Obaveštenja

Icon
Error

: Aiko - 10. novembar 2008 9:03:48(UTC)
Ja sam mnogo bas lupala glavu oko uvodjenja meda. Konsultovala sam se sa 2 pedijatra i 100 kg literature :> i uvedoh med sa 18 meseci. Inace, ona ga ne voli icon_eek Evo jednog teksta, milsim da je koristan:


Med - najprirodniji zaslađivač za decu

Med je prirodna hrana, tj. složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine i minerale, i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku. Treba ga upotrebljavati umesto šećera u ishrani starije odojčadi i male dece.

Zbog mogućnosti pojave alergije u opštoj populaciji, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik odojčadi iz porodica sa alimentarnim alergijama. Iz tih razloga med se daje odojčetu tek posle 6. meseca starosti, kaže zvanični stav jednih naučnika, ne daje se u prvoj godini života, zvaničan stav drugih naučnika.

A evo i šta kažu naučnici širom sveta, i to oni koji se bave pčelinjim proizvodima kao hranom i kao lekom:

Dr Lutingen, pedijatar iz Njujorka preporučuje med za ishranu odojčadi jer on ne izaziva acidozu, brzo se resorbuje u tankom crevu i sprečava alkoholnu fermentaciju,a njegove slobodne kiseline potpomažu "usisavanje" masnoće.

Knot je utvrdio da med koji se dodaje dečijoj hrani pomaže brzom iskorišćavanju kalcijuma. Poznati pedijatar Dr Kobi, ugledan naučnik iz Pariza, preporučuje da se deci u mleko ne stavlja fabrički šećer, već isključivo med. "Prokuvajte dobro mleko", savetuje Dr Kobi "i kada se rashladi, ne suviše, tada ga zasladite medom. Time dajete dečijem organizmu i ugljene hidrate, i vitamine, i mineralne materije i gvožđe". Metoda Dr Kobija "regeneracija mleka" uspešno se primenjuje u sanatorijumu Amden u Švajcarskoj. Upotreba meda kao sredstva za zaslađivanje (od 6 do 15 %) u veštačkoj hrani odojčeta je veoma korisna.

I Dr Marta Černejits, rukovodilac pedijatrijskog odeljenja bolnice u Mariboru davala je deci kašu od jabuka i meda. Ovakvom hranom u toku 6 meseci hranjeno je oko 200 novorođenčadi od kojih je polovina bila prerano rođena, pa je takva hrana davana kao lek. "Kaša od jabuka kojoj smo dodavali pčelinji med", izjavila je Dr. Černejits, "bila je takva da je u svom sastavu imala isceđene i osušene aromatične jabuke, a kasnije je dodavan pčelinji med. Mislim da je dovoljno ako kažem da su sve analize do danas pokazale da nije bilo nikakvih poremećaja u varenju, kada su deca hranjena ovakvom kašom".

Uopšteno uzevši, med je za decu idealna slatka hrana. Obzirom na to da je lako probabljiv i sladak, malo koja deca ga ne prihvataju. Veliki značaj meda za normalan razvoj dečijeg organizma utvrđen je kako empirijski, tako i naučno - eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečijeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100 % iskorisćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.

MED U ISHRANI ODOJČETA

Med se može uvesti u jelovnik odojčeta posle navršenih 6 meseci života, ukoliko se ispune sledeći uslovi:

1. Odojče nema izraženo alergijsku manifestaciju (ekcem, atopski dermatit, alergiju na proteine kravljeg mleka, ili alergiju na neku drugu hranu).
2. Nema alergijskih reakcija na med, ili neku drugu hranu u porodici.
3. Može se uzeti isključivo prirodni (nektarski) med - BAGREMOV.
4. Med mora biti zdravstveno bezbedan (proizvođač poseduje potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti meda).
5. Dnevna količina meda je 1g/kg TM - podeljeno u 2 ili 3 puta.
6. Uvodi se u ishranu, tako što se počinje sa 1/4 kafene kašičice, uvek rastvorene u tečnosti (voda, čaj, sok, voćna kaša...). Nakon prvog davanja, u tečnosti, sačekati 4 dana, ukoliko nema znakova nepodnošljivosti (osip, svrab, povraćanje, proliv) nastaviti sa postepenim povećanjem, tako da se tokom 2 nedelje unese dovoljna njena količina. Tek nakon toga može se dati svakog dana.

