурно и без те једне у купатилу! Кад те нешто уплаши или изнервира, ти уместо у купатило дођи код нас на форум и решићеш проблемkucam :-*


: dacika - 13. maj 2008 10:27:06(UTC)
Nikada nisam pušila i ponosna sam na to :> .

U stvari, moram da priznam da je bilo onih 2-3 experimentalnih , ali posle toga sam imala takve
nesvestice da je to bruka. sok bi se za malo icon_lol icon_lol icon_lol .

Ali moj muž..... pa to je za Ginisa, puši mnogo . I
pitanje je da li će ikada ostaviti cigarete jer on VOLI
DA PUŠI!!!
Kao pomene nekada da bi trebalo da prestane, ali kada će
to biti , to ni Sv.Petar nezna!!
icon_rolleyes

: Fokica - 12. maj 2008 18:49:51(UTC)
Ja sam nepusac od 20.marta 2000.god, znaci nesto vise od 8 godina i jako sam srecna zbog toga, a bila sam bas strastven pusac- znala sam da sredim celu paklicu za vece. Bas zato sto sam preterivala, zato sam i prestala.

: JelenaPetrovic - 12. maj 2008 11:10:10(UTC)
Ja sam pusila u poslednjoj godini srednje i prvoj godini fakulteta, ali je to bilo pusenje uz kafu sa drustvom, kutija cigareta mi je trajala po 5 dana. Onda sam upoznala svog dragog koji je nepusac i otarasila sam se te navike. Nije mi predstavljalo problem, jednog jutra sam rekla sebi da to vise necu da radim i to je bilo to.
Sada se u nasem stanu ne pusi i to postuju svi, bez izuzetaka, kad odemo kod mojih roditelja koji su pusaci oni puse na terasi (njihova odluka koju smo mi pozdravili), kod Darkovih nema problema jer su oni nepusaci. Trudimo se da dete sto duze drzimo van domasaja duvanskog dima - ne odlazimo u zagusljive restorane i kafice u kojima nema odeljka za nepusace, ne odlazimo na velika okupljanja, ali smo svesni da necemo celog zivota moci da ga toliko sttimo. Malo je mesta na kojima je pusenje zabranjeno, a i necemo se celog zivota zrtvovati da ne posecujemo ljude koji puse (u njihovom stanu nemozemo mi da namecemo pravila, mada su sada svi veoma uvidjajni, valjda zato sto je Pgi jos mali, ali nece tako doveka).
Slazem se sa Krckom da imamo mnogo problema, ali ovo je zemlja Srbija, Nadam se da ce se neke stvari ptomeniti.
Ne osudjujem nikog, svako ima pravo na svoj izbor po pitanju pusenja i duvanskog dima, ali to znaci da i ja IMAM pravo na zivot bez njega.
Angel, imas nasu punu podrsku.

: bebanica - 7. maj 2008 16:20:17(UTC)
ja sam nepusac kao i mm, a svi u mojoj porodici puse..meni ne smeta dim, osim ako u prostoriji nema vise osoba koje puse u isto vreme, pa da je previse zagusljivo..

: krcko - 24. mart 2008 6:32:45(UTC)
ja sam nepusac ali posto od kad znam za sebe svi oko mene puse ja sam na to navikla
mozda bih mogla da kazem da i sama pusim pored svih
znaci ja sam na to navikla i sta da radim shvatila sam da drugacije nemoze

ali nervira me jedna stvar pusaci nikad ni u kom slucaju ni po koju cenu nece da priznaju da su oni problem a ne mi i uvek se postave tako da mi njima smetamo a ne oni nama i tako te kontradikcije tog tipa
plus ako im se nesto pomene u losem kontekstu oko pusenja i cigara tu je moguca veoma ozbiljna svadja i ljutnja u kojoj smo naravno opet mi nepusaci krivci.

eto tako pored toga sto trpim taj dim i smrad i verovatno ni kriva ni duzna bivam trovana jos moram i da cutim?!!??!??!?!?

: Cvetic - 24. mart 2008 0:50:44(UTC)
Ja sam pusila u srednjoj skoli , po sistemu majmun radi sto majmun vidi i naravno jer je bilo cooooooool...ma kako da ne...
Pusila sam po nekoliko cigareta svake veceri, ali vise se pokazivala sa upaljacima, i onako glumila sa cigaretom medju prstima, onako damski.
Brzo mi dosadio smrad iz usta ujutru i naglo pogorsanje stanja moje koze lica. I to je bilo to, nikada vise.
Kazu da za svaku mogucu naviku potrebno je 3 nedelje.Pa drage moje ako mozete toliko bez pljuge,bacite se na zadatak. ugasite veceras svoju poslednju cigaretu.
Inace da vas razocaram, mislim one koje "ne pusite u kuci da ne trujete ukucane i bebe" da jos satima nakon zadnje cigarete, vazduh koji izlazi iz pluca jos uvek sadrzi nikotin i ostale otrove.
Ali dobro, bez sitnicarenja, da je stetno stetno je, da je jaka i teska navika, jeste.MM se muci godinama, ostavi, opet propusi, ostavi i tako u nedogled.Bas mi ga je zao..... poguzi anene

