Moram reći da sam ovde pročitala neke skroz originalne ideje-banana i palenta, nikad mi ne bi palo na pamet da kombinujem; griz i umućeno jaje, isto nikad ni čula za tu kombinaciju, a kamoli jela! I moram da pitam-ja sam seljanka-Simona78, šta su bruskete? Meni zvuči kao neki fini topli sendvič? Malisha75, jako mi se sviđaju tvoje ideje za doručak. Inače, ako se bojiš da neće dobro žvakati suvo voće i žitarice, ne znam jesi li probala da ga potopiš prvo u vodu? Ja stavim određenu količinu u neku posudicu, nalijem vode da pokrije i ostavim preko noći u frižideru. Ujutru je voće skroz meko, ja ga sitno iseckam jer moja devojčica ima samo sekutiće, a žitarice-obično ovsene pahuljice, još dodatno prokuvam. Mi smo do nedavno vrteli za doručak isključivo kombinacije žitarice-voće, znači pšenični ili pirinčani griz (nekad sa dodatkom griza za palentu), ili ovsene pahuljice, ili kuvano proso ili kinoa i umešam u to bilo koje voće, suvo ili sveže-recimo rendanu jabuku i suvo grožđe, suve šljive i sl. Proso i kinoa lepo idu sa kajsijama, breskvama i šljivama, a pirinčani griz obožava sa bananama ili višnjama-deo višanja iscedim u sok,a deo pojede u komadima. Za stariju decu pretpostavljam da bi ovo više bila užina ili neka laka večera... Palenta nam je isto omiljeni doručak, ja umešam u nju komad putera dok je vruća, malo bosiljka ili origana ili mlevenog kima, nekad dodam u nju i komadiće mesa i povrća, mada mi je ta hranljivija kombinacija više za ručak. Od nedavno eksperimentišemo sa doručkom-jako voli prženice, ili kako ovde kažu moče-ja ih pravim tako što iseckam hleb na komadiće, natopim u umućeno jaje i pržim na teflonskom tiganju sa minimalno ulja-znam da teflon nije baš najbolji izbor, ali stvarno mrzim preterano masne prženice-dete obožava takve komadiće, uvek počisti sve sa tanjira. Sviđaju joj se i domaće pogačice sa mladim sirom, one najjednostavnije-samo sir, margarin i brašno, ne treba čak ni prašak za pecivo. Sutra ću probati da joj serviram i kajganu, verovatno sa paradajzom-baš me zanima kako će proći-za sad voli jaja. Hleb voli, ali ga dajem za užinu, jer je mrzi da ga pojede dovoljno za obrok, i ne sviđa joj se sa puterom ili sirom. Imate li neke ideje za obroke sa mladim sirom za dete od 14 meseci, a da nije popara ili sendvič? Ne mogu baš svaki dan da joj mesim pogačice...MIslim da ću probati sa projom, ali ni to baš nije posao za svaki dan... Simona78, a kako stoji sa voćem i povrćem-pretpostavljam da ih jede za užinu, ali možda da probaš da joj daš i za doručak neku svežu povrćnu salaticu uz prženice recimo, možda joj se otvori apetit-ja volim onu sa seckanim krastavcima, jogurtom i belim lukom :). Ili da joj ubaciš u pahuljice i neko suvo voće ili neke semenkice, suncokret, lešnik, kikiriki ako nije alergična? Da li bi jela domaću paštetu kao namaz-iseckaš sitno pileće belo meso, dodaš kuvano jaje, pavlaku i ulje, može i sitno seckan luk, aleva paprika, začini po ukusu? Meni je mama često pravila takvu kombinaciju, ali sa sardinama iz konzerve, međutim, sadašnje sardine iz konzerve ne mogu ni ja odrasla da jede, koliko mi zaudaraju, i ne dajem ih detetu, a baš sam tužna zbog toga :(.
|