Obaveštenja

Icon
Error

: Dorothy - 27. februar 2012 15:50:22(UTC)
Super tema, ali sam je ja tek sada otkrila.
Malisha75, super predlog za griz, probacu, jer Lana ga bas nesto i nije htela, mozda ovako uspe!

: malisha75 - 27. februar 2012 15:41:13(UTC)
Moja devojčica nije baš ljubitelj griza, ali juče ga je smazala. Pravila sam ga sa jajetom i malinama i tako se jako svideo i dečku.
Dakle, za njih dvoje sam u 400 ml mleka skuvala 2,5 kašike griza i u to dodala jedno umućeno jaje, kuvala još malo, skinula sa vatre, dodala jednu kašiku šećera i podelila u činije. Preko svega sam stavila izmrvljene zamrznute maline koje su se jako brzo otopile i usput rashladile griz da može odmah da se jede. Preporučujem!

: olga75 - 17. februar 2011 19:23:49(UTC)
Hope , bukvalno kao za palacinke samo gusce :)

: Hopeful - 14. februar 2011 13:42:19(UTC)

Ana82 hvala puno!
mima80 bas ti hvala idem danas odmah da kupim i proso i ako nadjem kinoou a sad znam i kako da speremin :-*
Olga75 da li se u to testo doda i prasak za pecivo ili bukvalno kao za palacinke?
Simona78 med sme sasvim slobodno od prvog rodjendana, naravno ako nije alergican pa ga zato ne dajes. Med je veoma zdrav. Ja Simonu dajem svaki dan po kasicicu meda u mlak caj (med se ne sipa u vreo caj) i dodam 5 kapi propolisa ili u taj caj ili u kasocicu posebno posto SImon bas voli propolis. To je odlicno za imunitet. Ili u soljicu od kafe stavim kasiku meda i pola limuna iscedim u to i to mu dajem kasicicom kad je prehladjen, ili dospem malo vode pa bude kao jaca limunada.

Pitala sam za proso jer ga veoma preporucuju ljudima sa naseg podrucja zbog odrzavanja temperature tela odnosno neki strucnjaci smatraju da u zimskim danima mi ne bi trebali da jedemo hranu koja "hladi", odnosno previse juznog i egzoticnog voca, vec hranu koja "greje". Drugo bogat je kalcijumom i odlican za zdravlje i dece i nas. Ja bih najvise volela kad bui jedan obrok mogao da bude od integralnih zitarica. pricaonica   Ali kad tata napravi picu, a to cesto pravi za dorucak, onda mamine pahuljice ne deluju tako zanimljivo icon_lol


: Ana82 - 13. februar 2011 23:00:07(UTC)
E sto se tice palminog ulja sada sam u Dis-u videla da imaju pakovanje u kantici od 3l, proizvodjac je Dijamant i kosta nesto preko 700 dinara.

: chencha - 13. februar 2011 22:21:24(UTC)
Ups, ja tek sad vidim pitanje icon_surprised ops:

Njamii, evo linka za testo za picu (ovo "cvrst jogurt" ne znam sta im dodje, pa stav;jam jedno kiselo mleko i jedan jogurt) http://www.coolinarika.c...sa-super-brzim-tijestom/
A lisnato testo prelijem sirom i jajima odmah, ne zagore jer se lisnato brzo ispece.
Recept za keksice imas na kutiji floridabel muslija. Nemam sad trenutno njih u kuci, pa ne mogu da ga postavim (lenja sam da zapisujem i cuvam recepte na jednom mestu)

: mima80 - 13. februar 2011 20:47:53(UTC)
Daleko smo mi od makrobiotike, evo makrobioticari se malopre ubise od palacinki sa eurokremom srbenda
A proso mu spremam, najcesce pomesam sa kinoom. Soljicu prosa sipam u serpicu, onda ga operem u 6-7 voda, da ne bi mnogo penio, sipam dve soljice vode, znaci duplo vise nego prosa, kad provri smanjim vatru i ostavim polupoklopljeno. Treba mu jedno 20 min. Kad bude gotovo stavim malo putera, kasicicu pavlake i prelijem jogurtom. Slicno kao kad pravim palentu. Ja ga isto bas volim, kinoa mi se cak vise svidja pa pomesam jedno i drugo, na isti nacin se sprema. Par puta sam mu spremala za veceru, pa onda obarim i pola tikvice ili brokoli i to jos dodam, dva puta je jeo, treci put nije hteo tako da sam odustala od tog recepta.

: Hopeful - 13. februar 2011 18:42:38(UTC)
ja se izvinjavam ako smo malo skrenule sa teme ali moram da te pitam Mima80 nesto te se secam od ranije kao nekoga ko se hrani prilicno zdravo ili makrobioticki mozda, pa me zanima da li dajes detetu proso i kako ga spremas

: mima80 - 13. februar 2011 17:51:41(UTC)
Ja sam ga vidjala u prodavnicama zdrave hrane

: Hopeful - 13. februar 2011 17:14:43(UTC)
I suncokretovo oksidira ali maslinovo najvise. Maslinovo ulje treba koristiti i dalje ali samo za prelive salata, ono je zdravo.
Grape seed oil (ulje od semenki grozdja) stvarno nema nikakav ukus ni miris, a mi smo ga svojevremeno kad sam radila sa vitaminima, imali i u kapsulama za snizavanje holesterola i za krvne sudove ako se dobro secam.
Da li neko zna gde moze da se nadje palmino ulje, za njega kazu da je dobro kad nesto bas przis, popit krofni ili tako i da se moze sacuvati i ponovo koristiti jer ne oksidira i ne menja svojstva. Ali me ne drzite za rec za ovo palmino jer to ne znam samo sam tako cula pa me zanima da li neko ima vise informacija.