: Angel - 23. mart 2008 21:28:56(UTC)
Ma jok draga necu pomisliti da mi solis pamet. Pazi, kod mene je samo stvar dobre volje. Dnevno popusim samo jednu cigaretu i to uvece pred spavanje i to uvek pusim samo u WC-u a u kuci ne dozvoljavamo da nam se pusi. Tako da sam ekonomicna i ne zagadjujem mojim macicima dom, sad samo je pitanje vremena kad ce mi se smuciti taj ritual u wc-u i kad cu prestati. Bitno je da zelim :>

: teana - 23. mart 2008 19:50:53(UTC)
Angel draga, glupo je da pocinjes sada ponovo da pusis, prvo zbog zdravlja tvog i tvoje porodice a onda i zbog finansija, recimo mm i ja smo racunali kolko stedimo zato sto smo nepusaci i cifra oupste nije zanemarljiva.

E sad ces ti reci "ma sta mi ova soli pamet" a posto sam bivsi pusac mogu ti reci da je zivot bez duvanskog dima mnogo lepsi i zadovoljna sam sto se u mojoj kuci ne pusi, a isto tako ti tvrdim da deca pusaca ujutro kada dodju u vrtic se osecaju na duvanski dim, a i moju decu kad poljubi neko ko pusi ja to odmah primetim a moras priznati da uopste nije lepo da nam deca smrde na duvan.

Ja sam uspela da se otarasim cigareta a sigurna sam da ces i ti :-*

P.S. Pod bivsi pusac mislim dve pakle Lacky-a dnevno od 15g. pa sve dok nisam ostala u drugom stanju sa Teom icon_rolleyes

: Angel - 23. mart 2008 18:33:55(UTC)
Ja sam opet propusila posle trudnoce, kad smo doneli bebu kuci, toliko sam bila uplasena i plakala da je beba osetila to i plakala jos vise. Onda u wc i cigaru i tako svaki put kad bih se uplasila da mozda necu umeti oko nje nesto. I od tad eto opet pusim a mm nista hvala bogu. Moram da prestanem.

: stancha - 22. mart 2008 14:58:19(UTC)
I ja i mm smo pusili ranije,mada ja nisam puno,nekih 6-7 cigareta dnevno,prestala sam kad sam ostala trudna sa Aleksom,i nisam ni pocinjala ponovo-rezultat te odluke je 10 kg viska,ali NIJE MI ZAO!
Mm ne pusi vec vise od dve godine,a dok je pusio izlazio je na terasu,ili cekao da se Aleksa uspava u svojoj sobi,pa onda pusio u dnevnoj,a posle luftirao.
Danas i meni i njemu smetaju zadimljene prostorije-kazu da dim cigareta smeta mnogo vise bivsim pusacima nego nepusacima,smeta mi i kad gosti bez pitanja pale cigarete,a mi cak i ne znamo gde su nam piksle,hvala Bogu sad smo toga postedjeni zbog male bebe,a i inace imamo vise prijatelja nepusaca nego pusaca.

: zhunga - 21. mart 2008 21:20:41(UTC)
JA SAM NEPUSAC (RANIJE SAM KAO PUSILA UZ PIVCE SA DRUSTVOM, MA LEPOTA HEHEH) I STARSNO MI SMETA DIM, POGOTOVU STO IMAM SUZENE KRVNE SUDOVE PA BUKVALNO OSTANEM BEZ VAZDUHA! U KUCI NEMAM TAJ PROBLEM MM JE SUPER, ALI NA POSLU JE UZAS, SVI SU SEBICNJACI. icon_lol

: мирка - 17. mart 2008 8:17:53(UTC)

Ја не пушим и никада нисам ни пробала цигарету, али зато су сви око мене пушили - од породице до цимерки у студентском дому. Замислите "диван "призор - ја у соби са 3 пушача ( да не кажем пушачицеicon_lol ). Али, издржала сам тих годину дана...

ММ је престао да пуши у априлу прошле године и много сам му захвална због тога. Од пре месец дана смо забранили пушење у стану и нашим гостима. Стиже беба и нама је то довољан разлог!

КО баш мора - има терасу и немам намеру да попуштам у томе!


: zMayica - 17. mart 2008 7:55:32(UTC)
Bucko, tm-u uvedi restrikciju-nema pusenja u kuci!:)
Sva sreca pa mm ne pusi i nikad nije, inace bih se ja posle porodjaja vratila starom poroku. A zato sam nabila koje kilce vise , zbog grickalica/// u sali mu kazem "moram da smrasam, a nikako da batalim pistace i cokoladice... znam sta cu- propusicu ponovi i gotovo!" a on meni " neces valjda?!!!" razmisljala sam o tome ali NE! :)

: bucko - 11. mart 2008 16:00:25(UTC)
Ja sam pusila od neke 18. godine do 24. ali sa par prekida. Sada sam trudna i prestala sam skroz. Na srecu, cigarete mi se uopste ne traze. Ali ne smeta mi tudji dim, mm i dalje pusi.

