Ja sam iz Vojvodine, a Milica iz Niša, ali vidim da su običaji i redosled isti, baš ih je lepo opisala. Zato i ne bih vodila dete na sahranu, jer je red doći bar pola sata pre sahrane, uvući se u majušnu "kapelicu" da bi se odala pošta pokojniku i izjavilo saučešće porodici, jer se opelo služi prvo ispred kapele, pa zatim se na ispraćaj ide peške od kapele do grobnog mesta što ume da potraje ako je groblje poveliko, pa zatim se opelo služi ispred groba-čak i bez suza i plakanja, to traje minimum sat vremena, a ako vreme nije idealno to je previše za malo dete jer se mnogo stoji na jednom mestu, u gužvi (a treba se posle peške i ispetljati iz groblja, opet red nalaže da se ne žuri, jel...). U principu ovde su i katoličke i pravoslavne sahrane vrlo slične, sa tim što kod katolika sveštenikov obred traje dosta kraće, i često sadrži i govor, dok je kod pravoslavaca duži, ali čini mi se samo iz "tehničkih" razloga, tj. načina pojanja. Kod katolika je cveće isto obavezno i ima ga mnogo, veliki venci od veštačkog cveća sa prigodnim tekstom (obavezno piše od koga je venac :)) su isto obavezni, kod pravoslavaca, koliko čujem, najnoviji običaj je da je svo cveće zabranjeno i na sahranu se sme doneti samo sveća. (što je meni lično tužno jer jako volim cveće i nikako mi ne ide u glavu da ono igde može biti neprilično, ali ajde...). Takođe, kod katolika je daća, tj.obed u pokojnikovu čast, mnogo skromniji, obično je to suva zakuska sa pićem-u ovom selu, ne znam zašto, obavezno se služe obične prazne kifle uz ostalo :). Kod pravoslavaca je to često kompletan ručak sa predjelom, glavnim jelom i kolačima, tako da se, ako računaš i daću, sahrana može otegnuti i satima.
Kod nas je nestao taj običaj ispraćaja pokojnika od kuće, kao dete od 10godina sam još prisustvovala takvoj sahrani, ali otkako na grobljima postoje kapele, sahrana kreće odatle. Otkrivanje pokojnika je stvar odluke rodbine, na sahranama na kojima sam ja bila bili su otvoreni sanduci, stvar je ličnog izbora ko će pogledati pokojnika, ko neće, ovde se ni obilaženje otvorenog sanduka ni ljubljenje pokojnika ne smatra obaveznim (čak je ljubljenje dosta neuobičajeno, ev.bliža rodbina,ako neko želi). Naricanje je jako retko, samo kod ljudi poreklom iz nekih delova Srbije, Bosne i Crne Gore, koji baš drže do običaja, ili ako je sahrana jako potresna zbog tragične i rane smrti-ali onda je to spontani izraz potpunog očaja. Istina je da se niko ne uzdržava od suza, ali po meni je tako i bolje (ne znam doduše kakav to utisak ostavlja na jako malo dete, ali verujem da ga roditeljske suze plaše manje od neke leve babe poznanice koja je dobila poriv da urliče bacivši se pred dete i vičući-kuku šta ćeš ti bez bake (Primer sa decom brata mm-a na sahrani moje svekrve-tu sam negde i donela odluku-ne decu na sahrane...)
Ne znam koliko znaš-običaj je da se na kući pokojnika drže otvorena vrata određen broj dana-varira odsela do sela, mislim. Ogledala u kući se isto pokrivaju na određeno vreme. Ima toga još mnooogo, ali većina sujeverja se izgubila ovde.
|