Obaveštenja

Icon
Error

: Ivana B. - 2. april 2008 11:59:15(UTC)
Lelejn, zanimljivo ovo za kupus, nisam znala...ali volim baš salatu od njega, tako da ću da pređem na nju!

: Lelejn - 2. april 2008 10:29:56(UTC)
salzem se sa ovim sto ste zrinak i mama jeja napisale, ali ne sa tim da jedemo ono sto su otac i deda ,jer verujte ove domace lajt varijente bez zaprski i zacina jesu zdrave i lepse 'padnu na stomak' a hranljivije su i sve je u njima bolje sacuvano
neznam da li sam nekgde napisala ali kao jessm ponovicu se: kupus kad se skuva nista vise nevredi(a to je jeo deda i tata..), sve minerale i vitamine izgubi, zato kupus treba jesti samo svez ili kao kiseli, kiseli je pogotovo jako dobar i zdrav i za varenje

: mama_jeja - 2. april 2008 9:10:30(UTC)
Postoji jos jedna stvar kod Lajt varijanti a to je da ti se posle lajt ovoga ili onoga trazi secer sto bas i nije najbolje resenje...

: zrinka - 28. februar 2008 9:21:06(UTC)
Jedino sto mogu da kazem na ovu temu je: Izbegavajte kupovati dijetalne stvari poput lakih margarina, majoneza nekaloricne masti i slicnih nebuloza. Samo u svoje organizme unosite otrove.Mozete samo zamisliti na primer posni majonez.Ako majonez nema jaja onda i nije majonez nego buckuris koji na to lici. Zamislite RAma margarin (cini mi se da s ezove sendvic margarin) koji ima u sebi 60% vode. Ne postoji ni jedan drugi nacin osim hemijskog da spojite mast i vodu.A ta hemija vam vise steti nego punomasni margarin - jednostavno pojedite manje onog punomasnog. Takvih primera ima mali milon jer je to sad ostalo neko pomodarstvo i u ime zdrave hrane smanjene kolicine masti i slicno u organizam unosite sve i svasta. Jedi sve sto ti je jeo otac i deda ako si predebeo ocito treba da smanjis kolicinui to je to. Samo prirodna hrana je zdrava hrana.

: Lelejn - 27. februar 2008 21:43:35(UTC)
sve najbolje za mog decaka, ai mi moramo da budemo dobar primer inace sve pad u vodu

: Lelejn - 27. februar 2008 21:42:52(UTC)
Evo st akaze nas doktor(nsto izmedju prijatelja i poznanikaporodice mm)
Kuvano je zdravo ,svi zacini su losi jer oni su ti koji nepotrebno podsticu apetit
4-5 obroka dnevno:dorucak,(uzina),rucak, uzina, vecera
rucak kuvano:bilo koja kombinacija mesa i povrca, ili jaja i povrca( najzdravije meso je belo i pileca dzigerica) najbolje povrce brokola(mi je obozavamo)
za uzin epo jedna vocka ili saka sitnog voca ili kostunjavog,dorucak ili vecera nesto melcna sa ili bez hleba
od kad je david poceo da jede mi se tako hranimo ta ko da svima kuvam zajedno jer i on moze da jede ne zacinjeno i kuvano,ali ima dana otprilike jednom nedeljno kad mi napravimo izlet tipa pica ili ravio ili pecena jaja,onda njemu kupim gotove kasice
jos jedna tuzna istina zdrava hrana jeste manje ukusna od nezdrave(neka i bezukusna)
medjutim iz iskustva vam kazem d akad naviknete na nezacinjeno, sarma i sl. domaca jela sa zaprskom i zacinima prestanu da vam budu tako ukusna vise deluju preterano, apocnete da osecate ukus onoga sto vam je do juce bilo bezukusno(mada imam obicaj da to kuvano povrce i meso bez bilo kakavih zacina zacinm pri samom jelu ajvarom)
kupus je zdrav samo sveza salata ili kiseli-kuvanjem gubi skoro sve sto je u njemu vredno
od kad jedemo kuvano(nekih dva meseca mm je oslabio 5, a ja 3kg, sto je zdravo mrsavljenje nista brzo, a jedemo nije da gladujemo,ali ni nepreterujemo)
cokolda ili sl. tek tu i tamo kocaka- dve
kokice kokamo kuci u aparatu koji koka bez ulja i takve ih i jedemo...
kad se setim jos necega pisacu
bitno je da taj necin ishrane nebude trenutna dijeta vec nacin zivota za uvek
sve ovo smo poceli da radimo jer mi je sinulo da je sad vreme da naucim moje dete zdravoj ishrani i da mi promenimo ono sto je lose u nasoj(ja previse slatkog, mm previse slanog, ja cesto bez kuvanja,mm ogromne kolicine hrane..)