: pahuljica - 10. mart 2008 3:25:08(UTC)
Nepusac sam i uzasno mi smeta duvanski dim! U stanu se ne pusi. Nasi prijatelji to postuju (zato nam i jesu prijatelji).
Ali, na poslu se toliko pusilo da se nismo videli od dima!!! Bukvalno. U stan sam unosila smrad dima na odeci, ali najvise od svega mi je smetalo kad legnem na posteljinu a iz kose i dalje izlazi taj odvratni dim. Potire sve napore da posteljina lepo mirise i udisem ga i u toku noci.
Vise nisam na tom poslu i presrecna sam zbog toga!

Smeta mi i pusenje na javnim mestima, pred trudnicima i decom.
Nerazumem pusenje u mlecnom restoranu!
Neko kaze da razume da pusac mora da zapali! A sta je sa mnom? Peku me oci od dima, suze i jednostavno mi smeta. Ali svi razumeju da pusaci to moraju!
Smeta mi nekultura pusaca (ne pitaju mogu li, ulaze u prostoriju sa zapaljenom cigaretom, pale jednu za drugom...)!!!

: travica - 15. februar 2008 19:42:09(UTC)
Potpisujem sve sto je asja napisala. Ja sam pusila od svoje 19 godine pa do 36(dug staz).U 36 je krenulo srce nenormalno da mi lupa, da sam svake noci mislila da umirem.Lekar mi je reko da mu ne izlazim pred oci, dok ne ostavim cigare. Tog dana sam prestala da pusim(u julu ce biti tri godine). Posle mesec dana apstinencije, aritmija je prestala.Moj mm jos uvek pusi, ali se u nasoj kuci ne pusi. Mislim da je sve vise ljudi koji ostavljaju pusenje. Moj sin kaze da nije vise cool pusiti.Svaka cast onome ko se oslobodi tog poroka..

: asja - 15. februar 2008 13:25:37(UTC)
Pusila sam od svoje petnaeste do dvadeset i druge. Mm je isto bio pusac. Zajedno smo ostavili pusenje pre dve ipo godine. I mnogo sam ponosna na nas!!! Nista lepse nego kad se ujutro probudimo a ne smrdi nam dim zavucen u zidove, zavese namestaj...Cim smo prestali zabranili smo pusenje u nasem stanu. Svi to postuju a ako zele da zapale izadju na terasu. Dim mi smeta, pogotovo sad u trudnoci. Ne mogu da verujem kako neki ljudi ( ne kazem svi pusaci ) nemaju obzira i puse u istoj prostoriji sa decom i trudnicama. Znam kako je to biti pusac a znam i kako je ne biti i zato glasam protiv cigareta! bravo

: Marija i Peca - 12. februar 2008 19:13:50(UTC)
GaGaT, u potpunosti se slazem s tobom sto se tice davanja cigareta i upaljaca deci da se igraju. Skoro mi se to desilo, (jedan od clanova nase porodice ih je dao Dani da se igra!!! icon_eek ) i UZASNULA sam se! Nije mi jasno sta pametno moze da izadje iz toga! Ne mislim ja da ce je to podstaci da kad odraste pusi, vec moze da strpa cigaru u usta, upaljac u usta,... ma svasta moze, a NISTA dobro! Katastrofa!

: GaGaT - 11. februar 2008 13:43:24(UTC)
Ja sam presrecna jer je mm prestao da pusi, evo vec 3 meseca (ne znam dokle ce da traje). Inace ja jesam pusila, ali nikada nisam bila strastveni pusac, najvise sam predvece voljela da zapalim i to najvise u pubertetu. Nisam zapalila vec godinu dana nijednu cigaru. I ja i mm smo definitvno odlucili da prestanemo. I jesam, protiv pusenja sam, pogotovu na javim mestima i ispred dece. I ne volim kad vidim da se deci daju cigarete ili upaljac radi zabave. Od toga mi se dize kosa na glavi.

: uniona - 11. februar 2008 12:24:07(UTC)
ja sam bila pusac i uzivala sam u cigaretama. na faksu sam se spremala za ucenje tako sto prvo skuvam kafu u veliku solju, donesem cigare, upaljac i pikslu, pa tek onda knjige. dok sam radila u kancelariji nismo pusili, vec napolju, van zgrade, ali zato kada dodjem kuci i pocnem da radim na svom kompu, nadoknadim sve nepopusene cigare tog dana. ako mi nestane cigara u stanju sam bila da po kisi ili snegu idem u sred noci do trafike...
eto kakav sam pusac bila, vise nisam, ostavila sam cigare u potpunosti par dana nakon sto sam saznala da sam trudna, i ni jednu nisam zapalila jos uvek. inace proces prestanka pusenja je trajao neko vreme pre toga kada sam smanjila cigarete ili ih po par dana uopste nisam konzumirala.

a pusace razumem, ne ljutim se niti mi smeta ako neko pusi u mom prisustvu jer znam kako im je

: Ane - 11. februar 2008 11:22:07(UTC)
i ja sam protiv pusenja i drago mi je da sam nagovorila mm da prestane jer je stigao do 3 kutije dnevno.Evo vec cetvrti mesec kako ne pusi i svaki dan ga pohvalim da je napravio dobar izbor.Cestitam i na izboru svih mama da prestanu sa pusenjem