Ukoliko se bilo kad pojave znaci nepodnošljivosti, prekinuti uzimanje i javiti se pedijatru. Med je najbolje davati ujutru i to na razne načine: med, maslac, hleb; napici sa medom (čaj, mleko, limunada), kompoti sa medom.

MED U ISHRANI MLADOG DETETA

Ako vaše dete ima više od 12 meseci, tj. staro je 1,2 godine, još nije probalo med, postupite na isti način kao što je savetovano za ishranu odojčeta. Naravno, starije dete je teže, pa će njegova dnevna količina meda biti veća, shodno onoj preporuci 1 g/kg TM.

Ako je dete starije od 2 godine, pri izboru vrste meda ne morate se ograničiti samo na bagremov med, iako je on i dalje broj jedan, deca ga najradije uzimaju. Detetu se može ponuditi i livadski med, med od lipe ili nane.

Kulinarske veštine u upotrebi meda za stariju decu svakako su mnogo maštovitije i raznovrsnije. Setite se samo medenih kolača, kohova i drugih poslastica sa medom koji uz mleko, limunadu ili biljni čaj mogu biti odlična užina za decu.

KOMBINACIJA MEDA I JABUKA

Kaša od jabuke i meda: očistiti 1 krupnu jabuku, sitno naribati, dodati 1 kafenu kačičicu meda, izmiksati. Ovoj kaši može se dodati i pola banane.

Kaša od jabuka, meda i zobenih pahuljica: mešavina od kuvanih jabuka, zobne kaše, meda i jogurta. Sve se miksa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za starije odojče.

Krem od jabuka, sira i meda: sastojci: 200 g mekog kravljeg sira, 2 kafene kašike meda, kisela jabuka, šlag. Sir izgnječiti viljuškom, dodati med i izmešati. Jabuku oljuštiti, izrendati, ukrasiti šlagom i služiti kao zdravu i ukusnu poslasticu.

: lelly - 10. novembar 2008 7:21:06(UTC)
Karanfil moj pedijatar kaže da je OK posle 12 meseci.

: karanfil83 - 10. novembar 2008 7:17:58(UTC)
mi medolino jedemo vec od 6 mjeseca ....a sad planiram sa prvim rodendanom poceti i da mu dajem onako pravi cist med planiram u mlijeko da ubacujem po jednu kasiciu .... trazila sam po inter. i postoje razne price o tome da djeca nesmiju do 3 god. jesti med itd. ja nisam za to da se daje prije godine ali med je jako zdrav i nevidim nista lose da se daje poslije godinu dana....ali ipak bih voljela cuti savjete iskusnijih mama koje su vec djeci uvele med:-* :-*















: Kaype - 11. septembar 2008 20:01:24(UTC)
Srcka ne brini breeee
:> :> :>
Dobro, ja priznajem da sam veliki "fan" meda ali na stranu to sada, Evi nije bilo ništa hvala Bogu,
što znači da nije alergična, jedan problem manje.
Sa stolicom je sve u redu, pretpostavljam pošto ništa nisi napisala, apetit ima, ako sve normalno funkcioniše onda odnesi čokoladu tim vaspitačicama iz vrtića jer su probile led umesto tebe ;]

I evo sad ne vidim ticker galamdzija pa ne znam koliko je dete staro ali ako me sećanje dobro služi ona je napunila godinu? icon_rolleyes
Ako jeste, onda slobodno možeš da se opustiš, i lekari daju zeleno svetlo za med nakon 12. meseca!
Uživajte u medu, on je na listi najbolje hrane koje nam je priroda dala.