: Ivana B. - 13. februar 2011 11:32:17(UTC)
Baš ću sjutra da tražim u supermarketu...super kad nema neki šmek, to mi je najbitnije, onda ćemo se lako prebaciti na to novo... :)

: mima80 - 13. februar 2011 11:29:00(UTC)
Citat:
Ivana B. - 13/2/2011 08:58

Ma zašto se izvinjavaš, hvala ti, volim da čujem od nekog ko zna i ko se bavi ili bavio tim...mi od kad smo živjeli u Grčkoj, skroz smo prešli na maslinovo ulje, ali skroz, sve mi je nekako ukusnije...uopšte u kući nemamo nijedno drugo! Potražiću baš ova neko od dva što si ti preporučila...vidjela sam da ovdje ima mnogo vrsta... Znači i ovo suncokretovo, koje je kod nas u S i CG u širokoj upotrebi oksidira na niskim temperaturama, je li?


Evo i ja da se ubacim :) Da, koliko je meni poznato. Mi smo presli na ulje od kostica grozdja i prezadovoljna sam. Najtoplije ti preporucujem, kod nas mu je i cena skroz ok, kod mene u Pekabeti je stalno na nekom snizenju, cena mu je 420 din litar, odnosno 4e litar. Ono sto je najbolje kod njega je to sto nema nikakav ukus ni miris tako da ne menja ukus hrani, a jako je kvalitetno. Ako sam dobro shvatila hladno cedjena ulja ( poput maslinovog) su za salate, a ova druga za przenje

: Ivana B. - 13. februar 2011 10:58:46(UTC)
Ma zašto se izvinjavaš, hvala ti, volim da čujem od nekog ko zna i ko se bavi ili bavio tim...mi od kad smo živjeli u Grčkoj, skroz smo prešli na maslinovo ulje, ali skroz, sve mi je nekako ukusnije...uopšte u kući nemamo nijedno drugo! Potražiću baš ova neko od dva što si ti preporučila...vidjela sam da ovdje ima mnogo vrsta... Znači i ovo suncokretovo, koje je kod nas u S i CG u širokoj upotrebi oksidira na niskim temperaturama, je li?

: Hopeful - 12. februar 2011 14:58:52(UTC)
Ivana B. super je sve sto dajes samo mislim da bi svi treabli da znaju da je maslinovo ulje veoma zdravo ali ima jako nisku temperaturu oksidiranja, a sve sto oksidira postaje kancerogeno. Zato maslinovo ulje nikad, ali nikad ne bi smelo da se termicki obradjuje, nego sipa hladno preko salate ili hrane. Ulja koja ne oksidiraju na niskim temperaturama su palmino ulje i ulje od semenki grozdja (grape seed oil).
Izvini, ne zelim da se pravim pametna ali dugo sam radila sa antioksidantima. Pozdrav

: Ivana B. - 12. februar 2011 11:05:50(UTC)
Mi za doručak jedemo npr:
- hleb, maslac i med
- prženo jaje, ali ne na oko, nego umućeno, kao za omlet, sa malo soli i prženo na maslinovom ulju....nekad dodamo mrvljeni sir u to, pa zajedno pržimo, i pojede uz parčence hleba i jogurt,
- sendvič: integralni hleb, sir i ćuretina, (namaze ne voli), i to pojede sa jogurtom,
- pitu sa sirom, spanaćem ili koprivama (sa koprivama samo kad je kod smo kod moje majke:), a slatke pite ne voli nikako...
- kroasan i voćnu salatu (kroasane voli prazne, ili slane, a slatki ne dolaze u obzir, neće da zine...)
- prženice sa medom...

Da napomenem da od kad je prestala da sisa, neće da pije mlijeko, probali smo sve proizvodjače, i na sve načine sam pokušavala da joj podvalim, ali nema šanse! :( Ali jogurte obožava, i obične i voćne...
Med jede od kad je napunila godinu dana...uglavnom za doručak, ili joj ubacim u sok od cijedjene pomorandže!

: Hopeful - 12. februar 2011 0:58:32(UTC)
Posto ja volim da pojedem voce za dorucak a Simon cesto uzme od mene pocela sam da mu prvo dajem jabuku pa dok spremim dorucak prodje jedno pola sata od te jabuke.
Mislim da je recimo omlet od domacih jaja kvalitetan obrok: prodinstam na ulju od semenki suncokreta (ne oksidira ima ga u maxiju) malo praziluka tek da pocne da omeksava, dodam dva jaja, i prethodno obaren brokoli (7 minuta u nepoklopljenoj serpici) i zacinim sa malo zacina bez aditiva (finess aleva) ili so i malo bosiljka. Lepo je ako se doda parce kackavalja pa bude jos pikantnije a moze i origano, mmm prste da polizes. Kad je sezona paradajza u taj luk dodam iseckan paradajz, pa brokoli, pa jaja pa parce kackavalja i so i bosiljak MMMM a zdravo. I sluzim sa jogurtom i integralnim hlebom
Laksi dorucak su pahuljice sa mlekom ili mleko plazma. Ima fini musli za decu: kids sport od Kplus, sve pahuljice sa cokoladnim prelivom, mislim da ima dosta B vitamina.

: njamiii - 25. januar 2011 1:34:25(UTC)
Chencha, super ti je ideja za ovu "picu"! Ajd' baci link za testo, a moze i recept za keksice :) Pitanjce za ovo sa lisnatim testom, sir i jaja umutis zajedno, pa onda prelijes? Ako je tako, da li prelijes pre pecenja ili kada je testo vec skoro peceno?