: Marija i Peca - 10. februar 2008 19:22:46(UTC)
Ja sam bila strastveni pusac deset godina. Pusila sam i celu trudnocu icon_surprised ops: . Ali kad sam videla to malecno bice, jednostavno.. smrc smrc... Nikad vise nisam zapalila. Njen rodjendan je pocetak mog nepusackog zivota. Jedno vreme sam sanjala kako pusim, i cak sam uzela dim od drugarice i shvatila koliko mi je drago sto sam postala nepusac. Kad god pomislim na to imam moju Danu da me spreci. Bas sam ponosna na to sto sam ih ostavila, jer sam mislila da nikad necu. Mm mi to cesto spomene, pohvali me za uspeh i budem jos ponosnija.

: Lukina mama - 17. januar 2008 14:07:29(UTC)
Nisam pusac, nikada nisam pusila. Moj muz takodje. Moji su pusili i nekako mi to nikada nije smetalo, ali otkad ne zivim u drustvu pusaca, dim mi bas smeta.

: ummi-emina - 17. januar 2008 5:47:17(UTC)
Nepusac sam,i strasno mi smeta dim od cigareta, trudim se da izbegavam takve prostorije,koliko god mogu,a tek pred decom kad se pusi,mnogo mi smeta.
Zato i ja dajem glas za nepusace!!!!!!!! bravo bravo bravo bravo

: bubili74 - 16. januar 2008 19:29:21(UTC)
E Sanja nego šta nego si im potrebna zdrava i prava, evo ja te podžavam u naporu 100%

: Uros i Aleksa - 16. januar 2008 19:16:03(UTC)
Citat:
bubili74 - 16/1/2008 14:02

Citat:
Uros i Aleksa - 11/1/2008 23:17

Pusim od svoje 21. godine, sa pauzama u trudnoci i dok sam dojila, tada mi stvarno nije bio problem da ne pusim, ali cim sam prestala da dojim ponovo sam propusila. Kod nas u kuci se pusi ali nikako pred decom, ja pusim u wc-u. Sad trazim dovoljno jak motiv da prestanem potpuno


Sanja treba li ti jači motiv od Uroša i Alekse?

Još jedan glas za nepušačePotpuno si u pravu, samo sto moja deca nisu izlozena dimu, ja ne pusim pred njima, samo na terasi. Ali imas apsolutno pravo, to bi trebalo da mi bude najjaci motiv, da zbog njih sacuvam i svoje zdravlje, probacu. I da jos nesto, iako sam pusac moj glas ide nepusacima

: mammma - 16. januar 2008 15:25:20(UTC)
Ja sam pušila od sredine 2000. do marta 2006. Zašto? Nemam pojma. Prvo mi je pakla trajala 2 nedelje, pa 7 dana, pa 5 ,a tokom ispitnih rokova mi se dešavalo da nestanu i dve paklice na dan!!! galamdzija galamdzija
25. mart 2006 godine je bio prvi dan koji sam provela bez cigarete i od tada nijednu nisam zapalila. A u septembru iste godine sam saznala da sam u drugom stanju. 24. marta 06 kada sam ušla u kuću i osetila ustajao miris tj. smrad duvana, iako sam luftirala kuću po 200 puta na dan, popušila sam zadnjih par cigareta iz paklice, poskidala sve zavese, prekrivače, oprala sve stvari, što prljave, što čiste, oprala prozore, sredila kuću, sela, bacila praznu paklu i od tog dana nijedna. Ne mogu da vam opišem kako se dobro osećam. Danas mi miris duvana jako jako smeta. Mm puši napolju. Izađe na terasu i tamo pije kafu, čak i sada kad je bio minus, jer se od aprila prošle godine u kući više ne puši!! anene anene anene
Dakle, još jedan glas za nepušače!!! bravo bravo bravo

: bubili74 - 16. januar 2008 10:02:39(UTC)
Citat:
Uros i Aleksa - 11/1/2008 23:17

Pusim od svoje 21. godine, sa pauzama u trudnoci i dok sam dojila, tada mi stvarno nije bio problem da ne pusim, ali cim sam prestala da dojim ponovo sam propusila. Kod nas u kuci se pusi ali nikako pred decom, ja pusim u wc-u. Sad trazim dovoljno jak motiv da prestanem potpuno


Sanja treba li ti jači motiv od Uroša i Alekse?