: Srcka - 11. septembar 2008 12:24:21(UTC)
Majke moje, Eva je u ponedeljak jela u jaslicama za dorucak kiflu sa margarinom i MEDOM icon_eek icon_eek icon_eek i pojela je CELU. Sada sam se malo smirila, bila sam se bas uplasila ali dobro je proslo, pojela je kaze vaspitacica u slast i to po prvi put. Nadam se da nije mnogo rano za njega ali verujem da je to provereni med jer se daje deci.

: tratincica - 21. jul 2008 17:22:25(UTC)
Mm je pcelar i jedva sam se izborila da bebi ne dajem med do navrsene godine dana, posle toga sam ga koristila kao zasladjivac, kad kuvam griz ili nesto tako slicno.

: Angel - 21. jul 2008 3:59:03(UTC)
Da, pise od 6. meseca. OK hvala na pomoci caos

: zvjezdica - 20. jul 2008 13:17:27(UTC)
medolino je od 6 mjseci

: Kaype - 20. jul 2008 6:22:48(UTC)
Ne znam Angel, šta piše na kutiji? Od kog meseca se daje?
Mada ti proizvodi su prerađeni pa ne verujem da bi imala negativne reakcije.

: Angel - 20. jul 2008 6:07:10(UTC)
Kupila sam Lino Medolino i ne znam dal mogu da joj dam? Procitala sam da je Dorothy napisala da daje Nestle zitarice sa medom pa pretpostavljam da je to isto, bar slicno i da moze? Sta kazete? Greota mi je da bacim ako smem u tom obliku da joj dam.

: ivaiva - 16. jul 2008 12:11:30(UTC)
Nie utre ke pravime godinka, i planirame da probame med.Inaku mama obozava i sekoj den jade po edna lazicka nautro.Taka da bi trebalo i Iva da go prifati.A za alergiska reakcija ke vidime :)

: Tijancica - 9. jul 2008 17:48:13(UTC)

Moj tata je pcelar i uvijek smo u kuci imali ogromne kolicine meda tako da se isti meni prilicno zgadio. Med jeste zdrav i zdravo je imati naviku da se pojede kasika meda svako jutro.

Ja bih vise Miji davala med kao zasladjivac  nego secer. Ni sama ne znam kad cu dati jos nisam odlucila, ali definitvno necu cekati tri godine. Mada ako nemate pravi domaci med provjerenog kvaliteta onda ga radije i nemojte davati bebi prerano. Ljudi nema sta ne rade i zato ako nekom ne vjerujete 100% pustite price o prirodnom medu. Stavljaju cisti secer u kosnice i tako pcele od secera prave med, a ovamo govore kako je prirodan i bla, bla, bla.

 

Evo sta pise u nasem Bebi kuvaru koji je napisala nutricionista Zivka Vlajkovic. http://www.pcelica.co.rs...odi/med/med-za-decu.php (EDIT: Administrator)  

Med je prirodna hrana, tj., složen prirodni proizvod prijatnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine i minerale i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku. Treba ga upotrebljavati umesto šećera u ishrani starije odojčadi i male dece.

Zbog mogućnosti pojave alergije u opštoj populaciji, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik odojčadi iz porodica sa alimentarnim alergijama.

Zbog toga se med daje odojčetu tek posle šestog meseca starosti, kaže zvaničan stav jedne grupe naučnika, ne daje se u prvoj godini života, zvaničan je stav druge grupe naučnika.

A evo šta kažu nutricionisti širom sveta, i to oni koji se bave pčelinjim proizvodima kao hranom i kao lekom.
Doktor Lutingen, pedijatar iz Njujorka, preporučuje med za ishranu odojčadi jer on ne izaziva acidozu, brzo se resorbuje u tankom crevu i sprečava alkoholnu fermentaciju, a njegove slobodne kiseline potpomažu „usisavanje” masnoća.
Knot je utvrdio da med koji se dodaje dečjoj hrani pomaže brzom iskorišćavanju kalcijuma. Poznati pedijatar dr Kobi, ugledni naučnik iz Pariza, preporučuje da se deci u mleko ne stavlja fabrički šećer, već isključivo med. „Dobro prokuvajte mleko”, savetuje dr Kobi, „i kada se rashladi, ne suviše, tada ga zasladite medom. Time dajete dečijem organizmu i ugljene hidrate i vitamine i mineralne materije i gvožđe”.