Sve se nesto kanim, ali nikako da sednem pa da lepo otkucam, pa je mozda bolje ovako u hodu.
Jutros smo jeli palacinke od heljde sa mladim sirom i semenkama bundeve i suncokretom.
Juce razane pahuljice sa jogurtom i mix suva sljiva, visnja i brusnica (druga varijanta je sa ananasom i bananama). Ovo suvo voce uvek prvo pustim da baci kljuc, da se spere, mada ga mm samo potopi u vrelu vodu na par minuta.
Prekjuce nesto kao pasta sa barenom ribom (uglavnom mu za dorucak dajem oslica, ali posto ga je zafalilo ubacila sam lososa koji je u principu namenjen za rucak), jecmene testenine, beli luk, ruzmarin i malo jogurta i kiselog mleka (kada mu mazem na hleb, onda stavim pavlaku ili redje k.sir umesto jogurta i kiselog m.).
Ponekad mu spremim i kacamak sa mlekom, medom i naseckam bananu (barenu jabuku, bundevu kako kad, a nekada i od svega po malo).

U sustini, osnova su razane, jecmene, ovsene (vidim da je mm sad kupio i psenicne i sojine-njiho do sada nismo probali) pahuljice (ili njihov mix) ili neka testenina (isto raz, ovas, jecam, heljda) i ponekad kacamak +jogurt, pa kombujem sa vocem, povrcem, sirom, kiselim mlekom... Dva puta nedeljeno doruckuje przeno jaje na puteru ili maslinovom ulju sa kecapom (njega bi gura svuda) ili paradajz sokom (pije ga uz jaje), hleb i neka maslinica. Mada sada je poceo da ih jede i kuvana, pa mu ih dam za rucak sa povrcem.
Spremam mu recimo i pahuljice (ili testenina) sa sirom i jogurtom pa ubacim malo susamovog ulja ili obarim malo celera i komoraca, pa to pomesam sa jogurtom i rezancima.

: kikivk - 25. januar 2011 0:01:30(UTC)
moje dete preteruje sa suhomesnatim proizvodima vise se krijemo po kuci kada neko hoce da jede senvic jer ona samo trazi salame virsle i sl.Njemu obicno spremim przenice,poparu,kiflu i jogurt ,jja na sve nacine mada musli jos nisam pocela da mu dajem.

: chencha - 1. januar 2011 17:16:43(UTC)
Steta sto ova tema nije u podforumu o ishrani dece, ja sam je tek sad videla, a bas je dobra - nasla sam neke odlicne ideje.
Moj sin je negde sa 14-15 meseci postao veliki izbirjivko kada jelo u pitanju, pa je meni izazov kako da mu, ne samo dorucak, vec i ostali obroci budu zdravi i kvalitetni, a da pri tom on hoce i da ih pojede.
Sem onoga sto je vec pominjano, on za dorucak jede kajganu sa spanacem (zelje, blitva) - inace jaja u "citom" obliku nece ni da lizne. Pravim mu i "picu" sa spanacem i prazilukom : razvijem testo (nasla sam neki bas lep i jednostavan recept na coolinarci) i ispecem ga do pola, stavim na njego kratko prodinstan spanac i praziluk, preko toga neki sir (obicno mocarelu) i ispecem do kraja. Letos sam mu cesto pravila i slicnu pitu sa paprikom i paradajzom ( njih je jeo samo u ovoj varijanti, crveno i tamnozeleno povrce su mu inace "ne ne" icon_rolleyes ): razvijem lisnato testo, poredjam na njega svez paradajz iceskan na kolutove i papriku, prelijem sirom i jajima i ispecem. Pravim mu i namaz od izrendane sveze sargarepe i kupusa i krem sira.
Musli nece da jede ni sa mlekom ni sa jogurtom, ali mu pecem keksice sa njima (recept nasla na kutiji muslija) pa to jede uz caj i to je jedina varijanta slatkog dorucka koja kod njega prolazi.

: malisha75 - 5. avgust 2010 20:58:39(UTC)
Med može već sa punih godinu dana.

: simona78 - 5. avgust 2010 20:48:37(UTC)
Ja joj jos nijesam uvela med... Moze poslije 2. rodjendana ili treba cekati pune tri godine?

Vele, hehehe, lubenica i kecap, pa slaze se po koloritu, zna dijete sta i kako treba icon_lol icon_lol icon_lol icon_lol I moja S. ga obozava i dosta sam mogla da joj podmetnem sa kecapom, ali sam primjetila da joj se guza uvijek ojede od kecapa, pa smo ga sad povukli iz upotrebe... neko vrijeme... Isto je i sa cveklom, koja je jos zdravija i koju isto voli, ali i od nje joj reaguje guza :(

: vele - 4. avgust 2010 10:41:02(UTC)
vidim da nije moje dete jedino koje ne voli jaja...
ja mu podmecem tako sto razmutim jaje, dodam malo mleka, brasna i isprzim palacinku. i to voli...ali naravno uz kecap, jer njega jede i sa kecapom...ma sto rece olga samo neka jede :) mada je trazio da mu i na lubenicu stavim kecap, ne znam kako sam ga iskulirala neznam

: nakica - 3. avgust 2010 19:26:07(UTC)
samo da podsetim mame da svuda umesto secera mozete da stavite malo meda...

