|
E, videla sam temu juce, mislim, ali sam bila smetena Tinom, pa zaboravila da odgovorim. Reci mi, da li ti plikovi koji vec postoje pucaju? Tini su se stvarali takvi, na guzi (videla si), pa su oni pucali, bez da sam ja uopste razmisljala da oni ustvari pucaju, pa je to sto je puklo prenosilo dalje infekciju (oko te iste rane, pa zatim na obrvi... bilo je par rasirenih plikova na donjem delu ledja i na butini tog guza na kojem je imala infekciju). Meni lici na impetigo, mada slika je mutna, i ne znam da li ustvari na vrhu prstica ima gnoj, ili je plik providan? Tina je imala providne plikove, kao kod ovcijih boginja, prozirna tecnost je bila unutra, a kad pukne, na gacicama je ostajalo zuckasto. Mi smo impetigo zalecili, sad mazem pantenolom ta mesta da se koza povrati sto pre. Mi smo dobili terapiju Sinacilin sirup- 6ml na svakih 8 sati (odredjenu prema kilazi Tininoj, ima 20 kg), i dva puta na dan mazanje Stanicid kremom. Nama je bilo lakse odrzavati inficirano mesto, jer joj nije bilo "pred ocima". Ti plikovi koji puknu naprave bukvalno zivu ranu, pa zatim krastu, sa svim okolnim plikovima. Gde god se dete pocese posle diranja mesta s plikovima, prenosi infekciju na drugo mesto. Gde kapne ta tecnost iz plikova- novo inficirano mesto!Uzas zivi! Ja sam to mesto cistila povidon jodom, pa zatim mazala Stanicidom, i pokrivala sterilnom gazom, da se Tina ne bi cesala, a i da kod pucanja tih plikova ne kane na neko drugo mesto, pa rasiri posvuda. Svaki put kad ponovo namazem, menjala sam gazu. Svaki dan sam menjala posteljinu i peskire, Tini odecu i pidzamu svakog dana drugu, ruke smo svi prali kao degeni. Treba biti oprezan i sam sa impetigom, jer se moze lako dobiti (pogotovo kad mazanjem dodirujes mesto infekcije).
Ne znam za Hloramfenikol, zaista sam slaba sa znanjem o lekovima, nadam se da ce se Cvetic javiti ovde ;]
|