Doktor Marta Černejits, rukovodilac pedijatrijskog odeljenja bolnice u Mariboru, davala je deci kašu od jabuke i meda. Ovakvom hranom tokom šest meseci hranjeno je oko 200 novorođenčadi od kojih je polovina bila prerano rođena, pa je takva hrana davana i kao lek.

Uopšteno uzevši, med je za decu idealna slatka hrana. S obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju.

Veliki značaj meda za normalan razvoj dečijeg organizma utvrđen je kako empirijskim, tako i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečijeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100 odsto iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.


: bubili74 - 9. jul 2008 9:21:22(UTC)
Citat:
ZZ - 9/7/2008 00:28

e kad bi počeli o globalnim problemima, ne bi onda trebali ništa da jedemo, a bome ni da pijemo..sve je zagadjeno i pod znakom pitanja, zar ne?
ali zato treba ići u korak sa tim i stvarati otpornost na loše materije i prilagodjavati organizam istim..teško da svi možemo i hoćemo u bašte..a i onda nam ostaje zagadjen vazduh, šta ćemo sa njim?!


E ZZ svaka ti zlatna. Baš tako i ja mislim, opreznost umerena neophodna! Ali ali sve u granicama realnog sveta u kom živimo koji svi znamo je nažalost takav kakav jeste. I svi mi volimo da živimo u velikom gradu, sa dostupnim svim voćem i povrćem manje više cele godine, pa naravno da tu ima veštaka dosta. Zato ja pre glasam za sezonsko. Izvinte za OFF TOPIC, ali ponese me.

E sad što se meda tiče, ja sam deci davala med iz domaće radinosti proverenog porekla (uža rodbina) posle 1,5 godine života, ne sećam se tačno. I to baš zbog tih blagodeti za dečiji (ili bilo čiji imunitet) koje med ima.

: Kaype - 9. jul 2008 8:08:35(UTC)
Hippi ta asistentkinja koja materiju mnooogo bolje poznaje od nas s pravom plaši studente :>
jer samo 0.1 μg toksina klostridije botulinum može usmrtiti čoveka.

: hippeia - 9. jul 2008 7:03:08(UTC)
Uf Kaype dobro si to napomenula. Ja već godinama imam neviđen strah od konzervi i svaku zagledam kao luda prije nego što je otvorim i ako čujem i najmanji šum kao da je konzerva bila pod nekim pritiskom-ja se tresem!
Imali smo na vježbama iz mikrobiologije tako malo čudnu asistentkinju, koja nas je toliko naplašila za taj botulizam da od tad ja otvaram četvoro očiju kad su konzerve u pitanju...

: Kaype - 9. jul 2008 6:16:18(UTC)
Zaboravih da napišem još i to da su, što se botulizma tiče, najopasnije konzervirane namirnice, nemojte to zaboraviti. Opasnost od spora botulizma vreba iz svake konzerve tunjevine, sardine, povrća koje se može zaraziti još dok je u zemlji. Takođe mogu ga imati i dimljeno i sušeno meso. Pošto su med svstali u taj red da znate da nije jedini potencijalni izazivač botulizma.

: Ella - 8. jul 2008 21:18:15(UTC)

Citat:
ZZ - 9/7/2008 00:28 e kad bi počeli o globalnim problemima, ne bi onda trebali ništa da jedemo, a bome ni da pijemo..sve je zagadjeno i pod znakom pitanja, zar ne? ali zato treba ići u korak sa tim i stvarati otpornost na loše materije i prilagodjavati organizam istim..teško da svi možemo i hoćemo u bašte..a i onda nam ostaje zagadjen vazduh, šta ćemo sa njim?!

