|
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Hvala vam, ali se meni ova nasa jelka vec smucila. Ne svidja mi se drvo kao drvo, pa mi onda ni ukasi ne izgledaju kako bih ja htela, tako da na kraju zadnje dve godine samo zveknem ukrase reda radi, bez nekg velikog ulaganja truda. Ove godine nisam imala zelju da dokupim ni jedan ukras cak. MM me je naterao da kupim bar jedan setic crvenih, da ne budu sve stari. Meni se svidjaju one guste jelke svetlije boje koje izgledaju kao prave, ustvari izgledaju vise kao bor, ali su one dosta skuplje, a kada dodje vreme praznika, od silnih poklona i ostalih izdataka, uvek mi bude zao da dam neki veci iznos jos i za jelku... I tako mi ostane posle samo da kukumacem, hehehe. Sto se ovih slatkisa tice, napisacu vam ovde, mada se nadam da me nece Admini kritikovati sto cu OT ovde sa receptima za kolace. Kucica, tj. gotovi peceni komadi, su kupljeni u IKEI, mada sam nasla na netu posle i sablone po kojima se lako moze napraviti i kod kuce. Ja sam samo ''sagradila'' kucicu i ukrasila je. Komade sam lepila pecenim secerom, dok je jos bio u tecnom stanju, a ukrasavala sam onom klasicnom glazurom od secera u prahu, belanaca i malo limuna, i jos na sve to dodala cokoladne bombonice. Keksici su mojih ruku delo. Testo sam izradila po receptu za Gingerbread cookies, pa sam posle samo vadila modlama i ukrasavala bombonicama i secernom glazurom. Pravila sam i one kao ''staklene'' sa tvrdim bombonama. Recept je sledeci: -250gr rastopljenog neslanog putera -1 solja secera -2 jajeta -1 solja meda ( po originalnom receptu se dodaje "fancy molasses") -2 kasicice vanilin secera -1/2 solje svezeg, na najsitnije izrendanog gingera (djumbir) – ako koristite djumbir u prahu, dovoljno je 1/2 kasicice -6 solja brasna -2 kasicice cimeta -2 kasicice praska za pecivo Zamesiti testo od ovih sastojaka, pa ga ostaviti da odstoji 2h u frizideru. Kada se ohladi, razvuci testo u koru debljine oko 0,5 cm i modlama vaditi zeljene oblike. Testo peci u plehu na pek papiru u zagrejanoj pecnici na 180’C 10-12 minuta. Kada se ispeku, kolacice staviti na resetku da se skroz ohlade, pa hladne staviti u posudu gde cete ih cuvati do sluzenja. Keksici su mekani kada ih izvadite iz rerne, pa cak deluju kao da nisu peceni, ali nemojte se prevariti, jer se posle dosta stvrdnu. Zato ih drzati do sluzenja u nekoj zatvorenoj posudi ( ja koristim metalnu kutiju ), kako bi bili mekaniji. Dekoracija po zelji – mini "M&M’s" ( pre pecenja utisnuti bombonice), rastopljena cokolada, secerna glazura, raznobojne mrvice, varijanta sa ‘’staklenim’’ bombonama ( meni omiljena).
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ove ‘’staklene’’ kolacice pravite tako sto na sredini nepecenog kolacica izvadite modlom manji oblik, pa u njega stavite izmrvljenu providnu bombonu I tako pecete. Ja sam probala da stavim I celu bombonu, jer me je mrzelo da lupam uvece po kuhinji I bas se lepo rastopila, samo sto je bio malo deblji sloj. Inace se moze staviti I secer, ako vam se ne dopadaju vocni ukusi u kombinaciji sa ovim ukusom keksa, ali nece biti ovako providno. Keksici se mogu koristiti I kao dekoracija za jelku, ako pre pecenja napravite pri vrhu rupicu, kroz koju cete kasnije provuci ukrasnu tracicu. Testo mozete cuvati u zamrzivacu I peci kolace kasnije. Peceni keks moze stajati dugo, cak I 10-ak dana. To bi bilo ‘’ukratko’’, hehe. Ukoliko imate nekih pitanja - slobodno pitajte.
|