: mama_jeja - 15. februar 2008 17:58:30(UTC)
joj ja sve ovo citam i muka mi je. inace imam problem sa viskom kilograma a sada sam i trudna pa pokusavam da nadjem nacin na koji bi beba dobila sve sto joj treba a ja ogranicila broj dobijenih kg? kakva su vasa iskustva sto se toga tice?

: piljari - 1. februar 2008 5:58:49(UTC)
qq sto mi sve jedemo
__________________

: piljari - 1. februar 2008 5:56:39(UTC)


Mercator je odlučio da, zbog poslovne štete koju je uzrokovao miš čiji su delovi nađeni u tegli s kiselim krastavcima, tuži mađarski Horker, koji za Mercatorovu robnu marku proizvodi i pakuje kisele krastavčiće, ali nije saopšteno koliku odštetu će Mercator zahtevati.

Slučaj se desio u Sloveniji, a žena koja je kupila spornu teglu obavestila je o mišjoj nozi Internet portal 24ur.com, a potom je obavešten i Mercator, koji se pomenutoj izvinio i saopštio kako se sumnja da se radi o manipulaciji ili podmetanju.

O događaju je obavešteno i Ministarstvo zdravlja, a iz Instituta za zaštitu zdravlja je saopšteno da je obavljena analiza i da sadržaj tegle nije opasan po zdravlje jer se sadržaj tegle obrađuje na 67 stepeni Celzijusa, a bakterija salmonela na tim temperaturama ugine.

"Nije to ništa posebno, dešava se da životinja dođe na proizvodnu traku", rečeno je za 24ur.com u pomenutom institutu. Dodaje se kako je moguće da se delovi miša nalaze i u drugim teglama. "Pošto je sadržaj sterilizovan, miš neće uticati na zdravlje ljudi", rekla je Vivijana Potočnik iz Instituta, dodavši da je ipak normalno da to kod potrošača izaziva negativne reakcije

: piljari - 31. januar 2008 9:20:15(UTC)

Stop bajkama o ishrani! Često se može čuti "rakija pomaže varenju" ili "jedan topao obrok dnevno je obavezan". Ovakve i slične "mudrosti" na temu ishrane svima su poznate. Međutim, mnoge od njih su samo bajke, objašnjava zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer. Jedna jabuka na dan ne zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminima kao što se misli. Danas se jabuke beru dok još nisu sazrele, pa sazrevaju naknadno pri čemu se stvara mnogo manje vitamina i minerala. Osim toga, jabuka otvara apetit i da bi došlo do zasićenja potrebno je pojesti tri jabuke odjednom.

Što se tiče jednog obaveznog toplog obroka dnevno, Bankhofer objašnjava da za takvu tvrdnju ne postoji dokaz. Nema nikakve veze da li se hrana unosi u toplom ili hladnom stanju, jer se jelo u želucu ohladi na telesnu temperaturu. Pre nego što je čovek otkrio vatru, hranio se hladnim obrocima. Ipak prema najnovijim saznanjima, dva do tri puta nedeljno bilo bi korisno uneti toplu hranu jer bioaktivne materije imaju bolje dejstvo.

U mnogim starim zdravstvenim priručnicima još uvek se može naći savet da čaj od kamilice treba koristiti kod bolova u grlu i upale očiju. Bankhofer smatra da je to jedna opasna zabluda jer cvetovi kamilice isušuju sluzokožu i pojačavaju upalu a delići prašine od kamilice mogu da izazovu alergiju. Istina je da rakija suzbija osećhaj nadutosti direktno posle obroka, zato što podstiče proizvodnju želudačne kiseline i ubrzava pražnjenje želuca. Međutim, hrana se unošenjem rakije vari sporije a ne brže, zato što se organizam najpre bavi razgradnjom alkohola. Osim toga, alkohol sadrži mnogo kalorija. (Compress)

Izvor: SvetZdravlja
__________________

: mima80 - 11. oktobar 2007 7:23:54(UTC)
Bas sam slusala komentar nutricioniste na to da li treba koristiti puter ili margarin. Rekla je da ako pravimo sendvic da je puter bolji, jeste kaloricniji ali ima mnogo vecu nutritivnu vrednost

: Irssa - 11. oktobar 2007 7:14:26(UTC)

Citat:
Standzi - 27/8/2006 04:52 Vodi u kojoj kuvate povrće ili testeninu nije potrebna so. Smanjujte so postepeno, a kasnije potpuno izbacite slanik sa stola za vreme večere. Umesto toga, eksperimentišite sa biljem i mešavinama začina.