Još jedan glas za nepušače

: Uros i Aleksa - 11. januar 2008 19:17:49(UTC)
Pusim od svoje 21. godine, sa pauzama u trudnoci i dok sam dojila, tada mi stvarno nije bio problem da ne pusim, ali cim sam prestala da dojim ponovo sam propusila. Kod nas u kuci se pusi ali nikako pred decom, ja pusim u wc-u. Sad trazim dovoljno jak motiv da prestanem potpuno

: gorana - 11. januar 2008 10:38:46(UTC)
Citat:
mikica - 19/11/2007 19:20

Pusila sam 10 godina. kad sam saznala da sam trudna,bacila sam cigarete u smece i gotova prica o cigaretama,u oktobru mi je bilo 4 god.kako sam prestala pusiti icon_lol
Jako sam ponosna na sebe icon_lol jer bila sam stvarno ovisnik icon_rolleyes


Svaka cast!To je cvrst karakter!
Sva sreca da nemam tih problema,odnosno da nisam bila zavisnik inace nisam sigurna da bih bila dovoljno jaka.
Ja sam pusila bas bezveze,onako kad izadjem(nije dosta dima,nego jos i ja icon_lol )mozda malo i na poslu,kao ajde pauza ali to nije stvarno bilo nista tako da sam onog momenta kad sam saznala da sam trudna zauvek zaboravila cigarete.
Mm ne pusi,njegovi roditelji,brat niko ne pusi,moja mama ne pusi,tako da svi blizi oko Danila ne puse.
Nisam od onih u cijoj je kuci zabranjeno da se pusi,jer se oslanjam na tudju uvidjajnost(koje nekad i nema).Smatram da sami treba da procene da se bas nebi trebalo pusiti gde je dete.
Uglavnom Danilo kad vidi nekoga sa cigarom,cudno gleda i pojma nema sta je to icon_lol icon_lol icon_lol

: tamariska - 11. januar 2008 7:48:08(UTC)
Ova tema i mene dotiče....
Ne pušim, hvala Bogu, jer koliko mogu primetiti, toga se teško (ili nemoguće) odreći. Mada, sigurna sam u sebe, da bih deteta radi ostavila sve što može, makar i u najmanjem mogućem procentu, štetiti njemu.
Mislim da dete mora imati osnovne uslove za razvoj, bar dok smo im mi, roditelji i staratelji, kreatori tih uslova. A posle, kada sami biraju.....izabraće.
Pozdrav svima caos

: tina - 10. januar 2008 17:54:25(UTC)
Ja sam probala,pusila jedno mesec-dva,odustala jer se ne nalazim u tome.tako da jos jedan ne pusac.

: teana - 10. januar 2008 12:47:55(UTC)
Jos jedan bivsi pusac
BEZ DIMA JE ZIVOT LEPSI :-*

: Bambina. - 10. januar 2008 9:20:01(UTC)
Pusila sam 12 godina, paklu, paklu ipo. Od pre 5 godina sam nepusac, nadam se da cu to i ostati :>

: ruki - 9. januar 2008 20:42:36(UTC)
nepusac bravo bravo bravo

: katarina - 18. decembar 2007 14:54:38(UTC)
i dalje sam nepusac!!ponosim se sobom..

: emili - 2. decembar 2007 10:21:17(UTC)
JA SAM ZAPALILA PRVU CIGARETU SA 15 GODINA I NASTAVILA JEDNO MESEC DANA I BILA SAM U DRUSTVU PUSACA ALI SAM ODUSTALA POSLE MESEC DANA SA BRONHITISOM SAM PRESTALA I NIKAD VISE

: katarina - 1. decembar 2007 13:32:23(UTC)
Pocela sam sa svojih 16 god..nikad nisam pusila u kuci i nisam bila ovisnik,pakla nedelju dana a vikend ode i po pakla...ujutru nikad nisam pusila tek posle 14h otprilike..tako dok nisam ostala u drugom stanju.Cim sam saznala da sam u drugom stanju vise nijednu nisam zapalila..3 god i onda opet pocela...Ovde u Nemackoj slabo sam pusila u kuci ne dozvoljavam da se pusi...al sam zato sad za 4 meseca u Srbiji pusila uh mozda i po paklu dnevno...i rekla sebi cim stavim krov ostavljam cigarete i tako je i bilo..evo tri nedelje ja sam nepusac i ponosna sam jer mi je prva nedelja bila najteza imala sam nikotinske krize,glavobolja.a sad mi je vec super proslo je najgore i necu vise da pusim!Definitivno!

: Brankica021 - 20. novembar 2007 0:51:28(UTC)
Pusim preko oko 10 godina,nista sladje nego kad ujutru uz kafu zapalim prvu cigaru,a tek ona posle jela!Milina...pozivam ivy,da na ovoj temi zapalimo po cigaru ;) :> :> :> :>

: mikica - 19. novembar 2007 15:20:52(UTC)
Pusila sam 10 godina. kad sam saznala da sam trudna,bacila sam cigarete u smece i gotova prica o cigaretama,u oktobru mi je bilo 4 god.kako sam prestala pusiti icon_lol
Jako sam ponosna na sebe icon_lol jer bila sam stvarno ovisnik icon_rolleyes

: Mistery - 19. novembar 2007 11:57:14(UTC)
Citat:
Jade - 17/11/2007 08:26

Pusila sam 18 godina bez prestanka ,pusila sam jake i kvalitetne cigarete i to kutiju na dan.Moje dobro jutro je bila kafa sa tri cigarete:)
Kad sam se vratila od ginekologa sa saznanjem da sam rudna skuvala sam sebi kafu ,zapalila i rekla sebi da mi je to poslednja cigareta.Tako je i bilo jer ,evo Dejan ima sad dve godine a ja ne pusim .U stanu se ne pusi i Dejan je samo par puta u zivotu osetio miris duvana jer izbegavam da idem po kaficima sa detetom ,a ljudi sa kojima se druzim takodje imaju decu i razumeju me.Sada i meni smeta dim ,uopste ne znam zasto sam se trovala tolike godine kad zivim i bez duvanskog dima lepo .


