uh potpisala bih mnoge mashu, ledi,kaju ,adu... svuda ima po nesto sto je kao i kod mene ja bih davida dala na jesen u obdaniste ali kad sam to spomenula svi su me progutali tj. mm i mama kao boze gde ces dete od godinu i po dana da dajes a ti sedis kuci-jeste ljudi ja sedim kuci ali bi i da zavrsim faks,a i mislim da je to dobro za njega da se sto vise osamostaljuje, to ce ga ciniti slobdnim i nezavisnim sto pre, to ce ciniti da ima zivot i izvan nas i ako su u to doba mali da se igraju sa vrsnjacima ipak se socijalizuju(kazu da deca tek sa 3 godine mogu da se stvarno igraju sa drugom decom),mislim da su takva deca smostalnija i slobodnija i naprednija kasnije u zivotu jer odmah uce da se snalaze dok jos nisu svesni sebe, pa im to dodje kao prirodno, mislim da je to dobro po njih. sa druge strane sveki je prica za sebe, neobrazovana , tako jedan galamdjija bez smisla i cilja, koji: ovo su reci mm:smatra da nije bila dovoljno velika mama svojoj deci jer je morala da radi pa sad hoce to da nadoknadi, mm je opiseje kao klovna kao ona je bila zabljavc za njih, a tata ih je naucio bitne stvari u zivotu, svekar je pametan covek ali i prepotentan i egocentrican,mm je najvise odgajil svekrova mama-kazu svi daj e bila jako dobra zena,ali ga je zato i razmazila-he ali tu sam ja pa ga dovela u red, sreca moja da me toliko voli i da je ipak jedno razumno bice pa prizna kad gresi moja mama je tek prica za sebe, doduse ipak bi radije ostavila kod nje,ali nisam u prilici, ona ga nebi nesta naucila ,ali ga nebi ni pokvarila, ako sto nije ni nas, vukljala bi ga po kafama kod drugarica ko sto je i nas, jer svo slobodno vreme i ako ga je malo i danas na to trosi, a posle se zali da nevidja davida, ato sto prepesaci za njene tri kafe mogla je stici i do nas pa ga videti, ali neka, ona me bar vise nesmara mene su babe odgaji i jedna prambaba koja je bila ziva do moje 15.god e kad se samo setim sta su me sve ucile i sta su mi sve dozvoljavale sto su mama i tata branili, prosto mi se dete neostavljala ni na sat ni mami ni svekrvi...sa dedama nisam bila u kontaktu preterano...mamin tata je bio ziveo u cikaagu do meje 15god. tako da sam ga tek tad i upoznala, tatin je bio stalno radio po terenu. A babe ::::brambab mi je davala svako jutro tursku kafu(imala je kuci kod nas u dvoristu,tako dame je cesto cuvala rano prepodne) doduse slabu i sa puno secera...ali zaboga kafu detetu o tri i vise godina, pa nije dobra ni za odrasle mama i tata nas uhvatili i rekli joj da mi nedaje, a ja cutala ko zalivena kad mi je posle krisom davala da oni nevide tatina mama s obzirom na svoju bivsu profesiju(kuvarice) voli lepo utovljenu decu tako da je njen jedini cilj kad sam bila kod nje bio da me sto bolje udeblja-ma znate ono zdrava deca- debela,pa je ona zarad toga pravila hiljadu obroka dnevno, ako nemozes sad moces kroz po sata ako nemozes to nacice ona vec nesto sto volim pa ce praviti to to sigurno necu odbit, pa me nudi u pola 12 hocu da veceram i ako sam vecerala vec dvaput pa kad necu nista ona dotle nabraj dok neubode nesto sto nebi mogla bar malo i nemrzi je da pravi a o pameti i da nepricamo ,ona me mnogo podseca na sveki, ima isto 8 razreda skole i sve gluposti me je naucila, od nekih retardinah pesmica, koje joj i dan danas padne napamet da me pred bar petoro ljudi pita da li se secam i da ih joj izrecitujem ops: do ispitivanja sta mama i tata pricaju i price kako je moja mama jako losa osoba(nije cvecka, ali to nije bilo njeno da mi kaze),a ja naravno naivna kao i dan danas sve joj istrtljam sta je ko rekao i ako su mi sto hiljada puta rekli da nepricam svuda ono sto se u kuci prica,ona okolo naokolo i izvuce iz mene a mamina mama pa ona je bila ok dok sam bila mala, sasila mi je gomiliu odela za barbike , citla mi price,pesme, pricala o nauci(inace je zavrsila za uciteljicu i ako to nikad nije radila), ucila me da pisem da citam, kasnije je radila samnom domace i to do 6 razreda!hranila me smo zdravo(posto je secerni bolesnik pa je isama pazila na ishranu), setala se samnom do grad skoro svaki dan, pricala samnom dugo dugo o svemu sta je bilo u zabavistu, posle u skoli savetovala me, uvece smo igrale drustvene igre ili gledale neki film....sve to zvuci super medjutim ispod svega toga lezi nesto drugo-ona mi je bial kao mama jer mama nikad nije imala vremena za mene, ali je napravila od mene invalida jer je ustvari sve radila umesto mene i to predugo, a sada se oseca ko zrtva mene mame i sestre kao ona je sve radila za nas, pa mi sad treba da joj vratimo tako sto cemo je posecivati svaki dan-a obaveze ko j.... pa da :? mama tvrdi kako ja hocu sad davidu da pruzim sve sto mislim da je meni bilo uskraceno,ali nije tako hocu samo jedan normalan zivot, hocu da se posvetim svom detetu maksimalno ,a li ne da napravim od njega invalida, vec kvalitetno da mu se posvetim ali i damu pruzim sto vecu slobodu-jer mislim da je ona kljuc zdrave sutra odrasle licnosti,koja je samostalana, uspesna i zadovoljan sobom i kad neuspe u necemu,koja voli sebe-a to hocu da pruzim svom sinu....mada se osecam kao crna ovca kao ja necu da dete provodi vreme s babama vise od jednog popodneva nedeljno-ma nekad mi se cini da je i to puno- sa sveki to znaci kvarenje deteta sa m mamom dangubljenje, nist aproduktivno...one tvrde da ja hocu da pravim od njega ''cudo od deteta'', kao gle al je necitava kupila detetu od 10m. metalofon, bojice, bojanku, cita mu knjige, uci ga delove lica, boze pa dete treba da se glupira a ne da uci nesto korisno...ali verovali ili ne moje dete,drzi pazanju 5min da gleda crtani, bar minut dva da mu citam ili da listamo slikovnicu, metalofon obozava i bas udara po dirkama cak je skontao i da prevuce ona preko svih kad smo mu pokazali, doduse samoinicijativno je probao da svira i od nazad , dala sam mu bojicu ia ja mu sa drugom pokaza kako da boji, probo je onako je vuko bezvece linije,a gledao u tv, posto sam videla da i nije bas zainteresovan, bojice za sad vise nekoristimo....probam i mislim da nepreterujem pametni su oni i mogu mnogo ako im pruzis i mnogo mogucnosti, i ako ti se cini da je za nesto rano mozda i nije ako jeste nije problem odustati, i bolje mi je to nego da ga ucim da da pravi br-br rukom po ustima- a naucili su ga i to, i sl. stvari, nisma ja bas protiv svega toga, ali s druge strane i stace mu to kog
|