Koristite margarin umesto butera kada pripremate nešto.

 

Ja llicno mislim da unos jodirane soli u organizam je veoma znacajan i ne treba ga izbacivati iz upotrebe. Obzirom da je mali broj namirnica koje sadrze jod, so nam je skoro jedini izvor. Treba ga koristiti umereno, kao i sve ostalo.

A sto se tece margarina....zar je on zdtaviji od butera, putera, maslaca.... 


: maleenaa - 11. oktobar 2007 6:53:08(UTC)
Da se i ja pridruzim temi ovoj.Ja sam po struci prehrambeni tehnolog biljnog porekla pa bih mogla nesto reci na temuu ovu.Slazem se u potpunosti sa Ivanom sto je navela da s ene ponavljam.Samo sa strucne strane gledano ni alu folija nije zdrava al sta da se radi ima onih kesa za pecenje pa moze u to.U jelovniku treba imati 2-3 nedeljno ribu, obavezno meso crveno zbog aminokiselina sto je neophodno organizmu.Dobro bi bilo ponekad kacamk-palentu radi ciscenja creva.Onda recimo pecurke, I recimo malo probareno voce kao sto je rekla Ivana svakojako i preko toga neki sos ima ih raznih u kesicama i to je to.Mislim kada bi se toga covek pridrzavao gde bi mu kraj bio.

: Ivana-Lukina mama - 10. oktobar 2007 13:06:35(UTC)
Ja sam vec odgovorila na ovu temu tad sam bila trudna mada i pre trudnoce kad sam skinula visak od 20kg hranila sam se zdravo i za vreme trudnoce...Posle porodjaja nisam nista jela nisam imala apetita,medjutim posle sam fino jela.Mi uglavnom volimo da jedemo povrce spanac,boraniju,grasak,brokoli,karfiol,zelenu salatu,masline,govedinu,ribu svinsko jedemo ponekad.Medjutim uglavnom izbegavam da pohujem meso jeste ukusno ali je za zdravlje ubistvo.Uglavnom spremam govedinu,piletinu,teletinu stavim u vodu dodam nekoliko kapi ulja,dodam zacine vegetu,biber,malu crvenu ljutu papricicu,persun,origano i kad se sve lepo ukrcka i meso omeksa od svih tih zacina dobija se super sos i ukusno jelo.Ribu spremam iskljucivo u aluminijumsku foliju nekad poredjam tikvice i sargarepu isecenu uzduz stavim malo vegete i odozgo parce lososa uvijem u foliju i pecem u rernu 30 minuta,znaci zdravo riba i povrce spremljeni u svom soku.E sad i pored toga sto se pretezno zdravo hranimo,ponekad odskocimo spremim burek,pizzu,ukusne sendvice sa tunjevinom,ruska i mimoza salata koje sadrze pavlaku i majonez jako kaloricno,ali ja se pitam pa i voce i povrce sto jedemo da li su uopste zdravi,kako se to uzgaja ,prska svim i svacim...Grickalice izbegavamo i kupimo samo kad imamo goste,cips,smoki,kikiriki,pistaci,grisine, znaci samo kao imamo nekog ovako uopste ne kupim.Slatkise kupim keks plazma,neki integralni keks,nekad volim uz caj da grickam,jela spremam na malo ulja ili margarina zavisi sta spremam,zacine koristim vegetu,biber,alevu papriku,ruzmarin,bosiljak,djumbir,kari,sireve obozavamo da jedemo kao i sve mlecne proizvode i to bas kupujemo.Ne kupujemo kobasice,pastete i ostale preradjevine,jedino svinski dimljeni prsut francuski ili italijanski,virsle ponekad ako pravim kifle sa virslama,slaninu ponekad ako kuvam sarmu pa da da malo ukus.

Sto se tice fast food-a i ja dok sam radila ili se hranila u pekari,kifle,burek,pizza,sendvici, pa sta da radimo ja eto nikad nisam nosila na posao hranu od kuce.Dok ovde Francuzice nose u ciniju barena boranija,parce ribe ili mesa,parce sira i pogacica,kiseli ili vocni jogurt.Eto dala sam primer sta nose na posao.I mi kad setamo Luku pa u blizini parka ima nasa omiljena pekara prave extra sendvice,imaju ukusne kolace,pa vise puta kupimo sendvice sa tunjevinom i salatom,ili govedji roti sa paradajzom,i po neki kolac.