Jade svaka čast! Sve se može kada se hoće.

: Jade - 19. novembar 2007 11:16:56(UTC)
Bebe roditelja pušača imaju u urinu pet puta viši nivo nikotinskog nusproizvoda kotinina od beba čiju su roditelji nepušači, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

Kotinin može oštetiti srce i krvne sudove time što povećava krvni pritisak i puls, ukazao je doktor M.P.Vejlu s britanskog Univerziteta Lester.

Kotinin je samo jedan od niza potencijalno štetnih sastojaka otkrivenih u duvanskom dimu. Pasivno pušenje je, medjutim, naročito opasno u ranom periodu bebinog života, kada ona još nije potpuno osposobljena za izlučivanje te toksične hemikalije.

Dr Vejlu i njegove kolege su merile količinu kotinina u urinu 71 bebe čiji su roditelji pušači i 33 bebe roditelja nepušača u vreme kada su te bebe bile stare samo 10 do 12 nedelja. Nivo kotinina je bio prosečno 5,58 puta viši kod beba čiji je bar jedan roditelj pušio.

Pokazalo se da je glavni faktor povećanja nivoa kotinina pušenje majke, koje ima dva puta veći uticaj od pušenja oca.

Istraživači su takodje otkrili da bebe koje spavaju u istom krevetu s roditeljem pušačem imaju veći nivo kotinina u urinu. Uz to je nivo te toksične hemikalije obično viši tokom hladnijih dana, kada roditelji češće puše u zatvorenom prostoru.

: elladi - 19. novembar 2007 9:24:31(UTC)
Jade, vjerujem ti jer sam aktivni pusac od svoje 25 -te godine zivota i svijesna sam sta radim sebi, svom dijetetu, a i svojoj okolini.

: Jade - 19. novembar 2007 4:59:59(UTC)
Hvala Vesna972.
Probaj Elladi da nadjes neki nacin,obrati se nekoj medicinskoj ustanovi ako ti "bas" ne ide.
Veruj mi da je lepsi svet bez dima!!
I tvoje dete i svi oko tebe ce biti srecniji,pokusaj!

: elladi - 18. novembar 2007 21:08:57(UTC)
Uh..izgleda da sam ja jedina ovdje fuj! Ja pusim 2-3 kutije dnevno, a pusila sam i u trudnoci :( Molila sam Boga da mi se zgade i pokusala da prestanem ali...nisam uspjela! Eto... Sram me bilo! :(

: vesna972 - 17. novembar 2007 4:52:09(UTC)
Za zenu posaca najbolja prilika da ostavi cigare je saznanje da je u drugom stanju. Onda se ima zaista jak motiv.
A za svu pohvalu je naglo se odreci istih pogotovu nakon 18 godina. Bravo Jade!

: Jade - 17. novembar 2007 4:26:48(UTC)
Pusila sam 18 godina bez prestanka ,pusila sam jake i kvalitetne cigarete i to kutiju na dan.Moje dobro jutro je bila kafa sa tri cigarete:)
Kad sam se vratila od ginekologa sa saznanjem da sam rudna skuvala sam sebi kafu ,zapalila i rekla sebi da mi je to poslednja cigareta.Tako je i bilo jer ,evo Dejan ima sad dve godine a ja ne pusim .U stanu se ne pusi i Dejan je samo par puta u zivotu osetio miris duvana jer izbegavam da idem po kaficima sa detetom ,a ljudi sa kojima se druzim takodje imaju decu i razumeju me.Sada i meni smeta dim ,uopste ne znam zasto sam se trovala tolike godine kad zivim i bez duvanskog dima lepo .

: vesna972 - 14. novembar 2007 17:51:21(UTC)

mm i ja prestali smo da pusimo kada sam ostala u drugom stanju, inace pusila sam od 18, sada imam 35, ali pakla mi je trajala uglavnom po dva dana. I bez obzira sto sam bila pusac nikada nisam mogla dugo da boravim u zadimljenoj prostoriji, samo sam se luftirala.


: tratincica - 13. novembar 2007 15:26:01(UTC)
Ja sam nepusac, kao i mm i oboje dolazimo iz nepusacke porodice. Dok se nisam porodila nije mi smetalo da se u mom stanu pusi ali sad to ne dozvoljavam. Zivimo u skoro 40 kvadrata i ne zelim da se dim zavlaci u stvari. Tolerisem samo pusenje u kupatilu. Moja sestra je strastveni pusac i dok se nisam udala pusenje nam je bio glavni razlog svadje. Ona obozava da zapali cigaretu pred spavanje, a posto smo delile sobu to mi je jako smetalo, pogotovo sto je ona isla u krevet posle mene.
Sada mi najvise smeta kad odem sa bebom u neku slasticarnu ili kafic i sednemo u odeljak za NEPUSACE a oko nas se dimi na sve strane. Bez namere da se neko od pusaca uvredi ali pusaci znaju biti jako neostljivi prema nepusacima i deci.icon_evil icon_twisted Zato i nemam pepeljaru u kuci u zelji da odmah obeshrabrim pusace.