: nakica - 1. avgust 2010 22:26:58(UTC)
pade mi napamet "ruska" sdalata...puna je povrca, jedino sto je komplikovana za spremanje, mada sada ima gotovih mesavina za rusku...Moze i pasteta da se napravi od kuvane piletine, crnog luka, pavlake, malo maslinovog ulja i persuna...sve se izblendira...

: olga75 - 30. jul 2010 19:20:43(UTC)
Eh ,taj , dorucak , rucak, vecera . Mi imamo problem sa svim obrocima ali posto je tema dorucak da ne idem ot :) . Griz , palenta , popara , svi oni linoi to je gospojici fuj , gadi se na to . Hleb ne jede skoro uopste , nikakav, jednostavno nece . Pojede so sa perece :( ili cetvrt cetvrtine kifle sa argeta junior pastetom. Eventualno popije pola solje jogurta ili pojede dve - tri kasicice pavlake sa izuzetnoooo pola kolutica neke sunkice. Zato je kod nas za stolom demokratija ( nek' jede sta hoce samo nek' jede ) pa znamo da doruckujemo : struk mladog luka sa malinama , ili biser sir u trouglicima razmucen u jogurtu, pekmez od kajsija i krastavac. Tako se mrcvarimo za svaki obrok. Jedino sto voli i uglavnom pojede je gibanica ili uzlivanca. Dacu vam recept za to jednostavno se sprema i brzo je gotovo. Umuti se testo kao za palacinke samo gusce, razlije se u pleh i odgore se poredja pavlaka( onako se nozem skida sa kasicice) i ispece se u rerni da dobije zlatnu boju ( moja mama kaze da treba da porumeni ali onda bi izgorelo ) .To nam je cesto i dorucak i vecera par dana u nedelji. Mozda je vreme da pocnem da joj dajem kornfleks ili pahuljice pa da me iznenadi :)

: Jasnica - 29. jul 2010 14:17:55(UTC)

Danilo ima 13 meseci(tiker mi je nestao). Najcesce doruckuje palentu sa pavlakom, przena jaja(komada 2) sa paradajzom,griz sa cimetom,kornfleks sa jogurtom, poparu. Ja mu ponekad za veceru skuvam virslu i sve mu seckam, nista ne blendiram.Voce mu dajem da sam odgrize ili seckam komadice. Pastetom nije odusevljen, tako da su nam mlecni zakon. Ponekad mu dam mleko i plazmu ili cokolino...

Posto pre podne nisam kuci, radim, to obavljaju drugi, ja mu za veceru napravim kao i nama proju sa blitvom, sirom i belim lukom , pitu sa sirom.Od kada jede jaja ne pravim neku razliku sa nasom klopom sto se tice peciva...


: Mikac - 29. jul 2010 14:04:43(UTC)
I mi vrtimo neke svari, mada se ja trudim da bude raznovrsno, ali je njemu dorucak najslabiji obrok uglavnom tako da koliko god pojede dobro je.
Mi ruckamo sve, puter i med, nekad griz ili poparu, projice, przenice, burek, deciju pastetu i virslu, to vrlo retko, ali kad nece nista, to bar pojede, uz to jogurt, ili kiselo mleko, nekad sunkicu, ili omlet, jaje sa sirom, kuvano jaje, ceri paradajz koji imamo u basti satire, makarone sa sirom... kombinujemo sve
Za veceru vazi isto, ili ostatak od rucka, slabi smo sa zubima pa nas to koci u zvakanju a jadan hteo bi, ali kada nesto ozbiljnije treba da se zagrize i sazvace odustaje. Ne blendamo hranu odavno, sitno saseckamo ili ispritiskamo

: mima80 - 29. jul 2010 13:49:07(UTC)
Sad sam se setila jos jedne kombinacije :) mada ja njemu to uvek spremam za veceru. Potopim ovsene pahuljice u jogurtu, lostavim ih nekih 15 minuta a onda izblendiram bananu i malo jogurta pa na kraju to sve pomesam, znaci ne blendiram pahuljice. Meni je ova kombinacija super, i ja volim nekad to da jedem

: mima80 - 29. jul 2010 13:44:13(UTC)
Med je nama doktorka dozvolila kad smo napunili godinu dana, mada neki ne preporucuju pre 2. rodjndana. postoji i tema Med u podforumu Ishrana dece pa mozes tamo da pogledas
I mi se isto vrtimo u krug, uglavnom jede integralnu kiflu sa nekim sirnim namazom ili puterom i soljicu jogurta, nekad mu spremim kinou i proso sa jogurtom ( ima da se kupi u prodavnicama Zdrave hrane, proso uzimam na meru a kinoa je upakovana fabricki ), nekad heljdu sa jogurtom mada mu to dugo nisam spremala, ne znam ni ja zbog cega. U stvari je ja ne volim, mada je on lepo klopa.
Palentu mu uglavnom spremam za veceru. Mogu da predllozim integralne rezance sa sirom i jogurtom, mi to uglavnom jedemo za veceru ali u nekad dam i za dorucak. Malo ih izgnjecim viljuskom, kad je bilo mladji (pre prvog rodjendana) sam mu blendirala sa jogurtom, pomesam sa sirom ili pavlakom, sipam malo jogurta, sta vec imam u kuci. Pre neki dan sam mu pomesala sa ovcjim kiaselim mlekom i super je pojeo.
Mada se ja nesto prterano ne uzbudjujem, u principu i ja sebi vrtim 2-3 kombinacije i nista mi ne fali :>

: sonja_nis - 29. jul 2010 12:57:07(UTC)
da li neko zna kada bebe smeje da pocnu da rucaju med?
pozdrav svim mamama:)