Ali se trudim da izbegavam puno masnoca,soli,secera,kozerviranu hranu,suhomesnato i ostale preradjevine,grickalice,alkohol ne pijemo,nekad dodam belo ili crveno vino u jelo najvise kad dinstam snicle,gazirano isto ponekad popijemo casu coca-cole,trudimo se da izbegnemo neke namirnice,mada je danas bas tesko.....

: Mistery - 10. oktobar 2007 11:40:35(UTC)
Да оживимо и ову тему.
Колико се здраво храните?

Ја се у задње 3 године, тачније како радим, прилично нездраво храним.
С обзиром да већи дио дана проводим на послу, доручак и ужина ми се састоје од сендвича, или пице и остале junk food :( За ручак гледам да спремим нето на брзину или правим чорбицу увече за сутра дан.
Иако немам проблема са килажом, нисам задовољна шта једем али како да избјегнем fast food? Не могу баш посудице са храном носити на посао :)
Имате ли ви оваквих проблема?

: Gost - 28. avgust 2006 14:59:00(UTC)
evo i sad kada sam trudna vodim racuna sta jedem doktorka me je pohvalila eto sledece nedelje ulazim u peti mesec a ugojila sam se oko 300-400 gr,ponekad priustim sebi pizzu ali je jedem iskljucvo u jednom italijanskom restorani gde je vrhunski prave,nekad je dobro dati malo oduska,ali sada sam mnogo zadovoljnija kako se hranim u odnosu na pre i nikad nejedm brzo nego na tenane icon_wink

: Gost - 28. avgust 2006 14:56:00(UTC)
otkad sam skinula 20 kg vodim racuna o zdravoj ishraniicon_surprised stavila sam cigarete,kafu sam zamenila zelenim cajem i drugim cajevima koje pijem bez secera,jedem integralnu testeninu,nejedem meso ,dok nisam zatrudnela vezbala sam na steperu svaki dan po 30-45 minuta,nepijem gazirane sokove samo prirodno cedjene,ponekad pojedem nesto slatko,davim se u vocu i povrcu,od mesa neka pojedem parce ribe ili bareno pilece meso,nejedem brzu hranu,pohovanu i mnogo zacinjenu,i mogu vam reci da se veoma dobroooo osecam,i naravno pijem 2 l vode dnevno,uzivam u jogurtimanmleku i sirevima,za rucak i veceru obavezno uz jelo imam salatu,i umesto tri obroka ja pojedem 5 malih i zadovoljna sam i srecna i lepo se osecam.

: Gost - 27. avgust 2006 0:52:00(UTC)
Samim klikom na ovu temu ste se kvalifikovali u kategoriju ljudi koji vole da čitaju o zdravoj ishrani. Ali - da li imate snage da ono što pročitate primenite i na sopstveni život? Ma koliko nekada u novinama sve to izgledalo jednostavno, samo vi znate koliko je teško reći "zbogom" svim onim visokokaloričnim zadovoljstvima. Upravo zbog toga vam nudimo jedan kratak vodič koji vam može pomoći u nameri da sebi i svojoj porodici postepeno obezbedite zdraviji i kvalitetniji život.


Zamenite običnu kafu onom koja ne sadrži kofein jednom dnevno. Posle izvesnog vremena dodajte kao zamenu još jednu šoljicu kafe bez kofeina. Takođe, umesto šlaga stavljajte u kafu mleko.

Vodi u kojoj kuvate povrće ili testeninu nije potrebna so. Smanjujte so postepeno, a kasnije potpuno izbacite slanik sa stola za vreme večere. Umesto toga, eksperimentišite sa biljem i mešavinama začina.

Pomešajte beli pirinač sa onim braon boje. Pirinač koji ima braon boju je, u stvari, integralni pirinač i može se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane. Vremenom, pređite u potpunosti na braon pirinač.

Jednom nedeljno služite večeru u kojoj nema mesa (npr. pasta, supa...).

Voće je bogato vitaminima i mineralima što ga čini sjajnom užinom. Kalorične krofne radije zamenite ukusnim voćem.

Koristite margarin umesto butera kada pripremate nešto.
Ne žurite sa promenama, vašoj porodici će biti potrebno vreme da se navikne na nov režim ishrane. Ali, verovali ili ne, možda će uskoro doći trenutak kada će vam se dopasti ukus hrane sa malim procentom masti i velikom količinom vlakana, a to je rezulatat koji je ostvarljiv i za koji se vredi boriti.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.093 sekundi.
AKTUELNO: Nike schoenen de meest effectieve selectie
Pitanja i Odgovori