Obaveštenja

Icon
Error

: administrator - 11. april 2011 23:53:38(UTC)
Mnogi veruju da je vrhunac ljubavi kada se dvoje psiholoski stope u jedno bice. Kada dve osobe stalno funkcionisu kao jedna licnost, tada govorimo o psiholoskoj simbiozi.

Simbioza je nuzna u odnosu majke i njene bebe. Tokom trudnoce majka se navikava da je dete u njenom stomaku deo nje. Ona nastavlja da tako dozivljava dete i posle porodjaja, ne tretirajuci ga vise kao sastavni deo svog organizma, vec kao deo svoje licnosti. I dok se za nekoliko dana ili nedelja nakon porodjaja majka cvrsto emocionalno veze za novorodjence, dete to cini tek oko sestog meseca.

Evoluciona psihologija je pokazala da je cvrsta ljubav ? simbioza majke i mladunceta ? neophodna kod onih zivotinja kojima je potrebno dugo vreme da bi se razvili u odrasle jedinke sposobne za samostalni zivot. Princip je da kada se majka dugotrajno vezuje za mladunce, tada se i muzjak dugotrajno vezuje za zenku.

Ako gledamo detetov razvoj, onda je cilj simbioze da ukine samu sebe. Ona omogucuje detetu da se razvija u zasticenom okruzenju, da se postepeno osposobljava za samostalnost i konacno odvajanje od roditelja. sto je tokom svog razvoja dete sposobnije, to simbiotske veze vise labave, dete je sve autonomnije sve dok ?ne zaleprsa krilima i napusti roditeljsko gnezdo?.

I dok su u zivotinjskom svetu stvari prilicno dobro uredjene bioloskim programima, ljudi cesto zaboravljaju sustinu simbioze i njen cilj. Mnogi misle da su dobri roditelji ako insistiraju na simbiozi sa adolescentnim detetom ili punoletnim sinom ili kcerkom. Tako se simbioza roditelja i deteta nepotrebno i vestacki produzuje i postaje patoloska, sputavajuci normalni razvoj i samostalnost. Nevidljivi pipci simbioze cine da je sve vise onih koji ne zele da odrastu, bilo da zive sa roditeljima ili od njih zavise na druge nacine.

Patolosku simbiozu kreira roditelj koji ?previse voli?. On veruje da je dobar roditelj samo ako se stalno zrtvuje za dete, ako ga neprestano stiti od zamisljenih opasnosti u spoljasnjem svetu ili ako mu stalno ugadja usrecujuci ga svojom ljubavlju. Zbog toga su u kavezu patoloske simbioze uglavnom prezasticeni i razmazeni sinovi i kcerke. Dok su prezasticene osobe poverovale da su nesposobne da se brinu same za sebe i da samostalno zive na ovom ?opasnom? svetu, razmazene osobe stalno ocekuju da drugi nastave da ih usrecuju isto onako kako to rade ili su radili njihovi roditelji.

I zato u predstavama o partnerskoj ljubavi odraslih cesto nalazimo decja ocekivanja da partner treba da igra onu ulogu u simbiozi koju igraju ili su igrali roditelji. I zato je dobro u ovom svetlu sagledati njegov odnos sa roditeljima.
Izvor: POLITIKA, Zoran Milivojevic

Powered by YAF | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
Stranica je nastala za 0.045 sekundi.
Posetite novi web portal TRUDNOCA.COM Sve sto treba da znate o trudnoci i roditeljstvu na jednom mestu
Pitanja i Odgovori