: lelica011 - 9. jul 2010 21:57:14(UTC)
Dina G- Moja preporuka je da izbegavas zdenka sir, ima dosta emulgatora
Zeka4peka4 -bolji je puter od margarina koji ima hidrogenizovanu biljnu mast
mozda i preterujem ali nije lose da kada imamo neki izbor da izaberemo ono sto je bolje :)
evo jos nekih ideja: proja koju mozemo kombinovati sa raznim vrstama brasna, kuvani kukuruz pomesan sa pavlakom

: MikaMaca - 6. jul 2010 0:10:13(UTC)
Srle je poceo da zeza sa dorucko od pre jedno par meseci (sigurno povukao na mene i mm hehe posto ni on ni ja ne volimo da doruckujemo i nikada to ne radimo)
Inace pre toga je jeo za dorucak palentu, kacamak sa sirom ili pavlakom, przenice, pomesan med i puter namazan na hleb. Jedno vreme je hteo i pastetu na hleb i drago mi je sto vise nece. A sad posto zeza uglavnom jedemo na putu do parkica i to je nesto iz pekare: kiflice sa sunkom i kackavaljem, mini pice, mini kroasani, pogacice i sl

: zek4pek4 - 5. jul 2010 10:39:44(UTC)
Pa evo sta ja pravim za dorucak: Kuvam virsle(bez glutamata), Nekad mazemo pasteticu,nekad sir,nekad malo margarin,ponekad topimo pahuljice u mleko,zatim keks u mleko,kuvamo jaja,kiflice,sunkica i hleb,kuvamo griz,müsli i to je uglavnom to. Sto se tice ovih mesnatih proizvoda gledam da nigde nema glutamat koji je itekako stetan,ponekad ismiksiram voce i ubacim unutra keks.Ne volim da im dajem to suhomesnato,ali ne mogu da im mazem samo sireve jer im je to dosadilo i nece samo to da jedu.Za rucak i veceru je lakse,ono sto pravim tog dana jedu i deca. Viktor je malo probirljiv,ali kada nece ja odustanem dok ne ogladni i onda jede lepo.Eto tako je kod nas.

: pulinka - 5. jul 2010 0:13:28(UTC)
Animsaj, nema na čemu :).
Ja integralni pirinač zapravo kuvam bar sat vremena, često i duže.

Lelica011, neće ti mnogo pomoći moj odgovor-kupila sam proso i kinou u mojoj seoskoj radnjici zdrave hrane, oni su dobili još zimus neka pakovanja organski proizvedenih žitarica, između ostalog prosa i kinoe od 1/2kg, i koštala su dosta, kinoa čak oko 400din. Zaboravila sam proizvođača, ali mislim da imam negde kesicu pakovanja, mogu potražiti. Od tad dobijaju i dalje organsku kinou, ali proso više ne, iako su obećali da će naručivati-verovatno im se ne isplati. Proso zato sada kupujem u rinfuzi i dosta sam zadovoljna, deluje uvek sveže jer je jeftino i često ga kupuju, dok recimo nešto od tih organskih žitarica skuplja prašinu na polici od zime, niko ih nije kupio a unutra su već dospeli i moljci :(. Kod nas organska hrana nije preterano tražena, a i cena je problem...
I ja ovsene pahuljice kuvam desetak minuta, ne sećam se jesam li to već napisala ranije, jedino ih ne blendiram posle, nemam potrebe jer volida žvaće, mislim da joj se baš sviđaju ti "komadići". Jedino što ih ja kombinujem sa voćem.

: Dina G. - 4. jul 2010 11:25:14(UTC)
I mene ovo muci :).Sta smisliti za dorucak.Ja mu mazem na kiflu zdenka sir,pavlaku,maslac,kiflu sa jogurtom pa onda przenica,a jaje mu skuvam i promesam sa pavlakom,tako bas voli. Nekad spremim i gibanicu.Moracu da probam da mu dam griz,ranije ga nije hteo.I meni ponestaje ideja :))).A nisam rekla da mi imamo godinicu :).A virse i ostale mesne preradjevine uopste ne jedemo.

: lelica011 - 2. jul 2010 19:52:06(UTC)
A gde nabavljate proso i kinou? Nisam bas pristalica kupovine zitarica iz otvorenih rafova u prodavnicama "Zdrave hrane". Nisam sigurna koliko su sveze. Ima li negde da se kupe u zatvorenim pakovanjima?
I jedan savet za pripremu ovsene kase. Naime, moje cedo nije htelo ni da je okusi posle klasične pripreme(držanja u vodi). Onda sam primenila savet nutricioniste: Ovsene pahuljice kuvam 10 minuta, zatim ih ispasiram u blenderu, dodam jogurt, kiselo mleko ili pavlaku.....i moj Marko je oduševljen:)
Često ih kombinujem sa ječmenim ili ražanim pahuljicama, što je takođe preporuka jer se tako povećava nutritivna vrednost.

: Animsaj - 2. jul 2010 19:43:05(UTC)
hvala za detaljno objasnjenje!

po tvome se kuva dosta dugo kao integralni pirinac!
ja sam imala skroz drugu informaciju, tako da nije ni cudo sto nije htela da jede! (u sustini pranje pre kuvanja ali dosta krace kuvanje)

kuvacu ponovo ovih dana!!

: pulinka - 30. jun 2010 15:20:09(UTC)
Citat:
Animsaj - 30/6/2010 08:08
e sad pitanje, ranije nije htela da jede proso i kinou, pa bih joj sad ponovo dala da probam. recite mi tacno kako spremate, da li prethodno meljete semenke ili kuvate pa im tako date, sa vocem ili kako vec?