: Standzi - 13. novembar 2007 10:35:19(UTC)
Ja sam sada nepusac! Pusila sam od 18 godina, pa prestala kad sam sa 23 zatrudnila, nisam pusila u trudnoci, pocela sam ponovo posle 8 meseci, onda sam jednostavno rekla necu vise prosle godine u oktobru i nisam pusila 6 meseci a opet pocela :) e onda sam pusila do druge trudnoce, pa sam prestala sad, ali nisam vise trudna :( tu pricu znate, i jos nisam zapalila jer mi smeta da pusim, a nemam nista protiv kad neko dodje i zapali,ne branim nikom,ALI moj muz kad je kod kuce,pusi u wc-u :) ne dam da pusi u dnevnoj kad nema potrebe:)

: Angel - 13. novembar 2007 9:12:45(UTC)
Isto kao mima nikad nisam pusila ujutru, tek popodne ili uvece prvu cigaretu i to nikad kod kuce. Medjutim pusila sam od srednje skole i kako god sebe smatrala bila sam pusac ovako ili onako. Ne pusim vec mislim da ima dva meseca, nisam sigurna ali osecam se super.
Iako sam bila pusac nisam mogla neke navike drugih pusaca nikad da razumem, mada nisam ni pokusavala sve dok nisu u tim trenutcima bili u mojoj blizini-npr. ne bih nikad nikome u ono vreme kad sam pusila, dozvolila da zapali ujutru u prostoriji samnom.
No, ne planiram da nastavim da pusim nakon trudnoce, i izjasnicu se jednostavno iako sam u svojoj "karijeri" dimila....

JA SAM JELENA I JA SAM NEPUSAC! zvezda

: mima80 - 13. novembar 2007 7:26:38(UTC)
Ja sam pre dve nedelje postala ponosni nepusac!!! zvezda zvezda zvezda Nikad nisam bila strastveni pusac, nikada nisam pusila ujutro, smetale su mi uvek zadimljene prostorije, dok sam zivela sa mojima nikada nisam zapalila kuci sto znaci da ako ceo dan provedem u kuci ne zapalim ni jednu cigaretu. Moj dragi zato pusi za ceo komsiluk :> , ali smo od skoro zbog mog trenutnog stanja :) uveli pravilo pusenja u kuhinji ispred otvorenog prozora. Moram da priznam da sam presrecna zbog toga, srecna sam zato sto mi stvari ne smrde na duvan, sto ne moram da provetravam sobu svakih pola sata, narocito zimi, a i zato sto pripremam teren za bebca, pa zelim da ga navikavam lagano.
Ali cigareta uvece uz pivo, mmmmmmmm, stvarno jedno bez drugog ne idu
icon_lol
Zato sada nema ni jednog ni drugog :)

: bubica - 13. novembar 2007 7:18:39(UTC)
Ja sam bila pušač...koji je prestao sa pušenjem....evo već peti mesec...da je šettno, štetno je i to svi pušači znaju...da prija, prija i to pušači znaju...ali....zdravlje je ipak važnije.
Sad osetim dim cigarete, a inače moj dragi ne puši...kako li me je trpeo...mada i sad mi doje da zapalim ponekad... icon_eek

: ZZ - 12. novembar 2007 18:38:32(UTC)
i ja sam pušač i mm,ali u kući ne pušimo..leti je lako,na terasi u dvorištu,a zimi on svoju potrebu zadovolji u kafiću,a ja na poslu i u kuhinji ispod aspiratora..
kad odem kod ljudi koji ne puše,ne zapalim cigaretu čak ni kada mi donesu pepeljaru-iz poštovanja..
u obe trudnoće nisam zapalila ni jednu cigaretu i jako mi je strašan prizor trudnice sa cigarom..
pušač sam 17 godina i malo jače..

: MamaGoca - 12. novembar 2007 18:36:42(UTC)
Evo i ja sma pusac,ili bolje receno kampanjski pusac.Dok sam izlazila cesce nisam mogla da ih otkazem,pred da zatrudnim pa sve do pred 1 mesec nisam pusila evo sad opet ali kod mene mislim da je na psihicku bazu,recimo kad se iznerviram meni mozak odma trazi cigaretu i mogu da ispusim i jednu kutiju na dan, a ima periodi kad na 3-4 dana zapalim mozda dve cigarete.Nesmeta mi mnogo dim ali ne volim da se bas zadimi u sobi gde je Jana.

: Ana81 - 12. novembar 2007 12:16:01(UTC)
Jos jedan pusac :(
Naime od srednje duvanim i u prvoj trudnoci sam puckala,dok u drugoj bukvalno kada me uhvati kriza!
Uglavnom i sada pusim ali radi psihe da ne bi povecala dozu kupujem na pet dana kutiju od deset cigara icon_lol
Smeta mi dim iskljucivo kada se zavuce u spavacu sobu pa pre provetravanja nema sanse da zakunjam.
Sada odkako se Stale rodila i par meseci pre toga u kuci gosti iskljucivo u kuhinji jer ima prozor i totalno je odvojena od ostatka stana!