Ovde se definitivno slazem sa ZZ bravo  


: ZZ - 8. jul 2008 20:28:30(UTC)
e kad bi počeli o globalnim problemima, ne bi onda trebali ništa da jedemo, a bome ni da pijemo..sve je zagadjeno i pod znakom pitanja, zar ne?
ali zato treba ići u korak sa tim i stvarati otpornost na loše materije i prilagodjavati organizam istim..teško da svi možemo i hoćemo u bašte..a i onda nam ostaje zagadjen vazduh, šta ćemo sa njim?!

: hippeia - 8. jul 2008 19:57:00(UTC)
E pa eto, vidite da se slažemo icon_wink
Već sam napisala- mi smo atopičari pa zato još nismo probali, ali da nismo, sa navršenih godinu dana-zašto da ne ;]

: Kaype - 8. jul 2008 19:47:10(UTC)
Pa da, na domaći se misli. A "veštački med", nažalost ima i toga. Pomešaju med sa šećerom da bi dobili veću količinu, ali to i nije strašno.
U pojedinim sredinama se pčele gaje tamo gde ni čovek ne bi opstao, napadaju ih razni insekti pa im moraju dati i lekove, a utoliko je i med lošiji. Ako se pčele nalaze pored njiva na kojima se biljke tretiraju pesticidima neretko isti imaju loš uticaj i na pčele.
Ja potpuno razumem vaš "strah od meda", mada, ako se sve tako posmatra onda motiku u šake pa u baštu, iz nje je sve sigurno! :>
Ne možemo da razmatramo globalne poljoprivredne probleme, u stvari, možemo, ko nam brani, ali nema svrhe.
Analizu meda rade Tehnološki i Farmaceutski fakultet, na sajmu meda svi proizvodi moraju imati dokaz o zdravstvenoj ispravnosti, kao i u prodavnicama.

: ZZ - 8. jul 2008 19:44:22(UTC)
da u familiji imam sklonost ka alergijama ili bilo kakav drugi problem sa hranom i namirnicama, sigurno da bih strogo vodila računa o uvodjenju meda i ostale problematične hrane..ovako zaista nije bilo potrebe jer sam mišljenja da je dete posle godinu, godinu i po, potpuno spremno da sve proba..uostalom, niko neće dati detetu kilu meda da pojede jer ga toliko ne može niko pojesti, a pola kašičice tu i tamo ne može da škodi, samo da koristi..med je riznica fantastičnih sastojaka koja jačaju imunitet, naročito disajnih organa, a deca najčešće upravo sa tim kubure..

do godinu, godinu i po(zavisi od deteta) ne treba davati med iz poznatih razloga i ako postoji sklonost ka alergijama, posle slobodno..
ta sva nova pravila po kojima ne treba ovo i ne treba ono, dovode samo do toga da dete postane probirač i počne nezdravo i jednolično da se hrani..jer navike o zdravoj ishrani se upravo stiču od malena..

: hippeia - 8. jul 2008 19:10:55(UTC)
Pa zato što je nekontrolisan, neispitan, nepasterizovan...kapiraš? Nemaš pojma šta je unutra!
Isto kao i suhomesnati proizvodi, alkohol iz kućne radinosti...

Ako sam ja dobro shvatila šta se mislilo pod 100% prirodan, jer svaki je med prirodan, nikad nisam čula za vještački med :)
Mislilo se na domaći med, jel?

: Kaype - 8. jul 2008 18:56:43(UTC)
Ne razumem, kako to da je taj 100% prirodni najopasniji? Šta onda nije opasno?

: hippeia - 8. jul 2008 10:31:55(UTC)
Da me ne shvatite pogrešno, ali taj 100% prirodan je i najopasniji! Bez obzira na to da li je iz lično vaše košnice ili ste ga kupili na pijaci! Što kaže ovdje jedan čovjek-kad mi nude nešto domaće, a ja kažem-pa ja baš zato i neću jer je domaće (misleći upravo na med, rakiju, suhomesnate proizvode...)!
A što se tiče taga koliko je med zdrav-to niko ne spori, ali ono što je zdravo za nas, ne mora biti zdravo i za djecu. Naš organizam ima razvijene mehanizme da se izbori sa lošim stvarima koje med sadrži, pa osjećamo samo njegove blagodeti, ali dječiji nema. Nije ta starosna granica bez veze određena...

: Hanan - 8. jul 2008 8:32:07(UTC)
Sto rece ZZ, nemam srca da uskratim djetetu jednu tako zdravu namirnicu.Negdje od 10-11 mj sam mu davala, ali domaci med, 100%prirodan, a ni sebi ne bih mogla kupiti med iz prodavnice, tako da i on ga nece jesti.

: hippeia - 8. jul 2008 7:37:23(UTC)
Kaype sve si u pravu, ali ako vjerovatnoća ipak postoji, makar ona bila i neznatna-zašto izazivati sudbinu. Elem, botulizam i nije jedini razlog (botulizam je veoma teško trovanje i za odrasle, a kamoli za djecu, sa nerijetko fatalnim ishodima), u krajnjem slučaju postoji pasterizovani med gdje nema opasnosti od trovanja. Međutim med je bogat potencijalnim alergenima i zbog toga se ne preporučuje djeci ispod jedne godine, a kod atopičara je starosna granica još viša.
Ksenija je kao beba imala ekcem, a i mm i ja imamo atopsku konstituciju, znači ni jedno moje dijete (ako Bog da, pa ih budem imala još) neće probati med do pune 3 godine!

: Kaype - 8. jul 2008 7:22:49(UTC)
Mislim da nema potrebe da se toliko plašite meda, pogotovo mame dece starije od 12 meseci.
Ja bih uvek dala jedan glas više prirodnim namirnicama nego onima iz kutije, ma ko da ih pravi i ma šta pisalo na njima,
a to sve zato što smatram da su, konkretno o medu, priče o njegovoj štetnosti pre 12.meseca po meni, neosnovane.
Volela bih da znam da li je neko dete iz vaše okoline obolelo od botulizma zbog meda?
To se desilo 1976.godine u Severnoj Americi. Istraživanjem do 1991.godine je pronađeno da oko 800 beba ime botulizam, a one nisu bile starije od 9 meseci. Tada se nije znalo šta je uzrok botulizmu pa je med proglašen kao jedan od faktora rizika, jer je utvrđeno da je maksimalno 15% ispitane količine meda kontaminirano sporama botulizma. Ali dodatnim ispitivanjima je utvrđeno da to ne predtavlja nikakvu opasnost zbog dovoljne kiselosti i količine šećera u medu, koji ne dozvoljavaju lučenje toksina i razmnožavanje bacila.
Napominju da do danas nije pronađen ni jedan jedini čvrst dokaz da su spore botulizma iz meda izazvale tzv. infantilni botulizam kod beba.
Zato se, čisto radi prevencije med ne savetuje do navršenih godinu dana.

P.S. Za mame starije dece koje daju deci med savetujem samo čist, bagremov med (sa sertifikatom o ispravnosti, ako nemate nikog proverenog ko bi vam dao takav med) do kraja druge godine.


: Ella - 7. jul 2008 20:26:45(UTC)
Stella ima 15 meseci i jos nismo uveli med. Ovde lekari u FR preporucuju da se saceka sa medom do prve godine. Sto se tice prve godine bebinog zivota: NIKAKO uvesti med tad. Med predstavlja zdrastveni rizik za manje bebe, jer moze izazvati botulizam ( zatvor, slab apetit, itd). Takodje moze dovesti do upale pluce i dehidracije. Znaci med u prvoj godini: nikako! E sad posle prve god, sve je individualno. Ja nesto previse ne zurim da joj dam med odmah. Ali vec posle godine i po, probacemo po malo icon_wink

: Beca - 7. jul 2008 18:24:32(UTC)
Mistery, apsolutno se slazem sa tobom.
Tacno je da postoje vocne kasice sa jagodama, sumskim vocem ili cak od sestog cini mi se kao spagete koje sadrze jaja.
Obavezno citajte etikete, na njima su precizno naznaceni svi sastojci koji se cak i u tragovima nalaze, a mogu da budu alergeni.

: Fokica - 7. jul 2008 14:38:28(UTC)
Mi smo probali med sa 15 meseci.