Ja natopim proso i kinou u zrnu-ne meljem ih- u hladnu vodu i ostavim preko noći da odstoji u frižideru (u principu može da se ostavi samo 2-4 sata, a i ne mora-ovako su mekše i svarljivije, i brže kuvane). Odlijem tu hladnu vodu, saspem proso ili kinou u običnu cediljku za čaj ili supu (onu sa sitnim okcima) i operem te žitarice pod mlazom vrele vode. Pranje vrelom vodom radim zato što ove dve žitarice imaju u omotaču semenke saponine, slično kao mahunarke-pasulj itd., a saponini otežavaju varenje. Vrela voda dosta dobro uklanja saponine-videćeš da se i proso i kinoa pomalo peni pod vrućom vodom-znak da se saponini ispiraju. ( Mogla bih da radim isto kao kad se kuva pasulj, stavim u šerpu sa vodom da proključaju, pa bacim tu vodu i nalijem drugu, ali ovaj način sa cediljkom mi je lakši i brži jer kuvam relativno malu količinu žitarica, pa da se ne zezam sa tim duplim čekanjem da proključa.).
Kad isperem pod vrelom vodom, sipam žitarice u šerpu, nalijem vodom-obično treba oko triput više vode nego što ima žitarica, i ostavim da se kuva oko 20 minuta za proso i 30-40 za kinou-proso treba da bude skroz raskuvano, kao minijaturne kokice, a kinoa se raspadne na gomilu belih "crvića"-izgleda malo čudno čak i za moje pojmove. Pošto sve radim dosta odokativno, dolijem vode u toku kuvanja ako vidim da je isparila, ali ne previše, podesim da pri kraju kuvanja u šerpi ostane vrlo malo vode-kada se šporet isključi, žitarice još dodatno upiju to malo preostale vode.
Zapravo kuvam ih potpuno isto kao što kuvam pirinač za običan ručak.
Proso dajem obično sa nekim voćem, jer proso ima dosta gvožđa a C vitamin iz voća poboljšava apsorpciju gvožđa u toku varenja. Meni je lepo sa breskvom ili kajsijom ili suvim grožđem i rendanom jabukom, ili sa šljivom. Dok sam imala kupina u zamrzivaču, davala sam i sa kupinama. Kinoa isto lepo ide sa svim ovim voćem.
Nekad dajem kinou ili proso i za ručak- samo ubacim proso ili kinou u "supicu" u kojoj kuvam meso i povrće-onda ga obično ne natapam celu noć nego samo kuvam 15-20min. duže, da se dobro raskuva. Ako rešim da jedan dan jedemo ručak bez mesa, onda kuvam samo kašu od kinoe ili prosa i seckanog povrća-dodam u nju često komadić putera ili nekad malo maslinovog ulja.
Kad je već kuvano, izgnječim još dodatno viljuškom.

: MilicaCale - 30. jun 2010 14:47:32(UTC)
Kvalitetne ideje nemam (mi smo jednolicni: palenta, popara, musli ili ukrade nesto od nas). ali, mogu da kazem sledece: posle prvog rodjendana im se periodicno menja ukus, tako da, ne ocajavajte. Dajte im da jedu sta trenutno zele, za nekoliko meseci to nece hteti ni da okuse, a obozavace nesto sto do tada nisu hteli ni da pomirisu.

: simona78 - 30. jun 2010 14:20:50(UTC)
Citat:
njamiii - 30/6/2010 12:06

Simona, moje dete jaja nece da jede ni kuvana, ni kajganu, ni na oko, jedini nacin na koji hoce jeste kada razbijem jaje direkt u tiganj, pa onda brzo izmesam koliko uspem dok se prze


Ovo nijesam nikad probala, bas cu da pokusam i tako, thx :)

: njamiii - 30. jun 2010 14:06:40(UTC)
Super tema. Mi se bas mucimo sa time, jer mali i nije neka izjelica, pa sve nesto izvoljeva. Ne dajemo mu nikakve preradjevine, nista iz konzerve, ni suhomesnato, trudimo se da mu ishrana bude sto "prirodnija". Ubacimo mu ponekad kupovni vocni jogurt, kesten pire, zito sa slagom, ali trudimo se da izbegavamo koliko god je moguce nepotrebne secere, konzervanse, vestacke arome itd.

Animsaj, izvore gvozdja, kao sto su jaja, meso ne treba kombinovati sa mlecnim proizvodima, tj. treba izbegavati, jer kalcijum smanjuje apsorpciju gvozdja u znacajnoj meri. Mi smo imali problem sa jajima jer je zumance hteo samo smuckano sa sirom ili jogurtom da jede, a ja sam baaas izbegavala da mu przim, zdravije mi je da jede bareno, medjutim na kraju sam popustila.