: Sanjica__ - 12. novembar 2007 11:36:40(UTC)
Evo jos jednog pusaca :(
U trudnoci nisam mogla ni da pomirisem cigarete sto sam jako srecna zbog toga, posle porodjaja nisam pusila skoro 7 meseci i od skora opet pusim, jbg! Ali meni kutija traje 3 dana, u Lazarovom prisustvu nikad ne pusim. Ne mora dete da trpi zbog nasih gluposti batina

: maleenaa - 12. novembar 2007 10:53:18(UTC)
Propusila sam u trecoj godini srednje skole.I na fakultetu sam dosta pusila.Medjutim ja sam u stanju da za vece popusim kutiju cigareta a posle da ne zapalim pola godine.Znaci nisam aktivan pusac i nikad me nije privlacilo a pusila sam sto se kaze u drustvu.Od prosle godine nisam zapalila ni jednu cigaretu a posto sam trudna a i muz ne pusi mislim da necu vise paliti cigarete

: vlatka - 12. novembar 2007 9:24:19(UTC)
Joj,ja sam ovde izgleda najgora.Pusim od 14 godine,a sad sam bas postala kriticna,tucem dve kutije na dan.A dim mi ne smeta,u kuci se pusi,ali postujem kome smeta i ko ne dozvoljava da se pusi u kuci.

: racic - 12. novembar 2007 9:09:47(UTC)
Red je da se javi i neko od pusaca, pa evo me. Pusim od srednje skole, zapravo odkad su mi se izdesavale jako ruzne stvari u zivotu. Nisam pusila u trudnoci pa sam ponovo pocela kreten Jesam strastveni pusac ali imam obzira prema onima kojima smeta dim cigarete i postujem kucni red, ako odem negde gde se ne pusi izadjem na terasu pa zapalim ako bas moram.

: ledi005 - 12. novembar 2007 9:06:10(UTC)
moj tata jako puno pusi, i ja sam navikla na to i nije mi smetalo. medjutim, sad kad zivim odvojeno, a mm i ja ne pusimo, postala sam bas osetljiva, i jako mi smeta. uglavnom ne kukam, znam da to kod nas ne vredi jer ovo je zemlja pusaca, ali mi stvarno smeta, zapusi mi se nos kao od alergije.
kod nas u kuci se ne pusi. to jest, ko bas mora, moze da se zatvori u kuhinju i tamo otvori prozor pa kad zavrsi moze da se vrati u sobu, a leti moze na terasi. sad se selimo u drugi stan, i bas razmisljamo kako cemo tamo to da organizujemo, posto raspored prostorija nije toliko zgodan za te potrebe, a i nema terase...
nama je lena dobrodosla kao izgovor da kod nas nema pusenja i to se nekako odrzalo do sad, a sad stize nova beba. tako da nikad nasi gosti nisu kukali sto ne mogu da puse u sobi, to im je valjda bilo normalno. nadam se da ce tako i ostati.

: Karli - 12. novembar 2007 8:48:18(UTC)
MM i ja smo oboje pusili i prestali!Ne smeta mi dim kada odem negde i ne smeta mi da neko zapali cigaretu kod nas i u stanu!

: makica 265 - 12. novembar 2007 8:15:23(UTC)
Ne pusimo ni muz ni ja.Ne puse ni moji kuci,a ni muzevi.Smeta mi kad odemo kod muzeve sestre.Ona i muz puse i to je katastrofa,ja odma pocnem da kasljem,suze mi oci i imam osjecaj da sam kao u nekom oblaku.Bas mi smeta dim.

: Bokicca - 12. novembar 2007 7:25:07(UTC)
Ne pusim a mm ponekad zapali. Pre mi nije smetalo a sada mi mnogo smeta.
Moji roditelji su puno pusili pa mi dim cigareta nikad nije smetao sve dok se nisam udala jer u porodici mm niko ne pusi osim mm koji nikad kuci ne zapali cigaretu zbog Anje. Cim neko zapali cigaretu meni je muka ne znam zasto je tako jer mi pre nije smetalo.
I meni smetaju zagusljive prostorije.

: Mistery - 12. novembar 2007 7:17:27(UTC)
Nisam znala gdje da smjestim ovu temu, ali mi je najlogičnije da je uvrstim u "zdravlje"
Dakle, zanima me koliko na ovom forumu ima pušača, odnosno nepušača ili onih koji su nekada pušili pa prestali.
Takođe,interesuje me da li vam i koliko smeta pušenje na javnim mjestima i u vašem ili tuđim domovima.

Što se mene lično tiče, pušila sam jedno vrijeme dok sam bila zadnja godina srednje škole i prva godina fakulteta, ali to je bila čisto eksperimentalna :) faza, koja, srećom, nije dugo trajala. Dakle, 7 godina nisam zapalila cigaretu niti planiram ikada više. Jako mi smetaju zagušljivi kafići, puni duhanskog dima, koji mi odmah izaziva suzenje očiju, a najviše mi smeta pušenje u javnom prevozu.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 1.816 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori