E, sad, ne znam da li ste zaposlene i da li imate otvoren tekući račun u nekoj drugoj banci ali pošto sam ja u radnom odnosu i i imam račun kod poštanske štedionice, ja ne pokazujem ništa! Jednostavno podižem novac na bankomatu sa karticom zajedno sa platom. Baš zato jer me mrzi da čekam u pošti zbog novca, novac i podižem kad mi treba na bankomatu. Tada treba samo kartica i pin. U pošti osim kartice treba uvek i lična karta, da bi se podigao bilo kakav novac a ne verujem da bi mi trebalo rešenje za roditeljski jer u tom slučaju ne bih ni mogla da podižem taj novac u bankomatu. Možda to važi samo za nezaposlene majke, mada ja ne vidim baš neki razlog za to.....ali ko je u našoj državi i video ikada neku logiku, pa bi možda bilo dobro da se jave nezaposlene mame (i kažu da su nezaposlene, čisto radi uvida da li postoji tu neka razlika u odnosu na one koje rade) i napišu svoje iskustvo! Možda postoji i fora da mame koje imaju primanja kod neke druge banke (a ne kod poštanske), moraju da nose rešenje jer se taj račun onda otvara po službenoj dužnosti! Bilo bi dobro kada bi svako ko želi napisao i taj podatak.......(ko da bi neki novac uopšte legao na taj račun da prethodno ne postoji rešenje o istom na osnovu koga je taj novac i uplaćen, pa mora tamo neka službenica koje se to nimalo ne tiče da proverava-posao šalterskih službenika je da isplaćuju novac sa računa na nalog vlasnika tog računa ukoliko novca ima i to je sve!!!! Ne da izigravaju detektive!, ako ga nema neće ga ni isplatiti-logično! -al ajde, valjda je poenta u komplikovanju)!!!!!! Inače meni je prvo stiglo rešenje, pa tek onda zaostale uplate (za nekih 3 meseca) i od tada ide redovno mesečno. Njamii, što se pre pomiriš sa činjenicom da treba da trčiš na 10 mesta za 5 papira, da bi išta uradila vezano za bilo kakav novac koji treba da dobiješ, biće ti lakše! Od frktanja nema vajde! Zar niste znali da to upravo tome i služi i zato je i smišljeno!? Da bi što je moguće veći broj ljudi odustao od tog novca! Jer kad je država u "buli" kao što je naša i kad je siromašna svako koga zakinu-dobro dođe! Bilo je o tome reči u javnosti kad sam se porodila sa prvim detetom....rađeno je neko ispitivanje-koliko roditelja odustaje od roditeljskog dodatka jer nema načina da se organizuje da vremenski odradi tu "papirologiju"-nema ko da im čuva dete, .....ljudi izgube živce, rok im prođe i pare odoše........ Sasvim je logično da ako sve majke živorođene dece imaju pravo na taj dodatak, da bi trebalo da se on dodeljuje po automatizmu, čim recimo dođete da prijavite dete u opštini da mu date ime, moglo bi po službenoj dužnosti da se potpisuje ovlašćenje službi za socijalni rad dostavljanje podatka o roditeljskom pravu, lepo ostavite broj tekućeg računa, popunite formulare i rešeno! Jeste li se nekad priupitali zašto to tako i ne funkcioniše? E, pa to vam je odgovor! Zato lepo, ako vam trebaju parice put pod nogice........ Mima, a čemu služi novorođeno dete?! Kad god nije baš neki "smak sveta" od vremenskih prilika, odn. kad i inače kreneš u šetnju sa bebom, poneseš računčiće, uđeš u poštu, portir ili neko već ti još pomogne da uguraš kolica, popuniš uplatnice i lepo staneš direktno na šalter PREKO REDA!!!!!!!!! Za sve koji nisu znali-trudnice i majke sa decom imaju prednost i ne čekaju u redu! Do danas ja nisam čekala ni minut u mojoj pošti, bez ikakvog pitanja samo stanem kao prva sledeća na red i niko nikada nije reč rekao! Čak i kad sam htela jer je recimo bilo tri čoveka ispred mene pa nisam htela da se guram jer ću ionako brzo, službenica me je uvek sama zvala da dođem -i to naravno nikad nije jedna ista, kad god sam otišla uvek je bilo tako i to važi već tri i po godine, još kad sam se prvi put porodila, s tim što sada umesto "velike bebe" koja se naravno ne vozi u kolicima vodim malu,a ponekad i njih oboje zajedno, ako nema ko da ih čuva! Nikada, ali baš nikada nemojte da se ustručavate niti izvinjavate za svoja prava jer ako ih sami za sebe ne budete tražili mala je šansa da će neko želeti da se bori umesto vas! Mene je tome naučio jedan čika, kad sam sa kolicima stala u kilometarski red u jednoj banci, dok me je "sekjuriti" hladno posmatrao ne fermajući, kao i svi ostali u redu koji su okretali glave-prišao je taj čovek, uhvatio me za ruku i odveo do šaltera......ja sam rekla, nemojte, niko me ne pušta a on mi je na to samo odgovorio "samo neka neko pokuša nešto da vam kaže-to se ovako radi! Sa malim detetom se nikada ne čeka u redu. To je vaše pravo!!!!!" Od tada ja isto govorim svakoj majci kad vidim da je stala i da bilo gde čeka red sa detetom! Moramo se same boriti za sebe a i biti solidarne kada vidimo druge koje su u našoj situaciji i niko im ne pomaže!
|