Simona, moje dete jaja nece da jede ni kuvana, ni kajganu, ni na oko, jedini nacin na koji hoce jeste kada razbijem jaje direkt u tiganj, pa onda brzo izmesam koliko uspem dok se prze

: Animsaj - 30. jun 2010 10:08:56(UTC)

-kasa od razi (ima u idei da se kupi) sa cedjenom pomorandzom i medom

-kuvano jaje, izgnjeceno pa pomesano sa puterom/margarinom, namazano na hleb

-palenta

-palacinka

-milupa kasica sa zitaricama

-griz od pirinca ili psenice (ova poslednja 2 su vecera uglavnom)

e sad pitanje, ranije nije htela da jede proso i kinou, pa bih joj sad ponovo dala da probam. recite mi tacno kako spremate, da li prethodno meljete semenke ili kuvate pa im tako date, sa vocem ili kako vec?

bruskete su super ideja, kad dobije jos zuba (ima 3 sa12m) davacu joj i to! inace ne tolerise laktozu pa sam malo ogranicena sa mlecnim proizvodima

: pulinka - 24. jun 2010 15:22:11(UTC)
Nema na čemu, Simona, drago mi je ako bar neka ideja upali :).
I hvala za objašnjenje za bruskete, sad bar znam kako se zove ono što sam ranije češće sebi pravila za doručak :) -(više ne stižem ni to...)-ja sam to zvala samo "mediteranski doručak", a evo konačno da znam i pravo ime :). Sačekaću da moja devojčica dobije još koji zubić, pa ću i njoj ponuditi bruskete.

: simona78 - 24. jun 2010 11:08:42(UTC)
Pulinka, nakice, hvala na savjetima cvecko

Nakice, ne voli ni kajmak :( A jaje u cokoladne pahiljice... ne znam kako bi to bilo...

Pulinka, bruskete su poznate u mediteranskoj kuhinji, to je ustvari prepecen tost koji se namaze sa malo maslinovog ulja i bosiljka, ko voli super je da se doda i izmrvljen bijeli luk, a onda preko paradajz (ja ga iscekam na sitne kockice). Ja pravim malo "bogatiju" verziju :) pa dodam i jedno parce edamera jer ovako samog nece da ga jede. Evo bas smo to sada klopali za dorucak :) Ima i jos bogatija verzija sa tunom i maslinama.

Super ti je ideja za domacu pastetu od piletine, bas cu da probam i to! U pahuljice sam probala da joj dodam sjeckane ljesnike, kikiriki, ali nije joj se dopalo, pa planiram da probam opet za koju sedmicu, mozda promijeni misljenje :)

: nakica - 24. jun 2010 9:49:51(UTC)
mozda mozes , posto voli cokoladne pahuljice, da u njih ubacis umuceno jaje i malo samo stavis na sporet?

: nakica - 24. jun 2010 9:33:22(UTC)
simona78, probaj sa kajmakom, ako ne voli sireve, mozda ce joj se svideti, pa napravis neku poparu mozda...

: pulinka - 24. jun 2010 1:30:52(UTC)
Moram reći da sam ovde pročitala neke skroz originalne ideje-banana i palenta, nikad mi ne bi palo na pamet da kombinujem; griz i umućeno jaje, isto nikad ni čula za tu kombinaciju, a kamoli jela!
I moram da pitam-ja sam seljanka-Simona78, šta su bruskete? Meni zvuči kao neki fini topli sendvič?
Malisha75, jako mi se sviđaju tvoje ideje za doručak. Inače, ako se bojiš da neće dobro žvakati suvo voće i žitarice, ne znam jesi li probala da ga potopiš prvo u vodu? Ja stavim određenu količinu u neku posudicu, nalijem vode da pokrije i ostavim preko noći u frižideru. Ujutru je voće skroz meko, ja ga sitno iseckam jer moja devojčica ima samo sekutiće, a žitarice-obično ovsene pahuljice, još dodatno prokuvam.
Mi smo do nedavno vrteli za doručak isključivo kombinacije žitarice-voće, znači pšenični ili pirinčani griz (nekad sa dodatkom griza za palentu), ili ovsene pahuljice, ili kuvano proso ili kinoa i umešam u to bilo koje voće, suvo ili sveže-recimo rendanu jabuku i suvo grožđe, suve šljive i sl. Proso i kinoa lepo idu sa kajsijama, breskvama i šljivama, a pirinčani griz obožava sa bananama ili višnjama-deo višanja iscedim u sok,a deo pojede u komadima. Za stariju decu pretpostavljam da bi ovo više bila užina ili neka laka večera...
Palenta nam je isto omiljeni doručak, ja umešam u nju komad putera dok je vruća, malo bosiljka ili origana ili mlevenog kima, nekad dodam u nju i komadiće mesa i povrća, mada mi je ta hranljivija kombinacija više za ručak.
Od nedavno eksperimentišemo sa doručkom-jako voli prženice, ili kako ovde kažu moče-ja ih pravim tako što iseckam hleb na komadiće, natopim u umućeno jaje i pržim na teflonskom tiganju sa minimalno ulja-znam da teflon nije baš najbolji izbor, ali stvarno mrzim preterano masne prženice-dete obožava takve komadiće, uvek počisti sve sa tanjira.
Sviđaju joj se i domaće pogačice sa mladim sirom, one najjednostavnije-samo sir, margarin i brašno, ne treba čak ni prašak za pecivo.
Sutra ću probati da joj serviram i kajganu, verovatno sa paradajzom-baš me zanima kako će proći-za sad voli jaja.
Hleb voli, ali ga dajem za užinu, jer je mrzi da ga pojede dovoljno za obrok, i ne sviđa joj se sa puterom ili sirom.
Imate li neke ideje za obroke sa mladim sirom za dete od 14 meseci, a da nije popara ili sendvič? Ne mogu baš svaki dan da joj mesim pogačice...MIslim da ću probati sa projom, ali ni to baš nije posao za svaki dan...
Simona78, a kako stoji sa voćem i povrćem-pretpostavljam da ih jede za užinu, ali možda da probaš da joj daš i za doručak neku svežu povrćnu salaticu uz prženice recimo, možda joj se otvori apetit-ja volim onu sa seckanim krastavcima, jogurtom i belim lukom :). Ili da joj ubaciš u pahuljice i neko suvo voće ili neke semenkice, suncokret, lešnik, kikiriki ako nije alergična? Da li bi jela domaću paštetu kao namaz-iseckaš sitno pileće belo meso, dodaš kuvano jaje, pavlaku i ulje, može i sitno seckan luk, aleva paprika, začini po ukusu? Meni je mama često pravila takvu kombinaciju, ali sa sardinama iz konzerve, međutim, sadašnje sardine iz konzerve ne mogu ni ja odrasla da jede, koliko mi zaudaraju, i ne dajem ih detetu, a baš sam tužna zbog toga :(.