: Mistery - 7. jul 2008 11:43:30(UTC)
Ja sam počela Teoni davati med, čini mi se, kada je imala oko 1,5 godinu, a sada joj redovno dajem Api sirup (med sa propolisom i drugim sastojcima za podizanje imuniteta). Ne bi preporučila da se daje bebama mlađim od godinu dana jer je, između ostalog, težak i za probavu.
Takoeđ, primjetila sam da se mnoge mame prilikom uvođenja novih namirnica u ishranu svojih beba rukovode sa preporukom na ambalaži. Mislim da je to velika greška jer proizvođači hrane mnoge proizvode etiketiraju kao dozvoljene za određeni uzrast bebe, iako to nisu. Npr, lično sam vidjela bebi kašicu od šumskog voća na kojoj je ladno pisalo da se može daveti bebama od navršena 4. mjeseca starosti icon_eek icon_eek

: ZZ - 7. jul 2008 11:24:53(UTC)
ја сам га давала деци после првог рођендана..жао би ми било да сам им ускратила једну тако здраву намирницу..

: Bokicca - 7. jul 2008 10:05:18(UTC)
I mi imamo pune dve godine i jos ga nismo probali a ni necemo uskoro.

: Beca - 7. jul 2008 9:23:46(UTC)
Ma da i ja sam mislila da joj dam nesto sto ima med kao dodatak,ali bez obzira na preporuku proizvodjaca ne bih pre godinu dana, a vidim niste ni vi.
Cist med, uglavnom kazu ne pre dve ili tri godine ako postoji rizk od alergije. neznam

: hippeia - 7. jul 2008 8:07:41(UTC)
I Ksenija jede Milupino kinder-flakes, to su izmiješane tri vrste pahuljica-čokoladne, sa cimetom i sa medom! Eto vidiš, zaboravila sam da su te pahuljice s medom. Ali to je proizvedeno od kontrolisanih sirovina, dakle pasterizovani med (valjda), a probala je i medenjake u kojima ima meda. Dakle ipak je probala med (kao dodatak), ali još uvijek nije probala čist med!
Ove pahuljice su za djecu od godinu dana pa naviše! Do tada, nikad nije jela ništa što u sebi sadrži med!

: Dorothy - 7. jul 2008 7:45:34(UTC)
Nije mi sada kutija pri ruci da proverim, mislim da su od 6 meseci, ali mi smo počeli da ih ručkamo sa otprilike 9-10 meseci. Napisaću kad vidim tačno od koliko su meseci.

: zvjezdica - 7. jul 2008 7:37:10(UTC)
Citat:
Dorothy - 7/7/2008 11:17

Ni mi nismo još uveli med u ishranu, ne znam ni kada ćemo. Ali koristimo Nestle žitarice sa dodatkom meda i to voli i potpuno su OK, mislim nema neke alergijske reakcije.

kad ste uveli te zitarice.jesul one o 6 ili 8 mjseci

: Dorothy - 7. jul 2008 7:17:41(UTC)
Ni mi nismo još uveli med u ishranu, ne znam ni kada ćemo. Ali koristimo Nestle žitarice sa dodatkom meda i to voli i potpuno su OK, mislim nema neke alergijske reakcije.

: hippeia - 6. jul 2008 19:11:18(UTC)
Mi s pune dvije godine još nismo okusili med i ne namjeravamo do pune tri. Atopičari smo, pa moramo paziti na potencijalne alergene.

: Beca - 5. jul 2008 21:35:38(UTC)
Sta mislite kada ga treba poceti davati?
Misljenja su zaista svakojaka.
Znam da se do godinu dana nikako ne preporucuje,cak i zabranjuje zbog moguceg prisustva bakterija botulinuma koje su veoma opasne za bebe tog uzrasta.
Vidim da ima mnogo vrsta bebi hrane sa medom ili je med jedan od sastojaka.
Ja ga ne planiram jos uvoditi, ali hajde da ga spomenemo i cujemo iskustva.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.200 sekundi.
AKTUELNO: Nike Football Shoes
Pitanja i Odgovori