: simona78 - 24. jun 2010 0:21:19(UTC)
Tema bi trebalo da se prebaci u Ishranu, malisha je u pravu, ali inace je ODLICNA zamisao da razmijenimo iskustva.

Ja muku mucim sa doruckom i vecerom, posto moja S. ne voli citav niz namirnica koje su uobicajene za ova dva obroka, znaci ne voli: jaje (ni kuvano, ni przeno), palentu, poparu, griz, sireve (sirni namaz prodje jednom u 15 dana mozda), nikakve salame (za to i ne zalim mnogo), tako da sam potpuno bez ideja. Nekad je voljela puter i marmeladu, sad ni to nece :(

Svega 2-3 kombinacije dolaze u obzir za dorucak, a to su: pahuljice (obavezno cokoladne :() sa mlijekom, przenice i virsle (znam da nijesu kvalitetne, ali sta da radim). Ponekad joj podvalim parce sira u toplom sendvicu, ali onda trazi kecap (a od njega dobije pelenski osip, pa mi je pedijatar rekao da ga izbjegavamo, isti slucaj i sa cveklom :(). Jedino je dobro sto uz ove kombinacije jede iskljucivo integralni tost ili crni hljeb sa sjemenkama.

E da, ono sto bi vam mogla biti ideja za kvalitetan dorucak ili veceru (a nekim cudom to cak i moja S. voli) su bruskete. Ja ih pravim od integralnog tosta, prelijem ga maslinovim uljem, bijelim lukom i bosiljkom, bacim na to parce sira i sjeckani paradajz i zapecem malo u rerni.

: malisha75 - 24. jun 2010 0:00:18(UTC)
Lelice, i mi imamo sličan problem. Stalno me grize savest da vrtim samo par kombinacija, ali bolje i tako pa kvalitetno. Mi ne kupujemo suhomesnate proizvode jer nemaju baš neku nutritivnu vrednost. Računam da će se toga i tako najesti u vrtiću kad jednom krene.

Ivan voli da jede hleb. Ranije sam mu davala crni, a sada već ima puna usta zuba i lepo žvaće pa mu dajem onaj sa raznim zrnevljem. Nekada samo namažem puter ili pavlaku na hleb, a sada kad ima finog svežeg povrća, pravim mu sendviče sa krastavcima ili paradajzom, to tanko isečem i još poklopim sa nekim tvrdim sirom da može i on sam da drži i grize i da mu se ne raspada zalogaj, tj da ne curi sa strane. Voli sirne namaze. Obično uzimam Kremsi jer je najmanje slan. Zimi sam na sendvič stavljala kuvano povrće iz supe.
Ako ne voli pržena jaja, probaj da mu skuvaš, isečeš tanko i poslažeš na sendvič, ili mu skuvaj meko i pomešaj sa hlebom. Ni Ivan nije voleo jaja, ali sad ih jede kad mm ponekad vikendom pravi kajganu sa lukom i paprikom baburom, i pod uslovom da svi zajedno sedimo i to jedemo.
E, da, jako voli griz! Ja ga često pravim sa jajetom. Skuvam običan griz, dodam malo šećera i jedno celo prethodno umućeno jaje i kuvam još malo da se i to jaje skuva. Ja to jedem ceo život a retko od koga sam čula da je uopšte probao tu kombinaciju. Eto, možeš i tako da mu uvališ jaje :). Ponekad mu u običan griz dodam rendanu jabuku i cimet.
Često jede kornfleks sa jogurtom. Uskoro planiram da počnem da mu dodajem suvo voće i druge žitarice u to, tj da pravim musli, ali sad još uvek ispitujem da li dovoljno dobro žvaće. Nekad mu kornfleks dam sa čokoladnim mlekom, tj sa mlekom u koje dodam kakao i malo šećera.
Inače ne voli baš slatko, ali nedavno sam ja doručkovala hleb sa puterom i medom pa je i on poželeo da proba. Ali, ako mu to spremim za doručak, pojede samo par zalogaja.
Jede i lešnik čokolino. Ne mislim da je to baš nešto super, iako i ja volim da ga jedem. To mi je nekako sredstvo za gojenje pa mu dam onih dana kada jako slabo jede, da se ja malo smirim i pomislim da se malo natovio.
Toliko od mene za sada. Pozdrav


Administratori bi mogli da premeste ovu temu u Ishranu dece.

: lelica011 - 23. jun 2010 20:51:23(UTC)
Drage mame, mislim da bi bilo korisno da razmenimo ideje za dorucak ili veceru bnasih najmilijih. Koliko god da se trudim, vrtim nekoliko kombinacija u krug. Moj Marko voli palentu sa bananom, ovsene pahuljice, pavlaku, kiselo mleko, jogurt sa udrobljenim hlebom, đevrek ili kifle... Przena jaj ne voli, virsle,salame i ostale prerađevine mu ne dajem.

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.607 sekundi.
AKTUELNO: till att ha killar med mindre
Pitanja i Odgovori